Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4551 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Velkoski »

Pa daj mu malo :sad:
casanova123

#4552 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by casanova123 »

Kaligrafija wrote:
bushido wrote:
casanova123 wrote:Uzeli smo ono drvo da grebe i plus jos nekakav karton da grebe po tome.. Ima vala da grebe slijedecih 5 godina, samo nek ne dira kauc :D

Btw, koliko ga se moze ostaviti dugo da bude sam u stanu bez da iko dolazi? Kontao sam da uzmem i ono automatsko sto izbacuje hranu i vodu kada budemo negdje trebali da idemo, pa da moze da bude sam kuci bez problema..
Hoce li pobudaliti od dosade?

Macka moze ostati sama u stanu i nekoliko godina,kad se vratis provjeris jeli dobro suha ,ogulis i imas stelju za graha ako volis dlakavo nemoras ni gulit :D . Prijatelju,ili si dovoljno lud i uzmes zivotinju u kucu ili nisi i onda ne moras kontati hoce li ogrebati ili nece,NARAVNO da ce izgrebati i uprljati i slomiti itd. Ja sam lud od rodzenja i nema kakve mi zivuljke nisu prosle kroz kucu i sve su ostavile svoj trag narocito u srcu.Sretno!
:thumbup:
Nazalost ja vec ovog macka vidim negdje da se udomljava, nadam se da samo nece zavrsiti negdje na ulici... :(
Bas nigdje veze.. Evo da znas da ja ustajem svaki dan u 6 i da dodjem kuci tek oko 6, a ti meni objasni sada zasto mislis da cu se "rijesiti" macka kad tad? Samo pitam pitanja na koja mi mogu odgovoriti ljudi koji imaju visegodisnjeg iskustva sa mackama/kucnim ljubimcima, tako da ne bih dosao u situaciju da pitam 5 do 12 ili da uradim nesto sto nece odgovarati(iz neznanja).. Nemoj da pises gluposti bezveze tek tako.. Osudjuj mozda ako dodje do toga sto ti govoris, ali ne sada..
aribes

#4553 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by aribes »

Filter wrote:macja posla :lol: :lol: kcerkina radna stolica za jednu vecer potpuno satrana, valjda se macanu svidjela eko koza
nisam ga jednom skinuo sa zastora u kuhinji, na vrh se popne i njise ko slijepi mis... najgore mi je bilo igranje tokom noci :-)
nadje upaljac, stik, sta bilo i suta po parketu, zvoni sve ko katedrala, mrtve budi. taman mu to uzmem nadje nesto drugo... i tako...
i moj isto tako... stapici za usi - opsesija!!! :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
aribes

#4554 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by aribes »

bushido wrote:
casanova123 wrote:Uzeli smo ono drvo da grebe i plus jos nekakav karton da grebe po tome.. Ima vala da grebe slijedecih 5 godina, samo nek ne dira kauc :D

Btw, koliko ga se moze ostaviti dugo da bude sam u stanu bez da iko dolazi? Kontao sam da uzmem i ono automatsko sto izbacuje hranu i vodu kada budemo negdje trebali da idemo, pa da moze da bude sam kuci bez problema..
Hoce li pobudaliti od dosade?

Macka moze ostati sama u stanu i nekoliko godina,kad se vratis provjeris jeli dobro suha ,ogulis i imas stelju za graha ako volis dlakavo nemoras ni gulit :D . Prijatelju,ili si dovoljno lud i uzmes zivotinju u kucu ili nisi i onda ne moras kontati hoce li ogrebati ili nece,NARAVNO da ce izgrebati i uprljati i slomiti itd. Ja sam lud od rodzenja i nema kakve mi zivuljke nisu prosle kroz kucu i sve su ostavile svoj trag narocito u srcu.Sretno!
Macka moze ostati sama u stanu dva-tri dana... ja sam svog macora ostavila u stanu od subote ujutru do nedjelje kasno navecer. Ostavila hranu u 6 posudica i vodu u 4 posudice, rasporedila po stanu i kad sam se vratila dvije posudice sa hranom jedva nacete, vodu je popio iz svake, ali ne do kraja... kada je dan, dva ili tri u pitanju moze, samo ostaviti hrane na vise mjesta. I da, novi pjesak u halici

A za to grebanje, pokusala sam i onaj smrdljivi sprej iz ZOO centra da prscem, tamalo se i ja i macak ugusili nismo, ajd reko' sto nece on grebati, vec sto smo zamalo crkli od smrada... odustala od spreja, dere jednu stranicu kauca i cilime sa donje strane, ostalo nista... grebalice ima dvije, prodje pored njih kao pored groblja... stapici za usi i loptice od aluminijske folije najdraze igracke i ping pong loptice, odskace zajedno s njima, toliko :run:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4555 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

To grebanje neka vam je bog na pomoci... imaju dvije grebalice al kauc im je poseban merak pogotovo micki, tiki je donekle disciplinovan al ona je telence.Ostavljati macku u stanu vise od dan dva je ono bas koji ce vam onda klinac macka ali moze ostati, macke su prilagodljive pogotovo tamo dje vec jesu.Ostavite dovoljno hrane, one se ne prezderavaju ko psi, nego uzmu kolko mogu pa opet kasnije itd. Voda je malo veci problem jer vole svjezu vodu al i to im je u krajnosti dosta samo neka ima.WC je tu najveci problem, ostaviti vise posuda s pijeskom i to je to.Da ce napraviti nekakav zijan to je bas mala vjerovatnost al desi se, uglavnom jedu, seru, pisaju i spavaju.Moze se znaci preko vikenda ostaviti samu u stanu al da se pobrinete za njezine osnovne potrebe.Evo gore iznad je @aribes detaljno sve opisala.Ja ih ostavim recimo od jutra do mraka i zateknem ih kako mirno spavaju.Zaista su ste strane zahvalni mezimci.
aribes

#4556 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by aribes »

pici wrote:To grebanje neka vam je bog na pomoci... imaju dvije grebalice al kauc im je poseban merak pogotovo micki, tiki je donekle disciplinovan al ona je telence.Ostavljati macku u stanu vise od dan dva je ono bas koji ce vam onda klinac macka ali moze ostati, macke su prilagodljive pogotovo tamo dje vec jesu.Ostavite dovoljno hrane, one se ne prezderavaju ko psi, nego uzmu kolko mogu pa opet kasnije itd. Voda je malo veci problem jer vole svjezu vodu al i to im je u krajnosti dosta samo neka ima.WC je tu najveci problem, ostaviti vise posuda s pijeskom i to je to.Da ce napraviti nekakav zijan to je bas mala vjerovatnost al desi se, uglavnom jedu, seru, pisaju i spavaju.Moze se znaci preko vikenda ostaviti samu u stanu al da se pobrinete za njezine osnovne potrebe.Evo gore iznad je @aribes detaljno sve opisala.Ja ih ostavim recimo od jutra do mraka i zateknem ih kako mirno spavaju.Zaista su ste strane zahvalni mezimci.
Da, upravo tako... Ovo mi je bio prvi put da sam ga ostavila samog u kuci dva puna dana, od subote ujutro do nedjelje kasno navecer, nisam ga mogla povesti... ljetos kada sam isla na more, isao je sa mnom, pasos, EU certifikat i transporter, hrana, hala, posude i nista mu nije falilo, cak sam ga pustala da hoda po tarasi apartmana slobodno bez povodca, dok u Sarajevu to ne radim jer je cesta blizu i strah ga je automobila i kamiona, zapravo zvukova, ipak je kucna macka... u autu je bio svezan na povodac na zadnjem sjedistu, da se moze kretati ali da ne smeta prilikom voznje... mahalao je kroz prozor ili spavao u autu... nista im ne fali niti prave probleme, dok imaju sve sto im moze zatrebati i samo opusteno bez nervoze...
blufonka

#4557 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by blufonka »

Evo i ja cu srabnut koju iz svog iskustva vezano za savjete oko macke hm.... poodavno imala jednog macka muzijaka kastriran bio i zivio striktno u kuci nikad al nikad po namjestaju zagrebao nije imao svoje drvo za grebanje dodje fino izivljava se n'a njemu 15tak minuta i razguli nije mi jasno kako tada ni jednu parnicu n'a koznom trosjedu nije napravio a pentrao se svuda ,medjutim i ako je nuzdu obavljao u svoj pijesak svaki put kad neko dodje kuci i ostavi cipele u hodniku bilo neko od ukucana ili gosti on se uredno popisa n'a cipele i to nikako nismo mogli rijesiti. Oznacavao je svoj teritorij i ako je bio kastriran. Drugi macak muzijak isto slika i prilika Picijevog Tikija tigrasti djavo je grebao i grizao sve i svakoga djecu mi kasapio redovno a nikad se nije popiskio mimo svoje kutije sa pijeskom. On je unistio prilicno dva trosjeda ali su svakako bili u pripremi za izbacivanje pa me nije toliko ni nerviralo njegovo grebanje. Njega sam zbog agresivnog ponasanja prema djeci udomila kod jedne fine godpodje koja mi i dan danas posalje njegove slike da vidim kako je lijep veseo itd. Sad imam psa (ha joj majko mila :D )zenku staru godinu dana osim svojih igracaka nista zagrizla nije u kuci od namjestaja a mom rodjaku je njegov iste rase nesto malo stariji pojeo sve kablove u kuci. Hocu reci nisu ni zivotinje sve iste ,neke prave manje neke vece probleme, s jednima je lakse usvojit navike i pravila, neki nikad ne uspiju ili se namuce dok dobiju rezultate, jedno im je zajednicko a To je OBAVEZA i to velika ,
puno strpljenja rada i truda svakodnevno I spremnost na izgreban kauc, upisan a nekad Bogami i ispovracan tepih ,rascerupane store budjenje u toku noci.... Zato sto neko rece il si lud il nisi da "upuscas" u kucu a jednom kad udju gotovo je hihihi. Pozdrav
pici

#4559 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

pici

#4560 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

ZANIMLJIVO Istraživanje australskog instituta "Baker Medical Research"

Mačka je čuvar vašeg zdravlja, neke bolesti liječi, neke čak i osjeti
Vibracije koje proizvodi dok prede djeluju kao pravi sedativ na čovjekov nervni sistem

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao pravi sedativ na čovjekov nervni sistem, pa se njihovi vlasnici na taj način opuštaju od svakodnevne napetosti i stresa.

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje; uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnim stresu i bolestima koje on izaziva.

Zanimljivo je da su članovi porodica koje imaju nekog kućnog ljubimca međusobno povezaniji i mnogo lakše i brže rješavaju konflikte. Isto tako, ljubimci ispunjavaju čovjekovu potrebu za dodirom, nježnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim ljudima. Istraživanje australskog instituta "Baker Medical Research", koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u prosjeku imaju niži pritisak i nižu vrijednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačije predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vrijeme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju pada snijeg, a mačka tiho prede…

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao sedativ na čovjekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa. Međutim, mačije predenje nije uvijek isto. Nakon mnogih istraživanja, naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osjete bolest, njihovo predenje zavisit će i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

Smatra se da su frekvencije mačijeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari. Postoje svjedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj mjeri smanjili količinu lijekova. Naravno, uvjet je da niste alergični na mačiju dlaku.

ovo je zaista istina, ja od kad mace imam sam smireniji... obavezno vole da su na prsima i da predu, kad predu osjete se vibracije i meni dodje da zaspim isti tren.Mada umenemi Tiki je dzukac pravi, svako jutro skoci mi na prsa i ako me ne probudi lizne me il gricne za nos, onda ga mazim a on prede li prede, ja zaspim jopet a on me jopet za nos :evil:
Riddle

#4562 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Riddle »

S vikendice sam prije 2 dana donio malog macka starog mozda 4 mjeseca. Zima dolazi i nisam zelio da je doceka tamo, kontam vise ce mu se svidjati topli dom i stalni boravak u kuci. Bio je prestravljen kad sam ga unio u sobu, satima se samo krio. To je potrajalo dok nije ogladnio i odlucio izaci da jede i pije vode. Onda je polako poceo njuskati okolinu, napustio sobu i otisao u boravak, te obisao svaki cosak. Kuhinja mu se izgleda jako dopala, vec zna gdje je frizider i dodje svaki put kad cuje da se otvara. Zna i gdje mu je WC (prvu vece me je popisao, jer nisam stvarno mogao da mu spremam sve onako umoran :lol: ). Ne boji se kontakta sad, svima prilazi i glasno prede, mislim da se potpuno udomacio. Na pocetku sam mislio da ce mu trebati puno duze, ali ocito se brzo privikao na promjenu. Uglavnom jede, pije, ode u WC, pa na spavanje. Od ovih nekoliko igracaka, lopticu cini se najvise voli, ganja je po citavoj kuci. Evo ga sad kunja, ne moze glavu da drzi nakon sto sam ga izmorio nekakvom spagom. :lol:
vjesticanametli

#4563 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vjesticanametli »

Hocemo sliku hocemo sliku :)
Riddle

#4564 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Riddle »

vjesticanametli wrote:Hocemo sliku hocemo sliku :)
https://imgur.com/a/ViB15Z6

Nesto embed ne radi, pa evo link. Kako rekoh, malo je izmoren. :lol:
vjesticanametli

#4565 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

:lol: preswadak :thumbup: hahahha skilji
lethalthreat

#4566 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lethalthreat »

Moja mahaluša, samo dežura kraj kuće da otvorim prozor i da se ušunja na kauč :evil:
Image
Zoya

#4567 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Zoya »

lethalthreat wrote:Moja mahaluša, samo dežura kraj kuće da otvorim prozor i da se ušunja na kauč :evil:
Image
Mače :srce:
Ironman_88

#4568 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ironman_88 »

I ja imam mahalušu, samo što nisam znao da je imam i zbog toga sam sinoć mogao dobiti srčani. Stan mi na trećem spratu, oko 23h otvorio prozor malo pred spavanje, ugasio svjetlo i gledao TV. Odjednom pored TV-a svijetle oči i gledaju me iz mraka, ja sam odmah skočio kao rijetko prije, da sam imao pištolj pri ruci vjerovatno bih pucao na neviđeno. :lol: Polako prišao TV-u, nadvirio se, kad ono mačka ušla. Ona je bila zadnje što sam očekivao na trećem spratu, pogotovo zato što komšije pored mene nemaju mačku. Uglavnom pobjegla je i ona kad je ugledala mene, vidjet ćemo večeras, ako navrati ponovo možda pređemo preko prvog nesporazuma i počnemo graditi bolje odnose.
splinter

#4569 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by splinter »

Ironman_88 wrote:I ja imam mahalušu, samo što nisam znao da je imam i zbog toga sam sinoć mogao dobiti srčani. Stan mi na trećem spratu, oko 23h otvorio prozor malo pred spavanje, ugasio svjetlo i gledao TV. Odjednom pored TV-a svijetle oči i gledaju me iz mraka, ja sam odmah skočio kao rijetko prije, da sam imao pištolj pri ruci vjerovatno bih pucao na neviđeno. :lol: Polako prišao TV-u, nadvirio se, kad ono mačka ušla. Ona je bila zadnje što sam očekivao na trećem spratu, pogotovo zato što komšije pored mene nemaju mačku. Uglavnom pobjegla je i ona kad je ugledala mene, vidjet ćemo večeras, ako navrati ponovo možda pređemo preko prvog nesporazuma i počnemo graditi bolje odnose.
HA ha što me nasmija. Čitav sam život gotivio pse, volim životinje, nekad prije posao mi je bio vezan za njih, a ko mali sam othranio malu vojsku mačića koji bi oitšli čim malo odskoče, nikad nisam imao mačku ljubimca.
U zadnje vrijeme imam cimera, ko duhe, samo nestane i eto ga opet, ma tek kad upoznaš mačke shvatiš koliko su fascinatna bića. Ako navrati večeras onda gledaj da izgladiš odnose :thumbup:
casanova123

#4570 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by casanova123 »

http://prntscr.com/lg09sw
eto da vidite naseg macka malog :D

tek mu je 11/12 sedmica :D
vjesticanametli

#4571 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

:D :thumbup:
KB9

#4572 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by KB9 »

kolko sam puta na pocetnoj foruma vidio ovu temu i kreno kliknut misleci da se odnosi na seriju mucke :lol:
lethalthreat

#4573 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lethalthreat »

Ironman_88 wrote:I ja imam mahalušu, samo što nisam znao da je imam i zbog toga sam sinoć mogao dobiti srčani. Stan mi na trećem spratu, oko 23h otvorio prozor malo pred spavanje, ugasio svjetlo i gledao TV. Odjednom pored TV-a svijetle oči i gledaju me iz mraka, ja sam odmah skočio kao rijetko prije, da sam imao pištolj pri ruci vjerovatno bih pucao na neviđeno. :lol: Polako prišao TV-u, nadvirio se, kad ono mačka ušla. Ona je bila zadnje što sam očekivao na trećem spratu, pogotovo zato što komšije pored mene nemaju mačku. Uglavnom pobjegla je i ona kad je ugledala mene, vidjet ćemo večeras, ako navrati ponovo možda pređemo preko prvog nesporazuma i počnemo graditi bolje odnose.
Imao sam sličan scenario ljetos nekada iza ponoći kada se dotična onako nonšalantno popela preko krošnji drveća pa preko krova i onda kroz prozor na spratu kuće ušetala i sišla niz stepenice, te onako kao da se ništa nije desilo skočila mi u krilo :D A ja radeći i ne obazirući se na okolinu tek perifernim vidom ugledao neke korake kako silaze niz stepenice. Misleći da je neki neželjeni gost, govno je umrlo u meni :D
Filter

#4574 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Filter »

:lol: :lol: :thumbup:
nama se prije 7-8 godina ulicna macka omacila iza kauca u dnevnoj sobi :-) sega prava, ubrzo se ispostavi da je dobro bolesna i siz pocinje...
macici se hrane na spricu, mama kod veterinara redovna. sva cetri macica su prezivjela i mama maca je prezivjela.
al je bilo veselo prvi put je odvesti veterinaru, nepoznata zivotinja, trese se od temperature, mahnit pogled, samo gledas kako ce te isarati kandzama...
nikad nas nije ni pokusala ocambati. kad su napunili otprilike 4 mjeseca odvela ih je.

sad kako ih ima malo vise nego prije, normalno nam je naci macku negdje u kuci kako spava.
jbga ljeti sve otvoreno, samo se usunjaju kroz vrata :lol: :lol:
Ironman_88

#4575 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ironman_88 »

Fascinantno mi je uvijek bilo kako laganini i bez trunka ustručavanja polažu pravo na tuđu imovinu i privatnost. :lol:
Kao mlađi, imao sam kroz jedan period života i mačku i psa, psa sam gotivio više zbog lojalnosti i što sam mogao ići s njim zajedno zvirnjati okolo kako poželim - ali sada što više starim, mačke su mi sve interesantnije kao bića.
Post Reply