Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skupljac_zeljeza

#4551 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote: Vrijeme je za da jedan dan na temi započnemo pozitivnim vibracijama ... prvo ćemo 'vako :D :lol:
Ti Bogami poranila, pomela, usisala i šta te sada briga. :razz: Kao da smo Zagorci. :mrgreen:

45cents

#4552 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

piupiu wrote: To su već objasnili svi oni američki neo-klasičari koji su se bavili jugoslovenskom ekonomijom i takozvanom 'ilirskom kompanijom', kako se zvao model za jugoslovensku samoupravnu firmu u njihovom razmatranju.
Za početak, oni su jugoslovensku ekonomiju nazivali tržišno-socijalističkom, što je bitna stavka kad se raspravlja s ljudima koji doživljavaju jugoslovensku ekonomiju kao centralizovanu, monolitnu i zatvorenog tipa i čitaju laičke internetske analize, pa kažu nije bilo spasaaaaa ... i raspalo seeeeee. Kad to pročitam, uvijek mi je prvo pitanje - a koju to vrijednost danas proizvodi Bosna, pa se još nije raspala? I uvijek ih napomenem da je BNP Bosne otprilike jednak jednom kvartalu samo jedne velike američke multinacionalne firme. No, dobro, idemo dalje.
Jedan pozitivnih primjera te 'ilirske' kompanije bio je beogradski Kluz. Napravljen 1952., tada je zapošljavao 200 radnika. 1984., Kluz je imao deset tvornica i 7,000 radnika, a oko 80% proizvodnje je plasirano na strano tržište. Onih 20% proizvodnje je plasirano na domaće tržište kroz 130 prodavnica širom Jugoslavije. 1980.-ih je Kluzov plasman proizvoda bio u prosjeku 70:30 (strano-domaće tržište)...............//..........Onda su, recimo, analizirali metalurški kombinat Bor. Prije 1965., dosta se fabrika elektro-materijala ....................//........
Problem je, naravno, postojao na makroekonomskom nivou - gdje se dešavala preraspodjela sredstava - pa se ulagalo u poboljšanje statusa radnika na Kosovu, na primjer, da bi ih se dovelo u kakav-takav paritet sa radnikom u Sloveniji, odnosno da bi im se omogućila slična kupovna moć.
Kako god, vlasništvo radnika nad kapitalom i učešće u upravljanju u svakom slučaju nije nužno imalo negativne posljedice. Problem postoji u tretmanu kapitala u socijalističkoj ekonomiji - je li kapital samo vlasništvo nad sredstvima proizvodnje (koje je u ovom slučaju društveno) i kako se tretira finansijski kapital; a u našem samoupravnom dodatni je problem što se insistiralo na visokom nivou samofinansiranja firmi, i postojala je pretpostavka slobodnog tržišta, a u stvarnosti, ono je bilo koncentrisano u rukama nekoliko monopola i podložno političkim odlukama na ograničenom tržištu kapitala.
Nemam vremena sad da tražim tačan citat te izreke iz antičke Grčke, ali neko od onih "dežurnih" flozofa je rekao kak je nemoguće dva puta zagaziti u istu rijeku. Vjerovatno zato što voda teče, neuhvatljiva je da bi istu tekućicu dva puta zagazio.
Zapravo, ta izreka je moj najveći problem kada diskutujem sa jugonostalgičarima. Jugonostalgičare ne mogu da zadržim u onom tamo vremenu kada je to nešto na taj način funkcionisalo. Obavezno dobijem: "Eto neka ti Bakir napravi tvornicu, načekaćeš se", ili "Sad ti je bolje sa ovim kriminalcima".
Ako se može diskutovati o SFRJ u vrijeme kada e ista postojala, onda je to OK.
Aplikacija samoupravljanja je pretočena u malo dioničarstvo. Tačka.
Uspjeh preduzeća determinira njegov tržišni plasman. U vrijeme globalizacije (danas), teško je računati na šićar lokalnih ili regionalnih tržišnih zgoditaka... Dok se okreneš, eto ti globalca i razvali i tebe i tržište.
Ne može se kao nekada ići u inostranstvo sa dampingom, a razliku u cijeni prebaciti na domaći socijalizam.
Ako se sjećaš gradiva, to se zvalo "makaze cijena", pa je teret preostalog (neplasiranog) troška ostajao u zemlji. Najpoznatiji po tome jeste ŠIPAD po primjeru nekadašnjeg izvoza namještaja na zapadno tržište. Danas je po tome najbolji primjer budžetiranje razlike u cijeni za proizvodnju automobila u Zastavi (Kragujevac). Kod nas je to slučaj sa cijenom uglja - ona prelazi tržišnu cijenu, a razne "Grabovice" dodatno idu sa izvozom struje po dampingu. Razliku u cijeni uglja i troškova rudnika snosi Budžet FBiH (kreditom za radni staž rudara i zdravstvenu zaštitu) ili sami rudari koji čekaju i po 3-4 godine da im se uplate razlike za penziono osiguranje pa da počnu primati penziju.
Šta je onda bilo dobro? Pa domaće tržište od 21 miliona stanovnika i izvjesna porotekcija od uvoza konkurentne robe. Tako su majstorski korištene domaće maloprodaje, pa smo imali finaliste (posebno iz Slovenije) koji su nam tušili od miksera do TV-a, sve dok su imali protekciju od konkurenata. Kada je Marković otvorio granice, kada smo počeli kupovati inostranu tehniku, počele su pritužbe da su "izdani" - a i zahtjevi za secesionizam.
Mislim, možemo ovako do besvijesti, ali ako su pali puno jači zatvoreni tržišni sistemi (SSSR, Poljska, itd.), onda je malo isprazno nastavljati sa džepnim bilijarom.
piupiu wrote: Pa, nemam šta da zamišljam. Oni dolaze iz jednog kulturološkog sistema, a mi iz drugog. Moja teorija o verbalnom deliktu je potpuno kulturološka - nekad nisi smio protiv sultana i cara, poslije nisi smio protiv kralja i Tita, a i danas kod nas postoji kulturološki 'verbalni delikt'. Da ne idem dalje od ovog foruma, iznenadio bi se koliko poruka i prijava dobiju moderatori ..................//................
Znam šta si htio reći. Ali jedno je kvazidržavno djelovanje (npr. osveta SDA centrale prema onima koji su ih napustili, pa im ukinu pristup svim formama guzovače i foteljašenja) ili kvaziformalno djelovanje (zaštite jednomisli u bilo kom formatu javne komunikacije), od SFRJ formata zakonske zaštite "demokratskog centralizma" sa elementima prisile (što uključuje istrage, suđenja, zatvor, itd.).
Ali, iako to ovako izgleda marginalno, odgovorno tvrdim da bi SFRJ preživjela devedesete da je u vrijeme kada je ta država bila jaka kao stijena, bila ostavljena zakonska mogućnost pluralizma - popaljenici bi se iživili, ispucali municiju, rekli sve što znaju i samo bi šačica krenula za njima. Tako smatram da je Tito trebao dati šansu Đilasu ili tokom Hrvatskog proljeća - da se vidi kuda bi to otišlo. Ostatak društva je bio kvalitetno homogen. Ne bi bilo puno štete, a nacionalni projekti bi vrlo brzo ispuhali (nisu mogli ništa bolje ponuditi običnim smrtnicima, kao ni danas), a da zasjene tadašnji standard života.
Ubrzo bi se vidjelo da je priču urbanih spinera npr. o "Mladim muslimanima" u najvećem procentu popušila seoska klijentela koja živi na granici siromaštva ili je baš propala sirotinja (kao što se danas vrbuju vehabije iz te skupine). Paralelno, živio se život kojem se teško moglo naći mane (osim ako nisi ekonomski analitičar). Hehe...
Jbg. ovo je sad samo naknadna pamet i ništa više.
piupiu

#4553 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

45cents wrote: Nemam vremena sad da tražim tačan citat te izreke iz antičke Grčke, ali neko od onih "dežurnih" flozofa je rekao kak je nemoguće dva puta zagaziti u istu rijeku. Vjerovatno zato što voda teče, neuhvatljiva je da bi istu tekućicu dva puta zagazio.
Panta rei, Heraklit. :wink:.

Nastavićemo kasnije, nemam primjedbi, samo komentara. :)

BTW, ja sam žeMska. :P
piupiu

#4554 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
piupiu wrote: Vrijeme je za da jedan dan na temi započnemo pozitivnim vibracijama ... prvo ćemo 'vako :D :lol:
Ti Bogami poranila, pomela, usisala i šta te sada briga. :razz: Kao da smo Zagorci. :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Odlična, samo veselooooo ... :D
supercali

#4555 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
45cents wrote: Nemam vremena sad da tražim tačan citat te izreke iz antičke Grčke, ali neko od onih "dežurnih" flozofa je rekao kak je nemoguće dva puta zagaziti u istu rijeku. Vjerovatno zato što voda teče, neuhvatljiva je da bi istu tekućicu dva puta zagazio.
Panta rei, Heraklit. :wink:.

Nastavićemo kasnije, nemam primjedbi, samo komentara. :)

BTW, ja sam žeMska. :P
Tada heraklit nije imao prevozno sredstvo kao danas tako da je ta izreka zastarjela
A ti piu ja ti predlazem da se odmoris uz kafu sa recimo nekim od forumasa (reci cu ti vrijeme i mjesto) kakav fin kolac i da se odmoris a onda mozemo lagano sa teme na temu

Kafa s respom je ozbiljna kafa ispijanje kafe sa drugim i okus iste je smetljiste
Dozer

#4556 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Da rezimiramo...
Ljudi su, po definicji - stoka.
A stoka se, kao sto znamo, cuva u stalama, oborima, ogradjena i pod nadzorom kerova.

Ako nema kerova (drzave koja je, po definiciji, monopol fizicke sile, koju sprovodi preko policije), a ni ograda i stala (zakoni), tada stoka radi sta hoce i ide gdje hoce, odnosno nema kontrolu.

Da bi se lakse shvatilo, mozda da se odigra par tura ove vrlo zarazne, i nadasve sega igrice - http://www.freegamearchive.com/download-game/game/10333
Image
skupljac_zeljeza

#4557 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:Da rezimiramo...
Ljudi su, po definicji - stoka.
A stoka se, kao sto znamo, cuva u stalama, oborima, ogradjena i pod nadzorom kerova.
Sumnjiv si ti meni. Hajd' reci jesi li za Tita ili Staljina?
Dozer

#4558 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Za normalan zivot u normalnoj i progresivnoj drzavi.
A to, nigdje na planeti, ne podrazumijeva etnicki nastiman Ustav i zakone. Ende.
madner

#4559 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Lako je tebi, ti nikad neces imati stranicu. :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4560 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

sinuhe wrote:Raspala se spontano. Prevelik znacaj dajete ljudima. Da danas stoji berlinski zid i danas bi vi bili Jugoslovenii niko se ne bi bunio.
Ljudima je najzgodnije objasnjenje da je sve bilo smisljeno i pripremano godinama i otud ove teme.
Image
piupiu

#4562 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

NIN wrote:
prog321 wrote:I Norveska bi se raspala da je imala inflaciju od 167%.
Ne razumijete drugovi i drugarice.
Multikulturna drzava ne moze nikada preziviti ako joj ekonomija tankira.
I USA ce se raspasti kada pocnu stampati novcanice od 2 miliona dolara. :-D
Ispravno je multikulturalna, a ne multikulturna. :-)
Je l' ovo novobosanski standard? Kulturalan bi po starom standardu bila nepravilna tvorba od "cultural" umjesto naših pridjeva kulturni i kulturološki? Sad imamo i poljski - kulturalno ... :?
Bratov brat

#4563 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

Image
45cents

#4564 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Dobro, da i ova tema ne bi zaribala u neki teški negativizam (kako pema prošlosti, tako prema sadašnjosti), imamo li quveta sastaviti neki građanski (forumski) manifest poželjnog uređenja, sa elementima iz prošlih režima za koje tvrdimo da bi odgovara našem mentalitetu, ekonomiji i dodatno sa nekim savremenim elementima koje pouzdano dobro funkcionišu u uređenim sistemima...?
NIN

#4565 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NIN »

piupiu wrote:
NIN wrote:
prog321 wrote:I Norveska bi se raspala da je imala inflaciju od 167%.
Ne razumijete drugovi i drugarice.
Multikulturna drzava ne moze nikada preziviti ako joj ekonomija tankira.
I USA ce se raspasti kada pocnu stampati novcanice od 2 miliona dolara. :-D
Je l' ovo novobosanski standard? Kulturalan bi po starom standardu bila nepravilna tvorba od "cultural" umjesto naših pridjeva kulturni i kulturološki? Sad imamo i poljski - kulturalno ... :?
Ne bih rekao jer stoji kako u prijeratnim, tako i u danasnjim standardizovanim rjecnicima:

Image

:)
skupljac_zeljeza

#4566 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

U taj vakat plaho bilo bit milconer za pogana insana. Kad bi te Suljo pogledaj krv ti se zaledi u žilama, namah se osjetiš krivim i čekaš jal kaku psovku jal degenek, a kad ti napiše samo prijavu, dobro si prošo. Ni kriv ni dužan.

Babo mu volio popit i jenom ga on našo pjana u Drini i tolko ga je ispendrečio po tabanima da mu je petu odbio. Nešto se on bio navadio u mene dolazit. Malao-malo. eto ti ga, nako u uniformi s pištoljem i pendrekom, a šapku ne skida. Haj što šapku ne skida neg se i ne izuva. Naki obučen izvali se na sred mindera, haman na leđima sjedi i šuti. Niko ne progovara, svi čekamo šta će rijet. U mene mi Fata ko na iglama, samo gleda u one njegove cipeletine ko da joj je stao na kurije oko i stišće li stišće. Išaretim joj da prestane a ona ni mukajeta, sve dok Suljo nije skonto pa se poče ko izvinjavat: Čuju mi se noge od ovih cipela, veli Fati, a Fata ne prestaje gledat, ko veli, bolje i da ti se noge čuju neg što si mi taj poganluk na njima nanio u kuću. Čim bi on zamakni Fata uzme onu ribaću četku i struže po taj vakat đe je god stao. Nejse.

Kad god bi Suljo dođi imo je nešto važno i u povjerenju da mi kaže. Naišaretim Fati da izađe i izvede djecu, jerbo ovo nije za njih. Čim bi oni izađi Suljo odpočne vako: Uzeire, nevalja ništa, neprijatelj ne miruje i država je u krizi. Što si jeo teletinu jeo si, neš više moć ni Fiću vozit svaki dan jer uvode par nepar, a kahve i zejtina neće bit ni za lijeka. Neg ti nakupuj svega i na tavan, ko zna,more se i zaratit kako je krenulo.

Poslušam ti ja Sulju Degeneka i uzmem kilu teletine, dvije kile kahve i tri litre ulja. Reko,more mi bit dok ova kriza ne prođe. Taman mi nestade svega kad meso poskupi a kahvu i zejtin posakrivaše. Velim ja Fati: Vidiš da je Suljo istinu govorio, mogli smo i više uzet.

Ma pusti budalu, moj Uzeire, eno je on navuko svega na tavan pa mu tavan propo, moglo ih je sviju pobit. Njemu pala kanta ulja na glavu, eno ga u bolnici. Haman će ga i pemzionisat.

Tako ti i bi. Nikad se nije oporavio od one kante ulja a narod odahnu kad on ode u pemziju. I dan danas osta Suljo Degenek, a kad me moj Hike upita, što onog dedicu zovu Degenek, ne znam šta bi mu reko, pa sjedoh i napisah ovu priču. Nek se zna!

Image
detroit-mercy

#4567 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
45cents wrote:
Dozer wrote: Za tvoju info, i koliko je meni poznato, Svedska ima upravo prepisan Yu sistem, tj. samoupravno socijalizam. Ne vidim da im nesto fali....
Bilo bi jako dobro da se uozbiljiš.. mislim zbog neke normalne i konstruktivne komunikacije ...
https://sweden.se/society/the-swedish-s ... overnment/
Dovoljno je procitati samo recenicu iz headera, dalje ne moras :wink:

@Putnice
Haj, ali stvarno, otputuj negdje. Po mogucnosti bez pristupa internetu.... Vidim da te vuce da lupas gluposti.
Ako je suditi po prvoj recenici onda su i USA samouprvljcka drzava :mrgreen: . btw, ko u Sveckoj ima vlast nad sredstvima Za proizvodnju :mrgreen: valjda gluposti da nisi ni svjestan :mrgreen:
piupiu

#4568 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

NIN wrote:
piupiu wrote:
NIN wrote:
Ne bih rekao jer stoji kako u prijeratnim, tako i u danasnjim standardizovanim rjecnicima:

Image

:)
E, svašta, nikad u životu nisam rekla multikulturalan. :) Pregledah sad Klaića i Isakovića, i još dva rječnika, u njima, doduše, nema ni pojma multikulturalnosti, a kamo li šta drugo ... :D. Hvala.
piupiu

#4569 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Pošteno ...rekoše kako BiH još nije dostigla ni 40% predratne proizvodnje ... i još svašta nešto ispričaše ... od Reformskog plana do pravosudnog sistema. Uglavnom ... :roll:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/143320/05102015
Šunj

#4570 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Šunj »

Image
Dok neki nimalo ne žale za Jugoslavijom, drugi nalaze niz razloga zbog kojih tvrde da im je život u SFRJ bio bolji. Donosimo vam listu od 15 razloga zašto je nekada bilo bolje!

Tržište

Racionalni ljudi žale za tržištem. Tržište od 22 miliona ljudi daje više prilika za zaradu. Omogućuje proizvodnju većih serija proizvoda sa nižim konačnim cijenama. Carine i druge prepreke su manje. Danas imamo tržište od 550 miliona ljudi koje je dvadesetak puta veće od jugoslavenskog. Ali, na tržištu Unije mi smo najnerazvijeniji.

Socijalna prava

Zdravstvo i školstvo bili su besplatni. Liste za čekanje bile su kraće. Radno je mjesto bilo sigurno kao smrt – praktički vam ga niko nije mogao oduzeti.

Milicija

Neke stvari koje vam današnja policija riješi u roku nikad, milicija je rješavala u roku odmah. Nisu se pretjerano morali brinuti oko ljudskih prava, nezavisne kontrole, i slično. Pendrek su zvali "odgojna palica".

Kontejneri

Nikada ni jedan čovjek nije u SFRJ viđen da kopa po kontejnerima. Danas nema kontejnera koji svakoga jutra ne okuplja mnoge nesretnike, koji u njemu traže plastične boce, zavežljaje koje im ostavljaju dobri ljudi.

Takmičenje naroda

Jugoslavija je bila neka vrsta takmičarske arene za brojne narode. Svi koji su živjeli u njoj takmičili su se s nekima drugima. To je uvijek dobro, ako se odvija u fer uslovima. Očito je da su, recimo, utakmice Zvezde i Dinama, Hajduka i Partizana, Hajduka i Zvezde – da se zadržimo samo na hrvatsko-srspkim relacijama – bile “više od igre”. Odigravale su se pred prepunim stadionima, uvijek u uzavreloj atmosferi sudnjega dana.

Utakmice “velike četvorke” bile su tako magnetične da ih danas, kao argumet za obnovu jugolige, koriste čak i najfanatičniji protivnici Jugoslavije, npr Ćiro Blažević, poznatiji kao Miroslav.

Omladinske radne akcije - ORA Pruga Brcko - Banovici

Danas ljudi ne vole raditi ni kad im se plati – nekada su na radne akcije širom Jugoslavije hrlile hiljade i hiljade mladih ljudi, kojima je to bilo jedinstveno iskustvo. Rad, kolektivno zajedništvo, idealizam, muzika, ljubav, žuljevi, disciplina, pobuna, simboli – sve je bilo na radnim akcijama, i što je najvažnije, odlazak od roditelja u svijet slobode. Oni koji su bili na njima, i danas ih pamte kao jedno od najljepših iskustava života.

Kinematografija - sve Titini filmovi za Oskara

Jugoslavenski su filmovi dobivali nagrade u Veneciji, Berlinu, Cannesu, Karlovym Varima, pa čak i Oscara.

Vanjski dug

Jugoslavija je 80-ih upalila sve crvene alarme zbog vanjskog duga koji je narastao na 20 milijardi dolara. Bila je to predratna situacija. Iako je riječ o dugu države a ne opštem dugu, valja imati na umu da su današnje republike bivše Jugoslavije dužne preko 170 milijardi dolara.

BDP

Bruto proizvod većine država bivše Juge tapka u mjestu.

Deložacije - Svi su imali svoje kuce i stanove

Vrlo kratko: nije bio deložacija.

Krediti - sa onakvom inflacijom........

Vrlo kratko: nekad su krediti zadavali glavobolju bankama a ne građanima, a 80-ih bi vrijednost kredita zbog inflacije bila svedena na kutiju šibica. Dakako, nisu mogli svi dobiti kredit, ali oni koji su ga dobili bili su sretnici.

Zaposlenost

Nezaposlenost je bila i do četiri puta manja nego danas.

Jednopartijski sistem - Prava stvar!

Jednopartijski sistem ne omogućava nego blokira politčku slobodu. On se u nekim pitanjima pokazivao znato efikasniji od današnjega.

Krađa i korupcija - Milicija odbi bubrege

Bile su neusporedivo manje nego danas. Svi pojavni oblici, izuzev onih koji su vezani za prirodu sistema, postojali su kao zametak ovoga što se danas razvilo do čudovnišnih razmjera. Neki pojavni oblici krađe i korupcije mogući su samo u kapitalizmu, poput menadžerskih kredita, kredita s deviznom klauzulom, uništavanja tvornica kako bi se dobili placevi, i sl.

Kult bezličnosti

Osim kulta ličnosti vladao je i kult bezličnosti, pa su pojave individualizma bile osuđivane kao buržoaske. Igor Mandić s leptir mašnom početkom 70-ih bio je predmet opšteg društvenog zgražanja.
piupiu

#4571 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Šunj wrote:[Kult bezličnosti

Osim kulta ličnosti vladao je i kult bezličnosti, pa su pojave individualizma bile osuđivane kao buržoaske. Igor Mandić s leptir mašnom početkom 70-ih bio je predmet opšteg društvenog zgražanja.

Čuj 'kult bezličnosti' ... super sintagma ... :lol:

To, valjda, treba pripisati robovanju trendovima ... :mrgreen:

Image
piupiu

#4572 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:...bjezi. :skoljka:

Obećavam ... samo za tebe. :D

PS Vidjela sam koga treba štocirati :D, samo nisam imala vremena da odgovorim. Sad vježbam štociranje, jedino što je moj pojam o vrijedjanju lika i djela vjerovatno rastegljiviji. :lol:
NIN

#4573 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NIN »

...
piupiu

#4574 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Evo, ko nije gledao, kaže čika Raif da prestanemo brbljati o stranim silama, da smo sami za sve krivi (s čim se ja slažem) ... kaže kako je po njegovom mišljenju trebalo Miloševića staviti za premijera Jugoslavije, da bi mu se izmakla svevlast (u Srbiji) ispod nogu ... i kaže da je "Bosna je cijela iz tri dijela" ... kako je to odlično rekao ... te još reče da radnici danas žive u gorim uslovima i da su više obespravljeni nego u Kraljevini Jugoslaviji ...

John Cleese

#4575 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

prog321 wrote:Privlacis paznju na sebe samo pravopisnim pravilima. Kao da je to tvoj domet ? Nista dalje od 6 razreda osnovne.
Da si procitao, prozivio, osjetio bilo sta drugo valjda bi i culi ovdje? Noo, u tvojim tekstovima nema odaha inteligencije. Recimo, ja ne komentarisem Piupiu, ali njezinim tekstom sam jednostavno zadivljen jer zraci znanjem. Tvoji su komentari na nivou 10-godisnjeg djeteta. Gle, nisi stavio tacku i zarez gdje treba, Nisi preveo sa engleskog pravilno. BuuHuu.

Zadnji primjer ti je komentar na ovaj 'Niga pliz' koji cak i u crnackom drustvu ne znaci uvredu. Uostalom to je crnacki slang i sami crnci izmedju sebe kazu "nigga please" ako hoce cinicno da se izraze za potencijalnu neistinu.
Ali to bi znao da si prerastao 6 razred. :-D
Ne budi nestrpljiv - tek kad savladas gradivo koje dobra djeca nauce do sestog osnovne, idemo dalje :D
(To sto radi @Piupiu nije pedagoski :| :lol: )

O uvredama...
Ljude, koje vjerojatno nikad nisi imao priliku ni sresti (o druzenju s njima da i ne govorim), a o cijem zargonu se usudujes da tupis, moze uvrijediti vec i obracanje takvog... stvorenja... familijarnim tonom.
Pokusaj (znam, previse ocekujem...) shvatiti da to sto si napisao jeste uvreda i to gadna, ako je izgovori osoba koja u tu grupu ne spada.

I sta ce ti, kog vraga, strani zargon, kad ni maternji jezik ne znas? :D

On topic:

:D
Post Reply