"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moimoi

#4551 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

U ovom filmu je upravo sve objasnjeno. Gdje su nasi problemi??
Prije svega u nemoralu poslodavaca, a zatim u odgoju “suti i trpi… ne bori se za svoja prava”.
emotivac

#4552 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emotivac »

vjeshalica wrote: 04/10/2023 14:27
emotivac wrote: 04/10/2023 14:11

Dobro, šta dalje sa tom srednjom školom u ovoj lijepoj državi ? Ako nemaš "štele", nekog' da te pogura, itd... ? Bez kapitala ikakvog ?
Preostaje ti da radiš kod privatnika, ili da spičiš na zapad, ali i za to treba novca i imati nekog ko će te "odvesti" tamo.

Takve stvari je teško objasniti nekome ko je imao sve na dlanu od rođenja, i ne vrijedi objašnjavat zapravo. :thumbup: :thumbup:
Fak.diploma ti nije garancija nizasta. Sasvim je normalan srednjoskolski profil obrazovanja i opet se vracamo na pocetak da nije to obrazovanje slabo placeno po svojoj prirodi,vec po bahatosti poslodavaca. I ljude sa fak.diplomom su habali mizernim platama. I kakvo vise "guranje"? To je prica od prije 15,20 godina. Niko nece zaposliti mulca koji ne zna da govori.
I ovu zadnju recenicu mozes usarafiti u straznjicu. Neke jednostavno boli istina i pokusavaju opravdati neuspjehe socijalnim statusom i pricom. Covjek koji nece da uci ne trudi se,stigne ga zivot i naplati mu srednjoskolsko zajebavanje skupo. Tako da...nema potrebe za glupim recenicama i trazenjem opravdanja gdje ih nema. Neko jos uvijek fantazira da su mu potrebni milioni da uzme knjigu u ruke na dnevnoj bazi.
Čekaj, ti prvo kažeš da diploma nije garancija nizašta ? Pa onda kažeš stigne ga život i naplati mu srednjoškolsko zajebavanje skupo ?
Malo se urazumi, neko uspije "napraviti" pare i bez dana srednje škole, nećeš vjerovati, ali ima takvih.

Poznajem dosta ljudi koji imaju fakultet završen pa rade na proizvodnim pogonima npr u mann hummelu, a poznajem i ljude, kao što rekoh, bez dana srednje škole koji su odlični majstori u nekom zanatu i obrću lovu, čak imaju i svoje radnike.

Fazon je učiti zanat kao što Truba kaže.
Zaposli se čovjek s faksom u dobru firmu, a lik glup k'o ona stvar, a zašto je to tako ? Zato što je učio školu napamet, treba to znati primijeniti i u praksi. I opet na kraju dolazimo s upitnom rečenicom, gdje raditi nakon završetka škole ? U državnim se nećeš NIKADA zaposliti, džaba ti 100 fakulteta i IQ 200 kada ti babo ne pije kafu sa npr predsjednikom suda. TO TI JE BIH ! :bih: :bih:
moimoi

#4553 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

I je l’ iko snimio od uha do uha nasmijanog Fadila kako sav vazan govori u stilu:” nigdje nema jeftine radne snage kao kod nas” :lol: :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4554 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

vernes81 wrote: 04/10/2023 12:39 Nisu ni radnici ovdje bas neduzni, pristaju na sve i sute.
2003 u fisu ja prvu platu primio 680KM, sve bilo sjajno bajno svi zadovoljni bili u to vrjeme.
E onda ljudi kad su pozivani na razgovor za posao poceli srat, prva recenica im bude " ja cu radit za 350KM".
Nakon par mjeseci place kaze mala mu plata jebe on i firmu i sve,
a kad se pojavi neko od sefova obori surlu.
Tako da kad su gazde govna a radnici pi... , dobijes situaciju kao ovo sa kavatom.
Na ovakve uslove i pristaju ovi što su šljegli iz pripizdina, drže se floskula ima posla ko hoće raditi i bolje išta nego ništa, i samim tim spuštaju cijenu rada koja je ionako niska. Dođe polupismeni ronjgo i ćuti i rinta za 600-700 KM, njemu je uspjeh u životu što radi u magacinu ili Bignetu, jer je do juče krao i izvlačio oblovinu iz šume... :-? Takvi obaraju cijenu rada i zbog takvih će gazde da mlate pare i izrabljuju radnike, jer taj plemesko-krkanski mentalitet ne poznaje zajedničko dobro i kolektivnu svijest. Sjećam se dva takva balvana uzmu veliko limeno bure puno ulja i ručno ga skidaju sa palete da ga prenesu :shock: a šefu titraju žvalje od sreće jer ostalima može nabiti na nos da bespotrebno pale viljuškar za svaku sitnicu...troši se gorivo jbg, može se to malo i ručno, vidi kako oni mogu... :oops: Takvi šute i rukaju jer za bolje i ne znaju i neće da znaju...
Domaci izdajnik

#4555 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

vjeshalica wrote: 04/10/2023 12:40 Idemo dalje ,Ledo zatvara pogon

https://avaz.ba/vijesti/bih/859017/ledo ... nju-za-bih
Neka se zatvore! Najskuplji su im proizvodi, proizvode se u BIH, a mizerno plaćaju radnike!
Ozimician

#4556 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 04/10/2023 15:13
vernes81 wrote: 04/10/2023 12:39 Nisu ni radnici ovdje bas neduzni, pristaju na sve i sute.
2003 u fisu ja prvu platu primio 680KM, sve bilo sjajno bajno svi zadovoljni bili u to vrjeme.
E onda ljudi kad su pozivani na razgovor za posao poceli srat, prva recenica im bude " ja cu radit za 350KM".
Tako da kad su gazde govna a radnici pi... , dobijes situaciju kao ovo sa kavatom.
Na ovakve uslove i pristaju ovi što su šljegli iz pripizdina, drže se floskula ima posla ko hoće raditi i bolje išta nego ništa, i samim tim spuštaju cijenu rada koja je ionako niska. Dođe polupismeni ronjgo i ćuti i rinta za 600-700 KM, njemu je uspjeh u životu što radi u magacinu ili Bignetu, jer je do juče krao i izvlačio oblovinu iz šume... :-? Takvi obaraju cijenu rada i zbog takvih će gazde da mlate pare i izrabljuju radnike, jer taj plemesko-krkanski mentalitet ne poznaje zajedničko dobro i kolektivnu svijest. Sjećam se dva takva balvana uzmu veliko limeno bure puno ulja i ručno ga skidaju sa palete da ga prenesu :shock: a šefu titraju žvalje od sreće jer ostalima može nabiti na nos da bespotrebno pale viljuškar za svaku sitnicu...troši se gorivo jbg, može se to malo i ručno, vidi kako oni mogu... :oops: Takvi šute i rukaju jer za bolje i ne znaju i neće da znaju...
Totalno pogresna percepcija, to je ono - neko je drugi kriv, pa makar bio i fiktivan.

Taj koji krade i izvlaci oblovinu iz sume za jedan dan moze zaraditi tu platu koju ti spominjes i takvog ces jako tesko natjerati u firmu da dolazi svaki dan i 8h tu provodi (da ne kazem vise).

A jbg, na tvom mjestu bih se ja zapitao zasto s takvim likovima dijelim isto radnom mjesto, tj. sta mene i njega razdvaja onda, u ocima poslodavca je on bolji radnik od tebe (nazalost).

I da, "sljeganje" je vec stvar proslosti, nece niko doci u Sarajevo da radi za 1500KM, a ovamo mu otvorena Njemacka za 2000€ i isti posao.
Domaci izdajnik

#4557 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ozimician wrote: 04/10/2023 15:26 Taj koji krade i izvlaci oblovinu iz sume za jedan dan moze zaraditi tu platu koju ti spominjes i takvog ces jako tesko natjerati u firmu da dolazi svaki dan i 8h tu provodi (da ne kazem vise).
Onaj ko po cijeli dan po kiši, snijegu, blatu i žegači tegli balvane, posao u najprljavijem magacinu je banja. I takvi ljudi uglavnom imaju IQ mjeren na Rihterovoj skali, tako da ne zarađuju kao što misliš. Pare mlate oni za koje kradu i koji prevoze istu uz razne malverzacije u sprezi sa lokalnim ćehajama.

A mene i njega razdvaja to što je on jeftin i pouzdan resurs - ima kičmu naviklu na teret i zadovoljan je socijalom, samo neka je redovna... :mrgreen:
mali_balon

#4558 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 04/10/2023 15:26

Totalno pogresna percepcija, to je ono - neko je drugi kriv, pa makar bio i fiktivan.

Taj koji krade i izvlaci oblovinu iz sume za jedan dan moze zaraditi tu platu koju ti spominjes i takvog ces jako tesko natjerati u firmu da dolazi svaki dan i 8h tu provodi (da ne kazem vise).

A jbg, na tvom mjestu bih se ja zapitao zasto s takvim likovima dijelim isto radnom mjesto, tj. sta mene i njega razdvaja onda, u ocima poslodavca je on bolji radnik od tebe (nazalost).

I da, "sljeganje" je vec stvar proslosti, nece niko doci u Sarajevo da radi za 1500KM, a ovamo mu otvorena Njemacka za 2000€ i isti posao.
Malo si fulo za ti oblovinu....pare zaradi gazda a ne irget....a silom prilika izvlacio sam oblovinu i radije bi u BinMgo za 500 nego tamo za 1500
Ozimician

#4559 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 04/10/2023 15:34
Malo si fulo za ti oblovinu....pare zaradi gazda a ne irget....a silom prilika izvlacio sam oblovinu i radije bi u BinMgo za 500 nego tamo za 1500
Jbg, napomenuo je da "krade" i "izvlaci" oblovinu, taj koji licno krade sigurno ima para. Ako radi za gazdu, to je onda nesto skroz drugo. :D
Domaci izdajnik

#4560 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Gazda ne kičma jebo ga ti... :oops:
mali_balon

#4561 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 04/10/2023 15:35
mali_balon wrote: 04/10/2023 15:34
Jbg, napomenuo je da "krade" i "izvlaci" oblovinu, taj koji licno krade sigurno ima para. Ako radi za gazdu, to je onda nesto skroz drugo. :D
Pa nece gazda u biMgo jbga jel tako...ide onak sto radi za dnevnicu od 20 30 i argetu
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4562 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 04/10/2023 15:26.

Logicno. Kriminal se uvijek isplati, dok kriminalac ne bude kaznjen.
Isto kao sto ni narko bossa ne mozes natjerat da ide radit 8h posao :D
vernes81

#4563 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

Ozimician wrote: 04/10/2023 15:26

I tvoja percepcija je takodje pogresna.
Taj je nekad krao oblovinu vise ne moze cackalicu izvuci, a kamoli platu za dan zaraditi, plus dobio je brdo kazni a vjerovatno i malo robijao pa mu je sad daj sta das.
Ako je tom gazdi osudjeni kriminalac bolji radnik koji ce gledati kako da ukrade i iz firme kao sto je navikao,
ja bi se zapitao na njegovom mjestu treba li mi takav lik u firmi.
Domaci izdajnik

#4564 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Vidi se da nemaš pojma kako se krade i drpa u šumarijama :mrgreen:
vernes81

#4565 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

Lajavikrelac wrote: 04/10/2023 15:47 Vidi se da nemaš pojma kako se krade i drpa u šumarijama :mrgreen:
Ja il ovaj drugi?
Domaci izdajnik

#4566 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

I ti i on. Krađom i bespravnom sječom se obrću desetine miliona godišnje, a u nju su upeljani svi nivoi vlasti...U zatvor ode sirotan koji je usjekao svojima dva metra drva da se ne smrznu, a ovaj što obrije pola planine je ugledni privrednik i sposoban čovjek. Pokušaj da prebrojiš pilane i paletare samo u USK i SBK sve će ti biti jasno ;-)
vernes81

#4567 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

Lajavikrelac wrote: 04/10/2023 15:59 I ti i on. Krađom i bespravnom sječom se obrću desetine miliona godišnje, a u nju su upeljani svi nivoi vlasti...U zatvor ode sirotan koji je usjekao svojima dva metra drva da se ne smrznu, a ovaj što obrije pola planine je ugledni privrednik i sposoban čovjek. Pokušaj da prebrojiš pilane i paletare samo u USK i SBK sve će ti biti jasno ;-)
Ja sam iz sbk znam puno bolje od tebe.
Samo si se pogresno izrazio gore u postu napisao si da krade oblovinu zato sam mislio da ciljas na ove samostalne kriminalce bez firmi.
Domaci izdajnik

#4568 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

vjeshalica wrote: 04/10/2023 14:27 Fak.diploma ti nije garancija nizasta. Sasvim je normalan srednjoskolski profil obrazovanja i opet se vracamo na pocetak da nije to obrazovanje slabo placeno po svojoj prirodi,vec po bahatosti poslodavaca. I ljude sa fak.diplomom su habali mizernim platama. I kakvo vise "guranje"? To je prica od prije 15,20 godina. Niko nece zaposliti mulca koji ne zna da govori.
Ovo je tačno, a za ovo boldovano se ne slažem. Po političkom i familijarnom ključu je sve moguće, pa taman da si nepismen, a ne bez adekvatnog obrazovanja. Da nije tako ne bi sve jače firme bile pune frizerki, kozmetičarki, bravara i mesara po administracijama, HR-u, marketingu i sličnim zguza na guz službama...

Zbog toga pametni, obrazovani i vrjedni idu iz ove zemlje zauvijek.
vjeshalica

#4569 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Lajavikrelac wrote: 04/10/2023 16:10
vjeshalica wrote: 04/10/2023 14:27 Fak.diploma ti nije garancija nizasta. Sasvim je normalan srednjoskolski profil obrazovanja i opet se vracamo na pocetak da nije to obrazovanje slabo placeno po svojoj prirodi,vec po bahatosti poslodavaca. I ljude sa fak.diplomom su habali mizernim platama. I kakvo vise "guranje"? To je prica od prije 15,20 godina. Niko nece zaposliti mulca koji ne zna da govori.
Ovo je tačno, a za ovo boldovano se ne slažem. Po političkom i familijarnom ključu je sve moguće, pa taman da si nepismen, a ne bez adekvatnog obrazovanja. Da nije tako ne bi sve jače firme bile pune frizerki, kozmetičarki, bravara i mesara po administracijama, HR-u, marketingu i sličnim zguza na guz službama...

Zbog toga pametni, obrazovani i vrjedni idu iz ove zemlje zauvijek.
Govorim o ozbiljnim koliko-toliko firmaama. U to ne racunam javne institucije. Doduse osim negativnih imam i dosta pozitivnih iskustava ali to su ljudi koji su šlifovani za posao i nisu odurni debili kao njihove kolege koji bleje u tebe ko tele u sarena vrata. I da, to su uglavnom stariji,ove mladje i ne zanima posao.
Bodkin

#4570 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

Na ovakve uslove i pristaju ovi što su šljegli iz pripizdina, drže se floskula ima posla ko hoće raditi i bolje išta nego ništa, i samim tim spuštaju cijenu rada koja je ionako niska. Dođe polupismeni ronjgo i ćuti i rinta za 600-700 KM, njemu je uspjeh u životu što radi u magacinu ili Bignetu, jer je do juče krao i izvlačio oblovinu iz šume... :-?
Samo prevedes na njemacki indobijes prosjecnog hansa :D
Domaci izdajnik

#4571 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

vjeshalica wrote: 04/10/2023 16:23 Govorim o ozbiljnim koliko-toliko firmaama. U to ne racunam javne institucije.
Jbg ne da mi se po stoti put navoditi primjere gdje MORAŠ da zaposliš određenu osobu, taman da je retardirana. MORAŠ inače ćeš imati problema samo tako. Pričam o uspješnim firmama ne javnim preduzećima gdje je to opšte poznata praksa.
vjeshalica

#4572 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Lajavikrelac wrote: 04/10/2023 16:34
vjeshalica wrote: 04/10/2023 16:23 Govorim o ozbiljnim koliko-toliko firmaama. U to ne racunam javne institucije.
Jbg ne da mi se po stoti put navoditi primjere gdje MORAŠ da zaposliš određenu osobu, taman da je retardirana. MORAŠ inače ćeš imati problema samo tako. Pričam o uspješnim firmama ne javnim preduzećima gdje je to opšte poznata praksa.
Rehabilitacija tj inkluzija na nasilan nacin :lol:
oldtajmer

#4573 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

dobro u ovom kavatu jbt
moimoi

#4574 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Ista je i ASA.
zippoo87

#4575 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Kod nas u gradu sve velike prijasnje firme unistili i ugasili i evo sada par privrednika rastaljuje tu imovinu,koju kupuju u talu sa stecajnim upravnicima a rijec je o najboljim lokqcijama i desetinama hiljada metara kvadratnih.
Fering vec davno rasparcan na 3-4 dijela,na Hajderovcu DC i ostalo sada sve trzni centri...sada su na redu Fortuna (fabrika obuce) i Olimp (fabrika konfekcije,odjece).
A nekretnine kupuju 3-4 privrednika,isto kao sto i prave zgrade,ta 3-4 ista.
A plate u tih privatnika Rahmana su malo vece nego ove u Kuwatu a doskora su bile iste.
Post Reply