Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4526 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

al ce nas zaklati ovih nekoliko dana... taman se fino bilo podnosljivo trosilo...
elk

#4527 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by elk »

Jastace.hoce li konacno potvrditi da cijena plina ide jos malo dole ili cekaju april?!
Truba

#4528 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

nemam pojma kolju me na dva fronta

lijepo centralno

kad vidim da se neko želi s toga isključiti ili kuka kako je skupo dođe mi da proljev dobijem
jutros cvokoćem u WCu a kod mojih na čvili sauna u wc...em mal em vruć :D em veš na radijatoru sušiš
rovac13

#4529 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Zasto bi cvokotao.....pojacaj konvektor i bice ti toplo.
Truba

#4530 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

nemam konvektora u wc :D
imam radijator u banji
nemam utičnicu u wc
imam hodnik koji je veći od sobe koju grijem :D koji vodi do wc-a

došlo bi me 800 da sve grijem :lol:
rovac13

#4531 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kad se pisalo o konvektorima,inverterima i o potrosnji......mi koji se grijemo na invertere nismo vam pisali to sto ne volimo konvektore.....niti da vas ne volimo.....nedaj boze :D

Nego da pomognemo onima koji zele znati kako to ide.

Ja u svojoj kuci 85 m2.....mislim da jos nisam prekoracio dnevnu pootrosnju od 20kwh (3KM na dan)......ni ovih dana sa ovim minusima.
Jos ni jedan mjesec nije otislo vise od 70-75KM na grijanje inverterima......spojeni su na mjerace.......od pocetka zime do sad mislim da kad saberem oba negdje izmedju 100-150 KM struje......... upaljeni su na pocetku zime....i ne gase se uopce....griju 24h dnevno......sve otvoreno sve se grije.....izolacija je fina naravno........najveci mjesecni racun za kucu mi je 115KM ovaj zadnji do 13.jan....to je mislim i najveci racun kako sam se uselio u kucu 4 godine evo.

Ovo je uredjaj koji mi je jedna od najdrazih kupovina........ko god moze nek razmisli o tome......usteda je nevjerovatna .
giga1982

#4532 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Pozzz svima.Imam dve inverter klime MITSUBISHI FH 35 i grijem na njih stan od 70 kvadrata u Slavonskom Brodu na zadnjem katu,izolacije nemam,stolarija je plastićna i sve je super zabrtvljeno.Potrošnja za 11 mjesec 180 kn a 12 mjesec 280 kn.Držim na 23-24 stupnja sa tim da klimu u spavaćim sobama koje su na sjeveru ne gasim uopće a u dnevnom boravku,trpezariji i kuhinji palim po potrebi(radi oko 10 sati dnevno) jer je na jugu i temperatura ne pada ispod 20 stupnjeva ni kad ugasim klimu.Imam mjeraće i prezadovoljan sam sa svime i potrošnjom i klimom i grijanjem.Imam i grijaće tacne u svakoj po jedan snage 60w.Samo mi se jednom zaledila lulica od odvoda kondenzata na većim minusim (-12) ali to ću riješiti kad malo zagrije a na klimi koja je na sjeveru mi se javio jedan problem kako je napadao snjeg na nju pa su temperaure otišle u plus kako se voda (snjeg otapo) sa nje sljevala tako je išla po limu prema ventilatoru pa mi se ledila i zapinjala od ventilator,ali već sam nabavio sve potrebno pa ću je natkriti limom tako da snjeg ne pada po njoj(gornjem limu od klime).Ovaj mi je forum puno pomogao šta da kupim i šta da napravim sa klimama te na šta da pazim pri ugradnji.POZZZZZ
nexteen

#4533 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

E vidis , kad si ugradio te grejace od 60w , trebao si malo parce tj deo da ubacis i u taj odvod pa ne bi zaledila lulica :)
Lepo je sto si se javio , necemo se mi buniti ako se budes redovno javljao s potrosnjama itd :P
rovac13

#4534 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

MordorSync wrote:mislim uzet Fujitsu AWYZ18 LBC/ AOYZ18 LBC Nocria jel valja ovo išta
Ja imam nocriu 14.

-klima ima nevjerovatno veliku snagu
-buka vanjske je pretpostavljam koji procenat veca od drugih koje su manje snage...sto je i za ocekivat
-kvalitet je vrhunski.......ja ugradio 2012. i jos niko nikad nije ni pogledao.....4 zime grije po cijelu zimu...i hladi kad zatreba
-mislim da za te pare koliko kosta ne postoji bolja i sigurnija opcija

Sledeca stvar.......nocria 14 i nocria 18 imaju istu unutarnju i istu vanjsku jedinicu........vanjska teska 34kg i ima dvoredi izmjenjivac i potpuno isti kompresor i sve ostalo......sve je isto.......u obje ide 1350gr freona.......samo je razlika da 18ka na max moze jos malo jace zavrtit kompresor......ali sa ovom snagom koju razvije 14-ka ja bi ti mirne duse predlozio da uzmes 14-ku jer ces platit manje.

Jutros je temp bila do -10......ova 14-ka sama grije cijelu kucu 85m2.......drugu nisam palio jer je suho nema defrosta pa klime fino rade.Opet bi spomenuo da imam finu izolaciju na kuci.Od juce ujutro do danas ujutro klima je potrosila negdje izmedju 15-20kwh struje.....sto znaci da je u prosjeku trosila manje od 1000w.Moja radi na ekonomy .....ogranicenje na oko 70% snage (da se ne zalijece nikad preko toga)......znaci samo se ponekad zaleti na 1800-1900w (poslije defrosta).......a moze da povuce i oko 3000w........znaci razlika je sto se 18ka moze zaletit na 3,2kw potrosnju......ostalo je sve isto.

Jos jedna stvar vezano za sve nocrie........to je klima koja ima veliku snagu.......i predvidjena je za vece prostore.....moze da duva jako......i da daleko dobaci.U vecem prostoru nocria radi odlicno i ima odlicnu ucinkovitost.A ako je prostor manji mislim da nema potrebe za ovim uredjajem.Ili ako je prostor kao lavirint puno malih prostorija,onda mislimda je bolja opcija vise manjih (jeftinijih) klima.

Nadam se da ti je pomoglo moje iskustvo sa nevedenim uredjajem :-D
rovac13

#4535 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nocria ima neobicno veliku snagu u grijanju i na minusima.

Za mostar je druga prica.......tu bi trebalo da mogu radit i jeftinije klime........ja bi radije se odlucio za vise manjih pa rasporedio po stanu svuda.

Samo da vanjske jedinice budu sto vece......tako dobijes vise izmjenjivaca......a oni proizvode toplotu/hladnocu......i svi ce radit po malo....a klime su i najucinkovitije kad rade lagano.

Primjera radi jedna nocria 14 kosta 1900KM......a nocria 18 kosta 2400KM......ali to je opet jedna klima i ako je raspored prostorija zeznut moze se desit dase tesko probija dalje.....i mora ti duvat jako sa jednom mjesta pa ti smeta.

A kad si vec kod fujitsu.....srednja klasa 12 leca kosta 1200KM.......dvije leca 07 kostaju po 800KM.....dvije leca 09 kostaju po 850KM.

Znaci jedna 12-ka u dnevnoj...i dvije sedmice u drugim sobama sve skupa bi kostale 2800KM......ali bi cio stan bio full pokriven i ljeti i zimi......s tim ugradnja za tri klime dodje malo vise nego za jednu.......ali zato imas savrseno pokriven stan i male klime su manje glasne od velike.

Ista stvar je i sa drugim proizvodjacima.....mitsubishi,toshiba,daikin.....sve vrhunski uredjaji......cak i kineski gree kazu da radi ok......pogotovo u mostaru gdje nemate minuse kao mi.
rovac13

#4536 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

MordorSync wrote:@rovac13 kolika je širina unutrašnje jedinice jer sam joj već namjenio mjesto pa da se ne prevarim!!
Image
rovac13

#4537 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

U erkondu ima povoljna klima iz daikin-a.....nije neka visoka klasa .....ali vanjska jedinica nije mala,teska je 30kg i ima dvoredi izmjenjivac......i kosta samo 915KM.........tri takve klime ce sigurno bolje pokrit stan od jedne.....ma koliko ta jedna bila dobra

Image
Distortion

#4538 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Da li je iko kupovao Gree U-CROWN?

Ljudi vjerovatno nece da daju mnogo para jer su skepticni na Gree jer je su kinezi. Gledajuci taj model, fakat izgleda zestoko i prelijepo. Gledao sam na youtubu neke klipove o ovom inverteru i fakat je Premium uredjaj koji je mozda i najbolji na trzistu ako smijem to reci.
Cijena za 12tku 2800 KM je velika cifra!
mensur_tuzla

#4539 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mensur_tuzla »

zdravo. iznio bi svoje iskustvo sa konvektorom. u pitanju je konvektor 2kw marke NOBO. stavio sam ga u sobicu od 9 kvadrata. dnevnu sobu u sklopu sa kuhinjom hodnikom i kupatilom grijem kaminom- izvrsno grijem i temperatura je 24 stepena, medjutim kamin nije mogao da uugrije i tu sobicu djeciju. stavio sam konvektor u tu sobicu i podesio na 22,5 stepeni. intezivno sam lozio kamin danonoćno radi bebe . da navedem STOLARIJA PVC i STIRPOR NA KUCI . nemam gubitaka. i slag na kraju mjeseca je bio izvrstan, SAM KONVEKTOR JE POTROSIO 130 KM ELEKTRICNE ENERGIJE. hocu reci da prije no sto sam ga kupio, mnogo sam citao po forumima i nekakvim stranicama reklamnim vezano za konvektore, i sad vidim da sam se grdno prevario. nikom ne preporucujem konvektor defitnitvno. odmah razmisljam da ga prodam i da prezivim zimu u dnevnoj sobi uz grijanje kaminom. toliko ljudi i ne nasjedajte. pozdrav :sad:
Distortion

#4540 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Pohvala za iskrenost :thumbup:

Mnogo je onih koji kupe konvektore i pricaju bajke a ustvari daleko je od istine. Ti si se javio i rekao onako kako je stvarno stanje i svaka cast na tome.
Takvi postovi ce sutra ljudima pomoci ;) vjeruj!

Ja radim u firmi koja se bavi veleprodajom i maloprodajom (sve za kucu i vrt) i izmedjuostalog u ponudi su i konvektori ali i klime, inverteri.
Cesto ljudi dodju s misljenjem kako su ljudi koji pisu hvalospjeve o inverterima ustvari trgovci inverterima.
Firma u kojoj ja radim je fakticki prva pocela da uvozi Gree (tad nije ni postojao Deltron Sarajevo) ali ja nikad na forumu nisam forsirao Gree jer je relativno noviji brend u BIH. I da se razumijemo, nisam zaduzen za prodaju takve robe :D

Ja sam ovim iz Nobela govorio da ne bih konvektor stavio u stan da mi gratis dadnu. :mrgreen:
rovac13

#4541 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Distortion wrote:Da li je iko kupovao Gree U-CROWN?
Sa takvim pristupom tesko da cemo uskoro vidjet da to neko kupuje.

Za 12-ku traze oko 1500€.......to je vise nego sto trazi mitsubishi toshiba fujitsu ......za svoje najbolje 12-ke......koje su i jace.

Gree je kineski brend i logicno je bilo ako naprave uredjaj i slican japancima da se povoljnom cijenom bori protiv njih.......ko je lud kineski brend platit vise nego top klimu nekog japanca.

Gree uopce nema eurovent certifikat.........jedna je stvar kad proizvodjac raspali po marketingu kako je on najbolji......a druga stvar je sve klime dodju na eurovent na testiranje u istim uslovima i onda se napise koliko cega........na eurovent mozes naci deklarisane podatke o svim klimama......ali o gree ne moze.

Ovako to kaze gree :-D
Image

Svi ovi njihovi dokazi razlozi zasto su najbolji......su haman laz prevara ili sta vec....redom....

1. prvi na svijetu twin rotary.......mits toshiba fujitsu to imaju godinama.....ali nisu galamili o tome kao ovi
2. tiha unutarnja 19db.......ali su presutili da u toj maloj brzini klima hladi samo metar oko sebe pa je to neupotrebljivo i sroza cop upola.....imaju i ostali te ultra tihe brzine.....ali su pretezno neupotrebljive
3. hladi do +54 ucinkovito .......bez ikakvog podatka koliko cega
4. grije do -30.....bez podatka o cop u i kapacitetu......japanci godinama griju i na -30 po skandonaviji.....uz dodatak grijac tacne.....ali je pitanje isplativosti.......jer na tim temp vani nema haman nikakve toplote koju bi klima mogla ubaciti unutra
5. prirodno strujanje zraka......ovo je haman samo nek je na broju jos nesto
6. wifi......to svi imaju
7. moze se okrenut krilce da ne puse u glavu :lol:
8. najkvalitetniji materijali.......hm

Ono sto meni smeta je da o japancima nadjem svaki detalj koji me zanima......a o gree ne mozes naci nista pouzdano.......npr u jednom pdf u iz gree pise da ta klima koristi landa kompresor....u drugom pise da koristi panasonic wanbao kompresor.......u trecem pise da koristi gree-daikin kompresor.....i to razlicitih snaga......u sta sad vjerovat........ili pisu tezina vanjske jedinice 36....39....40.....43 kg......u koju od njih vjerovat.

Pored svega klima izgleda zanimljivo......ali vjerujem da nije kao japanske top serije.......ako imas gdje iscupat pouzdane podatke o toj klimi dobro bi doslo.

Ako tvoja firma radi s tim......da li ih i ugradjuje ili samo prodaje......imaju li mogucnost da ju otvore i vide koji je tacno kompresor u njoj....ili u gree hansol koji je takodje zanimljiv.
Distortion

#4542 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Marketing je cudo i stvari koje si naveo stoje :thumbup:

Danas bilo koja firma koja prodaje grijanje i klimatizaciju moze da prodaje Gree tako da...daju ga svakom! Firma u kojoj ja radim ne ugradjuje klimu ali uvijek preporuci servisera.
U-CROWN imamo na stanju, izgleda svemirski, ali se dosad jos niko nije zaletio da je kupi. :D
Distortion

#4543 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Hvala na linku, gledao sam kataloge a znam i sajt ;)

Samo ne znam kako su se u praksi pokazale. Ja imam 2x Fujitsu invertera i mogu pricati o njima ali za Gree ne znam iz prve ruke.
rovac13

#4544 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

MordorSync wrote:imaš ovde o gree klimama sve http://www.gree.rs/
Nije problem naci servis manual u kom ima dosta podataka o klimi.......koliko je problem vjerovat kinezu.

Prije nego se pojavio U CROWN...najbolja klima iz gree je bila HANSOL odnosno npr GWH12TB

Kad sam se zanimao za tu klimu nasao sam nekoliko service manuala koje je dao gree....evo slike iz tih service manuala

Image
Image
Image

Znaci tri service manual .....sve tri dao gree licno......i u sve tri razliciti kompresori u gree hansol :D

Meni ovo neozbiljno.......i ne bih to niakd stavio u isti kos sa japancima ......koji se 100 godina bave ovime i slove za nesto najkvalitetnije i najpouzdanije.....kojima reklama nije na prvom mjestu nego kvalitet........i za koje ces i za 10 godina moci naruciti rezervni dio ako ti zatreba.

Zanima me distortion radi u firmi koja prodaje gree..........koliko garancije daje......kakva je garancija........jel stoji neko iza tog uredajaja......sta ako nekad se pokvari pa zatreba neki rezervni dio dobaviti.......hoce li njegova firma nabaviti daj dio :?

Kinez ko kinez.......samo mi nije jasno kako misli prodat hansol 12 za 2000KM.....u crown 12 za 3000KM.....kad najbolje iz mitsubishi kosta 2000KM npr.
Last edited by rovac13 on 23/01/2016 11:35, edited 1 time in total.
rovac13

#4545 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

MordorSync wrote:ja mislim uzet jednu 18_ku nocria i dvije četvorke prije nego nastane ljetni pakao u mostaru.
Sta je cetvrorka :?
Drvosjeca iz Dejcica

#4546 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Distortion wrote:Da li je iko kupovao Gree U-CROWN?

Ljudi vjerovatno nece da daju mnogo para jer su skepticni na Gree jer je su kinezi. Gledajuci taj model, fakat izgleda zestoko i prelijepo. Gledao sam na youtubu neke klipove o ovom inverteru i fakat je Premium uredjaj koji je mozda i najbolji na trzistu ako smijem to reci.
Cijena za 12tku 2800 KM je velika cifra!

Ne kontam. Ja imam tri kineza u kući Haier 18, 12 i 9, cijene nisu bile ni priližno tako visoke. Heier Nebula 18 koji je prije gotovo dvije godine bio najbolji model je koštao sa ugradnjom 1800KM i mislim da je to realna cijena. Ja sam generalno zadovoljan radom tih inverter klima kao i servisnom podrškom. Gree i Haier znam da su u pet deka po kvaliteti i mogućnostima tako da 2800KM za Gree 12 je u ravni sa oružanom pljačkom.
rovac13

#4547 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Opste poznata stvar je da padom vanjske temperature opada i snaga ili kapacitet klime u grijanju.
Isto tako porastom vanjske temperature preko ljeta opada i snaga kapacitet u hladjenju.

Tu postoje velike razlike.

Jedan haier nebula 12 raspon kapaciteta od min 1,4kw do max 4,1kw.
Dok jedan fujitsu 12 ltca ima raspon od min 0,9kw do max 6,5kw.

Znaci nije dovoljan podatak da je klima 12ka.......ili da je snage 4kw nominalno (to je neka srednja vrijednost)

Dok operation limit za haier nebula je -10...i tad moze da izbaci 2,30kw toplote.........a za fujitsu 12ltca je operativni limit -20 i tad izbaci 3,63kw toplote

Kad pocnu minusi i kad pocne padat kapacitet normalno da ce tom fujitsu ostat vise toplote na raspolaganju pa ce bolje grijat.Zato sto japanac u 12-ku ugradi vanjsku jedinicu vecu i jacu nego sto LG stavi u svoju 18-ku.

Svaka od tih klima ce radit ok u okviru svojih granica......samo treba detaljno citat podatke......pa skontat namjenu svake klime.

Ako se planiras grijat klimom.....onda citas podatke koliko koja klima moze kw da izbaci na kakvim minusima........ako imas dobru izolaciju i male potrebe za toplotom.......vrlo cesto i jeftinije klime rade posao.
Drvosjeca iz Dejcica

#4548 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rovac13 wrote:Opste poznata stvar je da padom vanjske temperature opada i snaga ili kapacitet klime u grijanju.
Isto tako porastom vanjske temperature preko ljeta opada i snaga kapacitet u hladjenju.

Tu postoje velike razlike.

Jedan haier nebula 12 raspon kapaciteta od min 1,4kw do max 4,1kw.
Dok jedan fujitsu 12 ltca ima raspon od min 0,9kw do max 6,5kw.

Znaci nije dovoljan podatak da je klima 12ka.......ili da je snage 4kw nominalno (to je neka srednja vrijednost)

Dok operation limit za haier nebula je -10...i tad moze da izbaci 2,30kw toplote.........a za fujitsu 12ltca je operativni limit -20 i tad izbaci 3,63kw toplote

Kad pocnu minusi i kad pocne padat kapacitet normalno da ce tom fujitsu ostat vise toplote na raspolaganju pa ce bolje grijat.Zato sto japanac u 12-ku ugradi vanjsku jedinicu vecu i jacu nego sto LG stavi u svoju 18-ku.

Svaka od tih klima ce radit ok u okviru svojih granica......samo treba detaljno citat podatke......pa skontat namjenu svake klime.

Ako se planiras grijat klimom.....onda citas podatke koliko koja klima moze kw da izbaci na kakvim minusima........ako imas dobru izolaciju i male potrebe za toplotom.......vrlo cesto i jeftinije klime rade posao.
Naravno, slažem se, samo ima tu jedna još jako važna varijabla. Koliko novca imaš za tu investiciju jer Fujitsu 12 i Nebula 12 nisu istog cjenovnog ranga. :wink: Nebule kod mene za sada sasvim dobro odrađuju posao grijanja a pogotovo hlađenja. Izolacija je naravno od krucijalne važnosti jer đaba i najbolja inverter super-duper tehnologija ako nemaš izolaciju.
rovac13

#4549 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Tako je.......samo da neko ne pomisli da dzaba doplacuje na ime japanca.
drug_profi

#4550 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Ubjedjujem prijatelja koji renovira prizemlje kuce da umjesto konvertora stavi invertere.
Opcija mu je plinska fasadna pec koja trenutno postoji u obje prostorije.
Prizemlje je defakto dvosobni prostor sa cca. 2x20 m2 plus kupatilo i predsoblje. Tu ce zivjeti sa suprugom i vjerovatno zasnovati i porodicu.
Za kupatilo nek ostane sa manjim konvertorom, ali bih vas zamolio da mi predlozite kvalitetnu i ne preskupu opciju invertera za ove dvije prostorije.
(dvije devetke ili sta?).
Post Reply