Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zijad_e

#4551 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Ja sam danas zariziko i sa bismilom posadio prvu turu paradajza .
Jucer mi je i najmaldji clan porodice pomogao:
Image
a danas to ovako zavrsilo:
Image
Chloe
Photo mod

#4552 Re: Bášča

Post by Chloe »

Bravo vrijedni narode. :D

Nemam plastenik, kod mene je sve vani, i sad malo poredim datume vaših sjetvi i sadnji, i nešto mi nije jasno ...

Kakva je to druga sjetva krompira? Kod nas je jedna sjetva. Polovinom aprila ubacila sam rani i kasni krompir. Rani je za zagrtanje, kasni za okopavanje, ali kiša me srječava.

Ratarko, jesu li grašak, jagode u plasteniku? Kod mene se to tek odmeće: :(

Inače, blitva, špinat, salata, mrkvica, celer, peršun, mahune, grah, grašak, krompir, tikvice, krastavac, lukovi, poriluk ... sve je niklo, temeljito i zdravo. Kišno vrijeme mi je pogodovalo za sadnju, tako da paprike i paradajz veselo stoje u bašti, a danas planiram patlidžan posaditi (ako mi kolegica dobaci rasad).
Bamiji i cikli nema ni traga, pokušat ću ponovo posijati, ne znam je li kasno.
fortaleza

#4553 Re: Bášča

Post by fortaleza »

flag wrote:Dobro bi bilo da stavis neku sliku oboljelih listova i stabla. Ako je kovrdzavost breskvinog lista... Belaj!
Ako je taj belaj, moraces brzo reagovati i uraditi ovo
a.) potrgati svaki oboljeli list, stavi u neku vrecicu i odnesi van vocnjaka i spali svo oboljelo lisce. Obrati paznju da ne ostane ispod stabla opalog lisca. Ako su grane oboljele... i njih ces morati odsjeci.
b.) Cijelo stablo temeljito sa svih strana okupati vrtlarovim biljnim pripravkom sa strane 174 ali uporedo koristiti neko sredstvo na bazi bakra (plavo ulje napr. -max dva puta u sezoni) tako i vrtlar predlaze
Ili cistu hemiju, VOLLEY 20 SP koju sam ja nazalost morao koristiti. Plodovi na mojim breskvama su vec kaput - ali stabla sam cini mi se spasio. Vec se primjecuju zdravi listici. Tretman hemijom cu morati u kasno ljeto jos jednom ponoviti. Ako jos neko ima neki prijedlog - bujrum.
Edit: ovo sredstvo koje sam koristio proizvedeno je u Kini - OOUR Hong Kong!
Nije radioaktivno - samo je malo radioaktivno, ko iz predratne TLN :lol:
Evo slika... Nisam se nikad susreo s ovim, al sam načuo o kovrdžavosti lista pa sam pretpostavio da je to.. Kao da se grana počela sušiti, a lišće opalo.
Image

Image

Image

Jutros sam pokupio i uklonio sve lišće i odrezao par grana mada ne znam je li kasno i je li uopće ovo ta kovrdžavost. :(

Gdje mogu nabaviti plavo ulje, ima li u poljoapoteci i kako tretirati? Nalazim se u podnožju brda i iznad mene je šuma, a nisam uspio pronaći preslicu, maslačka ima..

Hvala za izdvojeno vrijeme. :thumbup:
flag

#4554 Re: Bášča

Post by flag »

Nisam siguran šta je tvoje breskve spopalo... Na tvojim slika se ne vidi baš dobro koliko je bolest uzela maha i jeli ovo kovrdžavost.
Kod mene su skoro kao na ovoj prvoj slici ovogodišnji listovi. Prošlo ljeto su bili identični i prvoj i drugoj slici.
Jesenas sam Crvenim uljem tretirao sva stabla, ponovio proljetos pred pupanje i vjeruj mi ispravo dozirano i temeljito sa svih strana stabla okupana i ipak je sa prolaskom behara list se počeo kovrdžati i dobijati ove crvene "bradavice"
Izgledaju li listovi na tvojim breskvama ovako
Image
ili ovako
Image
Ako su isti ili slični listovima na ovim slikama onda je kovrdžavost. Ako nije - tražit ćemo nekog selameta :D.

Crveno ulje sam prije tri godine kupovao u Agricomu u Hadžićima (oko 17 KM), međutim ono se navodno više ne proizvodi. Zamjena je valjda plavo ulje. Za ovo ulje je mislim kasno, ovo se koristi u jesen nakon što svo lišće otpadne i u proljeće neposredno prije pupanja.
Sada možeš koristiti Stoper ili Chromodin, Delan, Ziram, Fenix, sve su ovo fungicidi. I sva sredstva na bazi bakra, za ovo bi trebao se u poljoapoteci konsultovati. Sva ova sredstva obično koristiš u razmjeru 0,3 do 0,4 % na 10 litara vode. Ja sam prije 10-tak dana na breskvama koristio ovog kineza Volley 20 S, to je insekticid. Izgleda da ima efekta. Kesica 2,5 grama je 1KM u Agricomu. Bilo koji od ovih praparata koristiš maksimalno dva puta u sezoni - ako ćeš kasnije koristiti obrati pažnju na karencu (vrijeme koje je potrebno da hemija postane bezopasna za čovjeka, životinje, vodu... i radna karenca -vrijeme nakon kojeg je dozvoljeno koristiti neko drugo sredstvo ili dirati biljke, orezivati napr.)
Dobro bi bilo da ti Vrtlar napiše koju pametnu - on ovo svakako bolje zna. Takođe, nekada bi dosta pametnog i Toto napisao, al` ga nema više na ovom forumu. Zakuho ovu temu i zdimio :mrgreen:. Ili bilo ko drugi ko ima iskustva sa ovim boleščinama.
platinum1991

#4555 Re: Bášča

Post by platinum1991 »

Probaj ovaj pripravak:
Izrendaš 1 glavicu luka,1 glavicu bijelog luka i 1 kašiku sušenog čilija(što ljuće to bolje ja sam koristio tucanu ljutu papriku u kojoj je bilo i sjemena da bude što jače) sve ovo pomješaš sa 2l vrele vode ne prokuhale i ostaviš da se voda ohladi ili još bolje preko noći, procijediš i staviš kašiku detrdženta sa suđe i popršćeš voćke.Možeš poprskati prvo jednu granu da vidiš kako će biljka reagovati ali ja nikad nisam imao problem.Po potrebi možeš ponoviti tretman nekoliko puta.
Kod mene je ovaj sprej djelovao u 90% slučajeva.

Detrdžent pomaže da se ova smjesa zalijepi bolje za listove i bube, koje ne vole čili,bijeli luk i luk a bijeli luk je i fungicid.
Ja sam koristio detrdžent što piše eco na njemu u nadi da bude što manje štetan a imo sam ga u kući.

Kod mene je kovrđanje listova najčešće nastajalo zbog buba koje to čine da bi sebi napravile zaštitu protiv kiše itd. i nakon što ih se riješi listovi će ostati takvi ali novi rast će izgledati zdrav.
fortaleza

#4556 Re: Bášča

Post by fortaleza »

@flag
Nije uopće takva kovrdžavost lista ni nema crvene boje, ovo na tvojim slikama izgleda puno gore, nadam se da si uspio riješiti. Razgovarao sam s jednim iskusnim voćarom i ne preporučuje nikako u ovo vrijeme korištenje sredstava na bazi bakra, kaže da je prekasno.
Kod mene je kovrđanje listova najčešće nastajalo zbog buba koje to čine da bi sebi napravile zaštitu protiv kiše itd. i nakon što ih se riješi listovi će ostati takvi ali novi rast će izgledati zdrav.
To je to, kao da imaju neke crne naslage ispod kovrdžavih listova nalik na mrave samo manje i ne miču se bube, nisam to dosad vidio. Pokušat ću ono sa 174. stranice i od @platinuma, svakako je na prirodnoj bazi.

Hvala na pomoći ljudi. :thumbup: :bih:
Ratarka

#4557 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kladusanka - da, grasak taj koji je zreo je u plasteniku, kao i jagode i zelena salata, vani sve kao i kod tebe tek pocinje :)

kod nas ovdje je jutros bio mraz, ne vidim da je biljkama naskodio, ali vidjecemo jos. ako bude - tu cu posijati nesto drugo, a paradajz i paprika ce biti koliko bude ostalo jednostavno, jer svog rasada vise nemam... vidjela sam brzinski da je buranija krenula da nice, korov masivno na sve strane i ponegdje ponesto sto bi moglo biti posijano ali i ne mora - nisam dovoljno stela da bas sve razaznam :)
sem toga, sada mi je fokus na gospodji psu, imamo kucice i to puno, pa se sve u tom smjeru odvija, basca je pala prilicno u treci plan :)
michaela

#4558 Re: Bášča

Post by michaela »

safran wrote:Neka zijade - lakše ću halaliti 40 KM za onu conradovu spravu nego još i zmije ganjai.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jah vala, dobro si :-)
hrastov žižak

#4559 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

fortaleza wrote:@flag
Nije uopće takva kovrdžavost lista ni nema crvene boje, ovo na tvojim slikama izgleda puno gore, nadam se da si uspio riješiti. Razgovarao sam s jednim iskusnim voćarom i ne preporučuje nikako u ovo vrijeme korištenje sredstava na bazi bakra, kaže da je prekasno.
To je to, kao da imaju neke crne naslage ispod kovrdžavih listova nalik na mrave samo manje i ne miču se bube, nisam to dosad vidio. Pokušat ću ono sa 174. stranice i od @platinuma, svakako je na prirodnoj bazi.

Hvala na pomoći ljudi. :thumbup: :bih:
ma to su ti bolan biljne uši. skoro bezazleno.
safran

#4560 Re: Bášča

Post by safran »

Za biljne uši svježi pripravak koprive - potopiti dosta koprive u vodu da odstoji ali ne predugo - nekoliko sati i onda tom vodom prskati - prošle godine sam tako spasila rotkvice. Ovo je generalno za biljne uši - za breskvu nemam pojma.
safran

#4561 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote: sem toga, sada mi je fokus na gospodji psu, imamo kucice i to puno, pa se sve u tom smjeru odvija, basca je pala prilicno u treci plan :)
Čestitam na prinovama :janpi: Kao što rekoh - taman će ti paprike biti za pinciranje kada progledaju :-D
Koliko ih je?
armin_jocker

#4562 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ovih dana strasno svjeze i hladno, tj noci su strasno hladne, a evo danas i juce po danu prevruce, strah me da nece biti neke plamenjace, ili je rano za plamenjacu, u plasteniku po danu temperatura do 30 stepeni c, a navece pada i na samo +5. velike oscilacije. Na basci na otvorenom grah poceo nicati, kao i grasak, hoce li ga sad ove temperature poremetiti??
med11

#4563 Re: Bášča

Post by med11 »

Pratim, samo naprijed.
Chloe
Photo mod

#4564 Re: Bášča

Post by Chloe »

Ja sam uspjela svoju baštu poprilično urediti, okopati, pozagrtati. Bila je to znojna bitka sa korovom. Neke biljke su pomalo promjenile boju (svijetlije) od hladnoće (krastavac, paprike, paradajz ...), dok se sve ostalo dobro drži.
safran

#4565 Re: Bášča

Post by safran »

Ma kod mene je slabo - još nismo počeli saditi paradajz a iz rasadnika kipi. Još u subotu imamo svadbu koju ne možemo izbjeći. Mogli su vala novembar sačekati. Baš ljudi nemaju obzira - žene se i udaju kako kome padne na pamet.
lady_di

#4566 Re: Bášča

Post by lady_di »

safran wrote: Baš ljudi nemaju obzira - žene se i udaju kako kome padne na pamet.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... :lol: :lol: safran ne mogu da se prestanem smijati :lol: :lol: Jes vala što ne čekaju da se bašta zasadi :lol: :lol:

Inače ja zasadila kupljeni rasad :oops: , hoće li mu naškoditi ove velike promjene temperatura vidjećemo. BIla sam danas u bašti, kod paprika požutili donji listovi, a paradajz izgleda mrljavo. Zasadila sam vala i nekoliko onih "svojih" paradajzića što sam ih sijala 31.03. Znači manje od 45 dana od sijanja do njive, ko zna hoće li preživjeti, ali eto kad sam zakasnila ovo doživljavam kao eksperiment.
safran

#4567 Re: Bášča

Post by safran »

E baš nek si se nasmijala. Ovih dana svi nešto smrknuti (plate još nema a prošao 15. pa banke zovu), nema trole, nema tramvaja ..... smijeh je skupocjen ....
Paradajz je čudo od biljke - neće mu ništa biti samo da se korijen uhvati podloge. Paprika je osjetljivija ali ne bi ni njoj trebalo ništa biti - to što su donji listovi požutili nije problem, i ona treba da se zaljubi u podlogu.
Ratarka

#4568 Re: Bášča

Post by Ratarka »

devet ih je, slatki su ko med, ali me ne pitaj safranko kako disem, dezuramo na smjenu ovdje na selu :)
a jutros sam gledala moje zasade - pa nako su, ne znam jel mraz ubio ili ne, vidjecemo
za sada zaista citam koliko stignem, gledam biljcice, pratim vas ali moram da gledam te bebice male, ono sto dise zauzme prvo mjesto :)
Ratarka

#4569 Re: Bášča

Post by Ratarka »

onaj mraz u utorak mi je ipak ufatio papriku i djelimicno paradajz. dio je skroz umro, dio djelimicno oprljen, sta sad da radim? da kupim rasad i stavim ili da ovim oprljenim dam sansu?
Chloe
Photo mod

#4570 Re: Bášča

Post by Chloe »

Ratarka wrote:onaj mraz u utorak mi je ipak ufatio papriku i djelimicno paradajz. dio je skroz umro, dio djelimicno oprljen, sta sad da radim? da kupim rasad i stavim ili da ovim oprljenim dam sansu?
To sama moraš procjeniti, sve zavisi od biljke, koliko je zahvaćena .... mada bih ja ubacila nove sadnice dok je u vaktu, ali vjerovatno ima iskusnijih na forumu, pa će se javiti.
safran

#4571 Re: Bášča

Post by safran »

Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.
Chloe
Photo mod

#4572 Re: Bášča

Post by Chloe »

safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.
Buranija su mahune? Izvinite, ima razlike u nazivima između nas u Krajini i ostalog dijela BIH, pa me insani ismijavaju, nadam se da neću i na ovoj temi biti ismijavana. :-D

@Safrane, kad si ti posijao krompir? Neko je ranije pisao da se sprema ili je završio/la kasnu ili drugu sjetvu, i nije mi to jasno.
Moj krompir je okopan, zagrnut, rani je počeo cvjetavati, kasni neće prije nekih 15-tak dana. Mahune, grah su okopani. Ako ne zaboravim budem fotkala svoje biljke.
armin_jocker

#4573 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

kladusanka wrote:
safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.
Buranija su mahune? Izvinite, ima razlike u nazivima između nas u Krajini i ostalog dijela BIH, pa me insani ismijavaju, nadam se da neću i na ovoj temi biti ismijavana. :-D

@Safrane, kad si ti posijao krompir? Neko je ranije pisao da se sprema ili je završio/la kasnu ili drugu sjetvu, i nije mi to jasno.
Moj krompir je okopan, zagrnut, rani je počeo cvjetavati, kasni neće prije nekih 15-tak dana. Mahune, grah su okopani. Ako ne zaboravim budem fotkala svoje biljke.
Nema rane i kasne sjetve krompira, ja sam napisao da sam posijao drugi dio krompira, al to znaci da nisam sve stigao isti dan, tj jedan dio sam posijao 2. maja, a drugi dio mozda 7 dana kasnije, eto, to je to, ne stignem sve za jedan dan, a radim ...
Chloe
Photo mod

#4574 Re: Bášča

Post by Chloe »

armin_jocker wrote:
kladusanka wrote:

Nema rane i kasne sjetve krompira, ja sam napisao da sam posijao drugi dio krompira, al to znaci da nisam sve stigao isti dan, tj jedan dio sam posijao 2. maja, a drugi dio mozda 7 dana kasnije, eto, to je to, ne stignem sve za jedan dan, a radim ...
Aha, ok. Rekoh možda je nešto drugačije nego kod nas. Razumijem za nedostatak vremena, i ja sam zaposlena, pa kuća, troje djece, cvijetnjak, bašta. :-)
safran

#4575 Re: Bášča

Post by safran »

kladusanka wrote:

Ovdje nema ismijavanja ali ima šprdanja (trebaš pročitati prošlogodišnju zafrkanciju oko pipuna). Tu smo da jedni od drugih učimo, da jedni drugima damo podstreka ali i da se zezamo .
Dakle, u Krajini se buranija zove mahune. Kod nas su mahune plodovi grahorica pa su mahune plodovi graha i boba i graška i buranije.
Krompir smo posadili 2. maja a ostalo ti ja Armin objasnio. Naš tek iz zemlje izviruje a ti svoj ogrnula. :zid:
Post Reply