Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
Lex77
#4551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Međunarodna zajednica postaje dio problema: SAD, Britanija i EU na strani separatista, na putu stvaranja konsocijacije u BiH!
Posljednje reakcije i potezi ključnih aktera međunarodne zajednice u BiH daju jasnu naznaku da tjeraju vodu na mlin separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini i njihovih nalogodavaca iz Beograda i Zagreba.
(Patria) - Posljednje reakcije i potezi ključnih aktera međunarodne zajednice u BiH daju jasnu naznaku da tjeraju vodu na mlin separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini i njihovih nalogodavaca iz Beograda i Zagreba.
Profesora međunarodnih odnosa Jahju Muhasilovića pitali smo za komentar činjenice da je Ambasador SAD Michael Murphy provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava “Kovačević protiv BiH” sveo na dobru volju domaćih političara.
“Naravno da je sveo na dobru volju, prebacio loptu na domaće političare svjestan da ne postoji domaći konsenzus. To ne odgovara HDZ-u i SNSD-u, a Trojka je slaba jer je taoc te dvije stranke. Zato je Murphy prebacio odgovornost na domaće političare, jer oni to neće provesti”.
Muhasilović pojašnjava: “Sve persuade ESLJP su obligatorne, nije to pitanje volje, a međunarodna zajednica bi da ima spremnoti mogla pritisnuti da se to usvoji. Ali, nisu zainteresovani, jer to ne odgovara konceptu međunarodne zajednice koja od Bosne i Hercegovine pravi konfederaciju i konsocijaciju. To i jeste razlog zašto se odgovornost za prevođenje presude prebacuje na domaće aktere”.
Kada je u pitanju protest podrške Miloradu Dodiku i blaga reakcija međunarodnih predstavnika, Muhasilović za Patriju kaže da ne smije zavarati malobrojnost prisutnih, jer to nije ni bitno.
“Ono što je poražavajuće jeste da je Milorad Dodik demonstrirao da iako protesti nisu bili u obimu u kakvom su se očekivali i kakvih su se mnogi pirbojavali, ne treba nas zavarati, jer je Dodik pokazao da je kadar da zatvori administrativne linije između entiteta. Zabrinuti nas treba i činjenica da u Federaciji postoje kadrovi koji bi branili njegovi secesiju, jer su Federalni i kantonalni MUP-ovi pokazali spremnost da brane takav potez od eventualnog odgovora”, ističe Muhasilović.
Napominje da se ne treba opuštiti, iako nas mediji ohrabruju informacijama da protesti nisu uspjeli, jer što se tiče Dodika oni su bili uspješni.
“Reakcija Ambasade SAD je u skladu s očekivanjima, a to je glavna snaga koja gura model konsocijacije, koja gura da se popusti HDZ-u i SNSD-u i da se pravi konsocijacija a ne građanska država. Reakcija je u duhu toga. Ambasada SAD zadovoljava apetite Beograda i Zagreba, a zbog toga je međunarodna zajednica postala dio problema, a ne dio rješenja. Oni tabaju staze za SNSD i HDZ”, ističe Muhasilović.
Za kraj profesor Muhasilović komentariše i pismo ambasadora SAD Michaela Murphyija i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera nametnutoj Vladi Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem.
“Definitivno i koncesije koje guraju Murphy i Sattler su u pravcu slabljenja BiH, jer aerodromi su od vitalnog i strateškog značaja Bosne i Hercegovine. Dugo vremena gušen je razvoj mostarskog i sarajevskog aerodroma. Srbiji i Hrvatskoj ne odgovara jak promet na tim aerodromima, ali im ne odgovara ni to da kontrola tih aerodrome bude u rukama probosanskih snaga, pa gledaju da to prepuste svojima ekspoziturama”, kaže Muhasilović.
I na ovom primjeru, dodaje Muhasilović, strane ambasade pokazale da žele pomoći Srbiji i Hrvatskoj.
“Slična je situacija i sa rudnicima i generalno energentima, koji su trn u oku Srbije i Hrvatske, pa vidimo da preko zapadnjačkih nevladinih organizaciaja i zapadnih ambasada se vrši pritisak na smanjenje proizvodnje energenata u rudnicima. Vidimo da to rade akteri povezani sa Beogradom i Zagrebom. Ambasade SAD, EU VB i ostale, ali primarno ove tri, pomažu Srbiji da zavladaju na 49 posto Bosne i Hercegovine, kako je zamišljeno negdje u svjetskim centrima da to bude pod kontrolom Beograda, a Federacija BiH pod kontrolom Zagreba.
Negdje je tako odlučeno i ambasade provode takvu politiku. Nije im cilj da BiH ima nezavisne resurse kojima država upravlja, a građanima koriste. Međunarodna zajendica se svrstala na stranu separatista”, zaključio je Muhasilović u razgovoru za Patriju.
Posljednje reakcije i potezi ključnih aktera međunarodne zajednice u BiH daju jasnu naznaku da tjeraju vodu na mlin separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini i njihovih nalogodavaca iz Beograda i Zagreba.
(Patria) - Posljednje reakcije i potezi ključnih aktera međunarodne zajednice u BiH daju jasnu naznaku da tjeraju vodu na mlin separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini i njihovih nalogodavaca iz Beograda i Zagreba.
Profesora međunarodnih odnosa Jahju Muhasilovića pitali smo za komentar činjenice da je Ambasador SAD Michael Murphy provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava “Kovačević protiv BiH” sveo na dobru volju domaćih političara.
“Naravno da je sveo na dobru volju, prebacio loptu na domaće političare svjestan da ne postoji domaći konsenzus. To ne odgovara HDZ-u i SNSD-u, a Trojka je slaba jer je taoc te dvije stranke. Zato je Murphy prebacio odgovornost na domaće političare, jer oni to neće provesti”.
Muhasilović pojašnjava: “Sve persuade ESLJP su obligatorne, nije to pitanje volje, a međunarodna zajednica bi da ima spremnoti mogla pritisnuti da se to usvoji. Ali, nisu zainteresovani, jer to ne odgovara konceptu međunarodne zajednice koja od Bosne i Hercegovine pravi konfederaciju i konsocijaciju. To i jeste razlog zašto se odgovornost za prevođenje presude prebacuje na domaće aktere”.
Kada je u pitanju protest podrške Miloradu Dodiku i blaga reakcija međunarodnih predstavnika, Muhasilović za Patriju kaže da ne smije zavarati malobrojnost prisutnih, jer to nije ni bitno.
“Ono što je poražavajuće jeste da je Milorad Dodik demonstrirao da iako protesti nisu bili u obimu u kakvom su se očekivali i kakvih su se mnogi pirbojavali, ne treba nas zavarati, jer je Dodik pokazao da je kadar da zatvori administrativne linije između entiteta. Zabrinuti nas treba i činjenica da u Federaciji postoje kadrovi koji bi branili njegovi secesiju, jer su Federalni i kantonalni MUP-ovi pokazali spremnost da brane takav potez od eventualnog odgovora”, ističe Muhasilović.
Napominje da se ne treba opuštiti, iako nas mediji ohrabruju informacijama da protesti nisu uspjeli, jer što se tiče Dodika oni su bili uspješni.
“Reakcija Ambasade SAD je u skladu s očekivanjima, a to je glavna snaga koja gura model konsocijacije, koja gura da se popusti HDZ-u i SNSD-u i da se pravi konsocijacija a ne građanska država. Reakcija je u duhu toga. Ambasada SAD zadovoljava apetite Beograda i Zagreba, a zbog toga je međunarodna zajednica postala dio problema, a ne dio rješenja. Oni tabaju staze za SNSD i HDZ”, ističe Muhasilović.
Za kraj profesor Muhasilović komentariše i pismo ambasadora SAD Michaela Murphyija i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera nametnutoj Vladi Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem.
“Definitivno i koncesije koje guraju Murphy i Sattler su u pravcu slabljenja BiH, jer aerodromi su od vitalnog i strateškog značaja Bosne i Hercegovine. Dugo vremena gušen je razvoj mostarskog i sarajevskog aerodroma. Srbiji i Hrvatskoj ne odgovara jak promet na tim aerodromima, ali im ne odgovara ni to da kontrola tih aerodrome bude u rukama probosanskih snaga, pa gledaju da to prepuste svojima ekspoziturama”, kaže Muhasilović.
I na ovom primjeru, dodaje Muhasilović, strane ambasade pokazale da žele pomoći Srbiji i Hrvatskoj.
“Slična je situacija i sa rudnicima i generalno energentima, koji su trn u oku Srbije i Hrvatske, pa vidimo da preko zapadnjačkih nevladinih organizaciaja i zapadnih ambasada se vrši pritisak na smanjenje proizvodnje energenata u rudnicima. Vidimo da to rade akteri povezani sa Beogradom i Zagrebom. Ambasade SAD, EU VB i ostale, ali primarno ove tri, pomažu Srbiji da zavladaju na 49 posto Bosne i Hercegovine, kako je zamišljeno negdje u svjetskim centrima da to bude pod kontrolom Beograda, a Federacija BiH pod kontrolom Zagreba.
Negdje je tako odlučeno i ambasade provode takvu politiku. Nije im cilj da BiH ima nezavisne resurse kojima država upravlja, a građanima koriste. Međunarodna zajendica se svrstala na stranu separatista”, zaključio je Muhasilović u razgovoru za Patriju.
- Hajvan
-
breuer
- vee-jay
- anelsol
#4555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nemam ja ništa ni protiv koncesije, ni javno-privatnog partnerstva, pa ni protiv obnovljivih izvora energije, ali ovako otvoreno se obraćati premijeru i zamjenicima Vlade FBiH i naređivati da se uradi to i to, je ponižavanje i mene kao građanina ove zemlje, i svih nas koje ta vlada predstavlja.
-
A_A_AKCIJA
-
A_A_AKCIJA
#4557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
A ne, nije ničim izazvan.
Razlog je bila ljetna bašta hotela Evropa, koja se nije mogla onako postaviti na arheološkom nalazištu, jer nije dala komisija.
Zato je tu bio Bake da to riješi.
U SDA lešinarskom stilu, komad države, nepovratno, za komad ljetne bašte.
Tipična SDA trgovina.
- Hajvan
-
breuer
#4559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
ponižavaju oni sve kad skontaš, sjetit ćemo se mora afera prisluškivanja, prisile za otvaranjem ili zatvarenjm zračnog prostora, tjeranja da se hapse određeni ljudi koji im stanu na žulj i to sve prema mnogo jačim državama od naše...anelsol wrote: ↑04/09/2023 18:56Nemam ja ništa ni protiv koncesije, ni javno-privatnog partnerstva, pa ni protiv obnovljivih izvora energije, ali ovako otvoreno se obraćati premijeru i zamjenicima Vlade FBiH i naređivati da se uradi to i to, je ponižavanje i mene kao građanina ove zemlje, i svih nas koje ta vlada predstavlja.
-
breuer
#4560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
ma sve, njih šalju jer nas smatraju tim nivoom...ako šalju njih njih se treba i slušati...
ne kažem ja da bih ih sam slušao, to nije svojstveno našem biću na kraju krajeva, al nažalost, činjenica je da takvi i popuše na kraju...
- vee-jay
-
A_A_AKCIJA
#4562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Za početak, povećan budžet države za 244 miliona KM.TheMule wrote: ↑04/09/2023 17:48 Posto ne pratim svakodnevna desavanja, mozel neko reci sta su konkretno uradili iz Trojke da je bar malo impresivno, ili bar kontra onom sto bi SDA uradila? Ili jednostavno nije bilo sanse da se dokazu jos uvijek? Neka mini analiza ako moze, ali ne i psiho-analiza koju vec pocinjete razradjivati na zadnje dvije stranice. Mislim konkretno.
Meni kao nekom ko ne prati sve u detalje, samo Becirovic izgleda kao donekle sposoban covjek i patriota. Konakovic mi ostaje u sjecanju kao covjek koji nesto gleda i namiguje novinarima dok stoji na bini sa ozbiljnim politicarima... i kao neko ko je otiso ljigavim Madjarima u posjetu da ih moli za smirenje tenzija.
Kao Trojka, znam da su se dogovorili (bez zastave BiH) da ce se dogovoriti, sto je...bas ni tamo ni vamo. Mozda ce biti uspjeh, mozda nece.
Povećan budžet oružanih snaga BiH za 90 miliona.
Vraćen nacionalni balans u agencije, gdje je sada raspored 12-12-12, a koji je bio narušen.
Četiri proBiH ministra u VM.
Usvojeno pet evropskih zakona, koji su nam preduslov za otvaranje pregovora sa EU. Za razliku od prethodnih saziva kada niti jedan zakon nije usvojen SEDAM godina!
Zbog prethodne stavke najavljeno otvaranje pregovora s EU ove godine.
-
breuer
#4563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
NIkšić stoji popišan pred bilo kim 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#4564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ko sluša koga?
Sluša li Dodik njih?
Ti ljudi imaju veoma ograničenu moć ovdje.
Nisu ovo američki filmovi
-
A_A_AKCIJA
-
breuer
#4566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
ma neće Dodikovo dovijeka, na kraju krajeva, on im je idealan za plašenje neposlušnih Bošnjaka...ne može i iranski kamp na Pogorelici i vehabijska naselja i otvoreno podržavanje Palestine i nabijanje na nos licemjerje Zapada i zabadanje prstiju u oči Izraelu rehabilitiranjem kojekakvih ustaških činovnika i more još toga...
-
saimidin
#4567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Žalosno je da ne možemo sami doći do vrlo logičnih rješenja za unapređenje
ekonomije i društva, već evo kao i fadilu 2015 moraju stranci nacrtati šta treba, još žalosnije što to ne žele u okviru radnog nacrta pa da ga vlada kasnije predstavi kao svoj plan, već ovako objava na intenetu
Još da ovo hoće provesti, skupa sa zakonima koji se vuku od ranije zbog blokada hdz, ali mislim da bez dodatnih ispunjenih uslova hdz neće dati ništa dalje da se usvoji
Pa ipak nadati se nečemu, a prijedlozi su sasvim ok
Još da ovo hoće provesti, skupa sa zakonima koji se vuku od ranije zbog blokada hdz, ali mislim da bez dodatnih ispunjenih uslova hdz neće dati ništa dalje da se usvoji
Pa ipak nadati se nečemu, a prijedlozi su sasvim ok
- kamberovica polje
-
DonieBrasco
#4569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Rade oni nas dobro "sve se presude moraju provesti ali uz koncenzus i dogovor" mislim ono stvarno.
Sve ce se karte jako brzo pokazati, pa ce biti nema vremena za nista nego za "ljubic", a imovina tek da cemo da vidimo da ne preduciramo.
Ovi EU zakoni i reforme pitanje je dana kad ce sve biti blokirano jer Covic ili Dodik nisu nesto dobili.
Sve ce se karte jako brzo pokazati, pa ce biti nema vremena za nista nego za "ljubic", a imovina tek da cemo da vidimo da ne preduciramo.
Ovi EU zakoni i reforme pitanje je dana kad ce sve biti blokirano jer Covic ili Dodik nisu nesto dobili.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#4570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dodik i Vučić su ista ekipa.A_A_AKCIJA wrote: ↑04/09/2023 19:09Naravno, Dodik superheroj, rs se razvija, Srbija rastura, Vučić zakon...
Dodik sluša Vučića, Srbiju i Putina.
Srbija ne rastura, samo im se čak i američki ambasador uvlači "kompromisnim" zajedničkim izjavama o ratu u Ukrajini i javnim hvaljenjem Vučićevih televizija poput Pinka.
Istovremeno, ovdje otvoreno šalju pisma sa zahtjevima kao da je riječ o njihovim slugama.
-
ljubijankic
#4571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ma ne bi nas mu'min nikad to uradio nema sanse. Njemu je drzava BiH i bosnjacki narod na prvom mjestu ! Nesto drugo se krije iza onog, cekam prpu i studenta da nam objasne.A_A_AKCIJA wrote: ↑04/09/2023 18:59A ne, nije ničim izazvan.
Razlog je bila ljetna bašta hotela Evropa, koja se nije mogla onako postaviti na arheološkom nalazištu, jer nije dala komisija.
Tipična SDA trgovina.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nekad americki partneri, prijatelji iz amerike, molimo ameriku da nam pomogne, amerika je garant mira...do ponizava mene kao gradjanina zemlje"anelsol wrote: ↑04/09/2023 18:56Nemam ja ništa ni protiv koncesije, ni javno-privatnog partnerstva, pa ni protiv obnovljivih izvora energije, ali ovako otvoreno se obraćati premijeru i zamjenicima Vlade FBiH i naređivati da se uradi to i to, je ponižavanje i mene kao građanina ove zemlje, i svih nas koje ta vlada predstavlja.
A sa cime se ne slazes konkretno? Sam kazes da nemas nista protiv svega nsvedenog, sta je problem sto su ljudi rekli da treba raditi na tome??
Mozda su ljudi skontali da se konacno neko pojavio ko mozda zeli nesto dobro uraditi pa mu predlozili ono s cime se i ti slazes?! Znaju oni da 30 godina govna nisu radila u interesu napretka
- tramvajtrojka
#4573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
izvrsni direktor wrote: ↑04/09/2023 19:51Nekad americki partneri, prijatelji iz amerike, molimo ameriku da nam pomogne, amerika je garant mira...do ponizava mene kao gradjanina zemlje"anelsol wrote: ↑04/09/2023 18:56
Nemam ja ništa ni protiv koncesije, ni javno-privatnog partnerstva, pa ni protiv obnovljivih izvora energije, ali ovako otvoreno se obraćati premijeru i zamjenicima Vlade FBiH i naređivati da se uradi to i to, je ponižavanje i mene kao građanina ove zemlje, i svih nas koje ta vlada predstavlja.![]()
A sa cime se ne slazes konkretno? Sam kazes da nemas nista protiv svega nsvedenog, sta je problem sto su ljudi rekli da treba raditi na tome??
Mozda su ljudi skontali da se konacno neko pojavio ko mozda zeli nesto dobro uraditi pa mu predlozili ono s cime se i ti slazes?! Znaju oni da 30 godina govna nisu radila u interesu napretka

A vidi kandidata za opstinu stari grad sta pise na svom fb bot profilu za amerikance
- anelsol
#4574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ne sviđa mi se javni diktat. Tretiraju te javno kao banana državu. Ne znam šta nije jasno.izvrsni direktor wrote: ↑04/09/2023 19:51Nekad americki partneri, prijatelji iz amerike, molimo ameriku da nam pomogne, amerika je garant mira...do ponizava mene kao gradjanina zemlje"anelsol wrote: ↑04/09/2023 18:56
Nemam ja ništa ni protiv koncesije, ni javno-privatnog partnerstva, pa ni protiv obnovljivih izvora energije, ali ovako otvoreno se obraćati premijeru i zamjenicima Vlade FBiH i naređivati da se uradi to i to, je ponižavanje i mene kao građanina ove zemlje, i svih nas koje ta vlada predstavlja.![]()
-
mirza_15
#4575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
A onda još pride, prilikom gubitka vlasti široki pojas Centra i Starog grada isporuče na milost i nemilost Dodika. Dok Dodik ne odluči nema ništa postavljati ni graditi na širokom području ove svije općine uz tramvajsku prugu. Velike patriote.A_A_AKCIJA wrote: ↑04/09/2023 18:59A ne, nije ničim izazvan.
Tipična SDA trgovina.