Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Raigor Stonehoof

#4551 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Image
asurbanipal

#4552 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
harač wrote:Terry Eagleton, a.k.a. britanski Zizek :roll:

toliko o tome

Uglavnom, danas države i društva ne uređuju Biblija, Kur'ana, Bhagavad Ghita, Upanišade, ne uređuju religija, vjera, šerijat i sl. nego krupni kapital i njegov interes...

A kada su to uređivali?
Dope_Man

#4553 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Edouard wrote:
NIKO NE ZNA OTKUD JE SVE DOSLO I KAKO JE TACNO SVE POCELO.
Ovo bi se moglo prevesti: "Ne znam tko je i otkud je, ali sigurno nije iz Kiseljaka"
Da ponovim još jednom, uopće me ovdje ne zanima to u što ateisti ne vjeruju, već upravo ono u što oni vjeruju, ako je legitimno ovdje zanimati se za to, ako ih to ne vrijeđa.
Koliko ih poznajem, a bez obzira što ne znaju otkud je sve došlo i kako je sve počelo, svi ateisti, bez iznimke, vjeruju u materijalistički naturalizam, tj. ideju da na početku i u temelju svekolike stvarnosti stoji jedino i isključivo materija, dakle nešto nerazumno, a da su razum, svijest, misao, sloboda…, samo nusprodukt toga nerazumnog počela. I ako već insistiraju na dokazima, razumnim objašnjenjima, molim, čekam dokaze i objašnjenje.
I to je poanta, kraj priče. A ne o babljim pričama, gromovima, vjetru, oblacima....hiljadama bogova, božica, koji su u suštini puno bliži, premda će to negirati, ateističkom naturalističkom konceptu Kosmosa.
Poenta je jednostavna, ali ti to neces, ili ne mozes da shvatis. JEDINO STO JE SIGURNO je da postoji materijalni svijet. Sve te price o nekakvih visim dimenzijama, misticnim energijama, dusama itd.. su, bar dok se ne dokaze da postoje, za ateistu obicne izmisljotine. Ali svaki ateista kojeg ja znam dozvoljava da PROMIJENI MISLJENJE sa novim dokazima. Ti izgleda hoces da ti neko kaze ''ateisti vjeruju samo u materijalnio i nista vise nije moguce za njih''. Treba vam to da ateisti u nesta ''vjeruju'' valjda jer bi da se izjednacite, ali ateisti ne vjeruju vec samo prihvataju ili ne prihvataju odredjena objasnjenja svijeta u skladu sa dostupnim dokazima za dato objasnjenje. Religije objasnjavaju svijet na svoj nacin, ne nude jake dokaze osim ''reko ovaj lik'' i ateista to objasnjenje odbija jer se cini nevjerovatnim a dokazi su nikakvi.

Trenutno znamo samo za materijalno i stoga ima smisla i baviti se samo time u objasnjavanju svijeta. Uostalom znamo vrlo jasno da su misli, osjecaji i sve drugo ''nematerijalno'' samo elektrohemijske reakcije u mozgu.. dakle materijalno. Razum je materijalan, savjest je materijalna..ako neko misli da je nesto vise, neka dokaze to nesto vise, ali dosadasnja istrazivanja jasno pokazuju da bez ispravnog mozga nema niceg od navedenog, dakle sve navedeno je produkt materije i jeste materija samo po sebi. Sam razum je samo rezultat funkcionisanja jednog kompleksnog organizma kakav je ljudski mozak. Cim neko uspije dokazati da postoji nesto vise.. super, otkrili smo vise o svijetu. Dakle, vi zagovornici necega viseg, trebate da se pozabavite dokazivanjem toga za sta tvrdite da postoji i osvajanjem Nobelovih nagrada.
Last edited by Dope_Man on 15/05/2017 08:49, edited 1 time in total.
aurora313

#4554 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:...Da ponovim još jednom, uopće me ovdje ne zanima to u što ateisti ne vjeruju, već upravo ono u što oni vjeruju, ako je legitimno ovdje zanimati se za to, ako ih to ne vrijeđa..
Da i ja tebi ponovim: nije važno u šta pojedini ateista vjeruje ili ne. Ateista samo traži dokaz ili dokaze za sve oko njega, a ne samo za vjeru. Capisce?
Nocty

#4555 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Image

Sve djevica do djevice :lol:
Raigor Stonehoof

#4556 Re: Ateizam

ja mislim da ti nisi najbolje skontao ovu izjavu
Dope_Man

#4557 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Um.. ovo je ateizam. Odjela za narkotine je niz hodnik, druga vrata desno.
Nocty

#4558 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Dope_Man wrote:Um.. ovo je ateizam. Odjela za narkotine je niz hodnik, druga vrata desno.
A ma šta mi reče?
Misliš ovo je ništa?
To je sve što ja vidim od vas
Ništa. Prazna slama
Pupa hava...

+ Psihodelici (enteogeni) nisu narkotici

Kakav Nimrod :lol:

Pravi jablan :lol:
zforumas

#4559 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Buraz OK je probati svasta, ali ne valja non stop biti pod uticajem ;-)
beni-bu-man

#4560 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:Buraz OK je probati svasta, ali ne valja non stop biti pod uticajem ;-)
a po gotovo kad religija utice na covjeka :-)
sta ima brat moi esi mi dobar 8-)
zforumas

#4561 Re: Ateizam

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
zforumas wrote:Buraz OK je probati svasta, ali ne valja non stop biti pod uticajem ;-)
Ma ima ljudi koji jednostavno moraju biti ovisni o necemu, ma sta to bilo.
Eo beni borim se sa hackerima :brusli: :ginisovac:
beni-bu-man

#4562 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
beni-bu-man wrote:
Ma ima ljudi koji jednostavno moraju biti ovisni o necemu, ma sta to bilo.
Eo beni borim se sa hackerima :brusli: :ginisovac:
tako ti je kod nas to cim ne vjeruje u boga odmah najgori od sve djece :)

"May the Force be with you" :brusli:
skupljac_zeljeza

#4563 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

Kerim objašnjava da je ostavio čitaocima da sami identifikuju svoju religioznost i moralnost u njegovom romanu. Prokletstvo mira predstavlja refleksiju uticaja popularnih književnih djela, moderne tehnologije, kinematografije i religioznosti koji su obilježili 18 godina autorovog života.

„Odrastao sam uz serijal Harry Pottera što se iščitavanjem prvih stranica može zaključiti, tu se još osjeća uticaj drugih modernih književnih i filmskih ostvarenja, ali poseban uticaj na moj stil pisanja ima definitivno Lav Nikolajevič Tolstoj, otud i ovih 500 strana knjige“, kroz osmijeh komentariše Sefer.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/na ... ke-medrese
A ko hoće slično, Konkurs tek počinje. :wink:

Image
r_faruk

#4564 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

evo, uz prijemni :)

prejako je ovo za vrijeme, u 9:00 sati, u koliko sati po lunarnom, ha?
Nocty

#4565 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Da si unio Isusa u sebe nebi tako govorio već bi znao o čemu govoriš...
beni-bu-man

#4566 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Nocty wrote:
:lol: :lol: :lol:
Nocty

#4567 Re: Ateizam

Post by Nocty »

I pio ga i cjedio ga

Imagel

Obožavam da smetam fanaticima poput patriote :lol:
On kad vidi ove moje zjave dobije kurzschluss ko onaj robot iz nadrealista kad spomenem komunizam

Nemoj bre da govoriš komunizam :lol:

Joj banujte ga molim vas jer mi Neda bit budala ovdje :)
Raigor Stonehoof

#4568 Re: Ateizam

beni-bu-man wrote:
Nocty wrote:
:lol: :lol: :lol:
evo unosim sebe u isusa :D
Nocty

#4569 Re: Ateizam

Post by Nocty »

You took to much man...to much!
beni-bu-man

#4570 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Raigor Stonehoof wrote:
evo unosim sebe u isusa :D
otaj rad :izet:
Diwan

#4571 Re: Ateizam

Post by Diwan »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:...Da ponovim još jednom, uopće me ovdje ne zanima to u što ateisti ne vjeruju, već upravo ono u što oni vjeruju, ako je legitimno ovdje zanimati se za to, ako ih to ne vrijeđa..
Da i ja tebi ponovim: nije važno u šta pojedini ateista vjeruje ili ne. Ateista samo traži dokaz ili dokaze za sve oko njega, a ne samo za vjeru. Capisce?
Šta je dokaz i tko ga definiše, određuje ...?
Diwan

#4572 Re: Ateizam

Post by Diwan »

Može li neko da ovo objasni i da neki 'dokaz' - inače vehabije često traže dokaze kada se suprostavljaju sa drugima u raspravama:

beni-bu-man

#4573 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Vehabije ce ti reci da su to sejtanska posla et ti dokaza i objasnjenja
Diwan

#4574 Re: Ateizam

Post by Diwan »

beni-bu-man wrote:Vehabije ce ti reci da su to sejtanska posla et ti dokaza i objasnjenja
Ne pitam sta kazu vehabije nego sta ti kažeš
Dope_Man

#4575 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Je li to stvarno trazis ''dokaze'' da ti trikovi nisu nista nadnaravno, vec obicne iluzije? Evo konkretno za taj gdje se drzi za autobus znam dobro da postoji i klip ''behid the scenes'' koji ti lijepo prikazuje pripreme za sam trik. Ako ga i nema sad, davno sam gledao, trik je u tome da se on uopste ne drzi. Ruka koja je na busu je metalna i ona je zakacena na ''kostur'' koji mu omogucava da mu bude relativno udobno gore, dok je prava ruka skrivena ispod odjece. Lako se vidi ako obratis paznju na tu ruku, kao sto nema u zvanicnom klipu scene kada se uhvati i pusti ''rukom''. Za hodanje po vodi vise je i besmisleno pitati, imas milion klipova koji to objasnjavaju. Sad se sjetih da je neko, ne znam je li na ovoj temi ili neko drugoj, postavio link onog svecenika koji je pokusao hodati po vodi pa ga pojeli krokodili.. i onda se neko cudi kako nije uspio, a molio se i postio ko lud zadnjih sedam dana :D Da je umjesto toga citao knjige/gledao klipove o izvodjenju tog trika mozda bi i bio uspjesan. Taj treci nikad nisam ni vidio ranije, ali ukucaj naziv trika pa ''explained'' i obicno ces naci i objasnjenje.

Svaki iskren iluzionista ce ti reci da je sve sto se desava samo iluzija, osmisljena da zabavi ljude. Imas uostalom i citave emisije o tome, Penn i Teller su se bavili time, Mysterious Magician je imao jedno vrijeme emisiju itd. itd. itd.. Samo rijetki vole da prodaju tu pricu o paktu sa djavolom, visim silama ili sta vec, jer ih cini misterioznijim i zanimljivijim publici. Kao sto i rock i heavy metal bendovi obicno imaju neku slicnu furku (padaju mi na pamet oni Lordi sto pobjedise na euroviziji) jer se to prodaje. Nisu Lordi demoni, ispod kostima je kost i koza kao sto je i ispod moje i tvoje odjece.
Post Reply