Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#4551 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Konvektori su zakon. Pogotovu naki norveški. Čuo sam da su zvijer. Štede samo pa tako. Haman pa i u gujcu mores turiti onaj utikač i jopet grije.
bokivr

#4552 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

giga1982 wrote:Pozzz svima.Imam dve inverter klime MITSUBISHI FH 35 i grijem na njih stan od 70 kvadrata u Slavonskom Brodu na zadnjem katu,izolacije nemam,stolarija je plastićna i sve je super zabrtvljeno.Potrošnja za 11 mjesec 180 kn a 12 mjesec 280 kn.Držim na 23-24 stupnja sa tim da klimu u spavaćim sobama koje su na sjeveru ne gasim uopće a u dnevnom boravku,trpezariji i kuhinji palim po potrebi(radi oko 10 sati dnevno) jer je na jugu i temperatura ne pada ispod 20 stupnjeva ni kad ugasim klimu.Imam mjeraće i prezadovoljan sam sa svime i potrošnjom i klimom i grijanjem.Imam i grijaće tacne u svakoj po jedan snage 60w.Samo mi se jednom zaledila lulica od odvoda kondenzata na većim minusim (-12) ali to ću riješiti kad malo zagrije a na klimi koja je na sjeveru mi se javio jedan problem kako je napadao snjeg na nju pa su temperaure otišle u plus kako se voda (snjeg otapo) sa nje sljevala tako je išla po limu prema ventilatoru pa mi se ledila i zapinjala od ventilator,ali već sam nabavio sve potrebno pa ću je natkriti limom tako da snjeg ne pada po njoj(gornjem limu od klime).Ovaj mi je forum puno pomogao šta da kupim i šta da napravim sa klimama te na šta da pazim pri ugradnji.POZZZZZ
Koliko su to kw potrosile u 11 mesecu a koliko u 12 tom?
giga1982

#4553 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

U 11 mjesecu 230 kwh
U 12 mjesecu 355 kwh
giga1982

#4554 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

A u 10 mjesecu 109 kwh
bokivr

#4555 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

giga1982 wrote:U 11 mjesecu 230 kwh
U 12 mjesecu 355 kwh
Odlicna potrosnja.
Nogatrans

#4556 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nogatrans »

Ljudi uloze 200km i hoce da se griju za 50km mjesecno. Nema logike. Ja imam 3 Atlantic konvektora i dodje mi izmedju 200 -250km struje. I to je meni ok. Jer su tri sobe al na dva sprata rasporedjene. Svjestan sam da konvektor ne stedi i svjestan sam da nema sanse da se grijem mjesec dana za 100km ali meni je ok. Za razliku od plina ja se iskreno ugrijem.
Distortion

#4557 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

rovac13 wrote:
MordorSync wrote:imaš ovde o gree klimama sve http://www.gree.rs/
Nije problem naci servis manual u kom ima dosta podataka o klimi.......koliko je problem vjerovat kinezu.

Prije nego se pojavio U CROWN...najbolja klima iz gree je bila HANSOL odnosno npr GWH12TB

Kad sam se zanimao za tu klimu nasao sam nekoliko service manuala koje je dao gree....evo slike iz tih service manuala

Image
Image
Image

Znaci tri service manual .....sve tri dao gree licno......i u sve tri razliciti kompresori u gree hansol :D

Meni ovo neozbiljno.......i ne bih to niakd stavio u isti kos sa japancima ......koji se 100 godina bave ovime i slove za nesto najkvalitetnije i najpouzdanije.....kojima reklama nije na prvom mjestu nego kvalitet........i za koje ces i za 10 godina moci naruciti rezervni dio ako ti zatreba.

Zanima me distortion radi u firmi koja prodaje gree..........koliko garancije daje......kakva je garancija........jel stoji neko iza tog uredajaja......sta ako nekad se pokvari pa zatreba neki rezervni dio dobaviti.......hoce li njegova firma nabaviti daj dio :?

Kinez ko kinez.......samo mi nije jasno kako misli prodat hansol 12 za 2000KM.....u crown 12 za 3000KM.....kad najbolje iz mitsubishi kosta 2000KM npr.
Ja mislim da je garancija na Gree 3 godine ali nisam 100% siguran. Deltron mora stati iza tog brenda jer su zastupnici Gree klima za ovo trziste. Koliko stoje iza brenda, ne bih znao reci. Gree na ovim prostorima nije bio zastupljen i ljudi nisu znali da postoji iako u Kini ima status svjetskog brenda. :-?
S obzirom da je na BIH trzistu par godina, rezervni dijelovi su za mene nepoznanica. Koliko su pokriveni rezervnim dijelovima, vjeruj da ne znam. Mozda bih imao vise informacija da sam zaduzen za klimatizaciju. Vjerujem da je uvoznik pokriven rezervnim dijelovima ali opet kazem, nisam u komunikaciji s njima jer nisam zaduzen za tu robu.

Gree se na trzistu postavio cjenovno skoro kao Japanci a to im ne ide u prilog. Sumnjam da ce neko za Hansol dati 2000 KM, ili za U Crown 3000 KM a da se prije tog nije dobro raspitao iz prve ruke. U CROWN stvarno izgleda mocno i prelijepo, ima dobre performanse ali i masnu cijenu. Iskustva i utisci ljudi su bitni a tog fali.

Ispade da reklamiram Gree a u stanu imam 2 Fujitsu invertera.

Nego kako ovi konvektorasi izgurase ove minuse zadnjih dana i koja temp im je u stanu i jesul im kovektori upaljeni 24h? :)
bokivr

#4558 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Ovog jutra -14.7C
vv 75%
U sobi 23.5C
Potrosnja oko 750w
inace ovih dana sa zadatih 22C imao sam 24C u sobi,jutros ispod ovih -14C
se osetio i prvi pad kapaciteta,temp je pala za nekih 0.5C,nista strasno i dalje je bilo toplih 23.5C :-)

Evo kako je to izgledalo na -14.7C

https://www.youtube.com/watch?v=7zEzJ9VzbGY
giga1982

#4559 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Tako i meni kad je temperatura iznad nule potrošnja mi je oko 300-350 kwh/h a kada se spusti ispod nule onda ide od 500-800 kwh/h.Ali defrosti su jako kratki i vrlo brzo odlede vanjsku jedinicu.
drug_profi

#4560 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

drugi profil wrote:Ubjedjujem prijatelja koji renovira prizemlje kuce da umjesto konvertora stavi invertere.
Opcija mu je plinska fasadna pec koja trenutno postoji u obje prostorije.
Prizemlje je defakto dvosobni prostor sa cca. 2x20 m2 plus kupatilo i predsoblje. Tu ce zivjeti sa suprugom i vjerovatno zasnovati i porodicu.
Za kupatilo nek ostane sa manjim konvertorom, ali bih vas zamolio da mi predlozite kvalitetnu i ne preskupu opciju invertera za ove dvije prostorije.
(dvije devetke ili sta?).
Moze li neki tip?
rovac13

#4561 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

drugi profil wrote:
drugi profil wrote:Ubjedjujem prijatelja koji renovira prizemlje kuce da umjesto konvertora stavi invertere.
Prizemlje je defakto dvosobni prostor sa cca. 2x20 m2 plus kupatilo i predsoblje. Tu ce zivjeti sa suprugom i vjerovatno zasnovati i porodicu.
Za kupatilo nek ostane sa manjim konvertorom, ali bih vas zamolio da mi predlozite kvalitetnu i ne preskupu opciju invertera za ove dvije prostorije.
Moze li neki tip?
-daikin ftxb35c u erkond u kosta 915 KM (to je popularna 12-ka)
-fujitsu 07leca ili fujitsu 09 leca kosta 800-850KM ako se nadje jos uvijek u mostaru ili citluku

Te klime nisu puno para......za te pare mislim da je super.......tako malo kvadrata trebalo bi da guraju na leru.......jedino sto izolaciju nisi spomenuo......moralo bi da fura zima sa svih strana pa da te dvije klime ne budu dovoljne.
_Astra_

#4562 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

Preporuka za inverter, 70m2 - 1 prostorija, 10cm stiropor, dobra stolarija... ?
Napominj3m da bi to bio jedini nacin grijanja... znaci da defrost ne traje 10min, 3x u toku jednog sata... :)
Distortion

#4563 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Sumnjam da Covic ima 07leca. Ja kad sam kupovao nisu je imali. Nece pogrijesiti ako uzme ASHG09LECA Fujitsu. Pretp da moze dobit po 900 KM.
Distortion

#4564 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Koliko popusta dobijes za placanje kesom?

Rovac ti je ranije govorio da mozda nema potrebe da ides sa 18kom, moze proci i 14tka Nocria. Ipak je to Mostar, nije klima kao kod nas sjevernije, nisu zestoki minusi a razlika je 400 KM.
giga1982

#4565 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

_Astra_ wrote:Preporuka za inverter, 70m2 - 1 prostorija, 10cm stiropor, dobra stolarija... ?
Napominj3m da bi to bio jedini nacin grijanja... znaci da defrost ne traje 10min, 3x u toku jednog sata... :)
Za tvoju kvadraturu i takvu izolaciju te dobru stolariju nemaš se šta dvoumit nego uzet dve MITSUBISHI FH 35.Ja imam dve,na zadnjem sam katu izolacije nemam a stolarija mi je dobra.Potrošnja će ti biti mala sa obzirom na izolaciju i probaj vanjske jedinice postaviti na jug zbog zime.Defrosti ti traju dve do tri minute jednom u dva sata(ovisi o vremeneu)magla ih najviše tuši.Jedina stavka ti je cijena.Jesu skuplje ali se ipak isplati.I obavezno stavi grijać tacne jaćine 60w(ne treba jaći) tako kad se tempeature spuste da se ne ledi voda u tacni od vanjske jedinice.I bilo bi dobro kad bi mogao postaviti vanjske jedinice tako da kondenzat-voda kad otiće iz tacne ima slobodan pad tako da nikom ne smeta da ne moraš stavljati lulicu jer se meni zaledila voda u njoj pri temperaturi -12.
drug_profi

#4566 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

rovac13 wrote:
drugi profil wrote:
Moze li neki tip?
-daikin ftxb35c u erkond u kosta 915 KM (to je popularna 12-ka)
-fujitsu 07leca ili fujitsu 09 leca kosta 800-850KM ako se nadje jos uvijek u mostaru ili citluku

Te klime nisu puno para......za te pare mislim da je super.......tako malo kvadrata trebalo bi da guraju na leru.......jedino sto izolaciju nisi spomenuo......moralo bi da fura zima sa svih strana pa da te dvije klime ne budu dovoljne.
PVC stolarija nova, fasadu ima, stiropor, ali ne zna ni on koliko je debela. Uglavnom sad dok je zatvoreno i bez grijanja (rade se podovi pa se ceka malo toplije vrijeme) u kuci je plus i pored ovih jakih minusa koji su bili. To vjerovatno znaci da je solidno izolovana.

Dakle, za oko dvije milje moze rjesiti grijanje, i neka mu plin stoji za najgori slucaj, kad vec ima instalacije i fasadne peci. Ja se ne bih dvoumio da je moja kuca, a valjda cu i njega ubijediti.
ketronsd1

#4567 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

giga1982 wrote:
_Astra_ wrote:Preporuka za inverter, 70m2 - 1 prostorija, 10cm stiropor, dobra stolarija... ?
Za tvoju kvadraturu i takvu izolaciju te dobru stolariju nemaš se šta dvoumit nego uzet dve MITSUBISHI FH 35.Ja imam dve,na zadnjem sam katu izolacije nemam a stolarija mi je dobra.Potrošnja će ti biti mala sa obzirom na izolaciju i probaj vanjske jedinice postaviti na jug zbog zime.Defrosti ti traju dve do tri minute jednom u dva sata(ovisi o vremeneu)magla ih najviše tuši.Jedina stavka ti je cijena.Jesu skuplje ali se ipak isplati.I obavezno stavi grijać tacne jaćine 60w(ne treba jaći) tako kad se tempeature spuste da se ne ledi voda u tacni od vanjske jedinice.I bilo bi dobro kad bi mogao postaviti vanjske jedinice tako da kondenzat-voda kad otiće iz tacne ima slobodan pad tako da nikom ne smeta da ne moraš stavljati lulicu jer se meni zaledila voda u njoj pri temperaturi -12.
Jedna bolja TP je sasvim dovoljna za taj prostor,pogotovu ako je samo jedna prostorija kao sto pise kolega.
passiv

#4568 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

Evo da i ja napišem svoje iskustvo. Na inverter se grijem (dakle isključivo na to a ne i na drva kao kad sam tek uzeo inverter) od nove godine, i bez problema grijem ono što sam i planirao ugrijat (25 kvadrata), ako nisu veliki minusi onda mogu da grijem i hodnik i kupatilo da bude neka pristojna temp. Klima je potrošila za period od 1 do 18 oko 30 KM, radi 24 sata na 25 stepeni. Tek idući obračunski period ću imati pravi uvid u potrošnju ali do sada ja sam zadovoljan.
tominjo

#4569 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

passiv

koju klimu imas?
giga1982

#4570 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

ketronsd1 wrote:
giga1982 wrote:
Jedna bolja TP je sasvim dovoljna za taj prostor,pogotovu ako je samo jedna prostorija kao sto pise kolega.
u pravu si nisam vidio da piše 1 prostorija
_Astra_

#4571 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

sta vam je TP?
ketronsd1

#4572 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

_Astra_ wrote:sta vam je TP?
Toplotna pumpa ili ti ga popularni inverter :sax: :sax:
bokivr

#4573 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Tebi su dovoljne i dve Mitsubishi FH25VE :thumbup: jer te dve klime na -10 daju 6kw na -15 daju 5kw,ako je tvoj prostor od 70m2 dobro izolovan kao sto si opisao nebi trebao da imas vise od 70-80w po m2 to je potrebno oko 5kw - 5.5kw za grejanje tvog prostora.
Ja slicno izolovan prostor od 45m2 grejem sa jednom FH35VE,imas par postova ispred gde mozes videti kako je radila i koliko je trosila na -15C a grejala je bez ikakvih problema.
Mitsubishi FH modeli imaju jako kratak defrost,max defrost im je 10min a u 90% slucajeva su to kratki defrosti koji traju od 3 do 5 min :thumbup:
passiv

#4574 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

tominjo wrote:passiv

koju klimu imas?
Fujitsu ASYG12LMC/AO
Nogatrans

#4575 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nogatrans »

Ljudi grijem se na konvektore i u opticaju su 3 konvektora 2x1.5kw i 1x2kw. Ne mogu reci da se ne zagrijem zagrijem se al je racun od 200 250km. Posto sam svjestan da je inverter bolja opcija molim vas za pomoc. Prostorijesu podijeljene na spratove meni treba na gornji sprat i neki 30kvadrata inverter. Nemam izolaciju na zidovima novi su prozori pvc i vrata. Zidovi su ca. nekih 40 -50cm debeli. Znam da je nemoguce unati koji bi tacno odgovarao al eto neko vase iskustvo sa radnjama koji ce naravno to i postaviti. Hvala
Post Reply