Ljudi vi ovdje kao da pisete o kresanju kucnog budzeta i kao" ukinut ćemo ovo i ovo,ovdje ćemo manje potrositi i to je to,a ne o pretilosti kao jednom ozbiljnom problemu novijeg doba.
Kad napise ; samo treba probusiti kasiku,smanjiti ugljikohidrati,lagane vjezbe,cesce a manje obroke, ma bravo, da je to tako lako za sve ,nebi ni bili u ovoj poziciji. Takvi ljudi zaista i nemaju problem sa kilama i ne znaju sta je prava ovisnost o hrani.
Samo mi recite koliko ljudi je prestalo pusiti tako sto je jedan period pusilo 10 cigareta ,pa 5,pa 2 ....ja cu vam reci, niko.
Ili ovisniku o sexu dovedete onako desetak rasnih ljepotica u bikininiju,evo ih jarane mozes ih tu i tamo pomilkiti

(shvatili ste poruku).
Kad ta ovisnost postane tolika da se covjeku skoro pa stalno javlja potreba da nesto zdere i jedinu sa pretrpanim zelucem moze zatomiti tu potrebu ,treba mu nagli rez a to je povremeno gladovanje.
Iskustva sa skidanjem kila imam na pretek,doslovno se igrao sa kilama,karakterno sam jaka osoba tako da svaku dijetu ili nacin ishrane koji sam koristio sam dogurao do kraja ali uvijek je tu isti problem odrzavanja te kilaze,treba zivjeti i uklopiti ishranu u vlastiti zivot a ne biti rob hrani,usput receno za mene su isti robovi ljudi koji broje ugljikohidrate,paze na kolicinu pojedenog ,gdje kad, koliko ce vjetzbati, isto ko i ovi sto se prezeravaju.(znam iz vlastitog iskustva)
O korisnosti kontrolisanog povremenog gladovanja imaju kilometri i kilometri literature od ranije a ne samo u novije vrijeme od kad je to u fokusu.
Neko gore napisa: đe ces nejesti oslabit ce ti krv,a bas od svih stvari vezano za ujecaj gladovanja na organizam covjeka prvo je primjecena proizvodnja vece kolicina gradivnih elemenata krvi kao reakcija tjela na neunosenja hrane.
Takoder ljudi kad cuju gladovanje zgroze se: pa đe ces da ne unosis stvari bez kojih ne mozemo.
Sta mislite da prosjecni Bosanac koji se hrani u pekarama,buregdzinicama i cevapcinicama unosi dovoljno vitamina b12,magnezijuma,zinka,vitamina d,c i e.
Ne biste vjerovali koliko je nasa raja u deficitu sa ovim preko potrebnim stvarima.
Kod mene to ide ovako poned,uto,srijeda jedem u periodu od dolaska s posla oko 5 pa do 9 navece,znaci imam ovoren prozor od 4 sata gdje jedem ali se kotrolisem,znaci svo voce i povrce komad mesa i to je to.
Od srijede navece do subote jutro gladujem.(velike kolicine vode,nezasladena kafa,caj limun- dumbir)
Subota i nedelja posto sam porodican covjek ne zelim nikakve restrikcije,zena dijete restoran rostiliji,rodendani nista ne odbijam ali nista i ne forsiram sad da krkam na silu.
Meni kao 36-to godisnjaku sa povrijedenom kicmom i nemogucnoscu vjezbanja(ovdje bi vam svasta o nepravilnom vjezbanju sa kojom kilom visaka mogao napisati),barem ne nekog ekstremnijeg,ovo svakako odgovara.Mogu to uklopiti u vlasiti zivot ,ne patim se ovim radnim danima kad sam na restrikciji,a vikend mi dobro dode da se psihicki ispraznim.
U grubo to je to ,da i onako dug post ne sirim tehnickim podacima o korisnosti povremenog posta ili jedenja jednog obroka na dan ili ko vec kakvu varijantu ovog nacina ishrane praktikuje.