Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4551 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sabina1 »

supercali wrote:ja uopste ne pricam o garazama i sl niti me zanimaju
samo govorim da ne moraju svi imati auto ako ne mogu ga priustiti i placati sve sto treba za njega

ovo sada sa autima je kupovanje socijalnog mira
Ja sam pričala o novim garažama koje se planiraju gradititi po Dobrinji dok postojeće stoje poluprazne jer su preskupe....
supercali

#4552 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

sabina1 wrote:
samo govorim da ne moraju svi imati auto ako ne mogu ga priustiti i placati sve sto treba za njega

Ja sam pričala o novim garažama koje se planiraju gradititi po Dobrinji dok postojeće stoje poluprazne jer su preskupe....
preskupe su za socijalne slucajeve
koliko je garaza 60 maraka cini mi se
to nije skupo za nekoga ko moze priustiti auto od 5000 i vise
to sto ljudi cigance je upravo razlog praznih garaza
sabina1

#4553 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sabina1 »

supercali wrote:
sabina1 wrote:

Sve to ne znači da nam trebaju nove , još skuplje garaže...

Za 60 maraka se može kupiti puno toga....
supercali

#4554 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

sabina1 wrote:
Sve to ne znači da nam trebaju nove , još skuplje garaže...

Za 60 maraka se može kupiti puno toga....
ja opet pisem da nikako ne pricam o novim garazama trebaju li ili ne samo se obazirem na ono sto pisem a to je da ima dosta auta koje vlasnici ne mogu prisutiti

za 60 se moze svasta kupiti al onda taj koji ne moze odvojiti 60 ne mora imati auto
Naslovnica

#4555 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

sabina1 wrote:
Hajvan wrote:
sabina1 wrote: Prave nova parkirališta u tom naselju dok brojna druga zjape poluprazna....
docim, nemres proc plocnikom od parkiranih limenih ljubimaca...
Još kad bi cijene u garažama bile u skladu sa standardom.....
Na Alipašinom ima sasvim dovoljno besplatnih parkinga, ali stoka radije parkira u haustor ili na trotoar nego da prošeta 10-50 metara max.
Nije sve do para...
horkesh

#4556 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by horkesh »

Thorgerson wrote: Dakle, tebi smeta jedna ovakva transverzala koja je ucrtana prije 30 i kusur godina, ali su ti sasvim ok ove kuce, ciji vlasnici nisu ni pokusali, nisu se ni nasalili da barem dvije kuce okrenu u istim smjerovima, da barem lici to na nesto. Pa pogledaj tog rugla, nista ni sa cim. Ko da su u inat svi rekli, ajmo napraviti sto drugacije kuce i okrenuti ih u svim mogucim smjerovima i svim mogucim sirinama i visinama. :-)
To! A mogao bih se kladiti da ih je barem pola bespravno sagrađeno. Bager i poravnati, a ne mijenjati regulacione planove.

Zar je ovo toliko teško ostvariti:

Image

A o ovome, naravno, možemo samo sanjati.

Image
kakaljin

#4557 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

horkesh wrote:
Thorgerson wrote: Dakle, tebi smeta jedna ovakva transverzala koja je ucrtana prije 30 i kusur godina, ali su ti sasvim ok ove kuce, ciji vlasnici nisu ni pokusali, nisu se ni nasalili da barem dvije kuce okrenu u istim smjerovima, da barem lici to na nesto. Pa pogledaj tog rugla, nista ni sa cim. Ko da su u inat svi rekli, ajmo napraviti sto drugacije kuce i okrenuti ih u svim mogucim smjerovima i svim mogucim sirinama i visinama. :-)
To! A mogao bih se kladiti da ih je barem pola bespravno sagrađeno. Bager i poravnati, a ne mijenjati regulacione planove.

Zar je ovo toliko teško ostvariti:

Image

A o ovome, naravno, možemo samo sanjati.

Image
Sta bosnjo zna sta je red i uredjeno oko kuce. Bitno je napraviti sto vecu kucu od komsije i reci vidi je sto ima kucerinu, a kuca nema fasade i zivi u dvije sobe na jednom spratu a drugi spratovi su samo izidani ciglom raznih boja i zaliti se kako nema novca da je zavrsi, a pravio je bez ikakvog plana i reda i arhitektinskog plana.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4558 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

kakaljin wrote:
Sta bosnjo zna sta je red i uredjeno oko kuce. Bitno je napraviti sto vecu kucu od komsije i reci vidi je sto ima kucerinu, a kuca nema fasade i zivi u dvije sobe na jednom spratu a drugi spratovi su samo izidani ciglom raznih boja i zaliti se kako nema novca da je zavrsi, a pravio je bez ikakvog plana i reda i arhitektinskog plana.
samo da dodam i smetljarnike oko kuca, jer takve kuce i nemaju avlije vec po metar-dva okolo...al je uglavnom zatrpano drvima,ves masinama,sporetima,blatom....
P308

#4559 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

Ovakva i slicna "naselja" kao sa tih slika su se pocela praviti u posljednje vrijeme oko Sarajeva sto je veliki pomak u odnosu na prijasnje stanje.
I meni izuzetno smetaju te kuce bez ikakvog reda i taj pomalo sramotan prilaz aerodromu, ali sta je tu je. Ja sam sretan sto su zasadili veliki broj drveca duz transverzale pa ce i to u buducem periodu koliko-toliko ublaziti i sakriti ono sto se vidi s iste.
Hajvan

#4560 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

horkesh wrote:

Zar je ovo toliko teško ostvariti

Nije tesko.
Ima slicnih naselja u Sa, no takva predstavljaju vise incident nego pravilo:

Image
So What!

#4561 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Nažalost prilika nakon rata je propuštena da se nastavi izgradnja planskih naselja upravo poput Lužana ili Sokolović Kolonije.

Kuće kao kuće su ljepše od masivnih blokova, samo je fazon da tu ima nekog reda.

Nakon rata prva planska naselja nam, ironije li, prave Arapi, narod koji je daleko od pojma sklad i urbanizam.
Thorgerson

#4562 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

supercali wrote:
sabina1 wrote:

Za garazu koja se raspada, gdje je propuh, u koju nije ulozeno 1000 KM od 95' pa na ovamo, 60 KM jeste skupo. I zato je garaza RAD-a prazna, a garaza Dzekosa puna.

I zato ce i ova nova garaza biti puna (nebitno ko je bude vodio) jer imati sigurno i video nadzor, rampu, nece imati problema sa vlagom, prokisnjavanjem itd.

Ove druge dvije garaze, gornje etaze ce ostati prazne.

Umjesto da su 2 miliona preusmjerili i napravili i sredili ove dvije postojece garaze, oni ce unistiti jedan prostor i tu oprati 2 miliona i napraviti apsolutno nepotrebnu garazu. :run:
supercali

#4563 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

To je vec druga prica i ja ne pricam nikako o izgradnji te nove garaze
Sustina i poenta mog posta je da ima ljudi koji po mnogo normi ne bi trebali imati auto a oni ga imaju
sabina1

#4564 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sabina1 »

supercali wrote:To je vec druga prica i ja ne pricam nikako o izgradnji te nove garaze
Sustina i poenta mog posta je da ima ljudi koji po mnogo normi ne bi trebali imati auto a oni ga imaju
Imaju jer u ovom kapitalizmu svi moraju stici kod gazde na posao ili odvesti djecu ili roditelje doktoru.
S obzirom da je javni prevoz sredstvo sprdnje a da ljudi nemaju krila u necemu se moraju voziti.
supercali

#4565 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

sabina1 wrote:
supercali wrote:To je vec druga prica i ja ne pricam nikako o izgradnji te nove garaze
Imaju jer u ovom kapitalizmu svi moraju stici kod gazde na posao ili odvesti djecu ili roditelje doktoru.
S obzirom da je javni prevoz sredstvo sprdnje a da ljudi nemaju krila u necemu se moraju voziti.
Uvijej se moze krenuti ranije al kod nas za sve se ceka zadnja sekunda bilo to vadjenje dokumenata bilo da trrbas negdje krenuti itd a onda rade stvari koje nemaju veze sa logikom daj da ja nabijem auto na ulaz boli me briga za ostale bilo to pred zgradom ili pred firmom gdje radi
Niko nece da ide vise od 10 metara jer su lijeni
Nemoj boga ti braniti truli sistem vrijednosti sistem koji kaze samo ja za druge me boli briga sistem neka ja imam auto pa makar kiflu jeo a za odrzavanje k9ga boli briga prodace ga na piku auto ful fulova bez ulaganja nikad hauba nije dignuta sjedi i vozi
BadBoy

#4566 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

So What! wrote:Nažalost prilika nakon rata je propuštena da se nastavi izgradnja planskih naselja upravo poput Lužana ili Sokolović Kolonije.

Kuće kao kuće su ljepše od masivnih blokova, samo je fazon da tu ima nekog reda.

Nakon rata prva planska naselja nam, ironije li, prave Arapi, narod koji je daleko od pojma sklad i urbanizam.
Apsolutno tačno! Kako to lijepo izgleda kad je planski rađeno.
nepass1

#4567 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

supercali wrote:
sabina1 wrote:
Uvijej se moze krenuti ranije al kod nas za sve se ceka zadnja sekunda bilo to vadjenje dokumenata bilo da trrbas negdje krenuti itd a onda rade stvari koje nemaju veze sa logikom daj da ja nabijem auto na ulaz boli me briga za ostale bilo to pred zgradom ili pred firmom gdje radi
Nemoj boga ti braniti truli sistem vrijednosti sistem koji kaze samo ja za druge me boli briga sistem neka ja imam auto pa makar kiflu jeo a za odrzavanje k9ga boli briga prodace ga na piku auto ful fulova bez ulaganja nikad hauba nije dignuta sjedi i vozi
ma daj ba, pa evo ja u nedelju radio u/po ilijasu. da sam isao gradskim prevozom morao bih u 5h ujutro krenuti. zena dva jutra za redom ide tramvajem na posao, kasni po 20min. krene sat ranije, vozi se jebenih 8 stanica. ne moze stici na vrijeme na posao.
supercali

#4568 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

Je li imas platiti 60 maraka mjesecno a da ne ispastas po pitanju hrane pica i osnovnih potreba?
united bosnae

#4569 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by united bosnae »

nepass1 wrote:
supercali wrote:
sabina1 wrote:
ma daj ba, pa evo ja u nedelju radio u/po ilijasu. da sam isao gradskim prevozom morao bih u 5h ujutro krenuti. zena dva jutra za redom ide tramvajem na posao, kasni po 20min. krene sat ranije, vozi se jebenih 8 stanica. ne moze stici na vrijeme na posao.
Nebi mi mrsko da pogledam i da potvrdim da navedena tvrdnja o nedjeljnom polasku za Ilijas (u 5 sati ujutro) apsolutno nije tacna. Ljudi su obicno lijeni da pogledaju, a nije nam mrsko ni slagati. Postoji redovna GRAS-ova linija za Ilijas a ako GRAS zakaze (a zna zakazati) onda je tu i redovna Centrotransova linija.

GRAS
Za Ilijas Nedjeljom imas GRAS-ov bus (iz Sutjeske) koji vozi svaki sat vremena (radnim danima je to cesce)
https://gras.ba/bs/index.php/redovi-voz ... as-ljesevo

CENTROTRANS
Za Ilijas nedjeljom imas i Centrotrans bus koji nedjeljom vozi svakih 15 min, odnosno svaki sat (radnim danima i cesce) - cijena karte 3KM.
http://www.eurolines.ba/linije.wbsp
nepass1

#4570 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

ja radije odspavam duze krenem u 7 i stignem na vrijeme na posao sa autom :wink:
nije meni sutjeska pred vratima
supercali

#4571 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

nepass1 wrote:ja radije odspavam duze krenem u 7 i stignem na vrijeme na posao sa autom :wink:
nije meni sutjeska pred vratima
Al zato odvoji pare za parking a ne da parkiras po trotoaru prolazima tj na svim mjestima gdje je zabranjeno i gdje smetas
Ako tako radis onda se prica tebe ne dotice
So What!

#4572 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Južna longitudinala [Kovačići - Vraca] - 06. 12. 2017. - Prije i poslije

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
So What!

#4573 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Južna longitudinala [Kružni tok Hrasno] - 07. 12. 2017. @ Manijak_ (SSC)

Image

Image
So What!

#4574 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Na mjestu starog drvenog mosta u Halilovićima gradi se most sa kolovozom i pješačkim stazama
Image

Radovi na rekonstrukciji dotrajalog drvenog mosta iza tržnog centra Heco u Halilovićima i regulaciji riječnog korita Miljacke počeli su prije nekoliko dana, a radove su danas obišli općinski načelnik Semir Efendić i ministar za privredu Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Riječ je o mostu sa drvenom konstrukcijom koja je bila dotrajala i nesigurna, zbog čega je bio zatvoren za saobraćaj. U toku je čišćenje obala i korita Miljacke nizvodno od mosta, te demontaža mosta, nakon čega će se pristupiti izgradnji potpuno novog sa betonskom konstrukcijom, dvije kolovozne trake i pješačkim stazama, a bit će postavljeni i ivičnjaci i ograda.

"Za nas je ovo vrlo značajan projekat obzirom da se ovim mostom, koji će imati armirano - betonsku konstrukciju sa kolovozom i pješačkim stazama, povezuje dio Halilovića, koji je bio odsječen od ostatka grada, a tu imamo i jedan broj stanovnika koji žive sa druge strane. Njegovom izgradnjom otvara se još jedan pravac prema Centru 'Safet Zajko', dakle sa druge strane iza TC Heco moći će se prići Centru 'Safet Zajko', što će olakšati komunikaciju posebno u ljetnim mjesecima kada kroz Haliloviće imamo gužve", kazao je načelnik Efendić.

Image

Na tom dijelu prisutan je problem izlijevanja Miljacke iz korita u toku većih padavina. U sklopu projekta uradit će se regulacija značajanog dijela vodotoka, odnosno čišćenje i uređenje oko 400 metara riječnog korita, koje je čišćeno prije 30-tak godina i totalno je zapušteno i zaraslo. Realizacijom ovog projekta steći će se bolji uslovi za saobraćajnu komunikaciju, ali i preduvjeti za nastavak trajne regulacije korita Miljacke.

Vrijednost radova, koje sufinansiraju Općina i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo iznosi oko 716.000 konvertibilnih maraka, a radove izvodi firma HP investing.

Image

Ministar Šabić kazao je da nadležno ministarstvo nastoji da sredstva iz vodnih naknada usmjeri u rješavanje kritična mjesta, te da se sredstva ulažu u regulaciju korita rijeka druge kategorije, dok je za uređenje vodotoka prve kategorije nadležna Agencija za slivove rijeke Save.

Sabahudin Bojčić, šef gradilišta, istakao je da se dio radova može izvoditi i tokom zimskih mjeseci, te da bi trebali biti završeni u proljeće.
Klix
So What!

#4575 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Raspisan tender za izgradnju prve faze Prve sarajevske transverzale
Image

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo ponovo je raspisala tender za izvođenje radova na realizaciji prve faze izgradnje Prve transverzale, za poddionicu Rondo Bare-tunel Kobilja Glava.

Ova poddionica duga je 1,1 kilometar i trebala bi rasteretiti saobraćaj prema općini Vogošća. Procjenjuje se kako je ukupna vrijednost ugovora 12 miliona KM, a rok za dostavu ponuda na tender je 22. januar iduće godine.

Radovi na izgradnji Prve transverzale trebali su započeti ove godine, ali ipak se to nije desilo. Prvi tender za izvođenje radova na ovoj poddionici Direkcija za puteve KS poništila je ove jeseni.

Projekt izgradnje sarajevske Prve transverzale najavljivan je prije više od deset godina. Međutim, za izgradnju ove transverzale još nije otvoreno nijedno gradilište. Iz Direkcije za puteve KS ranije su govorili kako su imovinsko-pravni odnosi i finansijska sredstva najveći razlozi kašnjenja gradnje.

Podsjećamo, Vlada KS osigurala je blizu 20 miliona KM za početak gradnje Prve transverzale. Pomoć je obećala i Vlada FBiH, dok je planirano i uzimanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.
Klix
Post Reply