ako sam mogao zakočiti da ga ne pokosim, a to nisam učinio, kriv sam unatoč tome što je on bio pijan i izletio na cestu (a te okolnosti će biti uzete u obzir kod određivanja kazne i ja ću dobiti manju kaznu nego da je on postupao normalno i pažljivo)Baby Jane wrote: Vidi, sve sto ti govoris ima smisla sa pravne strane. Znam sta hoces da kazes, i slazem se, ali vise polazim sa tacke gdje preovladava logika. Kako mozes ti biti kriv ako neko u pijanom stanju izleti pred auto? Gdje je tu volja i paznja pjesaka koji je odlucio da u alkoholiziranom stanju stane na cestu? Vozac sam, i sve ga sam se nagledala, zato cvrsto vjerujem da nije uvijek ni do vozaca. Narod nema osnovnu kulturu ponasanja u saobracaju. Koliko sam puta vidjela da pjesak na crvenom zakoraci na cestu i razvuce preko ceste, i ne gleda uopce da li ima auta ili nema, i ako ti ides 60/h i pokosis ga, ti kriv? Samo zato sto je njemu mrsko pogledati lijevo-desno prije nego zakoraci?
ako objektivno, u konkretnoj situaciji nisam mogao zakočiti na vrijeme da ga ne pokosim i ako nisam prekršio saobraćajne propise, onda nisam kriv.
iskreno mislim da se ovdje pravo, moral i zdrav razum poklapaju.