Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#4526 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

otherside wrote: Considering a risk of 1:386 as the borderline between high risk and lower risk means that the predictive power of the screening test is not 100% absolute, and there is a possibility that children with Down syndrome will be born to a certain percentage of women despite the result of the screening test having been regarded as "normal". On the other hand, there is a more common situation in which a woman receives an "abnormal" result in a screening test, only for the fetus to be found to be normal in prenatal testing (chorionic villus sampling or amniocentesis) performed subsequently. Essentially, approximately 98% of women who receive an abnormal result in the screening test have healthy fetuses. Despite these limitations, a risk group can be reliably defined using this test. Performing amniocentesis on women in the high-risk group has often prevented the birth of infants with chromosomal defects.

It should be noted that the biochemical screening tests can also indicate conditions apart from Down syndrome - for instance other chromosomal problems, defects of the closure of the spinal column, kidney defects, etc.
vec sam ti tamo stavila granicnu vrijednost, vjerovatno nisi primjetila...
evo sad sam boldirala.
Arminaa

#4527 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Izvini, jesi li i ti radila triple zbog toga sto neki rezultati na prvom testu nisu bili ok?

Nisam, meni je prvi test bio uredan i nije bilo indikacija za triple, ali sam ja htjela da ga uradim, jer mi je Divanovic rekao da nuhalni nabor, biokemijski probir u 12 sedmici i triple test daju 95% tacno stanje zdravlja ploda, tako da sam se ja sama odlucila za triple test, mada nije bilo potrebe na osnovu ranijeg nalaza.
U svakom slucaju, nemoj se uznemiravati i plasiti sa tim vrijednostima, vidjeces da ce sve ispasti OK :D
affidavit

#4528 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

OK cure, hvala vam, i ja se nadam da ce sve aBd bito dobro. Da, i meni je Divanovic savjetovao triple test bez obzira ne rezultate ovog testa, ultrazvucni podaci koje je on dobio su bili uredni, ali je on rekao da obicno svima preporucuje i ovaj biohemijski dio u 12. sedmici, a nakon toga i triple test.
vanad

#4529 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Pozdrav svim novim trudnicama...kad vas citam sjetim se odmah svoje prve trudnoce i reakcije moje drugarice na moju brigu oko nekih testova - kaze ona: u prvoj trudnoci sam se prvo molila da prodju prva tri mjeseca, pa onda da dobro prodje double test, pa triple test, pa da nema urodjenih mana, pa da dijete fino raste, pa da bude prirodni porod...a kad se dijete rodilo skontala sam da vise nikad rahat necu biti :D
Samo polako zene, bez sikiracije, ta vam je gora od amniocenteze...
vanad

#4530 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@ciki - ja sam se dva puta poradjala prirodno. Prvi put indukcija 42. sedmica, drugi put u 41. sedmici izletio malisa kao sapun. Prvi put sam imala spinalnu jer je bio problem oko mutne plodne vode pa su se bojali da cu morati na hitni carski rez, drugi put sam jedva do porodiljske sale dotrcala jer sam se umalo porodila u ambulanti. To je inace cesto kad je mala razlika izmedju djece (ovo za radensku i njene planove :-) ).
Drugi malisa se vrtio u stomaku do 39. sedmice. Bio je poprijeko i svaki put na kontroli mu glava na drugoj strani bila. Nikako se nisam mogla pomiriti sa carskim i doktorica mi je u porodilistu rekla da cemo cekati hoce li se okrenuti dobro jer je ona optimista. I bi tako. Sad sam stvarno sretna jer tako lak porodjaj bih zelila sve i jednoj. Ja sam isti dan mogla kucu raspremati da sam htjela. Nisam cak ni sivena bila.
Ne znam zasto hoces na carski ali prirodni porodjaj je uvijek laksa varijanta. I za tu i za sljedece trudnoce. A to sto boli zaboravis tako brzo da prosto ne vjerujes.
safran

#4531 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:
safran wrote:[quote="krompir i riza"

30 :D
Puter :lol:
Haj to ponovi još koji put :oops: (mogu li se ugurati i ove dvije godine starije :oops: ).[/quote]

Ja imala 33 kad sam prvi put postala mama dakle narafno :-D
LieToMe

#4532 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Ja da se pohvalim da je dragi juce uganjao uloske :lol: pokupovao je sve pakete u dm-u (do duse bilo ih samo 4) :lol: kaze nek se nadje :D
E sad sam stvarno spremna za porod :D
acinoc

#4533 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

Kofer spreman, stvarcice spremne, sad samo cekamo :-D :-D
Arminaa

#4534 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Samo da kazem da mi je prijateljica koja se nedavno porodila, umjesto crvenih VIR ulozaka preporucila LOLA roze ulozke koji se kupuju u DM-u i cijena im je ista kao VIR. Ona kaze da su puno kvalitetniji i meksi od VIR-a, a na istom su principu, samo im mrezica bolje uradjena, pa eto ko zeli, nek proba.
Cholina_Lokica

#4535 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Ima li neko iskustva sa trudnocom i vegeterijanstvom? Kako to fercera?
otherside

#4536 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Cholina_Lokica wrote:Ima li neko iskustva sa trudnocom i vegeterijanstvom? Kako to fercera?
fino, ja sam ti haman tak'a :D
dupla doza folacina, kasnije B 12 i sve za 5 :D
ja fakat ne volim crveno meso, volim ribu i urijetko piletinu ali crveno meso nikako.
a prvih par mjeseci trudnoce mi se uzasno jelo nesto sa rostilja, neki biftek, ramstek...
affidavit

#4537 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Ovako, prije trudnoce sam jela veoma malo mesa (doduse samo mesa) jer ga ne volim. Ne da ga ne mogu jesti, ali je uvijek posljednja opcija na mom meniju, dok mlijeko i mlijecne proivode konzumiram jako puno. Jedan od prvih simpom trudnoce u mom slucaju bila je potreba za mesom, i to crvenim. :D Znaci prije trudnoce ni u najludjim snovima ne bih pomislila da na pauzi odem na sudzukice. Sada ih redovno jedem. :-D Poenta je, da trudnoca mijenja mnogo toga, pa vjerujem da zenama koje su vegatarijanke nije lako, ako recimo imaju potrebe kao ja :D . U svakom slucaju zena koja ima bilo kakav rezim ishrane (prije trudnoce) treba konsultovati svog dr. i utvrditi koliko je takva ishrana pogodna za bebu.
Cholina_Lokica

#4538 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

otherside wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ima li neko iskustva sa trudnocom i vegeterijanstvom? Kako to fercera?
fino, ja sam ti haman tak'a :D
dupla doza folacina, kasnije B 12 i sve za 5 :D
ja fakat ne volim crveno meso, volim ribu i urijetko piletinu ali crveno meso nikako.
a prvih par mjeseci trudnoce mi se uzasno jelo nesto sa rostilja, neki biftek, ramstek...
Super :lol:
Hajd ako mi se bude jelo, ali sta ako i dalje budem imala ovakvu odbojnost prema mesu :lol: To mi je problem. Ono ako mi kazu mora se, a ja ne mogu, zaci ima lijeka :mrgreen:

@affidavit
Ma ne znam ti, nest kontam ako bude potrebe, da mi se jede necu se patiti, ali ja imam problem sto meso nikakvo ne volim ni na slici vidjeti, i samo imam nagon za povracanjem od istog :-) Fakat ne volim nikakvo meso, nit sam ga ikad u zivotu volila, od kako znam za sebe problem je sa tim, dok sam mala bila jedva su me tjerali da pojedem
safran

#4539 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Mlijeko i mliječni proizvodi? Jaja?
Cholina_Lokica

#4540 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

safran wrote:Mlijeko i mliječni proizvodi? Jaja?
Jaja manje vise, mlijeko i mlijecne proizvode tamamim k'o luda :D
otherside

#4541 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

eto bjelancevina. jest da nije bas identicno ali zato se tokom trudnoce pojaca zeljezo i B12 i beba dobije svoju porciju :D
jacilija

#4542 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jacilija »

Zdravo, pokusavam da nadjem rjesenje svoje situacije pa nikako da odgonetnem vec danima.
Ako neko slucajno zna ili je bio u slicnoj situaciji da mi odgovori ako moze.Planiram se poroditi u inostranstvu pa me zanima za porodiljsko odsusutvo , kako se to izvodi posto za vrijeme bolovanja ne mogu boraviti u inostranstvu...ne kontam kako to srediti.Ima li neko neko rjesenje ili barem da mi kaze koju instituciju da nazovem da pitam.Zavod za zdravstveno mozda ili...???
Da i jos nesto u pitanju je drzavna institucija i jersam tamo zaposlena tako da niko nece praviti problem samo me zanima kakoje to izvodiljivo...hvala unaprijed :)
Cholina_Lokica

#4543 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

otherside wrote:eto bjelancevina. jest da nije bas identicno ali zato se tokom trudnoce pojaca zeljezo i B12 i beba dobije svoju porciju :D
:thumbup:
Znaci tuci 2kg spinata dnevno, cvekle i sl. (ne smijem tablete zeljeza piti) :-)
safran

#4544 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Cholina_Lokica wrote:
otherside wrote:eto bjelancevina. jest da nije bas identicno ali zato se tokom trudnoce pojaca zeljezo i B12 i beba dobije svoju porciju :D
Znaci tuci 2kg spinata dnevno, cvekle i sl. (ne smijem tablete zeljeza piti) :-)
Nemoj tući 2 kg štinata dnevno - zatvara, cvekla - zatvara. Pojačaj jaja i ubaci grožđice i good to go.
Pripremamo se ? 8-)
safran

#4545 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

jacilija wrote:Zdravo, pokusavam da nadjem rjesenje svoje situacije pa nikako da odgonetnem vec danima.
Ako neko slucajno zna ili je bio u slicnoj situaciji da mi odgovori ako moze.Planiram se poroditi u inostranstvu pa me zanima za porodiljsko odsusutvo , kako se to izvodi posto za vrijeme bolovanja ne mogu boraviti u inostranstvu...ne kontam kako to srediti.Ima li neko neko rjesenje ili barem da mi kaze koju instituciju da nazovem da pitam.Zavod za zdravstveno mozda ili...???
Da i jos nesto u pitanju je drzavna institucija i jersam tamo zaposlena tako da niko nece praviti problem samo me zanima kakoje to izvodiljivo...hvala unaprijed :)
Hmmmmm - tehnički ne bi trebalo biti bitno gdje se porađaš. Porodiljno se može otvoriti prije poroda pa ti to može obaviti ljekar ovdje. Problem je što ti za ostvarivanje naknade treba rodni list bebe a ne znam koliko će ti trebati da to dobiješ u inostranstvu. A to je bitno jer se za ostvarivanje naknade trebaš prijaviti Službi za socijalni rad u opštini stanovanja nakon poroda a za to postoji zakonski rok koji nije baš dug - manje od mjesec dana čini mi se.
Mislim da se trebaš raspitati u Službi za soc. rad i u MIP-u za način dobivanja rodnog lista bebe rođene u inostranstvu.
otherside

#4546 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Cholina_Lokica wrote:
ma bona ne bila pijes suplemente za vrijeme trudnoce svakako, u njima ima i zeljeza i B12 i jos brdo vitamina.
ma puno mi se nesto raspitujes ... :D
melody

#4547 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by melody »

Zna li neko tačno kojim danima i u koje vrijeme se održavaju vježbe za trudnice u dispanzeru u Vancaševoj?
Treba li se nešto najavljivati, prijavljivati i to? :-D
Hvalaaa
Cholina_Lokica

#4548 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

otherside wrote:
Cholina_Lokica wrote:
ma bona ne bila pijes suplemente za vrijeme trudnoce svakako, u njima ima i zeljeza i B12 i jos brdo vitamina.
ma puno mi se nesto raspitujes ... :D
Pitam samo :mrgreen: Ne smije me nista iznenaditi :lol:
otherside

#4549 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

a sad ozbiljno lokice-sljokice :D
ako planiras trudnocu i radis na tome, jelte :D optimalno je uzimati folacin 1 tbl. dnevno 3 mjeseca prije zaceca jer u momentu zaceca tada vec postoje zalihe folne kiseline koju beba moze koristiti a potrebne su joj za pravilan razvoj nervnog sistema :)
Cholina_Lokica

#4550 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Oki :)
Ma ne napadjte me odmah i ovdje i na pp :D ne planiram jos uvijek, samo sam isto 1001 zasto, 1001 zato, i padne mi na pamet ovako nest i nije mi isto citati clanke o tome i kad ovako zene ispricaju sta imaju. A volim da znam sve sta me moze cekati u procesu, jer sam hem teska na hrani, hem pun klinac alergija imam, pa kad sve to sastavi... :)
Post Reply