BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
hladan.preminger

#45326 Re: BHTelecom All About

Post by hladan.preminger »

avaks wrote:U mrežnim postavkama prebaci da ti podrazumijevana veza bude 3G/WCDMA a ne samo 2G. Vjerovatno zato nemaš 3G ili H+ osim ako u mjestu gdje si nema 3G signala.

Mreze ima jer ženin htc radi ko zmaj. :D

Kad prebacim na bilo sta drugo osim 2G, nece da se konektuje nikako. Pise "diconnected" ili "diconnected because servise is unavailable".
kakabanja213

#45327 Re: BHTelecom All About

Post by kakabanja213 »

almirony wrote:@kakabanja213

Vjerovatno su u Telemachu svi PhD informatike.

No, to nema nikakve veze sa uslugom koju nude, a koja je meni bitna. Nikakav cable net, se ne moze mjeriti sa VDSLom i ti sam to znas (znaci poznavajuci te, ocekujem te vrlo brzo da svratis kod prijatelja i zatrazis paket :) ). Znaci VDSL je bitan i to je meni bitno, a ovo ostalo, niko se nije naucen rodio :D
Naravno da nisu. Ali su placeni u skladu sa onim sta znaju i naravno sa onim sta urade. Nisu tu zaposleni ni stranacki ni nacionalno. A povrh svega su ljubazniji i dotice ih ono o cemu pricas. A sto se tice paketa, internet mozda kad bude jeftiniji i brzi ( 80/4 za 25 km), receiver u moju kucu vise nece uci (albis nije bas najbolje reagovao na harmony one daljinski) osim sky italy( to je nuzno zlo osim ako telemach ne dobije Serie A + SS 24 te komentatore koji vjeruju u ono sto pricaju).
mirza_15

#45328 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

hladan.preminger wrote:
avaks wrote:U mrežnim postavkama prebaci da ti podrazumijevana veza bude 3G/WCDMA a ne samo 2G. Vjerovatno zato nemaš 3G ili H+ osim ako u mjestu gdje si nema 3G signala.

Kad prebacim na bilo sta drugo osim 2G, nece da se konektuje nikako. Pise "diconnected" ili "diconnected because servise is unavailable".
Jesi li probao nazvati 1444? Krakatoa bi ti to mogao bolje znati kada navrati. Je li ti APN: active.bhmobile.ba?
kakabanja213

#45329 Re: BHTelecom All About

Post by kakabanja213 »

mirza_15 wrote:
kakabanja213 wrote: Sacekaj niste jos ni 3g kako treba implementirali. U zapadnoj Hercegovini na ogranicenom broju mjesta ima 3g signal. Evo zab pola sata cu u Posusje. Ruku dajem vise nema nego ima 3g nisam odavno bio. U Mostaru je sve vise i vise rupa 3g signala (ovaj HVO dio). Kakav crni 3g.
I stvarno mislis da vam je strukutura korisnika takva. Pa time shift je najavaljen na pocetku Moja Tv a implemetiran ograniceno prije pola godine.
Time shift je bio od pocetka ponude mojaTV. Prosiren je prije izvjesnog vremena na veci broj programa. Vidis da neki to tek uvode i najavljuju kao revoluciju plus naplacuju :mrgreen:

3G je jedno, 5G nesto sasvim drugo. 4G nema zbog politike. BH Telecom ga davno implementirao. Sto se tice 3G signala svi imaju rupe ponegdje, ali ih BH Telecom ima najmanje. Ubjedljivo najbolja 3G mreza u drzavi. Mislis da HT u Hrvatskoj, kao najjaci operater nema rupa? A ako se nastavi trend tehnoloskog razvoja kakav ima BH Telecom vjeruj mi da necemo uopste kaskati za regionom. Nikada i nismo, cak smo isli i naprijed do ovog 4G i politike oko digitalizacije TV signala.
Posto sam medju prvim u Bih imao moja Tv znam sta je bilo najavljeno a kakav je time shift imao ( mislim 3-4 programa). I proslo je 5 godina da bi to prosirili na 30 programa.
Ne govorim o rupama 3g u Podvelezju( posto vam je upravljacka struktura te kategorije ja vjerujem da gore ima i 6g) nego u Mostaru u Centru 2.
kakabanja213

#45330 Re: BHTelecom All About

Post by kakabanja213 »

sencobih wrote:
GaRGa wrote:izjava godine :izet:
Djaba ti sve ako su oni npr. kao moj otac. Jos uvijek mu nije najjasnije kako u ovaj izbor ne moze uvezati telefon u drugom stanu koji je na telemachu. A sigurno je intelektualno i tehnoloski vise potkovan u odnosu na 90% svojih vrsnjaka.
:run:
bi li moglo u moj izbor da uđe i plaćanje saobraćajnih kazni na rate? :lol:
Gdje ti je zastava na kraju posta.
quarterback

#45331 Re: BHTelecom All About

Post by quarterback »

hladan.preminger wrote:Imam telfon HTC ONE M7, i ne mogi nikako naštimati HDSPA na njemu, vec samo radi EDGE. Imam internet paket na prepaidu od 500MB, ali ga ne mogu iskorisiti, zbog slabe brzine. Na prijesnjem HTC ONE X je sve radilo bez problema, brzina bila oko 4Mbps.

Imaju li kakve postavke za taj telefon posben ili?
moglo bi biti do kartice, tako je i meni bilo kada sam prosli put promjenio telefon iako je kartica bila relativno novija
hladan.preminger

#45332 Re: BHTelecom All About

mirza_15 wrote:
hladan.preminger wrote:

Jesi li probao nazvati 1444? Krakatoa bi ti to mogao bolje znati kada navrati. Je li ti APN: active.bhmobile.ba?

Jest taj APN. Mislim da je ovo problem za ovaj model mobitela jer je sve radilo na HTC ONE X, a na HTC ONE M7 nece.
mirza_15

#45333 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Ja sam bio na sajmu u Mostaru (prije mjesec-dva, kad je vec bio), setao sam malo i gradom i nisam primjetio nikakve probleme. Ne kazem da nema negdje, neka rupa ali nije bas da je losa mreza u Mostaru.
hladan.preminger

#45334 Re: BHTelecom All About

quarterback wrote:
hladan.preminger wrote:Imam telfon HTC ONE M7, i ne mogi nikako naštimati HDSPA na njemu, vec samo radi EDGE. Imam internet paket na prepaidu od 500MB, ali ga ne mogu iskorisiti, zbog slabe brzine. Na prijesnjem HTC ONE X je sve radilo bez problema, brzina bila oko 4Mbps.

moglo bi biti do kartice, tako je i meni bilo kada sam prosli put promjenio telefon iako je kartica bila relativno novija

Oticicu da je zamjenim jer je ova od 2001. godine :D (dok su jos u kutiji od CD dolazile), ali je radila na prehdnom telefonu.
mirza_15

#45335 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

hladan.preminger wrote:

Jest taj APN. Mislim da je ovo problem za ovaj model mobitela jer je sve radilo na HTC ONE X, a na HTC ONE M7 nece.
Ne znam fakat sta je u pitanju. Testiraj sa necijom karticom. Ako i dalje ne bude radilo probaj kontaktirati 1444. Na kraju, ako nista ne pomogne, ostaje ti jos samo servis.
quarterback

#45336 Re: BHTelecom All About

Post by quarterback »

hladan.preminger wrote:
quarterback wrote:

Oticicu da je zamjenim jer je ova od 2001. godine :D (dok su jos u kutiji od CD dolazile), ali je radila na prehdnom telefonu.
po svoj prilici je to onda drug, i kod mene je sve bilo ok u note 2, kada sam kupio note 3 samo radio sporiji internet
sencobih

#45337 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

Djaba ništa bez zastave :bih:
hladan.preminger

#45338 Re: BHTelecom All About

sencobih wrote:Djaba ništa bez zastave :bih:
Nije fudbal, pare su u pitanje. Nema tu patriotizma. :D
Sir Charles

#45339 Re: BHTelecom All About

Post by Sir Charles »

Isao danas u Telecom centar, napravio Moj izbor, usput se informisao sta mi je sa prijavom za dodatni paket 1 i kaze mi teta da od te ljubavi nema nista :sad: Ostajem osudjen na 11mb sa ugasenim STB-om :sad:
hladan.preminger

#45340 Re: BHTelecom All About

quarterback wrote: po svoj prilici je to onda drug, i kod mene je sve bilo ok u note 2, kada sam kupio note 3 samo radio sporiji internet
Sad zamjenjena kartca i sve radi ko doxa. Hvala ti na pomoci, kao i @mirza15.

Ako jos neko bude imao problema neka zna sta mu je ciniti. :D
pepeljara

#45341 Re: BHTelecom All About

Post by pepeljara »

Koliko kosta prelazak sa MojMidi - > MojMini ?

Vidim da imaju cjene kad si pod ugovorom, i kad imas kupljen mob
Promjene tarifnih paketa sa kupljenom terminalnom opremom pri ugovoru od 12 mjeseca i 24 mj
al ne nadjoh cijene kad nisi pod ugovorom.

tnx.
hladan.preminger

#45342 Re: BHTelecom All About

pepeljara wrote:Koliko kosta prelazak sa MojMidi - > MojMini ?

Vidim da imaju cjene kad si pod ugovorom, i kad imas kupljen mob
Promjene tarifnih paketa sa kupljenom terminalnom opremom pri ugovoru od 12 mjeseca i 24 mj
al ne nadjoh cijene kad nisi pod ugovorom.

tnx.
Mislim da je dzabe ako nisi pod ugovorom. Sto bi to naplaćivali?
Ali opet, Bosna je to. :D
fortaleza

#45343 Re: BHTelecom All About

Post by fortaleza »

sencobih wrote:BH firma, a uz to radi dobro, trn u oku mnogima, knedla koju gutaju i dave se. Mnogi joj žele raspad ali ona sve jača i jača. Enigma za ove i one tamo. :bih: :bih: :bih:
Iskreno ne znam čemu toliko nadimanje, a ne kontam ni kome su trn u oku. Telekom jeste BH firma, ali kao takva nije toliko ni bitna sa stajališta prihoda te ikakve proizvodnje niti takva firma izvozi išta već samo vrti pare od obične raje te par tisuća ljudi prima iznadprosječne bh plaće. Sa stajališta ekonomskog aspekta potpuno nebitno. Pa jedan FEAL iz Širokog vrti više od Telekoma te izvozi u Njemačku, Austriju sa svojih 800 zaposlenika te proizvodi realnu vrijednost, a uvjeti radnika nisu ništa lošiji od telekomovih (osim što nema tkzv. uhljeba, svatko radi svoj posao). Telekom će uvijek pružati usluge, ma koliko god bio u plusu ili minusu.

Puno bitnija stvar za BHT od ekonomije je sa mrežnog aspekta te infrastrukture, kao i sa sigurnosnog aspekta (tu je bitno vlasništvo), ali to nije ni tema ove/ovakvih debata.
mirza_15

#45344 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

fortaleza wrote:
sencobih wrote:BH firma, a uz to radi dobro, trn u oku mnogima, knedla koju gutaju i dave se. Mnogi joj žele raspad ali ona sve jača i jača. Enigma za ove i one tamo. :bih: :bih: :bih:
Iskreno ne znam čemu toliko nadimanje, a ne kontam ni kome su trn u oku. Telekom jeste BH firma, ali kao takva nije toliko ni bitna sa stajališta prihoda te ikakve proizvodnje niti takva firma izvozi išta već samo vrti pare od obične raje te par tisuća ljudi prima iznadprosječne bh plaće. Sa stajališta ekonomskog aspekta potpuno nebitno. Pa jedan FEAL iz Širokog vrti više od Telekoma te izvozi u Njemačku, Austriju sa svojih 800 zaposlenika te proizvodi realnu vrijednost, a uvjeti radnika nisu ništa lošiji od telekomovih (osim što nema tkzv. uhljeba, svatko radi svoj posao). Telekom će uvijek pružati usluge, ma koliko god bio u plusu ili minusu.

Puno bitnija stvar za BHT od ekonomije je sa mrežnog aspekta te infrastrukture, kao i sa sigurnosnog aspekta (tu je bitno vlasništvo), ali to nije ni tema ove/ovakvih debata.
Prvo, uvozi i BH Telecom pare na terminaciji medjunarodnih poziva (to se naplati stranim operaterima).
Drugo, ako BH Telecom ne vrti te pare u BiH onda ce ih neko drugi izvoziti izvan BiH. Dakle, na taj nacin pare ostaju u BiH umjesto da idu vani pri cemu je efekat slican (nije izvoz, ali si na neki nacin sprijecio odliv sredstava iz BiH).
fortaleza

#45345 Re: BHTelecom All About

Post by fortaleza »

Ama razumijem ja to, ekonomija je bitna i svaki pomak je dobar u cjelini, kao i odnos javnog i privatnog vlasništva, ali tu se sada najmanje mi i pitamo jer ovisimo o stranim utjecajima/ucjenama o prodaji te korumpiranom političkom kadru. Ali pokušavam reći da to nije toliko bitno tih par desetaka milijuna na godišnjem nivou koliko se priča. Potencijalni budući vlasnik vlasništvom nad telekomima u određenoj državi dobivaju puno puno više od pustih ekonomskih doznaka i punjenja vlastitih džepova.

Infrastrutura te mreže su puno veći resurs od čistog novčanog profita i trebala bi biti od javnog interesa, slab je onaj sustav koji to zanemaruje.
mirza_15

#45346 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

fortaleza wrote:Ama razumijem ja to, ekonomija je bitna i svaki pomak je dobar u cjelini, kao i odnos javnog i privatnog vlasništva, ali tu se sada najmanje mi i pitamo jer ovisimo o stranim utjecajima/ucjenama o prodaji te korumpiranom političkom kadru. Ali pokušavam reći da to nije toliko bitno tih par desetaka milijuna na godišnjem nivou koliko se priča. Potencijalni budući vlasnik vlasništvom nad telekomima u određenoj državi dobivaju puno puno više od pustih ekonomskih doznaka i punjenja vlastitih džepova.

Infrastrutura te mreže su puno veći resurs od čistog novčanog profita i trebala bi biti od javnog interesa, slab je onaj sustav koji to zanemaruje.
I to se slazem. Samo bih jos dodao da se u slucaju BH Telecoma radi o vise od 100 miliona. Da, dobit je prije poreza 90 miliona, ali tu su razna sponzorstva i izdvajanja, a novi vlasnik bi mozda smanjio i broj radnika sto bi sve zajedno dovelo do vise od 100 miliona manje u budzetu FBiH svake godine.
aditon

#45347 Re: BHTelecom All About

Post by aditon »

Telecom u svom stilu i dalje valja ljude. Uvezao sam ovu uslugu moja tv moj izbor i sad kao zbog toga ne mogu da imam onaj sirotinjski internet koji bi trebao da mi po paketu sljeduje, a to je onaj osnovni paket moje tv od 29 KM. Može li mi iko dati smislen odgovor zašto ne mogu imati i moja tv moj izbor i ovaj jadni internet koji svakako ulazi u paket i zašto bi taj internet uopšte morao posebno prijavljivati ako je sastavni dio paketa...ovo nema nigdje na svijetu.

Na potpisivanje obaveznog trajanja ugovora sad je akcija u kojoj dobiješ i taj pixi alcatel kojem je kvalitet izrade na najnižim mogućim granama (al hajde, telefon dobiješ za marku pa i ne čudi). Ne trebam spominjati da je telefon isporučen neispravan. Na servisu je završio već naredni dan.
nightvision

#45348 Re: BHTelecom All About

Post by nightvision »

mirza_15 wrote:I to se slazem. Samo bih jos dodao da se u slucaju BH Telecoma radi o vise od 100 miliona. Da, dobit je prije poreza 90 miliona, ali tu su razna sponzorstva i izdvajanja, a novi vlasnik bi mozda smanjio i broj radnika sto bi sve zajedno dovelo do vise od 100 miliona manje u budzetu FBiH svake godine.
Eventualni novi vlasnik bi takodje unaprijedio usluge kako bi bio sto konkurentniji sto je najbitnije i u stvari jedino bitno za krajnjeg korisnika. Za vecinu naroda u bih 100 miliona u budzetu ne predstavlja nista jer se to ionako utrosi na nerealno velike plate administrativnog sektora. Kao sto i vecinu naroda zaboli njonjo sto bi se smanjio broj radnika i njihove plate jednostavno zato sto su plate nerealno i neopravdano velike i zato sto je vecina radnika u telekom dosla po familijarno-stranackoj liniji, zasto vas i zovu uhljebima. Jedinu korist od telekoma kao od drzavnog vlasnistva narod bi imao ako bi se novac od njegove prodaje ulozio u gradnju autoputa umjesto da se uzimaju krediti. Sve ostalo podrazumijeva da telekom sluzi za bogacenje jedne manje grupe ljudi.
mirza_15

#45349 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Pad prihoda u drzavnom budzetu znaci i manje plate profesorima, policiji itd. Manje plate policiji, policajcima, otpustanje radnika znaci da ni ni onaj mesar ni onaj frizer nece imati prihode kao ranije jer ce se smanjiti platezna moc gradjana. Zbog manjih prihoda mozda i mesar otpusti nekog radnika. Onda i mesar uplacuje manje u budzet. Svi otpusteni idu na zavod gdje dobijaju opet neku naknadu i gdje im je uplaceno zdravstveno osiguranje. Poveca se i rashodovna strana u budzetu FBiH.

Ukoliko jedan vulkanizer ima 10 KM i ode da se osisa da frizeru tih 10 KM. Frizer-u se pokvari ves masina i plati 10 KM majstoru. Majstoru na putu kuci pukne guma i svrati onom vulkanizeru i donese tih 10 KM. Vulkanizer se osisao, frizer popravio ves masinu, a majstor zakrpio gumu, a niko nista nije potrosio. Zamisla sada da vulkanizer nije imao ovih 10 KM.

To za autoput je smijesno. Ako mislis tako zasto ne bi ostavio BH Telecom, a profit usmjeravao na izgradnju autoputa? Sporo? Dignes kredit sa ratom u visini dobiti BH Telecoma i vracas ga iz dobiti BH Telecoma. Nakon 10 godina imas i BH Telecom i autoput.

Mora se nekada gledati i malo dalje od prvog drveta u sumi. Pojede vas neka mrznja pa nemozete trezveno da raznisljate.
mirza_15

#45350 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

aditon wrote:Telecom u svom stilu i dalje valja ljude. Uvezao sam ovu uslugu moja tv moj izbor i sad kao zbog toga ne mogu da imam onaj sirotinjski internet koji bi trebao da mi po paketu sljeduje, a to je onaj osnovni paket moje tv od 29 KM. Može li mi iko dati smislen odgovor zašto ne mogu imati i moja tv moj izbor i ovaj jadni internet koji svakako ulazi u paket i zašto bi taj internet uopšte morao posebno prijavljivati ako je sastavni dio paketa...ovo nema nigdje na svijetu.

Na potpisivanje obaveznog trajanja ugovora sad je akcija u kojoj dobiješ i taj pixi alcatel kojem je kvalitet izrade na najnižim mogućim granama (al hajde, telefon dobiješ za marku pa i ne čudi). Ne trebam spominjati da je telefon isporučen neispravan. Na servisu je završio već naredni dan.
Ko ti je rekao da ne moze taj internet zato sto si u mojaTV moj izbor?
Locked