Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
General War

#4551 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

славянин wrote:
General War wrote: :-)
Evo i ja cu ti probati jos jednom pomoci, toliko ociglednu cinjenicu ne vidis da cini mi se da mi se mensecini trollas :D
Potom je kazala kako je ne interesuje Pelješki most, već ne želi uslovljavanja Hrvatske u nekim drugim projektima.

"Baš me briga za Pelješki most, ali ja hoću da država u kojoj ja živim može da realizuje naše projekte. Ne želim da se neko iživljava nad nama, posebno ne ono što je važno za građane. Svaki put ću podržati ovako nešto, ko god bio član Predsjedništva iz RS-a", kazala je Cvijanović.

Da citiram sam sebe - eto dokle je doslo :lol:
славянин wrote:Jesam li ja spominjao motivacije ili povode ? Napisao sam ti da RS ima pravo da povlaci vitalni nacionalni interes na svaku odluku predsjednistva, znaci ako predsjednistvo donese odluku da prefarba krov u plavo oni mogu da se pozovu na vitalni nacionalni interes i niko im nista ne moze. Ustavni sud kako je neko vec spomenuo samo moze da ocjenjuje imaju li oni pravo tj. RS na pozivanje vitalnog nacionalnog interesa na odluke predsjednistva - sto imaju. Dakle mozemo da mlatimo usima zasto dodik to radi - ali legalno moze.
Uff bas si dosadan, da pokusas svoje provuci, al hajde da opet probam objasniti, kroz drugi primjer...recimo zahtjeva BiH za primanje u NATO.
U slučaju da se o putu i eventualnom članstvu u NATO bude izjašnjavalo Predsedništvo BiH, tu je situacija nešto jasnija. Ako član Predsedništva BiH iz Srpske bude preglasan, on se obraća Narodnoj skupštini. Kada parlament potvrdi njegov stav, odluka Predsedništva BiH smatra se nevažećom.

Tu je veto malo jači, ali nisam siguran da se opet ne bi našao neki potpuno kriv put koji izlazi iz slova Ustava da se Ustavni sud BiH u to umeša – zaključuje Lukić
Znaci nije problem sto ce neko proglasiti veto, vec da to nije krajnja istanca, zato sam ti citirao clan 10...veto se ne izglasava kad se nekom digne cuna vec mora da ima jasan razlog zasto je poguban za neki entitet. Entiteti nemaju granice, niti unutrasnje niti vanjske.
Last edited by General War on 18/07/2019 22:28, edited 1 time in total.
славянин

#4552 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

archi_a wrote:"On može kad god hoće potezati "vitalni nacionalni interes". :lol:
E, pa neće da može, jer upravo zbog toga postoji ustavni sud Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o validnosti "veta"! Po tome, svako ima pravo potegnuti "vitalni interes" čak i ako mu se hemoroid pomakne.
Ma može milorad šta hoće, kod svojih, kad mu je ovakvo glasačko tijelo. Ebo te, gdje vi čitate i ko vama tumači prava. :-)
Ustavni sud moze da odlucuje dali NSRS ima pravo da povlaci vitalni nacionalni/entitetski interes na odluke predsjednistva - sto ima:
. Generalni sekretar ostvaruje kontakte s ovlaštenim entitetskim organom, kako bi članovi Predsjedništva prisustvovali sjednici sazvanoj s namjerom razmatranja proglašenja. Tokom sjednice, član Predsjedništva predočava entitetskom organu svoje argumente za ili protiv upućenog proglašenja. Ako dvotrećinska većina uključenih u entitetski organ potvrdi upućeno proglašenje u 24-satnom roku od upućivanja, odluka Predsjedništva ne stupa na snagu.
Dalje ja ne znam u kojoj ti drzavi zivis ali imao si primjere povlacenja tih nacionalnih vitalnih interesa za najgluplje stvari,za blokade tokom politickih prepucavanja itd itd .. znaci nesto sto gledamo koliko vec godina.....

Djaba.......
SaraFina

#4553 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

archi_a wrote:"On može kad god hoće potezati "vitalni nacionalni interes". :lol:
E, pa neće da može, jer upravo zbog toga postoji ustavni sud Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o validnosti "veta"! Po tome, svako ima pravo potegnuti "vitalni interes" čak i ako mu se hemoroid pomakne.
Ma može milorad šta hoće, kod svojih, kad mu je ovakvo glasačko tijelo. Ebo te, gdje vi čitate i ko vama tumači prava. :-)

Ne možeš liku objasniti i Bog! :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4554 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by pici »

gavrilo gavrilo jeBo si nas gavrilo sad bi SVI bili u SFRnJemačkoj... i pričali jednim jezikom :mrgreen:
archi_a

#4555 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by archi_a »

Neka, treba ovako i da bude. Treba da se dese i ovakve stvari, da se nauči nešto novo. Eto, podržali su milorada u skupštini. Idemo dalje. :wink:
Hafis

#4556 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Čudi me da Želja ne složi Dodiku i krivičnu prijavu, kao što je uradio onoj četvorci iz CIK-a nakon donošenja odluke o raspodjeli mandata u Dom naroda.
Jest da ne bi bilo ništa ni od toga na kraju, ali nekako borbeno zvuči i kupio bi šejtana onim svojim fanovima.
славянин

#4557 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

archi_a wrote:Neka, treba ovako i da bude. Treba da se dese i ovakve stvari, da se nauči nešto novo. Eto, podržali su milorada u skupštini. Idemo dalje. :wink:
Eto sad ce ustavni sud da pobije njihov veto i sve super ... ja :lol:
To znači da Zaključak koji su podržala dvojica članova Predsjedništva neće stupiti na snagu, ali i da neće doći do skorih razgovora između Hrvatske i BiH o razgraničenju na moru, što je višegodišnji problem.
Last edited by славянин on 18/07/2019 22:40, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4558 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by pici »

DODIK DOBIO PODRŠKU
NSRS izglasao: Ukoliko BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, to je šteta po vitalni interes RS-a
poBeda jos jedna u nizu... pisel Tko ove poBede :lol:
Hafis

#4559 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su poručili kako se ne protive gradnji Pelješkog mosta, koji je na teritoriji Hrvatske, ali smatraju da će time biti ugrožen izlaz BiH na otvoreno more, jer naša zemlja sa zapadnim susjedom nikada nije utvrdila morsku granicu.

Nije mi jasna ova foluška koja se ponavlja unazad dan-dva, posebno od Komšića ''kako se on ne protivi izgradnji mosta''
U propalom zaključku, točka 3. glasi:
3. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da odmah obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac
Hajvan

#4560 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hajvan »

Ne vidim problem u ovome mostu, ali ne vidim ni potrebu za istim , jer ce u doglednoj buducnosti

1. bosna uci u EU; ili
2. taj prostor (kao i vecina bosne) zbog kojeg se i radi premoscavanje svakako uci u sastav Republike Hrvatske…

u oba slucaja most je suvisan.
General War

#4561 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

славянин wrote:
archi_a wrote:Neka, treba ovako i da bude. Treba da se dese i ovakve stvari, da se nauči nešto novo. Eto, podržali su milorada u skupštini. Idemo dalje. :wink:
Eto sad ce ustavni sud da pobije njihov veto i sve super ... ja :lol:
To znači da Zaključak koji su podržala dvojica članova Predsjedništva neće stupiti na snagu, ali i da neće doći do skorih razgovora između Hrvatske i BiH o razgraničenju na moru, što je višegodišnji problem.
Ne znam sta ti je smjesno, jer je samo potvrdjeno ono o cemu se prica ovdje...a srbi ponovo otvorili pandorinu kutiju...sad je do Sarajeva...i to ne po pitanju Mosta...samo nebo je granica :thumbup:
Hafis

#4562 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

A mogu se sad prepucavati po medijima, ali ne pije vode.
славянин

#4563 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Pa uputiti na izjasnjavanje ustavnom sudu kao ono oko imena RS a koje je btw jednako u ustavu napisano koliko puta. :-)
Hafis

#4564 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Ma neće ovo ići na ustani sud.
Bakir će smisliti istu proceduru, samo drugačije preformuliranu i opet je pokušati progurati u predsjedništvu. 100%.
Novak20

#4565 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Novak20 »

Hafis wrote:Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su poručili kako se ne protive gradnji Pelješkog mosta, koji je na teritoriji Hrvatske, ali smatraju da će time biti ugrožen izlaz BiH na otvoreno more, jer naša zemlja sa zapadnim susjedom nikada nije utvrdila morsku granicu.

Nije mi jasna ova foluška koja se ponavlja unazad dan-dva, posebno od Komšića ''kako se on ne protivi izgradnji mosta''
U propalom zaključku, točka 3. glasi:
3. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da odmah obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac
Ma Komšo je sad sretan što sve ovako ispade. Što da je tužio Hrvatsku za most ?
Novak20

#4566 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Novak20 »

славянин wrote:Pa uputiti na izjasnjavanje ustavnom sudu kao ono oko imena RS a koje je btw jednako u ustavu napisano koliko puta. :-)
:lol: :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Sanjarko

#4567 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

Sad ce se mozda potezati veto i vitalni interes da se sabotira i druga strana. Sve radi toga sto Hrvatska nije htjela da potpise sporazum o granicama i razgranicenju. Na drugom forumu vec standardno. Ono frtalj itd. Okruzeni smo itd. Iseljavamo se itd.

Nek komsiji crkne krava, makar i meni dvije.
SaraFina

#4568 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

Traži se zaustavljanje gradnje mosta do međunarodne arbitraže. :lol: :lol:

Kao sa Slovenijom :D
radostan dan

#4569 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by radostan dan »

samo sakib softić može ovo raspetljati...
Sanjarko

#4570 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Sanjarko »

славянин wrote:Pa uputiti na izjasnjavanje ustavnom sudu kao ono oko imena RS a koje je btw jednako u ustavu napisano koliko puta. :-)
I ustav je Biblija, sveto slovo da se nemoze mijenjati nikako. Pa i Bibliju, sveto slovo su mijenjali i ima ih vise.
Novak20

#4571 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Novak20 »

Sve nas spasi Dodik da ne plaćamo bez veze advokate pomorskog društva.

https://www.dnevnik.ba/kolumne/ako-bih-tuzi-hrvatsku

Diplomacija kukanja i žrtve ovdje još uvijek dobro prolazi.

Image

Umjesto da bosanskohercegovačka politička elita napokon počne razmišljati o tome kako da na najispravniji, ekološki najprihvatljiviji i najpametniji način iskoristi dvadesetak kilometara morske obale koje ima kod Neuma kako bi od ove općine stvorili istinsku turističku destinaciju, usijane glave još uvijek potežu pitanje oko Pelješkog mosta i potencijala bh mora za nekakve iluzorne projekte.

Bilo bi zato odlično kada bi Bosna i Hercegovini tužila Hrvatsku.

Ako bi Hrvatska u tom slučaju posegnula za svim dokazima kojima raspolaže glede valjanosti povezivanja vlastitog teritorija, BiH bi sebi priskrbila neviđenu blamažu, a Pomorsko bi se društvo moglo slobodno ugasiti. Jedina svrha njihova postojanja na taj bi način jednostavno prestala postojati.

Ako bi BiH tužila Hrvatsku, možda bi se i tema ratifikacije napokon vratila u politički diskurs. U Pomorskom društvu BiH to jako priželjkuju, no ratificira li se Sporazum iz '99.-e, BiH ne bi dobila ništa. Zašto? – Pa jednostavno zato što se današnja izgradnja Pelješkog mosta oslanja na Sporazum između dva Predsjednika i dvije susjedne zemlje sukladno čemu se gradilište nalazi 401 metar od granične crte i samim time je u vodama pod suverenitetom RH.

Ratifikacija bi zapravo još bila i najbolje rješenje za BiH koja bi konačno znala na čemu je, jer ukoliko bi Hrvatska otvorila arhive, dokumentaciju, na kraju krajeva i lažirani zapisnik iz 1974.-e čiju će krivotvorenost potvrditi svaki grafolog i vještak ovog svijeta, onda bi BiH morala ne samo zauvijek šutjeti nego bi izgubila i oba škoja i vrh poluotoka Kleka.

U Pomorskom društvu BiH toga su vrlo dobro svjesni, no dosad ih je okuraživala briselska šutnja hrvatskih ćata koji ničim nisu željeli dirnuti u dobrosusjedske odnose dviju država. Dokle će se moći oslanjati na nju, ovisi o ishodu tužbe i pitanju hoće li do nje uopće doći.

Kako bi se bošnjačka javnost dodatno senzibilizirala za tematiku koja već lagano gubi potencijal kvalitetne novinarske priče, Pomorsko društvo je odlučilo još jednom zasukati rukave i učiniti ono što najbolje zna. Napisati pismo. U plivanju kažu, baš i nisu nešto.

U pismu objašnjavaju zašto Hrvatska prisvaja i proglašava suverenitet na teritoriju Bosne i Hercegovine. Osim Pelješkog mosta, pozabavili su se i mostom na Savi kod Gradiške. Ne ulazeći u ovo drugo, niti u Dodikovo „spašavanje“ hrvatske zadnjice, a ipak imajući na umu da se radi o skupoj usluzi i vještim političkim manevrima političkog lisca Milorada, u pismu bode oči jedna konotacija.

Naime, Pomorsko društvo nekom logikom stvari povezuje izgradnju Pelješkog mosta sa nastavkom „agresije i udruženog zločinačkog poduhvata u smislu pripajanja dijelova Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj“ kojoj je dosuđeno u Haagu 29.11.2017.-e.

Ako nisu dobri stratezi stari pomorci Bosanskog mora, psihološkim igricama vrlo dobro vladaju pa svjesni emocionalne bure koju sam spomen Presude izazove u svakom pravovjernom pripadniku Kraljevstva bosanskog, vješto koriste ovaj manevar kako bi izbjegli korištenje argumentacije koju u svakom trenu može oboriti samo spomen jedne krivotvorine iz prošlog stoljeća.

Diplomacija kukanja i žrtve ovdje još uvijek dobro prolazi.

Ako BiH tuži Hrvatsku, tužbu će platiti Bosanci i Hercegovci. Oni kojima njezin ishod neće ništa značiti, oni koji nikada nisu vidjeli mora ili ga vide pet dana godišnje kada sa 450 KM maraka plaće dođu na odmor.

Suverenitet Bosni i Hercegovini, na žalost Pomorskog društva naše bogate zemlje, ne oduzima Hrvatska, oduzima joj ga politika koju bira i postavlja zadnjih 25 godina za svog glasnogovornika, zastupnika i vrhovno božanstvo.

Jednom kada se riješimo tog i takvog mentaliteta tora, i priča oko mostova koji razjedinjuju će nestati. Jer mostovi samo spajaju.

Ako BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, neće dobiti ništa, a izgubit će mnogo. Sa Pelješkim mostom, isto neće dobiti ništa osobito. Ali imati će makar razglednicu. Najljepšu vizuru zavučenog zaljeva u zagrljaju jadranskog Golden Gatea.

Dnevnik.ba
General War

#4572 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

radostan dan wrote:samo sakib softić može ovo raspetljati...
..i blokada kredita PC
славянин

#4573 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
I ustav je Biblija, sveto slovo da se nemoze mijenjati nikako. Pa i Bibliju, sveto slovo su mijenjali i ima ih vise.
Pa ajm'o ga promijeniti i ukinuti entitete :D
General War

#4574 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:Ma neće ovo ići na ustani sud.
Bakir će smisliti istu proceduru, samo drugačije preformuliranu i opet je pokušati progurati u predsjedništvu. 100%.
...tako smo mislili (ja prvi) da ce bakir pogurati i 'Luminij, pa zajeba me :D
radostan dan

#4575 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by radostan dan »

a kad raspetlja, onda će željko puc puc po prstima...
Post Reply