Eleonora Eleonora
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
Sarajevski_Marlboro
#4551 Re: Šta trenutno čitate?
Eleonora Eleonora
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4552 Re: Šta trenutno čitate?
da vas nešto pitam iskreno
oćete se pobit
ponio sam Fukoovo klatno na vikenidicu i smorilo me vala... nikad kraja... brrrrrr
oćete se pobit
ponio sam Fukoovo klatno na vikenidicu i smorilo me vala... nikad kraja... brrrrrr
- Sajo---:
#4553 Re: Šta trenutno čitate?
...
Last edited by Sajo---: on 13/04/2025 16:32, edited 1 time in total.
-
doktor78
#4554 Re: Šta trenutno čitate?
Goran Samardzic - "Sumski duh"
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#4555 Re: Šta trenutno čitate?
"Prolom", od Branka Ćopića.
- Svejetorokenrol
#4556 Re: Šta trenutno čitate?
Suttree - Cormac McCarthy.
Ova knjiga je dosta drugacija od njegovih ostalih djela koja sam procitao, manje sirova & surova sto se tice radnje i stila pisanja; tragedija (obeshrabrujuce beznadje svakodnevnice) i komedija (sveprisutni i nepokolebivi Suttreejev smisao za humor) savrseno isprepletene na svakoj stranici. Paukova mreza iz koje je se tesko iskopeljati. Nedostaje mi jos 40ak stranica do kraja, ali vec mogu preporuciti ovu knjigu svim lovcima dobrog stiva.
Ova knjiga je dosta drugacija od njegovih ostalih djela koja sam procitao, manje sirova & surova sto se tice radnje i stila pisanja; tragedija (obeshrabrujuce beznadje svakodnevnice) i komedija (sveprisutni i nepokolebivi Suttreejev smisao za humor) savrseno isprepletene na svakoj stranici. Paukova mreza iz koje je se tesko iskopeljati. Nedostaje mi jos 40ak stranica do kraja, ali vec mogu preporuciti ovu knjigu svim lovcima dobrog stiva.
- SinjaD
#4558 Re: Šta trenutno čitate?
Ova mi ja na spisku za kupiti sad na sajmuBobRock28 wrote:
- sadmire
#4559 Re: Šta trenutno čitate?
meni je "Otok" na spisku, mozel kakva pomoc, koja je od te dvije knjige bolje da se time vodim!?SinjaD wrote:Ova mi ja na spisku za kupiti sad na sajmuBobRock28 wrote:
- Vitez Koja
#4560 Re:
JBT wrote:Toplo preporucujem "Glupi bijeli covjek" od Michael Moore.
Procitao sam je u jednom "cugu". Dobra knjiga
- BobRock28
#4561 Re: Šta trenutno čitate?
Meni Vrli novi svijet bolji, al nemam pojma. Super su mi ove knjige koje su daleeeeeeeeko ispred svog vremena napisanesadmire wrote: meni je "Otok" na spisku, mozel kakva pomoc, koja je od te dvije knjige bolje da se time vodim!?
- Truba
#4562 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam mislio da je otok onaj po kojem je rađen film island sa sisuljom scarlet
ali izgleda nije
kupio sam neki dan kontrapunkt pa ćemo vidjeti kakva je kad je pročitam za 11 godina
ali izgleda nije
kupio sam neki dan kontrapunkt pa ćemo vidjeti kakva je kad je pročitam za 11 godina
- sadmire
#4563 Re: Šta trenutno čitate?
komi wrote:ja sam mislio da je otok onaj po kojem je rađen film island sa sisuljom scarlet![]()
ali izgleda nije
ti meni opasno pravis konkurenciju po broju kupljenih a neprocitanih knjiga!
- Bloo
- Globalna šefica
#4564 Re: Šta trenutno čitate?
komi wrote:ja sam mislio da je otok onaj po kojem je rađen film island sa sisuljom scarlet![]()
ali izgleda nije
kontrapunkt od Huxleya?
- Truba
#4565 Re: Šta trenutno čitate?
600 komata pa ti vidisadmire wrote: ti meni opasno pravis konkurenciju po broju kupljenih a neprocitanih knjiga!
jednom sam racunao da cu imati 63 godine kad sve pročitam
ja ti od 1996. kupujem knjige
sporo i nerazumljivo
- Svejetorokenrol
#4566 Re: Šta trenutno čitate?
Brave new world je pisao cist, dok je pri stvaranju Otoka vec eksperimentisao sa meskalinom i LSDeom.sadmire wrote:meni je "Otok" na spisku, mozel kakva pomoc, koja je od te dvije knjige bolje da se time vodim!?SinjaD wrote:Ova mi ja na spisku za kupiti sad na sajmuBobRock28 wrote:
- Truba
#4567 Re: Šta trenutno čitate?
jes 5 maraka vala pojedes 5 maraka i nistaBloo wrote: kontrapunkt od Huxleya?
- Bloo
- Globalna šefica
#4568 Re: Šta trenutno čitate?
brave new world mi je izvrsna, dok je point counterpoint/kontrapunkt...otklon stilom i sadržajem mad anije los 8na trenutke ti se ucini kao neka sapunica)
preporucam Lord of the flies of Goldinga ako neko jos nije procitao
ja opet citam 
preporucam Lord of the flies of Goldinga ako neko jos nije procitao
- corsa
#4569 Re: Šta trenutno čitate?
Jackie Colins - "Jace od grijeha" Citam je vec treci put, jer sam nedavno ponovo naletio na nju. Predobra knjiga. Ako ko zna jos neku iz ovoga zanra, dakle slicnu, da preporuci bilo bi mi drago! 
- Truba
#4570 Re: Šta trenutno čitate?
brave new world je legendaran kontrapunkt je mislim iz 28. godine tako da... ne znam... tema mi se ucinila zanimljivomBloo wrote:brave new world mi je izvrsna, dok je point counterpoint/kontrapunkt...otklon stilom i sadržajem mad anije los 8na trenutke ti se ucini kao neka sapunica)
preporucam Lord of the flies of Goldinga ako neko jos nije procitaoja opet citam
lord of the flies sam gledao na filmu
kupio sam i onu vampirsku knjigu s najboljim filmom svih vremena
PUSTI PRAVOG UNUTRA
25 maraka $%$$%$$$ mi mamu u merkatoru
- Eleonora
#4571 Re: Šta trenutno čitate?
Jel iko ista citao od Dine Buzzati-ja?!
- Svejetorokenrol
#4572 Re: Šta trenutno čitate?
Gotovo sve.Eleonora wrote:Jel iko ista citao od Dine Buzzati-ja?!
- Eleonora
#4573 Re: Šta trenutno čitate?
Impresije?!Svejetorokenrol wrote:Gotovo sve.Eleonora wrote:Jel iko ista citao od Dine Buzzati-ja?!Jedan od mojih omiljenih italijanskih pisaca.
I da, koju bi ti preporucio?!
Ja znam samo za Prodavnicu tajni.
- Svejetorokenrol
#4574 Re: Šta trenutno čitate?
Prodavnica tajni je zbirka prica i ako je nisi procitala, toplo preporucujem.
Sad ne znam sta je sve prevedeno na naski, ali definitivno najpoznatije Buzzatijevo djelo je Il deserto dei Tartari – Tatarska pustinja. Ta knjiga me je bas natjerala na razmisljanje, nekoliko dana sam bio nikakav. Zamislite kako spokojno promatrate kako vam zivot prolazi i pomirljivo prihvatate nametnutu monotoniju, bez trunke opiranja i bunta. Nju ne bi trebala zaobici. Ali citaj je negdje na plazi ili u veselom okruzenju, da te ne bi spucala depresija.
Onda imas i “La famosa invasione degli orsi in Sicilia” – ne mogu naci naslov na naski, pa pretpostavljam da nije prevedena. Naslov bi bio (vise-manje) Famozna invazija medvjeda u Siciliji – dosta “laksa” knjiga, ali nije povrsinska, naprotiv cijela prica je alegoricna. Kao npr. kod Orwellovih klempi iz Zivotinjske farme, posto i Buzzatijeve mede postepeno poprimaju ljudske osobine.
Onda imas jos jedan roman, Un amore – Jedna ljubav, ali njega nisam citao, valjda zato sto mi je naslov previse slipav.
I jos kamaru zbirki, jer je on u biti ponajvise pisao kratke price, tako da ih ima stvarno dosta u opticaju.
Sad ne znam sta je sve prevedeno na naski, ali definitivno najpoznatije Buzzatijevo djelo je Il deserto dei Tartari – Tatarska pustinja. Ta knjiga me je bas natjerala na razmisljanje, nekoliko dana sam bio nikakav. Zamislite kako spokojno promatrate kako vam zivot prolazi i pomirljivo prihvatate nametnutu monotoniju, bez trunke opiranja i bunta. Nju ne bi trebala zaobici. Ali citaj je negdje na plazi ili u veselom okruzenju, da te ne bi spucala depresija.
Onda imas i “La famosa invasione degli orsi in Sicilia” – ne mogu naci naslov na naski, pa pretpostavljam da nije prevedena. Naslov bi bio (vise-manje) Famozna invazija medvjeda u Siciliji – dosta “laksa” knjiga, ali nije povrsinska, naprotiv cijela prica je alegoricna. Kao npr. kod Orwellovih klempi iz Zivotinjske farme, posto i Buzzatijeve mede postepeno poprimaju ljudske osobine.
Onda imas jos jedan roman, Un amore – Jedna ljubav, ali njega nisam citao, valjda zato sto mi je naslov previse slipav.
I jos kamaru zbirki, jer je on u biti ponajvise pisao kratke price, tako da ih ima stvarno dosta u opticaju.
- Truba
#4575 Re: Šta trenutno čitate?
jeko taj lik nikad čuo da postoji