Novogradnja u Sarajevu?
- nepass1
#4526 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima li ko rp stup nukleus nmg da nadjem na netu.
Poceli su izmjestati pijacu, ogradili i treba da se pravi zgrada
- bilic
#4527 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da tu Penynepass1 wrote:Ima li ko rp stup nukleus nmg da nadjem na netu.
ide dalje sa zgradama.
- muha_sa
#4528 Re: Novogradnja u Sarajevu?
imal koji netaknut park a da nije naselje napravljeno
osim kod druge gimnazije
- nepass1
#4529 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja cuo arapibilic wrote:Mislim da tu Penynepass1 wrote:Ima li ko rp stup nukleus nmg da nadjem na netu.
ide dalje sa zgradama.
- Prpa.ba
#4530 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Poznati su bili parkovi na Otoci gdje su mnoge obitelji uzivale u zelenilu. 
- Haris.ba
#4531 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa jesu bili parkovi na Otoci. 46-e.Prpa.ba wrote:Poznati su bili parkovi na Otoci gdje su mnoge obitelji uzivale u zelenilu.
P.S.
Zar ono nije Alipašin Most?
- Hajvan
#4532 Re: Novogradnja u Sarajevu?
muha_sa wrote:imal koji netaknut park a da nije naselje napravljenoosim kod druge gimnazije
Zvanicni park ili neki plac koja je u vasoj percepciji okakrterisan parkom?
-
neki
#4533 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima na Dobrinji i Alipasinu nekoliko desetina livada površine od po nekoliko duluma, u urbanom dijelu, na kojima bi se lijepi mali parkovi mogli osmisliti..Al jednostavno nema ideje, inicijative ni plana...navedene površine su gole i neuređene, bez ijednog stabla..
Nekad prije rata su djeca u osnovnim školama svaku jesen sadila sadnice u naseljima kojima gravitiraju, Sarajevo je prije rata bilo puno zelenila i ne možemo se više vaditi na rat, od njega je prošlo skoro 25 godina...jednostavno, današnje stanovništvo ovog grada iz nekog razloga mrzi zelenilo
Nekad prije rata su djeca u osnovnim školama svaku jesen sadila sadnice u naseljima kojima gravitiraju, Sarajevo je prije rata bilo puno zelenila i ne možemo se više vaditi na rat, od njega je prošlo skoro 25 godina...jednostavno, današnje stanovništvo ovog grada iz nekog razloga mrzi zelenilo
- pepeljara
#4534 Re: Novogradnja u Sarajevu?
neki wrote:Ima na Dobrinji i Alipasinu nekoliko desetina livada površine od po nekoliko duluma, u urbanom dijelu, na kojima bi se lijepi mali parkovi mogli osmisliti..Al jednostavno nema ideje, inicijative ni plana...navedene površine su gole i neuređene, bez ijednog stabla..
Dovoljno je pogledati stare fotografije i vidjeti da cijelom duzinom titove imaju "zive ograde",cvijece i slicno...
Sad ako pokose, vrh
- Thorgerson
#4535 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ti shvatas da mi upravo rjesavamo vodosnadbjevanje.neki wrote:Ima na Dobrinji i Alipasinu nekoliko desetina livada površine od po nekoliko duluma, u urbanom dijelu, na kojima bi se lijepi mali parkovi mogli osmisliti..Al jednostavno nema ideje, inicijative ni plana...navedene površine su gole i neuređene, bez ijednog stabla..
Dakle, likovi u 21 stoljecu nam tek vodu dovode...imas i dan danas stotine kuca koje nemaju kanalizaciju itd.
Kakvo ba drvece i parkovi...
Dobrinja je jos i odlicna sto se zelenila tice.
-
amar36
#4536 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Opremljen ili?dariomiamigo wrote:Stan od 65 m2 Nova Otoka. Želim da prodam, koja je tržištu prihvatljiva cijena tako da ga mogu prodati u roku od mjesec dana ?
- Haris.ba
#4537 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Što prodaješ? Ako su neki razlozi vežani za zgradu ,lokaciju?amar36 wrote:Opremljen ili?dariomiamigo wrote:Stan od 65 m2 Nova Otoka. Želim da prodam, koja je tržištu prihvatljiva cijena tako da ga mogu prodati u roku od mjesec dana ?
Možeš uzeti otprilike koliko si i dao. Ako je dobra orjentacija, spratnost - otiće za iste pare koje si uložio. Svaka roba ima mušteriju. Ali, ja prvi bi ponudio manju cijenu. Ono razmišljanje ako mu je hića - prodaće, ako nije - ima drugih stanova u neposrednoj okolini.
-
kindlas
#4538 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sta se u Sarajevu smatra dobrom/najpozeljnijom orjentacijom, je li sjever-jug ili istok-zapad (govorim o dvostranoj, naravno da su jos bolji oni sa trostranom orjentacijom)?Haris.ba wrote: Što prodaješ? Ako su neki razlozi vežani za zgradu ,lokaciju?
Možeš uzeti otprilike koliko si i dao. Ako je dobra orjentacija, spratnost - otiće za iste pare koje si uložio. Svaka roba ima mušteriju. Ali, ja prvi bi ponudio manju cijenu. Ono razmišljanje ako mu je hića - prodaće, ako nije - ima drugih stanova u neposrednoj okolini.
- Haris.ba
#4539 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jug za dnevne prostorije i balkon/lođu, sjever za spavaće.
Može i kombinacija zapad - istok, ali je meni neupotrebljiv ljeti recimo zapadni dnevni. Previše je vruće.
Donekle je to individualno. Neko voli mračno i hladnije. Ali, meni je depresivno biti u stanu koji nema sunca.
Ako je već izabrati jednostrani stan, uvijek bih izabrao južni.
Može i kombinacija zapad - istok, ali je meni neupotrebljiv ljeti recimo zapadni dnevni. Previše je vruće.
Donekle je to individualno. Neko voli mračno i hladnije. Ali, meni je depresivno biti u stanu koji nema sunca.
-
kindlas
#4540 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Haris.ba wrote:Jug za dnevne prostorije i balkon/lođu, sjever za spavaće.
- VladaFBiH
#4541 Re: Novogradnja u Sarajevu?
osim ako ne gledaš u drugu zgradu tada imaš minuskindlas wrote:Haris.ba wrote:Jug za dnevne prostorije i balkon/lođu, sjever za spavaće.
Ako je već izabrati jednostrani stan, uvijek bih izabrao južni.Hvala, kod mene je upravo tako na juznoj strani dnevni a na sjevernoj spavaca i kuhinja, znaci imam koju marku dodatno na vrijednost stana
-
kindlas
#4542 Re: Novogradnja u Sarajevu?
I tu sam imao srece, nisu mi posadili zgradu ni ispred ni izaVladaFBiH wrote: osim ako ne gledaš u drugu zgradu tada imaš minus
-
dariomiamigo
#4543 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Haris.ba wrote:Što prodaješ? Ako su neki razlozi vežani za zgradu ,lokaciju?amar36 wrote:Opremljen ili?dariomiamigo wrote:Stan od 65 m2 Nova Otoka. Želim da prodam, koja je tržištu prihvatljiva cijena tako da ga mogu prodati u roku od mjesec dana ?
Reinvestiranje na drugoj lokaciji. Ali nemam pritiska, pa sam loš prodavač iz perspektive kupca. Jedna strana gleda prema zgradi Nove Otoke uz glavnu, a druga strana u pravcu sivog doma.
Nova otoka je vrlo sadrzajna mikrolokacija, da ne nabrajam. Popunjeni poslovni prostori. Dosta dijaspore drži prazne stanove pa nije sve puno. Podizvodjaci su u mom slučaju blago fuserili i poslije žalbe, oštećena sobna vrata su zamijenjena.
Volim drveće i blizinu verzija tramvajske zbog sigurnosti.
Ko planira da kupi u sa neka se pripazi.Imamo dvocifrene stope izvoza YoY. 22% '17. Platezno jaku dijasporu, da jakom tendencijom rasta. Povećanje broja turista. Sve to u dvocifrenoj zoni. Sve to dovodi do velikog prilika deviza. 500mil eura alociranih za VC će prouzrokovati zagrijavanje ekonomije i povećanje cijena nekretnina, ja pretpostavljam za 1,5-5 godina.
Kontam da će buduća gradnja na potezu prema i iza Sivog doma da absorbuje ove tokove, ali će Kotlina 10+ godina pritisnuti cijene jako gore.
- Haris.ba
#4544 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vidjećemo. Svi sistemi imaju granicu.
Mada u slučaju Sarajlija sve je relativno.
Neko drugi nebi trpio da ima jadan javni prevoz, gužve Los Anđelesa, policiju za klinac, zdrastvo za klinac, vodosnadbjevanje za klinac. U Sarajevu očito to nije problem.
Od Vize na Stupu, do naselja Miljacka može stati oko 5000 - 10000 stanova. Zavisno od spratnosti i zelenih površina. Kako se pravi, prije će biti 10000 stanova.
Plus ima parcela prema centru. Plus ima gradnje i na drugim lokacijama (Šip i Ilidža).
Kad se šeta naveče vidi se da su naselja poluprazna. I to se primjeti već godinama.
Jedina dobra stvar - cijene polovnih stanova neće ići u nebo.
A za 10 plus godina otvoriće se saobraćajni koridori koji će smanjiti pritisak na kotlinu. Travnik će biti na 45 minuta od Sarajeva. Konjic na pola sata. Izgradnjom prve transferzale ja bi prvi otišao živjeti u Ilijaš ili Visoko npr. Znam bruku naroda iz Kreševa i Kiseljaka koji rade u Sarajevu. I kažu da su se preporodili sa autoputem. Još da ima gradski autoput...
Mada u slučaju Sarajlija sve je relativno.
Neko drugi nebi trpio da ima jadan javni prevoz, gužve Los Anđelesa, policiju za klinac, zdrastvo za klinac, vodosnadbjevanje za klinac. U Sarajevu očito to nije problem.
Od Vize na Stupu, do naselja Miljacka može stati oko 5000 - 10000 stanova. Zavisno od spratnosti i zelenih površina. Kako se pravi, prije će biti 10000 stanova.
Plus ima parcela prema centru. Plus ima gradnje i na drugim lokacijama (Šip i Ilidža).
Kad se šeta naveče vidi se da su naselja poluprazna. I to se primjeti već godinama.
Jedina dobra stvar - cijene polovnih stanova neće ići u nebo.
A za 10 plus godina otvoriće se saobraćajni koridori koji će smanjiti pritisak na kotlinu. Travnik će biti na 45 minuta od Sarajeva. Konjic na pola sata. Izgradnjom prve transferzale ja bi prvi otišao živjeti u Ilijaš ili Visoko npr. Znam bruku naroda iz Kreševa i Kiseljaka koji rade u Sarajevu. I kažu da su se preporodili sa autoputem. Još da ima gradski autoput...
-
dariomiamigo
#4545 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kvalitetna opservacija 
- Hajvan
#4546 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Po zavrsetku I transferzale, Ilijas, pa i Breza dobijaju sve preduslove da postanu predgradja/satelitska naselja Sarajeva, dok ce Vogosca (napokon) postati dio grada u potpunosti.Haris.ba wrote:... Izgradnjom prve transferzale ja bi prvi otišao živjeti u Ilijaš ili Visoko npr. Znam bruku naroda iz Kreševa i Kiseljaka koji rade u Sarajevu. I kažu da su se preporodili sa autoputem. Još da ima gradski autoput...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4547 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zato sto bolje alternative nema...Haris.ba wrote: Neko drugi nebi trpio da ima jadan javni prevoz, gužve Los Anđelesa, policiju za klinac, zdrastvo za klinac, vodosnadbjevanje za klinac. U Sarajevu očito to nije problem.
-
Tuzla111
#4548 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Imam stan na Grbavici i kucu u Ilijasu, svako ima svoje i svaka cast ko moze u stanu, al ja kucu u Ilijasu ne bi ni za 2 stana u SA mjenjao. Dosta ljudi vidim iz SA kupuje dobre placeve oko Ilijasa. Samo nas zeza preko Vogosce ici, uvijek guzva, valjda i te kruzne tokove naprave uskoro.
-
amar36
- agent_zero
#4550 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Novogradnja poprima užasne konture u pogledu cijena, sve ono što se trenutno gradi na Alipašinom mostu nema ispod 2.200-2.400 kvadrat.
To su sulude cijene novogradnje za tu lokaciju. Hoće li iko stati ukraj tim ludostima?
To su sulude cijene novogradnje za tu lokaciju. Hoće li iko stati ukraj tim ludostima?