Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
suncica24

#4551 Re: Avio kompanije all about

Post by suncica24 »

drndalo wrote:Sta ? Pokvario se avion, i zbog kvara ga nisu ni pustili da poleti, dok ne poprave ? Bas opasno...

Pokvari ti se auto, i ne ides na put s njim dok ga ne popravis iako po gradu do servisa moze da se dokotrlja...
Paaaa, onaaaaj, treci kvar u pet dana...

(nesto ovo dovodi u pitanje trenutni sistem odrzavanja letjelica u CA)
RodneyMcKay

#4552 Re: Avio kompanije all about

Post by RodneyMcKay »

drndalo wrote:Sta ? Pokvario se avion, i zbog kvara ga nisu ni pustili da poleti, dok ne poprave ? Bas opasno...

Pokvari ti se auto, i ne ides na put s njim dok ga ne popravis iako po gradu do servisa moze da se dokotrlja...
Kako dobro blatiš BHairlines, eh sada si me razočarao baš sam se nadao da ćeš jedan dobar sočan post sklepat i za Croatia Arilines pošto si u tome PRO. :-D :-D :-D

Ma ovo je samo loša sedmica u Croatia Airlines mislim da su sada medijski pokriveni i svaki kvar ili problem izađe u medije to je više manje standardno.
drndalo

#4553 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da nije bilo onog slucaja u Zurich-u, koji je najozbiljniji, i jedini se moze podvesti pod ozbiljne situacije, ovo ostalo ni "novinarima" ne bi bilo interesantno... Avion nije poletio jer guma-dihtung na vratima ne dihtuje, avion se vratio nazad jer je upaljen signal otvorenog gepeka, pa se utvrdi na zemlji da je signal lazan, povratak na kontrolu jer su udarili pticu nakon poletanja... Stvari koje su neugodne putnicima jer donose kasnjenja, promjene aviona, nocenje koje nisu planirali ponekad, ali nisu same od sebe potencijalno po zivot opasne...

Ono sto sam ja nekada naucio od pametnijih je da tamo gdje avion ide, pilot prvi stize, pa samim time ima direktan stimulans da stigne u komadu... A od njih zavisi najvise...
RodneyMcKay wrote:

Kako dobro blatiš BHairlines, eh sada si me razočarao baš sam se nadao da ćeš jedan dobar sočan post sklepat i za Croatia Arilines pošto si u tome PRO. :-D :-D :-D

Ma ovo je samo loša sedmica u Croatia Airlines mislim da su sada medijski pokriveni i svaki kvar ili problem izađe u medije to je više manje standardno.
Ne brini, operem ja i njih jako... Svima prema zaslugama... Ako si primjetio, kod BH Airlinesa me najvise boli apsolutni nedostatak vizije, strategije, taktike, svega... Tu su najmanje krivi sljakeri, posade, tehnika, cak i operativa za planiranje, jer kada te vrh bez vizije zavali, nema toga ko te moze izvaditi bez oziljaka...

Sto se lose sedmice tice, moje misljenje je slicno, zato i ne komentarisem zajedljivo, jer su ljudi od kojih je zavisilo da sve to dobro zavrsi uradili posao kako treba, i pokazali da valjaju... Za razliku od uprave iste Croatia-e, koja se sada super slika sa posadom, pilotima i domacicama, koje je do jucer u novinama prozivala zbog strajka, nerealnih zahtjeva, najvecih plata u HR itd... Sta ces, svi vole pobjednike, pa i slikanje sa dojucerasnjim ljutim neprijateljem direktorima odlicno dodje, kad vec u firmi nemaju sta ekonomski pozitivno prijaviti... A sto Q400 inace ima nekih bubica, u Croatia-i i previse, vidjecemo, saznace se kad-tad... Vjerovatno kombinacija konstrukcije, odrzavanja, ljudi, i stednje koju svi forsiraju na silu... Sjetimo se kakve je probleme SAS imao sa Q400, pa necemo reci da su skandinavci neozbiljni ljudi inace...? Ali u kombinaciji 5-6 faktora zajedno, desi se svasta...

Jucer na FCO (Rim) Alitalia-in A320 sletio bez otvorenog desnog glavnog stajnog trapa, u junu ove godine, Wizz sa A320 sletio isto na FCO bez otvorenog lijevog glavnog stajnog trapa...
jefferson

#4554 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

A inace novinari su strucni po ovom pitanju.
Problem BHA je druge prirode, oni su krili da se nesto desilo, sto je sasvim normalno u avijaciji.
Sta sam ima prilike vidjeti.
Trebamo poletiti za London, pali pilot lijevi motor na B767 i turbina cim se oglasila odmah navala ulja ispod motora. Zamjenjen ventil na licu mjesta, za sat u zraku :D
Letim za kaliforniju iz atlante, isto B767, samo nije tehnicki kvar, kapetan(ica) taman pokrenula oba motora i pazite ovo, slucajno pritisne glavnu (master) klopku. Cijeli avion doslovno ugasi :lol:
Let isto za kalifonrniju, samo B757, uragan koji je postao tropska oluja iznad Louisiane i Arkansasa, Deltin pilot pravo kroz nju. Mislim da su unutrasnjos aviona prali jedno dva dana nakon toga :D
drndalo

#4555 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

jefferson wrote:A inace novinari su strucni po ovom pitanju.
Problem BHA je druge prirode, oni su krili da se nesto desilo, sto je sasvim normalno u avijaciji.
Pa upravo to i naglasavam stalno... Nakon Zurich-a, da je u Croatia-i kapetan imao gasove, novinari bi pisali kako su se za vrijeme leta cule opasne explozije, ali su srecom svi na letu ostali zivi...

Ja sam o BH Airlinesu pisao kao o problemu firme da stoji na svojim nogama i da sebi zaradi, a ti cini mi se naglasavas onaj incident...? Mada ne znam na sta mislis kada kazes da je to normalno u avijaciji ?
jefferson

#4556 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

drndalo wrote:
Pa upravo to i naglasavam stalno... Nakon Zurich-a, da je u Croatia-i kapetan imao gasove, novinari bi pisali kako su se za vrijeme leta cule opasne explozije, ali su srecom svi na letu ostali zivi...

Ja sam o BH Airlinesu pisao kao o problemu firme da stoji na svojim nogama i da sebi zaradi, a ti cini mi se naglasavas onaj incident...? Mada ne znam na sta mislis kada kazes da je to normalno u avijaciji ?
Mislim oni kriju incident koji je normalan u avijaciji, i nema se sta kriti. Kada krijes takav incident odmah se sumnja da to krijes iz nekih dubljih razloga.
Prije su imali kvar na motoru, koji je normalan. Ko god leti avionom puno zna da se zna desiti da pilot ugasi motor zbog nekog problema koji na kraju ne mora uopste biti kritican. Zato civilno avioni za prevoz putnika imaju dva motora ili vise.
I kada se desio taj problem na ATR-u, svi su to objavili i nikom nista. Cim pocnes kriti nesto odmah se sumnja da su iza toga neki veci problemi nego sam incident.
drndalo

#4557 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Slazem se s tim, malo me zbunio ovaj dio tvoje recenice:

"oni su krili da se nesto desilo, sto je sasvim normalno u avijaciji." Kao da je normalno da se skriva, a nije... Sad razjasnismo... :wink:
jefferson

#4558 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

drndalo wrote:Slazem se s tim, malo me zbunio ovaj dio tvoje recenice:

"oni su krili da se nesto desilo, sto je sasvim normalno u avijaciji." Kao da je normalno da se skriva, a nije... Sad razjasnismo... :wink:
Ma ja sam napisao neodredjeno jbg.
fixer

#4559 Re: Avio kompanije all about

Post by fixer »

Trebamo poletiti za London, pali pilot lijevi motor na B767 i turbina cim se oglasila odmah navala ulja ispod motora. Zamjenjen ventil na licu mjesta, za sat u zraku :D
Letim za kaliforniju iz atlante, isto B767, samo nije tehnicki kvar, kapetan(ica) taman pokrenula oba motora i pazite ovo, slucajno pritisne glavnu (master) klopku. Cijeli avion doslovno ugasi :lol:
Let isto za kalifonrniju, samo B757, uragan koji je postao tropska oluja iznad Louisiane i Arkansasa, Deltin pilot pravo kroz nju. Mislim da su unutrasnjos aviona prali jedno dva dana nakon toga :D
Pojasni ovo pls.
jefferson

#4560 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

fixer wrote:
Pojasni ovo pls.
Prema njenoj izjavi nakon sto se sve pogasilo u avionu, od video ekrana i svjetla do motora!
fixer

#4561 Re: Avio kompanije all about

Post by fixer »

jefferson wrote:
fixer wrote:
Pojasni ovo pls.
Prema njenoj izjavi nakon sto se sve pogasilo u avionu, od video ekrana i svjetla do motora!
Prelistavam u glavi sta bi se to tako lako moglo pritisnuti da se sve izgasi i nikako da skontam.
drndalo

#4562 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Uh, sad kad opet krenu teorije zavjere i slicno... Jest da je ovo bilo prije 9 mjeseci, ali...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/incident ... /130913021
jefferson

#4563 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Prelistavam u glavi sta bi se to tako lako moglo pritisnuti da se sve izgasi i nikako da skontam.
I meni je isto bilo cudno, medjutim tako se desilo prema njenim rjecima. Nakon 5 min startala motore i poletili.
jefferson

#4564 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

drndalo wrote:Uh, sad kad opet krenu teorije zavjere i slicno... Jest da je ovo bilo prije 9 mjeseci, ali...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/incident ... /130913021
O tome sam i pricao.
Krizzia

#4565 Re: Avio kompanije all about

Post by Krizzia »

Timotije

#4566 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

Krizzia wrote:http://www.croatiaairlines.com/hr/Ponud ... m_content=

Sent from my HTC Desire HD A9191
Lijepo.
Znaci najnoviji zemljaci diljem rodne nam i jedine EU-e, pusiona!
Ili se vodilo onom, pa vi ionako zivite vani stotinu godina, imate vi para, sta ce vama popusti... :oops: !?
Prvo su podigli za oko 20 % cijene letova iz inostranstva za SJJ, sad ne vaze vise ni akcije za "strance", sve u tekucoj godini, fino...
Nista, okrecem se (prilicno mrsavoj) konkurenciji na letu za SJJ.
drndalo

#4567 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Probaj slobodno kupiti "obrnutu" kartu tih dana, proslih godina je radilo i tako... Osim ako su programiranje napravili bolje...
Timotije

#4568 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

drndalo wrote:Probaj slobodno kupiti "obrnutu" kartu tih dana, proslih godina je radilo i tako... Osim ako su programiranje napravili bolje...
Skontali su garant kako da to isprogramiraju, ali vrijedi pokusati!
drndalo

#4569 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Probaj, nemas sta izgubiti osim par minuta na web-u...

Meni drug lani iz AMS dosao na taj fol, iako je bilo samo obratno reklamirano...
Dionysios

#4570 Re: Avio kompanije all about

Post by Dionysios »

Ugrabih kartu Sarajevo Pariz, Pegasusom 85 eura za pocetak januara (sa presjedanjem u Stambolu), a dolazak na 10 dana prije toga sa Wizzairom za 55 eura (doduse rezervisano dosta ranije)... Konacno za male pare i u BiH avionom :)
Grof

#4571 Re: Avio kompanije all about

Post by Grof »

Dionysios wrote:Ugrabih kartu Sarajevo Pariz, Pegasusom 85 eura za pocetak januara (sa presjedanjem u Stambolu), a dolazak na 10 dana prije toga sa Wizzairom za 55 eura (doduse rezervisano dosta ranije)... Konacno za male pare i u BiH avionom :)
Svaka čast! :thumbup: :thumbup:

A odakle Wizz-om letiš?
Dionysios

#4572 Re: Avio kompanije all about

Post by Dionysios »

Grof wrote:
Dionysios wrote:Ugrabih kartu Sarajevo Pariz, Pegasusom 85 eura za pocetak januara (sa presjedanjem u Stambolu), a dolazak na 10 dana prije toga sa Wizzairom za 55 eura (doduse rezervisano dosta ranije)... Konacno za male pare i u BiH avionom :)
Svaka čast! :thumbup: :thumbup:

A odakle Wizz-om letiš?
Iz Basela ova linija, potrefilo se da cu tih dana biti u Svici :)
Timotije

#4573 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

drndalo wrote:Probaj slobodno kupiti "obrnutu" kartu tih dana, proslih godina je radilo i tako... Osim ako su programiranje napravili bolje...
Dohakali su mi konacno :D .

Ne vrijedi u "obrnutom" smjeru, zaposlili kvalitetnijeg programera!
sito_i_reseto

#4575 Re: Avio kompanije all about

Post by sito_i_reseto »

izgleda da je to to, Sarajevo - Beograd sa BH airlinesom

http://exyuaviation.blogspot.com/2013/1 ... ember.html
Post Reply