BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Danguba

#4551 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

Dosadan si.

U mojoj drzavi u dijaspori fercera sve i NEMOJ to porediti sa raspalim Bh sistemom a ovi ga(Trojka) jos djonom nabijaju.

Sve je truhlo u drzavi BiH. Tuzla se raspada po svim savovima a za vrijeme Tite sve ferceralo.
100 g. SDP vlada Tuzlom. Vazda im davali povjerenje i evo kako nam se vracaju.

...idi bre begaj. :run:
tokio25

#4552 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by tokio25 »

Danguba wrote: 09/11/2025 21:06 Dosadan si.

U mojoj drzavi u dijaspori fercera sve i NEMOJ to porediti sa raspalim Bh sistemom a ovi ga(Trojka) jos djonom nabijaju.

Sve je truhlo u drzavi BiH. Tuzla se raspada po svim savovima a za vrijeme Tite sve ferceralo.

ti se ubi namecuci sda kao odgovor za rjesenje stanja u bih
ubi se pricom o patriotizmu i kako treba bosnu braniti a zivis negdje daleko

bravo tipican primjer dijasporca zbog kojeg ljudi imaju negativnu sliku o dijaspori
Danguba

#4553 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

tokio25 wrote: 09/11/2025 21:24

ti se ubi namecuci sda kao odgovor za rjesenje stanja u bih
ubi se pricom o patriotizmu i kako treba bosnu braniti a zivis negdje daleko

bravo tipican primjer dijasporca zbog kojeg ljudi imaju negativnu sliku o dijaspori

:run: u skokovima

Samo preskocis ako ti se ne svidja sto pisem.
Ja sam krv pisao za tu zemlju dok ste vi (vjerovatno) i takvi sve radili da ova zemlja ne uspije.
I danas kroz narative favorizujete one koji rade na stetu drzave BiH.

Ovo je tema BANKE i odakle ti respo ovdje sa tim glupostima?
drug_profi

#4554 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Didier wrote: 09/11/2025 18:14
drug_profi wrote: 09/11/2025 00:43 Ja sam mišljenja da država koja neodgovorno troši porezni novac nije država kojoj treba plaćati porez, te je patriotska dužnost zapravo utajiti što god možeš.
A oni nek love.
Sve super, samo onda nemoj koristiti puteve, ne šalji djecu u školu, liječi se isključivo privatno, vrati stan koji si naslijedio iz onog sistema, itd.

Onda imaš moralno pravo ne plaćati ništa nikome.
Godišnje platim:
doprinosa: PIO/ZZO itd = 10200 KM
porez na platu = 1920 KM
porez na ugovore o djelu cca= 1000 do 2000 ovisno od godine
Neto meni novaca 30-35K godišnje
Iz toga 17% pdv. = 4350 - 5080 KM
Akciza za gorivo = oko 300 maraka godišnje.

Znači blizu 20.000 maraka godišnje dam državi kroz poreze i doprinose i nemam od toga nikakve koristi.
I dalje ne mogu računat na pravnu sigurnost, na zdravstvenu zaštitu, na slobodu kretanja, na puteve i saobraćajnice... ali mogu računati na abnormalno bahaćenje vlastodržaca...

hajd mi sad ponovo reci da je patriotski plaćati porez takovj državi?

I FYI plaćam i DZO jer ne mogu računat na ZZO.
Didier

#4555 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Didier »

drug_profi wrote: 09/11/2025 21:38 hajd mi sad ponovo reci da je patriotski plaćati porez takovj državi?
Pa to što platiš 20.000 godišnje itekako ima veze s ovim što koristiš. Možemo pričati o tome da li to vrijedi, ali je to prilično teško izmjeriti. Ipak, koristiš puteve, išao si u školu barem 12 godina, a ako si studirao, onda i duže, sigurno si nekad bio kod doktora, itd.

To što imaš kompjuter i auto danas takođe zahvaljuješ državi jer te kao malog naučila da čitaš i pišeš kroz škole koje ti je obezbijedila, a kao velikog osposobila da radiš to što radiš. Naravno da si i ti zaslužan, ali da nije bilo cijele te infrastrukture, ne bi bilo ni tebe za volanom, nego bi kao ljudi u nekim afričkim državama, živio dan za danom i ne bi znao za bolje.

Nema ništa patriotski u zakidanju poreza, ali ima u tome da se ove sve usluge koje zajednički koristimo naprave boljima.
drug_profi

#4556 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Ništa ja državi dužan nisam. Zapamti i ti i svi koji tako razmišljate.
Država je dužna meni uvijek i nikad mi neće moći vratiti.

Država je društveni ugovor njenih građana. I postoji samo radi građana.
Didier

#4557 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Didier »

drug_profi wrote: 09/11/2025 21:53 Ništa ja državi dužan nisam. Zapamti i ti i svi koji tako razmišljate.
Itekako si dužan, inače preseliš u šumu i ne koristiš ništa od države. I to je onda pošteno.
Ci-Nick

#4558 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ci-Nick »

drug_profi wrote: 09/11/2025 21:53 Ništa ja državi dužan nisam. Zapamti i ti i svi koji tako razmišljate.
Država je dužna meni uvijek i nikad mi neće moći vratiti.

Država je društveni ugovor njenih građana. I postoji samo radi građana.
Jest ko i crkva.
Sve postane svrha samo sebi.
Humanitarne organizacije se osnuju da bi pomogle drugom pa pojedu 80% donacija.
Država je nesto efikasnija, samo pola poždere.
drug_profi

#4559 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Didier wrote: 09/11/2025 21:56
Itekako si dužan, inače preseliš u šumu i ne koristiš ništa od države. I to je onda pošteno.
Plaćam 20.000 maraka poreza i doprinosa godišnje.
Hoću da koristim sve što mogu koristiti.
Također svaku marku poreza koju mognem utajiti, to ću i uraditi.

Ovo je pošteno.
Danguba

#4560 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

@drug_profi :thumbup:

apsolutno u pravu.
mc-twin

#4561 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mc-twin »

Mozes li u toj svojoj drzavu u dijaspori uci s torbom para u banku bez da te iko pita za porijeklo?
Danguba

#4562 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

mc-twin wrote: 09/11/2025 22:52

Mozes li u toj svojoj drzavu u dijaspori uci s torbom para u banku bez da te iko pita za porijeklo?
NE MOGU.
Deru kozu banke. Sto ti cuvaju pare moras im platiti.
Paraziti koji zive od toga.

Ali sam cuo da u Svajcarskoj to ide pod normalno.
Jos da nam je znati koliko su nasi iznijeli para u koferima.

p.s. sjecam se da sam negdje citao kako se neki bankar u Svajcarskoj iznenadio kada mu je dosao covjek sa Balkana sa milionima u torbi.
I oni se iznenadili ali su primili.
Didier

#4563 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Didier »

On čuo... :D
drug_profi

#4564 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Danguba wrote: 09/11/2025 22:16 @drug_profi :thumbup:

apsolutno u pravu.
Ma niko tu nije apsolutno u pravu. Stvar je pogleda na stvar.
Didier je legalista i ja ga razmijem. Ja sam oduvijek bio nekakav rebel, anarhista... i stoga moj pogled na drzavu ne mora biti isti kao njegov.
Ja sam vremenom evoluirao u građanina koji od drzave trazi da mu obezbijedi posao, sigurnost, mir i pravdu, ukratko uslove za normalan zivot u 21. vijeku. Za onaj novac koji uplaćujem od poreza.
Ne dobijam ni 1% nazad od toga. Pravno nesiguran, ceste loše i nikakve, zdravstvo sačuvajbože da im ne padneš živ u ruke, školstvo nazadno nekvalitetno...
Dakle smatram da im previše plaćam i ovako.
Didier opet drži se slova zakona i to je meni razumljivo, ali se ne slažem sa njim.
azdralovic

#4565 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

Collector1946 wrote: 08/11/2025 13:29
tokio25 wrote: 08/11/2025 08:22
Forumerrer wrote: 08/11/2025 07:27 Jesu sve banke uvezane ili mozes u svakoj po nekoliko hiljada?

Najlaksa je opcija trositi ustedjevinu a ne dizati platu...
Da li je slip sa ATM-a potvrda o porijeklu? Ako jeste, zamoliti prijatelja/porodicu za slip kad dignu svoju platu :lol:
mozes u svakoj po nekoliko hiljada
na bankomatima mozes po 3000 u svakoj
e sad ne znam da li su oni uvezani sa sipom ili ko je vec zaduzen za to pa da njima blinka kad pise forumer stavio 3 na asu 3 na unicredit 3 na procredit itd
al tehnicki mozes koliko banki ima toliko otvoris racuna i stavljas po 3000 na svaku
znaci 10ak banaka 30000 mjesecno mozes staviti
Poreska i SIPA prate putem JMBG, ne ide ti to bas tako
Poreska da SIPA ne
Didier

#4566 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Didier »

drug_profi wrote: 10/11/2025 00:58
Danguba wrote: 09/11/2025 22:16 @drug_profi :thumbup:

apsolutno u pravu.
Ma niko tu nije apsolutno u pravu. Stvar je pogleda na stvar.
Didier je legalista i ja ga razmijem. Ja sam oduvijek bio nekakav rebel, anarhista... i stoga moj pogled na drzavu ne mora biti isti kao njegov.
Ja sam vremenom evoluirao u građanina koji od drzave trazi da mu obezbijedi posao, sigurnost, mir i pravdu, ukratko uslove za normalan zivot u 21. vijeku. Za onaj novac koji uplaćujem od poreza.
Ne dobijam ni 1% nazad od toga. Pravno nesiguran, ceste loše i nikakve, zdravstvo sačuvajbože da im ne padneš živ u ruke, školstvo nazadno nekvalitetno...
Dakle smatram da im previše plaćam i ovako.
Didier opet drži se slova zakona i to je meni razumljivo, ali se ne slažem sa njim.
Ne radi se o tome da li sam legalista, nego o tome da je to što ti predlažeš neodrživo i nema smisla.

Zato i jeste kažnjivo utajiti porez.
tramvajtrojka

#4567 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by tramvajtrojka »

Danguba wrote: 09/11/2025 22:58
mc-twin wrote: 09/11/2025 22:52

NE MOGU.
Deru kozu banke. Sto ti cuvaju pare moras im platiti.
Paraziti koji zive od toga.

Ali sam cuo da u Svajcarskoj to ide pod normalno.
Jos da nam je znati koliko su nasi iznijeli para u koferima.

p.s. sjecam se da sam negdje citao kako se neki bankar u Svajcarskoj iznenadio kada mu je dosao covjek sa Balkana sa milionima u torbi.
I oni se iznenadili ali su primili.
On cuo najjaca izvlakusa za ublehu , koliko mozes u svojoj državi članici EU doci u banku i položiti sredstava bez da te upitaju u vezi zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti

https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... H-2024.pdf

Ako ti ne smeta procitaj BiH zakon u vezi toga, al najjace u njegovoj drzavi fercera sve :lol: :lol: , a u BiH ne fercera vidiš da jarane fercera da u legalne tokove ne nozes tek tako doci sa gutom para i da se neki ne zapitaju ako radis cisto apsolutno nemas nikakvih problema
Danguba

#4568 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

Lupaš bez veze.
Uživajte u čistom poslovanju banaka, njihovom milionskom dobitku.. i ne žalite se na visoke kamate, troškove obrade...jer mora se platiti borba protiv crnog tržišta i kriminala.
Svakako da statistika iz banke govori da je manje kriminala i rada na crno :lol:

Nije vam valjo Titin sistem makar još malo. Ne može čovjek ni pločice staviti na crno jer ne smije pare odnijeti u banku.
Iće preko papira plus porez i ostali troškovi pa će biti kako ovo ko da je doktor

Od ovoga samo banke imaju korist a kriminala je više nego ga bilo ranije...
drug_profi

#4569 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Didier wrote: 10/11/2025 14:55 Ne radi se o tome da li sam legalista, nego o tome da je to što ti predlažeš neodrživo i nema smisla.
Šta je neodrživo? Utajiti porez.
Bome si onda nekoj paralelnoj stvarnosti.
Plati se poreza koliko se mora, ono što se ne može izbjeći. Što se može, to se izbjegne. Kako u BiH, tako i u svakoj državi od nastanka obaveze poreza pa do danas.
neraaaa

#4570 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by neraaaa »

Ako je dijaspora tvoja država, šta radiš ovdje na bosanskom forumu?

Idi na forum svoje države.
Danguba

#4571 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Danguba »

neraaaa wrote: 10/11/2025 21:38

Ako je dijaspora tvoja država, šta radiš ovdje na bosanskom forumu?

Idi na forum svoje države.
:lol: :lol:

8-)
xPaco1337

#4572 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by xPaco1337 »

Ja sam danas otvorio račun u NLB-u, čekam još da kartica stigne pa zatvaram u Sparkasse, nek se jebu i oni i njihovo cekanje tehnologije od 2014
Didier

#4573 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Didier »

drug_profi wrote: 10/11/2025 20:15
Didier wrote: 10/11/2025 14:55 Ne radi se o tome da li sam legalista, nego o tome da je to što ti predlažeš neodrživo i nema smisla.
Plati se poreza koliko se mora, ono što se ne može izbjeći. Što se može, to se izbjegne. Kako u BiH, tako i u svakoj državi od nastanka obaveze poreza pa do danas.
To što navodiš je toliko sitno da nije ni potrebno državi. Država to namjerno i pušta, da bi ljudi imali neki osjećaj da su je zajebali, a to radi samo pakosna sirotinja, što bi rekao Pernar.
drug_profi

#4574 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Didier wrote: 13/11/2025 18:26
drug_profi wrote: 10/11/2025 20:15
To što navodiš je toliko sitno da nije ni potrebno državi. Država to namjerno i pušta, da bi ljudi imali neki osjećaj da su je zajebali, a to radi samo pakosna sirotinja, što bi rekao Pernar.
To radi svako pametan.
HelaS

#4575 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by HelaS »

Milionski iznosi: Još jedna banka izgubila upravni spor protiv UIO
https://www.klix.ba/biznis/finansije/mi ... /komentari
Očito je da banke moraju plaćati porez na transakcije posredstvom POS terminala. Banke će jednostavno naplatiti taj novac od svojih korisnika, od firmi kojim izdaje opremu. Kako će firme naplatiti te troškove od svojih kupaca? Ili će poskupjeti proizvode, ali za koliko, ili će te troškove knjižiti takvim :?
Post Reply