Jucer mi je i najmaldji clan porodice pomogao:

a danas to ovako zavrsilo:

Moderator: anex

Evo slika... Nisam se nikad susreo s ovim, al sam načuo o kovrdžavosti lista pa sam pretpostavio da je to.. Kao da se grana počela sušiti, a lišće opalo.flag wrote:Dobro bi bilo da stavis neku sliku oboljelih listova i stabla. Ako je kovrdzavost breskvinog lista... Belaj!
Ako je taj belaj, moraces brzo reagovati i uraditi ovo
a.) potrgati svaki oboljeli list, stavi u neku vrecicu i odnesi van vocnjaka i spali svo oboljelo lisce. Obrati paznju da ne ostane ispod stabla opalog lisca. Ako su grane oboljele... i njih ces morati odsjeci.
b.) Cijelo stablo temeljito sa svih strana okupati vrtlarovim biljnim pripravkom sa strane 174 ali uporedo koristiti neko sredstvo na bazi bakra (plavo ulje napr. -max dva puta u sezoni) tako i vrtlar predlaze
Ili cistu hemiju, VOLLEY 20 SP koju sam ja nazalost morao koristiti. Plodovi na mojim breskvama su vec kaput - ali stabla sam cini mi se spasio. Vec se primjecuju zdravi listici. Tretman hemijom cu morati u kasno ljeto jos jednom ponoviti. Ako jos neko ima neki prijedlog - bujrum.
Edit: ovo sredstvo koje sam koristio proizvedeno je u Kini - OOUR Hong Kong!
Nije radioaktivno - samo je malo radioaktivno, ko iz predratne TLN

To je to, kao da imaju neke crne naslage ispod kovrdžavih listova nalik na mrave samo manje i ne miču se bube, nisam to dosad vidio. Pokušat ću ono sa 174. stranice i od @platinuma, svakako je na prirodnoj bazi.Kod mene je kovrđanje listova najčešće nastajalo zbog buba koje to čine da bi sebi napravile zaštitu protiv kiše itd. i nakon što ih se riješi listovi će ostati takvi ali novi rast će izgledati zdrav.
safran wrote:Neka zijade - lakše ću halaliti 40 KM za onu conradovu spravu nego još i zmije ganjai.
ma to su ti bolan biljne uši. skoro bezazleno.fortaleza wrote:@flag
Nije uopće takva kovrdžavost lista ni nema crvene boje, ovo na tvojim slikama izgleda puno gore, nadam se da si uspio riješiti. Razgovarao sam s jednim iskusnim voćarom i ne preporučuje nikako u ovo vrijeme korištenje sredstava na bazi bakra, kaže da je prekasno.
To je to, kao da imaju neke crne naslage ispod kovrdžavih listova nalik na mrave samo manje i ne miču se bube, nisam to dosad vidio. Pokušat ću ono sa 174. stranice i od @platinuma, svakako je na prirodnoj bazi.Kod mene je kovrđanje listova najčešće nastajalo zbog buba koje to čine da bi sebi napravile zaštitu protiv kiše itd. i nakon što ih se riješi listovi će ostati takvi ali novi rast će izgledati zdrav.
Hvala na pomoći ljudi.![]()
Čestitam na prinovamaRatarka wrote: sem toga, sada mi je fokus na gospodji psu, imamo kucice i to puno, pa se sve u tom smjeru odvija, basca je pala prilicno u treci plan
safran wrote: Baš ljudi nemaju obzira - žene se i udaju kako kome padne na pamet.
To sama moraš procjeniti, sve zavisi od biljke, koliko je zahvaćena .... mada bih ja ubacila nove sadnice dok je u vaktu, ali vjerovatno ima iskusnijih na forumu, pa će se javiti.Ratarka wrote:onaj mraz u utorak mi je ipak ufatio papriku i djelimicno paradajz. dio je skroz umro, dio djelimicno oprljen, sta sad da radim? da kupim rasad i stavim ili da ovim oprljenim dam sansu?
Buranija su mahune? Izvinite, ima razlike u nazivima između nas u Krajini i ostalog dijela BIH, pa me insani ismijavaju, nadam se da neću i na ovoj temi biti ismijavana.safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.
Nema rane i kasne sjetve krompira, ja sam napisao da sam posijao drugi dio krompira, al to znaci da nisam sve stigao isti dan, tj jedan dio sam posijao 2. maja, a drugi dio mozda 7 dana kasnije, eto, to je to, ne stignem sve za jedan dan, a radim ...kladusanka wrote:Buranija su mahune? Izvinite, ima razlike u nazivima između nas u Krajini i ostalog dijela BIH, pa me insani ismijavaju, nadam se da neću i na ovoj temi biti ismijavana.safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.![]()
@Safrane, kad si ti posijao krompir? Neko je ranije pisao da se sprema ili je završio/la kasnu ili drugu sjetvu, i nije mi to jasno.
Moj krompir je okopan, zagrnut, rani je počeo cvjetavati, kasni neće prije nekih 15-tak dana. Mahune, grah su okopani. Ako ne zaboravim budem fotkala svoje biljke.
Aha, ok. Rekoh možda je nešto drugačije nego kod nas. Razumijem za nedostatak vremena, i ja sam zaposlena, pa kuća, troje djece, cvijetnjak, bašta.armin_jocker wrote:Nema rane i kasne sjetve krompira, ja sam napisao da sam posijao drugi dio krompira, al to znaci da nisam sve stigao isti dan, tj jedan dio sam posijao 2. maja, a drugi dio mozda 7 dana kasnije, eto, to je to, ne stignem sve za jedan dan, a radim ...kladusanka wrote:Buranija su mahune? Izvinite, ima razlike u nazivima između nas u Krajini i ostalog dijela BIH, pa me insani ismijavaju, nadam se da neću i na ovoj temi biti ismijavana.safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.![]()
@Safrane, kad si ti posijao krompir? Neko je ranije pisao da se sprema ili je završio/la kasnu ili drugu sjetvu, i nije mi to jasno.
Moj krompir je okopan, zagrnut, rani je počeo cvjetavati, kasni neće prije nekih 15-tak dana. Mahune, grah su okopani. Ako ne zaboravim budem fotkala svoje biljke.
Ovdje nema ismijavanja ali ima šprdanja (trebaš pročitati prošlogodišnju zafrkanciju oko pipuna). Tu smo da jedni od drugih učimo, da jedni drugima damo podstreka ali i da se zezamo .kladusanka wrote:Buranija su mahune? Izvinite, ima razlike u nazivima između nas u Krajini i ostalog dijela BIH, pa me insani ismijavaju, nadam se da neću i na ovoj temi biti ismijavana.safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.![]()