Sirija

Locked
Maystor

#4551 Re: Sirija

Post by Maystor »

Ja Sam Odavle wrote:To je dobar argument.
Eto gaa! Vidiš kako se može rečenica pravilno napisati. Kreneš od prostih, pa onda postepeno ideš na složene. Potom dodaješ apozicije, stilske figure...
vivaldi

#4552 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Maystor wrote:Ja sam impresioniran retoričkim sposobnostima ovog forumaša.
nevezano za ono sto pise, niti za eventulne motive, ali je stvarno zajeban.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4553 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

ja meraka igrati sa amaterima
šah mat

Image
Avetinho

#4554 Re: Sirija

Post by Avetinho »

A da otvorimo novu temu?
Challenger__

#4555 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Prateći zapadne medije vidim da Izrael, Francuska i same SAD (uključujući administraciju koja se našla pod velikim pritiskom američke javnosti) vide u ovoj ruskoj inicijativi veliko olakšanje, spas, izlaznu strategiju kako za njih tako i za samu Siriju.
Avetinho

#4556 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Gdje vidis pritisak americke javnosti, na RT ili na advance?

Vidim da se Basar hvata za zadnju slamku. Ko zna, mozda se spasi jos koji dan.
Challenger__

#4557 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Pazite kako sada samo smiješno i deplasirano izgledaju naše zapadne komšije: "Hrvatska podupire 'snažan međunarodni odgovor' na kemijski napad" - koji bekani
jon_jovi

#4558 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

Ako ovo oko sirijskog hemijskog oružja bude prihvaćeno a neće Putin će ispasti mehkušac, ispasti će previše popustljiv i sve u svemu nije mu to Gruzija pa da je pregazi. On rusofilni režim u Siriji i dosadašnji ruski uticaj tamo neće moći da spase, ovako ili onako Putin gubi i to po prvi put u karijeri. USA su tvrđi orah od Čečenije, Gruzije i pedera po Moskvi. Evo ti ga kurčina bačuška
Vijetnamac13

#4559 Re: Sirija

Post by Vijetnamac13 »

Ja Sam Odavle wrote:Gdje vidis pritisak americke javnosti, na RT ili na advance?

Ti si neki poznat i priznat novinar?
_majevica_

#4560 Re: Sirija

Post by _majevica_ »

Jos izgleda nisu utvrdili ko je upotrijebio hemijsko oruzije i da li je upotrijebljeno.... :-)

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ban-k ... /130909169
Ban Ki-moon pozdravio prijedlog Rusije o rješenju sirijske krize
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon kazao je danas da će predložiti da Vijeće sigurnosti UN-a od sirijskog režima zatražiti bezuslovnu predaju hemijskog oružja, ukoliko inspektori UN-a otkriju da je u predgrađu Damaska 21. avgusta došlo do upotrebe hemijskog oružja, javio je dopisnik agencije Anadolija.
jon_jovi

#4561 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

Challenger__ wrote:Pazite kako sada samo smiješno i deplasirano izgledaju naše zapadne komšije: "Hrvatska podupire 'snažan međunarodni odgovor' na kemijski napad" - koji bekani
Pa nego kaj? Jedino se 369. pukovnija borila sa Nijemcima zajedno u Staljingradu. Pukovnija je bila sastavljena od Bosanaca bar 80%. Opet ćemo mi podijelit megdan :thumbup:
sefikramadani

#4562 Re: Sirija

Post by sefikramadani »

http://www.youtube.com/watch?v=M-Ml0y0soM0
Obavezno pogledajte za sve one koji su zaboravili stradanja naseg naroda i 10 000 ubijene djece Sarajeva i sada seru ovdje po forumu .

Veröffentlicht am 08.09.2013. Pokolj bez krvi Al Jazeera Balkans

Snage lojalne Basharu al-Assadu izvele su napad hemijskim oružjem na istočna predgrađa sirijske prijestolnice. Od posljedica ovog napada umrlo je 1.400 osoba, od čega je 400 djece. Iako je najbrutalniji, hemijski pokolj u Ghouti nije prvi u nizu.
Last edited by sefikramadani on 09/09/2013 22:16, edited 3 times in total.
Avetinho

#4563 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Vijetnamac13 wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Gdje vidis pritisak americke javnosti, na RT ili na advance?

Predlozio sam ti maloprije -- otvori novu teme, pa diskutuj o forumasima.
Challenger__

#4564 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Tokom dana sam imao uvid u dobar dio američkih novina i osnovni ton je na naporima PR struktura Bijele kuće sa ciljem da lobiraju u pravcu intervencije, u situaciji kada je bilo sasvim izvjesno da ratnohuškači nemaju prolaz u Kongresu. I sad, odjednom - ova inicijativa koja spašava i Siriju (a ne nanosi joj ama baš nikakvu štetu, naprotiv!), spašava obraz Obami, skida teret s leđa Izraelu, Hollandeu... Koji tajmnig, kakva diplomatska bravura!

Impersivno, gospodo, impresivno!

Ova administracija i Obama lično su sada dužnici i Kremlju i Damasku.
Avetinho

#4565 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Tokom dana sam imao uvid u dobar dio američkih novina i osnovni ton je na naporima PR struktura Bijele kuće sa ciljem da lobiraju u pravcu intervencije, u situaciji kada je bilo sasvim izvjesno da ratnohuškači nemaju prolaz u Kongresu. I sad, odjednom - ova inicijativa koja spašava i Siriju (a ne nanosi joj ama baš nikakvu štetu, naprotiv!), spašava obraz Obami, skida teret s leđa Izraelu, Hollandeu... Koji tajmnig, kakva diplomatska bravura!

Sirija ce, ako ovo prodje, morati predati svoj zlocinacki arsenal, koristen da se na najmuckiji nacin zivota oslobode sirijski civili.

Dogorilo i Putinu, vidi nema vise zajebancije, da vidimo moze li se ista spasit.
Vijetnamac13

#4566 Re: Sirija

Post by Vijetnamac13 »

Ja Sam Odavle wrote:
Vijetnamac13 wrote:

Predlozio sam ti maloprije -- otvori novu teme, pa diskutuj o forumasima.
Sta znace dvije crtice? Dobar novinar poput tebe je upoznat sa tim.
Ti poznajes situaciju u svim medijima, dovoljno si dobar i priznat da ocjenjujes druge. Imas radove iza sebe i tako to.
Challenger__

#4567 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ukratko, ova inicijativa i sirijska saglasnost sa ovom inicijativom DODATNO RAZORUŽAVA ratnohuškački lobi. Metaforički rečeno sada je njihova sttaus na nivou...

Image

...low battery.

Image
sarajevoxxxx

#4568 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ja Sam Odavle wrote:
Challenger__ wrote:Tokom dana sam imao uvid u dobar dio američkih novina i osnovni ton je na naporima PR struktura Bijele kuće sa ciljem da lobiraju u pravcu intervencije, u situaciji kada je bilo sasvim izvjesno da ratnohuškači nemaju prolaz u Kongresu. I sad, odjednom - ova inicijativa koja spašava i Siriju (a ne nanosi joj ama baš nikakvu štetu, naprotiv!), spašava obraz Obami, skida teret s leđa Izraelu, Hollandeu... Koji tajmnig, kakva diplomatska bravura!

Sirija ce, ako ovo prodje, morati predati svoj zlocinacki arsenal, koristen da se na najmuckiji nacin zivota oslobode sirijski civili.

Dogorilo i Putinu, vidi nema vise zajebancije, da vidimo moze li se ista spasit.
- Bolje i ovako da predaju to hemijsko oružje mada su i to samo njihove nove spletke. Najgore što se može desiti da SAD interveniše a da Saudija plati fakturu kao što je bilo nagovješteno. Da zasluge za intervenciju pokupe zemlje zaljeva, to je gore nego da ostanu SAD po strani.

- Saudija očajnički treba Bešara, bolje kazano treba pouzdanog timskog igrača, sasvim je nebitno koje je vjere i sekte. Bitno je da sistem funkcioniše, odnio je vrag šalu.

- Saudijske novine Šerkul Evsat svaki dan objave nekoliko kolumni u kojima očajnički pozivaju Obamu da ne interveniše. Evo i današnje. Izvjesni Atallah Muhadžirani piše da bi novi rat u regionu značio otvaranje Pandorine kutije, te kako su se rezultati rata u Afganistanu i Iraku mogli predvidjeti (???) a da bi novi rat značio otvaranje ili početak nekoliko ratova u regionu koji bi zahvatili Libanon, Palestinu, Jordan, Tursku i Irak.

http://aawsat.com/leader.asp?section=3& ... i4u88bWSH4
jefferson

#4569 Re: Sirija

Post by jefferson »

Ti fakat ne vidis dalje od svog nosa.
Prva stvar, ovo je diplomatija, a ne forumsko naprdjivanje ko ima veci qrtz (a ocito niko od Vas koji haman pa zivite od ovoga, ne guzi dovoljno kod kuce). Postavis svoje figure strateski, pa onda se igra igra. Haman slabo ko od Vas je ikada ista pametno procitao o Kubanskoj krizi, o krizi iz 1983 godine i sl.
Jel Vi fakat mislite da se diplomatija odradjuje na RT-a, CNN-u i slicno, ili iza zatvorenih vrata?
Drugo, kome je bolan Rusija odrzala lekciju? Ko ce to Rusiji duznik ostat?
Rusija se fata za slamcicu sada nakon blamaze iz devedesetih kada joj je NATO dosao na granicu, kada su zavisili od americke pomoci da osiguraju svoje zalihe bioloskog/hemijskog/nukelarnog oruzja. Kada su ima amerikanci kupili 245 tona obogacenog uranijuma koji danas pokrece vecinu americkih nuklearnih elektrana jer nisu imali para da ga osiromase i uskaldiste.
Sad na sve to, na taj poljuljani ponos (kao sto je jedan ruski general rekao: nije Rusija izgubila hladni rat, nego sovjetski savez), dodjes u poziciju da ti amerika parkira desetak brodova ispred tvoje jedine baze izvan Rusije, i kaze ti da ce bombardovati tu zemlju. Sta mislis ko tu ispada mekusac, SAD ili Rusija? Sta ce to Rusija uraditi ako ovi ipak bombarduju Siriju? Cinjenica je da imaju tu bazu u Siriji ali qrtzem nece moci mrdnuti, eto toliko je ostalo od onog nekadasnjeg ponosa kada su parkirali nuklearno oruzje u americku avliju (Kuba).
Jel ti fakat mislis da su se amerikanci uplasili mozda Rusa? Jel ti mislis isto tako da Ruse zaboli neka stvar za Asadom?
U diplomatiji (politici) uvijek ides ka maksimumu, a onda se nadjes na sredini. To znaju dobro i Rusi i Amerikanci. Rusi i Amerikanci (kao i englezi, francuzi itd) igraju ovu igru previse dugo da bi jedan Asad sada njih doveo u poziciju da mjere duzinu polnog organa.
Rusi su se zakopali nisu htjeli cuti nista o nekoj intervenciji, bilo kojem slabljenju Asada. Amerikanci su rekli kako ce ih bombardovat.
Nakon toga se nadjes na sredini i rusi sretni, amerikanci sretni, a Asad ostade bez hemijskog oruzja.
Sto i nije neka utjeha za one sto ce umjesto gasova, sada popusiti dobro staro rusko olovo!
Kikibombona

#4570 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Alfons Kauders wrote:
Jeste, ali 2006. U medjuvremenu je Hezbolah oslabio, plus je angazovan u Siriji. A Izrael je ojacao, imaju neuporedivo bolju proturaketnu odbranu, imaju vise bespilotnih letjelica, imaju lekcije iz 2006. Ili mislis da su nesposobni idioti koji nisu nista naucili prosli put?

Kojim jacim naoruzanjem? Dopremljenim... Kako? Preko Iraka? Turske? Morem? Btw. to "jace naoruzanje" su imali i 2006, ali u ogranicenim kolicinama. Vece rakete je lakse otkriti i prije i nakon lansiranja, zato su se vazda oslanjali na lakse rakete - ne zato sto nisu mogli dobiti nista bolje. Jedno je prebaciti par raketa od 122mm na brdo i lansirati ih bez ikakve mehanizacije - pokusaj isto uraditi s raketama kalibra 300mm i vise.
Sve je to uredu. Izrael je jaci nego je bio, u svakom polgedu. Sa tim se slazem. To je jedini logican argument koji si iznjeo u ovom komentaru.

Izrael je pretrpio ozbiljne gubitke od Hezbulaha koji je djelovao skoro samostalno. Mi ovdje pisemo o potencijalnom sveopstem ratu izmedju Izraela i Irana/njihovih satelita. Zar ti logika ne govori da bi Hezbulah bio visestruko jaci ako bi imao bezrezervnu podrsku od Irana, Sirije i Iraka? To ukljucuje i desetine hiljada boraca, strucnjaka, tehnike i svega ostalog sto bi pristizalo iz tih drzava. Dakle, to ne bi bio rat Hezbulah vs IDF, vec IDF vs Iran, Hezbulah, Sirija i Irak. Ako im je Hezbulah za mjesec dana mogao nanijeti toliko stete, koliko bi mogla ova 'alijansa' za dvi godine?

Kako Iran u Siriju doprema oruzje :mrgreen: ?

Siiti zive na kompaktnom teritoriju, to sam vec par puta ponovio. Nikakav problem ne bi bio za Iran da sve raspolozive snage prebaci u Siriju i Libanon odakle bi mogli djelovati po izraelskoj teritoriji.

U ovakvom ratu bi kopnena intervencija bila neminovnost. Zapad bi dobio rat, vjerovatno kao sto su dobili u Afganistanu, ali bi podnijeli do sada najvecu zrtvu. Nisam siguran da su na to u ovom trenutku spremni.

Zasto sve ovo pisem? Iranska prijetnja bi bila itekako ozbiljna. O njoj bi trebalo milion puta razmisliti prije nego se krene u napad. Nisam siguran da je Iran uputio takvu prijetnju, mada ne bih bio iznenadjen da jeste, posebno ako smatraju da su sljedeci. Tada nemaju sta izgubiti. Bolje je da oni prvi udare nego cekati da udari Amerika kada bude potpuno spremena za napad sirokih razmjera.
Challenger__

#4571 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jefferson - hajde ti prvo nauči pisati, pa se nauči kulturnom ophođenju, pa se edukuj, pa tek onda repliciraj, za jedno cca 1000 godina.
Alfons Kauders

#4572 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Ne kontam odakle tolika potreba za uvlacenjem Putinu i Asadu?

Ovo se isto tako moze tumaciti i kao pobjeda onih koji su zveckali oruzjem - bila bi bravura da je ovo odradjeno prije godinu ili vise, nikako nakon prijetnje napadom.

Jos prosle godine sirijsko hemijsko naoruzanje je davno prebaceno na rezervne lokacije, i to samo jednu ili dvije lokacije. Zasto jos tada nisu pozvali UN ili neke neutralce da cuvaju ta skladista? Sta su cekali?

Uostalom ko ce sada garantovati da dio naoruzanja vec nije zastekan negdje drugo, da nije pao u ruke pobunjenicima, teroristima, ili odmetnutim snagama unutar rezima? Zar nije bilo lakse da su to odradili odmah?
sarajevoxxxx

#4573 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:jefferson - hajde ti prvo nauči pisati, pa se nauči kulturnom ophođenju, pa se edukuj, pa tek onda repliciraj, za jedno cca 1000 godina.
- Hehehe moj Čeli, Jefferson ti sve fino objasnio, kakav pravopis i ophodjenje, nikad te to nije zanimalo, ili rijetko to kada spomeneš tebi je nešto drugo zasmetalo.

- Čovjek bio jasan da ne može biti jasniji, eh sada što se to ne uklapa u tvoj okvir gdje zavjere vode glavnu riječ, to je druga stvar.
jon_jovi

#4574 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

Challenger__ wrote:jefferson - hajde ti prvo nauči pisati, pa se nauči kulturnom ophođenju, pa se edukuj, pa tek onda repliciraj, za jedno cca 1000 godina.
Evo ti od mene jedno kulturno: evo svima obožavaocima Rusije crnačka kurčina 20 cm
Avetinho

#4575 Re: Sirija

Post by Avetinho »

sarajevoxxxx wrote:
- Hehehe moj Čeli, Jefferson ti sve fino objasnio, kakav pravopis i ophodjenje, nikad te to nije zanimalo, ili rijetko to kada spomeneš tebi je nešto drugo zasmetalo.

- Čovjek bio jasan da ne može biti jasniji, eh sada što se to ne uklapa u tvoj okvir gdje zavjere vode glavnu riječ, to je druga stvar.
Eeeee, ali mnogo je lakse ovako.
Locked