Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#4526 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Mislim da nije toliko bitno pitanje, posto su sve cetiri gume nove, ali s obzirom da ce vecinom biti gradska, i s obzirom na podlogu kakvom se vozi vecinom zime u Sarajevu, ja bih stavio GY naprijed, zbog kocenja. Najveca razlika izmedju GY i Save se ogleda u prijanjanju na mokrom, kocenje, akvaplaning, zato je po meni bolje imati GY na prednjim tockovima, tj. onim koji imaju jacu silu kocenja i koji upravljaju.

Cisto sumnjam da ces pri normalnoj vozni sa Savom imati i jednu situaciju da te zadnji kraj izbaci iz krivine - nezgodna situacija pri kocenju ili nailasku na lokvu vode je puno vjerovatnija.
supercali

#4527 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Trebaju li nekom polovne ljetne miselin 205/55 16
Samo da ne ostavljam servisu gume
Dobre sare a cijena ce biti simbolicna
drndalo

#4528 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

ado-šampion wrote:Mislim da nije toliko bitno pitanje, posto su sve cetiri gume nove, ali s obzirom da ce vecinom biti gradska, i s obzirom na podlogu kakvom se vozi vecinom zime u Sarajevu, ja bih stavio GY naprijed, zbog kocenja. Najveca razlika izmedju GY i Save se ogleda u prijanjanju na mokrom, kocenje, akvaplaning, zato je po meni bolje imati GY na prednjim tockovima, tj. onim koji imaju jacu silu kocenja i koji upravljaju.

Cisto sumnjam da ces pri normalnoj vozni sa Savom imati i jednu situaciju da te zadnji kraj izbaci iz krivine - nezgodna situacija pri kocenju ili nailasku na lokvu vode je puno vjerovatnija.
Da se jednom i ja slozim s Adom... I ja sam rekao isto, upravo zbog navedenog... Ne pricamo o polovna-nova guma, nego o 2 razlicita para NOVIH guma...
basicm wrote: Nazad prijatelju, kostalo me 2 bmw-a dok sam naucio.
Kao sto rekoh, moje iskustvo sa BMW-om je da sam cesce ulazio prebrzo u krivinu (jebiga, BMW je BMW, povuce covjeka) gdje mi je bilo bitnije smiriti auto da "uhvati" krivinu, tj. da ne ide nosom vani, tj. da ne nastavi pravolinijsko kretanje. Mnogo rjedje sam bio u prilici da mi na izlasku iz krivine zbog previse gasa, guzice pocne bjezati vani, i to obicno kada sam se ja ku*cio... Da nisam, skoro nikada ne bih bio u situaciji da moram kontrirati volanom. I imao sam sve 4 dobre (nekada i nove) M+S gume uvijek, iste sare... Tako da bih ja u ovoj sitauaciji, kad covjek vec ima 4 nove gume, 2+2, ipak isao sa gumom koja ce imati bolju vodljivost naprijed, zbog gore navedenog.

Disclaimer: NE POSTOJI GUMA KOJA MOZE ZAKON FIZIKE POBIJEDITI, NI SA PREDNJIM, NI SA ZADNJIM POGONOM, A BOGAMI NI SA 4x4, CAK NI KADA JE QUATTRO ! STOGA, ZDRAV RAZUM POMAZE U CUVANJU VLASTITE, ALI I TUDJE GLAVE !!!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4529 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

supercali wrote:Trebaju li nekom polovne ljetne miselin 205/55 16
Ti k'o jedan cigo, prodajem polovne gume a nisu koristene. :mrgreen:

Imas li mozda polovan kumulator, a da nije koristen? :mrgreen:
supercali

#4530 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

konektovan wrote:
supercali wrote:Trebaju li nekom polovne ljetne miselin 205/55 16
Ti k'o jedan cigo, prodajem polovne gume a nisu koristene. :mrgreen:

Imas li mozda polovan kumulator, a da nije koristen? :mrgreen:
a ko govori da nisu koristene?
jesu naravno al su sare sigurno iznad 4mm
r_faruk

#4531 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

choxnox wrote:Moze li mi neko preporuciti gdje u Sarajevu najpovoljnije kupiti zimske 215/65/16 gume?
http://tsc.ba/catalogsearch/advanced/re ... n=35#start
ja sam kupio savine...
choxnox

#4532 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by choxnox »

r_faruk wrote:
choxnox wrote:Moze li mi neko preporuciti gdje u Sarajevu najpovoljnije kupiti zimske 215/65/16 gume?
http://tsc.ba/catalogsearch/advanced/re ... n=35#start
ja sam kupio savine...
Zahvaljujem.
r_faruk

#4533 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

nema na cemu
rossobianchi

#4534 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rossobianchi »

Pretpostavljam da se sa svakom promjenom sezonskih guma javi neki "indijanac" kao ja, ali treba mi savjet. Trebam kupiti 4 nove zimske gume dimenzije 195/65R15 i troumim :-D se izmedju Goodyear UG9, Bridgestone Blizzak LM001 i Yokohama V902. Pregledao sam dosta toga po internetu, prve dvije imaju dobre ocjene, a ovu Yokohamu koja je na akciji u gumi m nisam nikako skontao. Imaju neke V905 i neke druge, ali ove nikako da nadjem. Ima li neko medju vama ko je koristio ove gume i kakva su iskustva? Koju biste vi preporucili. Michelin, Dunlop i Pirelli ne bih, mozda jedino Continental TS850 koji je cjenovno slican sa Goodyearom i Bridgestoneom. Molim savjet, hvala!
Ramzess Veliki

#4535 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ramzess Veliki »

thekupus wrote:jeste ikada punili dusikom gume?
Ne i ne bih. Teška ubleha. To nije punjenje sa dušikom nego doduvavanje, a procenat dušika je toliko mizeran da je učinak zanemariv.
Đabe bacanje para.
Drugo je duvanje guma za F1 u kontrolisanim uslovima.
Ramzess Veliki

#4536 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ramzess Veliki »

jefferson wrote:
Dzontra_Volta wrote:
dileja wrote:
Mišelin apsolutno ne vrijedi više para, jer je isti kao yokohama, prosječna sredina...preporučljive
i ko da više para za Mišelin gume samo je obična budala
Ne znam jesam li ispao budala, ali danas legle Michelinke. Istina, po vrlo povoljnoj cijeni, a vidjećemo šta će "moj lični test" narednih zima pokazati. :D

Image
Od svih proizvodjaca oni ubjedljivo najduze zadrzavaju ujednacene performanse.
I ja sam uzeo ove, a i babo mi moj. Mi u cijeloj fameliji svi vozamo ove gume. :lol: :lol: :lol:

:D Svi ih hvale, meni je malo šara bila čudna jer nije prorezana po dužini, ali ljudi se kunu da vadi auto iz bilo kakvog sniježnog nanosa.
Još samo da bude snijega da to provjerim na skakaoni na Igmanu. :thumbup:
ado-šampion

#4537 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Izgleda da TS850 trenutno nema nigdje u Bosni. Drama.
Dzontra_Volta

#4538 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

rossobianchi wrote:Pretpostavljam da se sa svakom promjenom sezonskih guma javi neki "indijanac" kao ja, ali treba mi savjet. Trebam kupiti 4 nove zimske gume dimenzije 195/65R15 i troumim :-D se izmedju Goodyear UG9, Bridgestone Blizzak LM001 i Yokohama V902. Pregledao sam dosta toga po internetu, prve dvije imaju dobre ocjene, a ovu Yokohamu koja je na akciji u gumi m nisam nikako skontao. Imaju neke V905 i neke druge, ali ove nikako da nadjem. Ima li neko medju vama ko je koristio ove gume i kakva su iskustva? Koju biste vi preporucili. Michelin, Dunlop i Pirelli ne bih, mozda jedino Continental TS850 koji je cjenovno slican sa Goodyearom i Bridgestoneom. Molim savjet, hvala!
A zašto instistiraš na V902? Koji je problem sa V905?
Optimist

#4539 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

ado-šampion wrote:Izgleda da TS850 trenutno nema nigdje u Bosni. Drama.
Maloprije svracao u Majagume, kazu stize roba u iduci ponedjeljak.
ado-šampion

#4540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Optimist wrote:
ado-šampion wrote:Izgleda da TS850 trenutno nema nigdje u Bosni. Drama.
Maloprije svracao u Majagume, kazu stize roba u iduci ponedjeljak.
Tako su i meni rekli. Ja sam zvao telefonom. Taman sam dobio termin u petak, kad kaze nema guma. :-)
rossobianchi

#4541 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rossobianchi »

Dzontra_Volta wrote:
rossobianchi wrote:Pretpostavljam da se sa svakom promjenom sezonskih guma javi neki "indijanac" kao ja, ali treba mi savjet. Trebam kupiti 4 nove zimske gume dimenzije 195/65R15 i troumim :-D se izmedju Goodyear UG9, Bridgestone Blizzak LM001 i Yokohama V902. Pregledao sam dosta toga po internetu, prve dvije imaju dobre ocjene, a ovu Yokohamu koja je na akciji u gumi m nisam nikako skontao. Imaju neke V905 i neke druge, ali ove nikako da nadjem. Ima li neko medju vama ko je koristio ove gume i kakva su iskustva? Koju biste vi preporucili. Michelin, Dunlop i Pirelli ne bih, mozda jedino Continental TS850 koji je cjenovno slican sa Goodyearom i Bridgestoneom. Molim savjet, hvala!
A zašto instistiraš na V902? Koji je problem sa V905?
Ne insistiram, nego je V902 na akciji u gumi m. Na svim pretraživačima potpuno nepoznata, a V905 ima recenzije. Zato mi je to nešto sumnjivo. Jaran mi upravo sad kaže da bi on izabrao Yokohamu, a ja kao laik nešto nemam povjerenja u taj brand. Zato i pitam ima li neko iskustva sa tom gumom.
Dzontra_Volta

#4542 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Pa možda ne postoji verzija V905 za dimenziju gume 195/65R15. Ovogodišnje recenzije ADAC-a i HAK-a (koje su pohvalile Yokohamu V905) se odnose na dimenziju 205/55R16.
jefferson

#4543 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

drndalo wrote:
ado-šampion wrote:Mislim da nije toliko bitno pitanje, posto su sve cetiri gume nove, ali s obzirom da ce vecinom biti gradska, i s obzirom na podlogu kakvom se vozi vecinom zime u Sarajevu, ja bih stavio GY naprijed, zbog kocenja. Najveca razlika izmedju GY i Save se ogleda u prijanjanju na mokrom, kocenje, akvaplaning, zato je po meni bolje imati GY na prednjim tockovima, tj. onim koji imaju jacu silu kocenja i koji upravljaju.

Da se jednom i ja slozim s Adom... I ja sam rekao isto, upravo zbog navedenog... Ne pricamo o polovna-nova guma, nego o 2 razlicita para NOVIH guma...
basicm wrote: Nazad prijatelju, kostalo me 2 bmw-a dok sam naucio.
Kao sto rekoh, moje iskustvo sa BMW-om je da sam cesce ulazio prebrzo u krivinu (jebiga, BMW je BMW, povuce covjeka) gdje mi je bilo bitnije smiriti auto da "uhvati" krivinu, tj. da ne ide nosom vani, tj. da ne nastavi pravolinijsko kretanje. Mnogo rjedje sam bio u prilici da mi na izlasku iz krivine zbog previse gasa, guzice pocne bjezati vani, i to obicno kada sam se ja ku*cio... Da nisam, skoro nikada ne bih bio u situaciji da moram kontrirati volanom. I imao sam sve 4 dobre (nekada i nove) M+S gume uvijek, iste sare... Tako da bih ja u ovoj sitauaciji, kad covjek vec ima 4 nove gume, 2+2, ipak isao sa gumom koja ce imati bolju vodljivost naprijed, zbog gore navedenog.

Disclaimer: NE POSTOJI GUMA KOJA MOZE ZAKON FIZIKE POBIJEDITI, NI SA PREDNJIM, NI SA ZADNJIM POGONOM, A BOGAMI NI SA 4x4, CAK NI KADA JE QUATTRO ! STOGA, ZDRAV RAZUM POMAZE U CUVANJU VLASTITE, ALI I TUDJE GLAVE !!!
Kada je BMW u pitanju, ja bi uvijek bolj nazad stavio.
Ipak mi ovdje pricamo o 4 NOVE gume, tako da je vrlo tesko reci koja ce bolje reagovati na kojoj osovini. GY ce definitivno bolje drzati cestu po mokrom, u krivini, ledu. Sava ce biti bolja u dubokom snijegu.
Sam znas da BMW-u po klizavom ne treba bas puno u krivini da pretekne sam sebe, posebno ako prednje gume imaju bolji grip, a narocito ako je diesel u pitanju pa oteza prednji kraj.
johntra

#4544 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /151110017

Ovo je ono o čemu pričam...sumnjam da je C4 imao neke aman, zaman skupe felge...otišle gume...felge samo plus..
ado-šampion

#4545 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Bas sad ovo gledam i pao si mi na pamet. :-)

Cirkus. Da ne govorim da su u Tibri kradje vezane za auta (da tako kazem) svakodnevnica, cak su lopovi hvatani na kameri, i nista.
530i

#4546 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

4x gume 15 cca. 400KM nove, polovne manje
4x felge 15 čelične do 200KM, alu i više
4x ratkape i do 100KM
16x šarafi 20-30 maraka

Ovo su dakle neki sitni klošari koje je angažovao neki vulkanizer jer ide sezona...a možda i na svoju ruku rade... Tužno da policija ne želi stati u kraj takvima, a posebno tužno da ih tužilaštvo pušta sve dok ne ubiju nekoga. Da je neki profesionalac ukrao bi komplet auto.
VladaFBiH

#4547 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by VladaFBiH »

530i wrote:4x gume 15 cca. 400KM nove, polovne manje
4x felge 15 čelične do 200KM, alu i više
4x ratkape i do 100KM
16x šarafi 20-30 maraka

Ovo su dakle neki sitni klošari koje je angažovao neki vulkanizer jer ide sezona...a možda i na svoju ruku rade... Tužno da policija ne želi stati u kraj takvima, a posebno tužno da ih tužilaštvo pušta sve dok ne ubiju nekoga. Da je neki profesionalac ukrao bi komplet auto.
Meni su prošle godine ukrali 4 felge sa 4 nove gume - preko 3.000KM štete (17") - srećom imao sam kasko... na kraju su ih uhvatili kad su odrađivali drugo auto (naravno gume i felge nisu našli) - bili su klošari iz lokane vulkanizerske radnje i naravno da su pušteni sljedeći dan...
530i

#4548 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Hehe,
ovaj vlasnik citroena treba otići tamo gdje je mijenjao/montirao gume ili obići malo vulkanizere...uvjeren sam da ni felge ni gume nisu izašle iz kantona.
ado-šampion

#4549 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Policiju i razumijem i oni su jedna od stvari koja je zalosna u ovom svemu. Za nekih 650 KM ili koliko dobijaju rizikuju i ganjaju ovakve, da bi ih tuzilastvo hladno pustilo.
supercali

#4550 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

ado-šampion wrote:Policiju i razumijem i oni su jedna od stvari koja je zalosna u ovom svemu. Za nekih 650 KM ili koliko dobijaju rizikuju i ganjaju ovakve, da bi ih tuzilastvo hladno pustilo.
U sarajevu njih nema bez 900 maraka mjesecno da izadju
Post Reply