Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
5 0 5

#4551 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

ne razumiju to oni dobro. :D
sigh

#4552 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

zaboravio si kokokontekst :-D
Towelie

#4553 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

ali, ISIL-ovci, znas ono...uzmu ajet, pa jos pogledaju povod objave u hadisu, pa ibn kesirov tefsir i ispadne da je islamski sasvim utemeljeno sto rade to sto rade...citao sam neka njihova tumacenja...logicki gledano, svi argumenti su na njihovoj strani. ljudi u originalu preslikali sedmi vijek.]
Cuj na njihovoj strani. Procitaj malo o osnivanju samog hilafeta, o njihovom odnosu prema nevernicima, o prisiljavanju u Islam, o varvarizmima koje rade na dnevnoj bazi, o proglasavanju ljudi nevernicima za najbanalnije stvari, ima jos toga.
Verovati da ISIL ima serijatske argumente na svojoj strani moze samo neko sa basic razumevanjem Islama. Uostalom, samo takvi im se i prikljucuju, sto nije nimalo slucajno.
ali, ISIL-ovci, znas ono...uzmu ajet, pa jos pogledaju povod objave u hadisu, pa ibn kesirov tefsir i ispadne da je islamski sasvim utemeljeno sto rade to sto rade...citao sam neka njihova tumacenja...logicki gledano, svi argumenti su na njihovoj strani. ljudi u originalu preslikali sedmi vijek.
Zasto bi se odricali ajeta i hadisa koji su objava samo zato sto ih je neko zloupotrebio? Prece je da se odreknemo onih koji ih zloupotrebljavaju.
ne razumiju to oni dobro. :D
Da.
zaboravio si kokokontekst :-D
Da.
prenosnik

#4554 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

pa da, i dalje samo pausalne izjave u vezi njih...znaci, basic poznavanje islama, ono sto je ocigledno i jasno svima, a kur'an je objava svim ljudima, a islam jasna vjera...vodi ISIL-ovanju...ispade da islam nije vjera za siroke mase, nego samo za akademike, jer ga jedino oni razumiju...
Lopov-eliminator

#4555 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

apsidejzi wrote:
Lopov-eliminator wrote: Jesi li ti donio dokaze za postojanje Boga i za postojanje drugog svijeta? Nisi. Prema tome, Bog je dokazan koliko i vanzemaljci.
Ti ocito ne razumijes uzrocno posljedicne odnose naucnog dokaza i postojanja Boga. Ne mozes sa trenutnom naucnom postavkom dokazati bilo sta sta je vezano za Boga i drugi svijet jer ce to po automatizmu posati dio nauke. Sta god da se desi a da podrazumjeva kretanje atoma i energije iza tog se moze napraviti eksperiment a onda ce naucinici to proglasiti sastavnim dijelom prirode sto znaci da ne dokazuje Boga (prema trenutnoj naucnoj postavci). Bukvalno sta god. Evo su nedavno otkrili da se proces fotosinteze bazira na pravilima na kvantnom nivou. Jap. Nauka, koliko god to cudno zvucalo. Ne dokazuje Boga (kako kome. Meni i te kako dokazuje).

Sad kada bi mrtvi poceli ustajati to bi podrazumjevalo kretanje atoma i energije i sta god da se desi to bi bilo ukljuceno u nauku tako da bi se sa postojecom naucnom filozofijom opet Bog osporio. Jednostavno, mi koristimo eksperiment baziran na materijalnim temeljima i naravno da mora dati materijalni rezultat. Ti sad zelis dokazati duhovni svijet kroz materijalne termine. Da bi to uradio moras u igru ukljuciti koncepte a koncepti podrazumjevaju filozofiju ili u slucaju religije teologiju.

To je isto kao kada ja napisem kompjuterski program koji tokom svog izvodjenja proizvodi odredjene objekte i sad ti objekti sjednu i analiziraju kompjuterski kod i pokusavaju dokazati mene. Ne mogu me nikako dokazati osim da su slova u kodu poredana na takav nacin da proizvode objekte naizlged: slucajno. Naravno da kompjuterski kod proizvodi objekte iz nicega jer je tako programiran da proizvodi objekte iz nicega. (govorim o objektno orjentisanom programiranju). Isto je i ovdje. DNA je nas kod koji nas proizvodi a mi zmo objekti koji su proizvedeni.

I tako... ne mozes traziti dokaz nematerijalnog Boga i nematerijalne realnosti sa naucnim metodom koji se bazira iskljucivo na eksperimentima izvodjenim materijalnim instrumentima. Tu moras upotrijebiti konpectualnu logiku i filozofiju a pretpostavljam da ti je to suvise tesko pa zato posezes sa jednostavnim rjesenjima. Mi vjernici citav zivot "otkrivamo" Boga a ne dokazujemo ga lijenom metodom: pritisnes tipku - hop evo ga.
Ti i Chagalj stvarno isto razmišljate. Pomislio sam na trenutak da čitam Chagaljev post. Kao i Chagalj, u startu si fulio poentu priče. Ja itekako razumijem uzročno-posljedične odnose naučnog dokaza i postojanja Boga, nego samo Chagalju hoću da pokažem da ne treba da se čudi što neko ne vjeruje u Allaha, zato što ga Chagalj prodaje kao već univerzalno dokazanu stvar koju ne vide samo oni koji pred tim namjerno žmire.

Znam da se nematerijalni Bog ne može dokazati, i upravo radi toga ne biste trebali da pravite frku oko toga što neko ne vjeruje u vašeg Boga, zbog čega ga već vidite na služenju vječne kazne. Povukom paralelu sa Kim Jong Unom, Chagalj izignorisa. Tačno je, vjernici cijeli život otkrivaju Boga, a pošto je to sfera duhovnog svijeta, teško da nešto iz duhovnog svijeta može biti dokaz, može najdalje biti vjerovanje. Zato i kažem da je vjerovanje u Boga jednostavno vjerovanje, ne nepobitno dokazani fakt kakvim to Chagalj pokušava predstaviti. Možete vi imati indicije, OK, ali indicije nisu = dokaz.

Vanzemaljci su navedeni kao opcija jer nije dokazano da u cijelom univerzumu postoje samo ljudi. To je osnova svega onog đto Chagalj servira kao dokaz, njemu je dokaz da je nešto od Boga njegove vjere zato što nije od ljudi. To je klasično pripisivanje. Pitam ga na kojem osnovu su čega iz prvog proizilazi drugo, tip mi ne objasni još. Ali je zato spreman iščuđavati se kao nekoj katastrofi kako neko može da ne vjeruje u Boga i vječno kažnjavanje samo na osnovu toga smatrati savršenom pravdom.

Isto je navedena i opcija o drugačijem Bogu od onog o kojem on govori ali je i od tog, kao mnogo puta do sada, zbrisao. On, isto kao i ti, nema cojones da kaže da se ne može ništa sa 100% sigurnošću reći jer nemamo ni blizu dovoljno informacija. Zato on vjerovanje prodaje kao univerzalno dokazanu istinu.
hrastov žižak

#4556 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

a sta su, konkretno, bradovani iz islamske države pogrešno protumačili?
Towelie

#4557 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:pa da, i dalje samo pausalne izjave u vezi njih...znaci, basic poznavanje islama, ono sto je ocigledno i jasno svima, a kur'an je objava svim ljudima, a islam jasna vjera...vodi ISIL-ovanju...ispade da islam nije vjera za siroke mase, nego samo za akademike, jer ga jedino oni razumiju...
Vrtimo se u krug, vec sam objasnio zasto je Islam za sve. Reci cu samo jos ovo, ako je neko akademik i ucen u Islamu njemu je jedna od nagrada ta sto ce bolje razumeti Kur'an. Ali to ostalima nije prepreka da se i sami pouce Islamu i da dodju na ove stepene. 'Reci: Zar su isti oni koji znaju i i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!'' (Ez-Zumer, 9)

Laku noc vam zelim.
hrastov žižak

#4558 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
prenosnik wrote:pa da, i dalje samo pausalne izjave u vezi njih...znaci, basic poznavanje islama, ono sto je ocigledno i jasno svima, a kur'an je objava svim ljudima, a islam jasna vjera...vodi ISIL-ovanju...ispade da islam nije vjera za siroke mase, nego samo za akademike, jer ga jedino oni razumiju...
Vrtimo se u krug, vec sam objasnio zasto je Islam za sve. Reci cu samo jos ovo, ako je neko akademik i ucen u Islamu njemu je jedna od nagrada ta sto ce bolje razumeti Kur'an. Ali to ostalima nije prepreka da se i sami pouce Islamu i da dodju na ove stepene. 'Reci: Zar su isti oni koji znaju i i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!'' (Ez-Zumer, 9)

Laku noc vam zelim.
nemoj kiblteta ti opet objašnjavat :wink:
Dexx1

#4559 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote:pa da, i dalje samo pausalne izjave u vezi njih...znaci, basic poznavanje islama, ono sto je ocigledno i jasno svima, a kur'an je objava svim ljudima, a islam jasna vjera...vodi ISIL-ovanju...
Veze ovo nema. ISILovci i njima slicni su bas ti koji krse osnove islama
5 0 5

#4560 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Dexx1 wrote:ISILovci i njima slicni su bas ti koji krse osnove islama
objasni?
prenosnik

#4561 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Dexx1 wrote:
prenosnik wrote:pa da, i dalje samo pausalne izjave u vezi njih...znaci, basic poznavanje islama, ono sto je ocigledno i jasno svima, a kur'an je objava svim ljudima, a islam jasna vjera...vodi ISIL-ovanju...
Veze ovo nema. ISILovci i njima slicni su bas ti koji krse osnove islama
jes, ali zato razvaljuju u teoloskim argumentima za to krsenje :D
Dexx1

#4562 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

5 0 5 wrote: objasni?
Evo primjera.. U Kuranu stoji da je samoubistvo i ubijanje nevinih haram, a po njima je to dzihad i najbrzi put do Dzeneta..
Lopov-eliminator

#4563 Re: Zašto je potrebna religija?

apsidejzi wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Čemu ovakvi mrzilački stavovi prema vjernicima, stvarno nema smisla. Po čemu ste vi to drukčiji od vjernika punih mržnje poput Edouarda, apsidejzija, Chagalja, vatrogasca, pinokija i njima sličnih?
Apsi nikoga ne mrzi samo ne da na svoje.
Da, ne daš na svoje tako što gaziš tuđe i drugačije od sebe. Za tebe je svako uvjerenje mimo tvog atak na ''tvoje'' zbog kojeg neko treba zauvijek gorjeti u džehennemskoj vatri. Uostalom, trebao bi malo definisati šta to spada pod ''tvoje''. Ko je bio na temi Ateizam zna kakve si omalovažavajuće stvari pisao o ateistima i kako si odobravao pinokiju kad je ateiste nazivao štetočinama. Nikada nisi kritikovao nekog vjernika kad je omalovažavao ateiste, ovako kao što sam ja NIN-a sada, što pokazuje da te ni najmanje nije briga za pravednost nego sve gledaš kroz prizmu vjerske pripadnosti i one ''mi vs oni''.

A i ovdje sam s tobom pisao neke stvari pa si se, isto kao i Chagalj, napravio lud na pitanje. Pitao sam te jesi li od rođenja vjernik, odgovora od tebe nisam dobio. Zanimljivo kako ti i Chagalj identično razmišljate.
prenosnik

#4564 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Dexx1 wrote:
Evo primjera.. U Kuranu stoji da je samoubistvo i ubijanje nevinih haram, a po njima je to dzihad i najbrzi put do Dzeneta..
gdje to stoji, haj navedi ajete, ne govori pausalno...
Dexx1

#4565 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote:
Dexx1 wrote:
gdje to stoji, haj navedi ajete, ne govori pausalno...
ولا تقتلوا أنفسكم إن ٱلله كان بكم رحيما

ل أنه من قتل نفسا بغير نفس أو فساد فى ٱلأرض فكأنما قتل ٱلناس جميعا ومن أحياها فكأنمآ أحيا ٱلناس جميعا
5 0 5

#4566 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Dexx1 wrote:

ل أنه من قتل نفسا بغير نفس أو فساد فى ٱلأرض فكأنما قتل ٱلناس جميعا ومن أحياها فكأنمآ أحيا ٱلناس جميعا
e bas je dobro da si ovo napisao na arapskom. sad to moze tumaciti ko hoce i kako hoce.
hrastov žižak

#4567 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

5 0 5 wrote:
Dexx1 wrote:

e bas je dobro da si ovo napisao na arapskom. sad to moze tumaciti ko hoce i kako hoce.
oćlo na tumačenje bogu vjetra
prenosnik

#4568 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Dexx1 wrote:

taj maide 32 kaze: Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.

dakle, ajet govori o propisu koji je vazio za beni israil (jevreje), koji je serijat ukinut i promijenjen dolaskom novog poslanika. ajet se ne odnosi na sljedbenike muhameda, niti je to njima propisano.
Lopov-eliminator

#4569 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:@Lopov-eliminator
Jesi li ti donio dokaze za postojanje Boga i za postojanje drugog svijeta? Nisi. Prema tome, Bog je dokazan koliko i vanzemaljci. Također, ko ti kaže da u Kur'anu uopšte moraš vidjeti ikakvu naznaku da dolazi od vanzemaljaca, možda je to baš nešto što su htjeli sakriti? Gađaš se pertpostavkama za koje nemaš uporište.
ti izgleda hoce da ti se Bog uhvati teleskopom i uslika :-)

ti izgleda ne kontas da je ovo samo vjerovanje u postojanje Boga ali vjerovanje nakon sto sam se uvjerio u nadnaravnost Kurana i istinitost Kurana, sad ces opet a kako znas da ta nadnaravnost ne dolazi od vanzemaljca, pa fino, nista u tekstu ne upucuje na to da je Kuran od njih nego samo je koncetracija na jednog Boga.

to je isto kao kad bi citali ustav amerike i rekli a kako mozes biti siguran da je od ljudi , mozda su ga vanzemljaci pisali, kao sto u Kuranu nema nista sto upucuje da su to oni uradili tako nema nista u ustavu amerike, ali ipak ces ti misli baciti na te vanzemaljce i pokusati vjerovati i pretpostavljati da su to oni uradili a nema se ni jednog jedinog dokaza ili bilo kakve indikacije da su to oni uradili.

to sto pises je stvarno suludo i van svake pameti. ovo okom mog vjeorvanja barem ima neke logike, kad se prostudira Kuran i vidis neke nadnaravne stvari koje nije mogao covjek znati u to vrijeme onda naravno da ce misli ici prema onome o kome je rijec u tekstu prema Bogu naravno.
Konačno si priznao ovo prvo boldovano. Ostvario si barem neki mali napredak.

Ako ćemo o suludom, skoro sve što si ti ikad napisao na ovoj temi je suludo i van svake pameti.

Uvjerio si se u istinitost nekih dijelova Kur'ana a ostatak je samo vjerovanje na statističkom osnovu jer nisu dokazivi poput postojanja drugog svijeta i vjeruješ u njega jer su neki drugi dijelovi istiniti. Zato si unaprijed uzeo apsolutno sve što piše u Kur'anu kao istinu, tj. vjeruješ da je istina. OK, niko te ne krivi za to i niko te ne želi za to kazniti, ali ne prezentiraj to kao dokazanu stvar jer nije.

Bog ne treba da mi se slika, nego ti trebaš da probaš razumjeti druge i drugačije od sebe, da pokušaš razumjeti kako neko može da ne vjeruje u Boga. Za tebe je empatija očito stran pojam. ili ćeš sad početi i svoj duhovni svijet pordavati kao dokaz?

Ponovo si promašio analogiju, što je od tebe više postalo i očekivano. U vjerovanju u tome ko je napisao Ustav i vjerovanju da je Kur'an od Boga ima jedna velika razlika, a to je da neko neće biti kažnjen ako se drzne da ne vjeruje u to da je Ustav napisan od strane ljudi. Za vjerovanje ili nevjerovanje u to nema nikakve kazne.

S druge strane, tvoja savršena pravda najgorom kaznom kažnjava svakog ko ne vjeruje u ono što mu se servira. Podsjećam te da mi još nisi odgovorio na pitanje o Kim Jong Unu.

Kažeš ići će ti misli u tom pravcu, OK, ali nemaš nikakvu garanciju da je pravac u kojem su tvoje misli otišle onaj pravi, opet se sve svodi na vjerovanje.
Chagalj wrote:
Što se tiče boga, kad sam rekao Boga tvoje religije, mislio sam na Boga sa svim svojstvima s kojim ga tvoja religija predstavlja. Prema Islamu, Bog samo muslimane može pustiti u raj a kršćane, ateiste i ostale šalje na vječni boravak u pakao. Prema Kršćanstvu, Bog samo kršćane može pustiti u raj,a muslimane, ateiste i ostale šalje na vječni boravak u pakao itd. Vidiš da nisu isti.
muslimani su svi oni koji slijede bozije poslanike na ispravnom vjerovanju i djelima, muslimana je bilo i prije Muhammeda, znaci definicija Muslimana jeste, "onaj ko je pokoran Bogu", znaci ako nisi pokoran BOgu kako treba onda BOg ce da odluci sta i kako dalje.
Pa eto vidiš, ako ne vjeruješ u njega, džaba ti sve ovo drugo što imaš i što si radio ispravno, čeka te vječni pakao. Opet se ovdje vraćamo na pitanje o Kim Jong Unu na koje nisi smio odgovoriti.
Chagalj wrote:
Prema Kršćanstvu, Bog samo kršćane može pustiti u raj,
nigdje to nepise u Bibliji, pa kako onda mozes tako nesto reci?
Ma hajde, Jesi li ti ikad otvorio Bibliju? Ima još jedna gora stvar u nebulozi koju si napisao sad. Kad bi bilo ispravno ovo što si napisao, onda bi ispalo da je Bog iz Kršćanstva više fer nego Allah jer, po tebi, u raju mogu završiti i nekršćani a kod Allaha ne mogu nemuslimani.
Chagalj wrote:
Zašto unaprijed prihvataš kao činjenicu da jedino sveznajući Bog poznaje budućnost?
kako moze covjek da vidi buducnost, kakve su to sposobnosti da vidi u nesto sto se nije desilo, to jedino moze Bog, a u to sam se uvjerio mnogo puta, koliko samo ima u Kuranu i hadisima stvari koje su se obistine u nasem vremenu da je ocito da poznaje buducnost, jer Muhammed nikad nije rekao da poznaje, nego je to znanje od Boga. sad ce opet pricu a kako znas da nije vanzemaljac :lol: pa evo kratk ocu ti reci, pa sta i da je taj vanzemljac koji nad je stvorio i univerzum i poslao nam Kuran, mi samo onda slijedimo ono sto je taj vanzemljac porucio, i on je u toj situaciji nas Bog ako je stvorio univerzum i nas ljudi.
Evo opet, ako nije čovjek, obavezno je Bog. Pitam te po ko zna koji put gdje ti je garancija da ne postoji i nešto treće?
Kao i obično, kamara grešaka nastalih pristrasnošću. Gdje ti je garancija da ako je Kur'an od vanzemaljaca, da su nas oni automatski zapravo i stvorili? Možda nas je stvorilo nešto drugo a oni nas samo okreću po njihovom Kur'anom. isto se može reći i za neku od drugih religija. Zanimljivo sa kakvim prezirom gledaš na vanzemaljce, klasično ekstremistički, brže bolje odbaci svaku ideju koja se kosi s tvojom, a svoju naravno prodaji kao univerzalno dokazanu istinu, bez da si obišao čitav svemir a ponašaš se kao da jesi.
Chagalj wrote: evo recimo da jeste stvarno neki bogoliki vanzemljac stvoritelj univerzuma i ljudi i da je poslao Kuran, mi onda samo slijedimo sto nam je nas stvoritelj porucio. znaci koliko toliko mi za ocekivati da prodjemo na sudnjem danu s obzirom na slijedjenje koliko toliko, nije garancija da cemo proci odmah zbog propusta na zemlji ali obecanje je da kad tad ce doci vjernici do Raja, pa makar i odradili kazne po Paklu, a kakvu ono ti imas garanciju ako neposlusas stvoritelja? na cemu si ti zapitaj se?
Prvo, nemaš garanciju da je sve u Kur'anu istina. Ti vjeruješ u to ali garanciju nemaš. Možda se sudnji dan neće ni desiti, ili ako se desi možda to bude nešto taotalno drukčije, možda se čak ni ne naziva Sudnji dan, znači nisi siguran ni u šta vezano za sudnji dan Po ko zna koji put, gađaš se pretpostavkama bez osnova. Što se mene tiče, garanciju ako ne poslušam nemam nikakvu, i zato ja za razliku od tebe ne tvrdim ni za šta da 100% nepobitna istina i da svakog ko drukčije misli treba bacati u vječnu vatru. Za razliku od tebe, imam hrabrosti priznati da ne znam ni blizu dovoljno za proglašavanje univerzalnih istina, ne misionarim po forumu i ne gledam potcjenjivački i s mržnjom prema nekome samo zato što ne dijeli moje mišljenje. Fora je što ti ne možeš bez nekog sveznanja, ti nemaš hrabrosti upustiti se u nepoznato i reći da, isto kao i svi ljudi, nemamo dovoljno informacija za apsolutne tvrdnje.

Da te pitam, bi li ti mogao zamisliti svoj život bez vjerovanja u ono što zagovara Islam?
Chagalj wrote: jer dokaza za stvoritelja imamo masa u prirodi, dovoljno je pogledati samo one motore, robote, kopiatorske masine u covjekovom tijelu da ti jasno bude da mora biti stvoritelj i da nemoze samo sebe stvoriti ili neinteligentna priroda da stvara tako nesto.
I motori su ti objašnjeni, isto kao i numerologija ali ti to po automatizmu odbijaš jer misliš da si jedino ti pametan a svako ko tvrdi drukčije jadna zabludjela duša. Za sve to sam te pitao na osnovu čega to pripisuješ Bogu a ti se baviš negatorstvom.
Pa za tog stvoritelja te pitam cijelo vrijeme a ti stalno izvrdavaš, pitam te da fino dokažeš da je nešto što se označava Tvorcem baš Bog tvoje religije, dok to ne uradiš, vrati vjerovanje u domen vjerovanja i ne predstavljaj vjerovanje kao nepobitno dokazanu istinu. Isto tako, ne znamo da li mora biti Stvoritelj neki, jednostavno nemamo dovoljno informacija za apsolutne zaključke. ovo boldovano u prethodnoj rečenici je upravo ono što se ti bojiš reći samom sebi, jer smatraš da bi reći takvo nešto bilo tvoj poraz a ne kontaš da si možda upravo tada pobijedio.

Kad si spreman misionariti da neko treba biti vječno kažnjen jer nije vjerovao i smatrati to savršenom pravdom onda moraš imati nepobitne dokaze.
Chagalj wrote:
broj dva wrote:---------
Pa nismo biljke ili roboti,sta bi bili ako ne zivotinje ?
Kompleksne, napredne, inteligentne zivotinje ali ipak zivotinje.
I nema u tome nista lose.
sta ateizam ucini od covjeka, da ga spusti na nivo zivotinje :-)

kad bi te u gradu sreo i rekao ti na glas , "Hej ba gdje si ti zivotinjo...sta ima kod tebe" nelagdno bi ti bilo da te neko zove zivotinjom, ali ovako na suho upakovano u evoluciju i ateizam nema problema se zvati zivotinjama :lol:
Zanimljivo kako si spuštanje na nivo životinje brzo pripisao ateizmu a kad neko ISIS pripiše Islamu onda se buniš i kažeš da je zloupotreba Islama. To je ta tvoja mržnja o kojoj govorim. Jedva čekaš da ocrniš drukčije od sebe a njihov jedini grijeh je što ne misle isto kao ti.

Također, aj malo pusti iz ruku maočanske knjige, i uzmi knjigu biologije iz osnovne škole pa skontaj sam kakvu si nebulozu napisao. Ovo je samo još jedan entry u dugačkom popisu tvojih suludih izjava.

I da znaš, s vremena na vrijeme pokazujem jaranu muslimanu ove tvoje postove i čovjek se snebiva nad onim što ovdje pišeš.
Chagalj

#4570 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

prenosnik wrote:
Dexx1 wrote:

taj maide 32 kaze: Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.

dakle, ajet govori o propisu koji je vazio za beni israil (jevreje), koji je serijat ukinut i promijenjen dolaskom novog poslanika. ajet se ne odnosi na sljedbenike muhameda, niti je to njima propisano.
dakle, ajet govori o propisu koji je vazio za beni israil (jevreje), koji je serijat ukinut i promijenjen dolaskom novog poslanika. ajet se ne odnosi na sljedbenike muhameda, niti je to njima propisano
nemoj vise svega ti, polozio si, kakvo nakardno razmisljanje i tumacenje Kurana, nije ni cudo sto ga nerazumijes.

nigdje i nikad ovaj ajet nije ukinut nego je pojacan masa drugih ajeta i hadisa gdje je zabranjeno ubijanje nevinih ali sto ti je bolestan covjek u dusi, koji hoce i ovaj jedan od najljepsih ajeta da ocrni i izbaci iz upotrebe :-)
harač

#4571 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

lijepo objašnjeno kako islamsko pravo podržava ISIL-ovo počinjenje genocida nad vjerskim manjinama u Iraku, te nužnost odbacivanja šerijata za sekularno pravo

https://www.youtube.com/watch?v=8coZIHX ... e=youtu.be
dustaban

#4572 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

DA ovaj Chagalj ima imalo obraza i da se makar Boga boji, povukao bi se nakon onog ispada na PDF o visockim poramidama.

Chagalj vam je, gospodo draga, vise od vjernika, on je lakovjernik!

:)

http://www.klix.ba/forum/zanimljivo-otk ... #p10689977
Chagalj

#4573 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

dustaban wrote:DA ovaj Chagalj ima imalo obraza i da se makar Boga boji, povukao bi se nakon onog ispada na PDF o visockim poramidama.

hoces da kazes da oni koji su analizirali kamene blokove nisu upravu? ili da se uradli pogresne proracune?
hajde ne glupiraj se svega ti, pa niko nema potrebe da vjeruje u primide i ostale bakrace ako se nema dokaza, ali mi ovdje pricamo o naucnicima koji su radili analize kamenih blokova i dosli do istih rezultata, hoces reci da ti bolje znas od jednog Davidovitza ili onog ceha na onom videu.
5 0 5

#4574 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote:
dustaban wrote:DA ovaj Chagalj ima imalo obraza i da se makar Boga boji, povukao bi se nakon onog ispada na PDF o visockim poramidama.

hoces da kazes da oni koji su analizirali kamene blokove nisu upravu? ili da se uradli pogresne proracune?
hajde ne glupiraj se svega ti, pa niko nema potrebe da vjeruje u primide i ostale bakrace ako se nema dokaza, ali mi ovdje pricamo o naucnicima koji su radili analize kamenih blokova i dosli do istih rezultata, hoces reci da ti bolje znas od jednog Davidovitza ili onog ceha na onom videu.
cagalj, ja sam mislio da si ti covjek koji vjeruje u cuda. no, iznenadio si me juce. preskocio si onoliki post i nisi mi odgovorio. ako tebi nije cudno, onda dozvoli da meni jeste. motivisan vjerom u boga, sklopio si kolaz citata i slika, poprilicno dug. i kada sam ti ja pokazao da je isti takav post sklopio jedan drugi forumas, prije godinu i po, nisi se ni osvrnuo. kako je to moguce? zar ti tolika slicnost (pogotovo sa linkom na poslednju sliku koje vise nema) nije nevjerovatna. da ne kazem, dokaz "da nesto ima"? jednostavno, neko (logicno) objasnjenje bi trebalo biti. imas li ga ti?

hajde molim te, odgovori mi na taj post, pa da mogu na miru dalje sa zivotom.
Chagalj

#4575 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote:

cagalj, ja sam mislio da si ti covjek koji vjeruje u cuda. no, iznenadio si me juce. preskocio si onoliki post i nisi mi odgovorio. ako tebi nije cudno, onda dozvoli da meni jeste. motivisan vjerom u boga, sklopio si kolaz citata i slika, poprilicno dug. i kada sam ti ja pokazao da je isti takav post sklopio jedan drugi forumas, prije godinu i po, nisi se ni osvrnuo. kako je to moguce? zar ti tolika slicnost (pogotovo sa linkom na poslednju sliku koje vise nema) nije nevjerovatna. da ne kazem, dokaz "da nesto ima"? jednostavno, neko (logicno) objasnjenje bi trebalo biti. imas li ga ti?

hajde molim te, odgovori mi na taj post, pa da mogu na miru dalje sa zivotom.
nigdje veze svezom, to sto neko kopira sa istog izvora znaci cudo je ako neko drugi kopira iste slike sa foruma pa postira, pa i ja isto postiram iste slike, to je onda cudo, jelde??

zar ti mislis da je neko sam pozicionirao slike pa i ja isto tako, a pa nije tako, nego kopirano je sa istih izvora istih foruma. a tebiej to cudo sto ja i neko drugi kopira sa istog izvora i onda se cudi kako je redoslijed teksta i slika isti :lol:
Locked