BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
jeza u ledja

#4526 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Eborg, sportsko ili fudbalsko drzavljanstvo je nas slobodni prijevod legalnog izraza "national team affiliation". Nije bitno da li kazemo "drzavljanstvo" ili "pripadnost" ili kurac palac. Bitna je poenta, a nju je ovaj iznad objasnio sasvim jasno.
Znaci FIFA te biljezi kao igraca koji pripada tom i tom nacionalnom savezu, bez obzira koliko drzavljanstava imao.

Znaci u jednom odredjenom trenutku ti mozes igrati samo za jednu zemlju, iako imas recimo 2 pasosa. Ako hoces da zaigras za ovu drugu moras kod njih zatraziti da ti promjene "fudbalsko drzavljanstvo". U suprotnom, ako imas 2 pasosa ti bi mogao igrati cas za jedne cas za druge.

Drugim rijecima nije dovoljno imati samo drzavljanstvo neke zemlje da bi za nju zaigrao jer ti siguran sam niko ne trazi pasos ili uvjerenje o drzavljanstvu pred svaku utakmicu, vec samo provjere u tefteru da li si igrac BiH ili neke druge zemlje . Znaci postoje dvije odvojene kategorije 1) drzavljanstvo i 2) fudbalsko drzavljanstvo. Da bi promjenio fudbalsko drzavljanstvo moras pokazati da imas drzavljanstvo te druge zemlje.
E sad jedino je pitanje na osnovu cega ti uopste dobijes originalno fudbalsko drzavljanstvo, da li po nekom defaultu pripadnosti nacionalnom savezu neke zemlje u trenutku kad prvi put potpises profi ugovor ili tek onda kada zaigras ili budes pozvan u neku od nacionalnih selekcija? Ko moze na ovo odgovori sa argumentima?
Eborg

#4527 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Ne znam što to sve govoriš kada mi je to i više nego poznato.

"Sportsko državljanstvo", ako već hoćeš da ga tako nazivamo, dobijaš od one zemlje za koju prvu zaigraš te ga mijenjaš ukoliko želiš zaigrati za drugu ili treću zemlju. Isključivo se koristi u te svrhe, nizašta drugo.

Alen Halilović je hrvatski igrač (u kontekstu reprezentacije) koji ima i bosanski pasoš. Da je zaigrao prvo za BiH, bio bi bosansko-hercegovački igrač (u kontekstu reprezentacije).

Muhamed Bešić je bosansko-hercegovački igrač (u kontekstu reprezentacije) koji ima i njemački pasoš (barem do 21. godine). Da je zaigrao prvo za Njemačku, bio bi njemački igrač (u kontekstu reprezentacije).

Nebitno je gdje je neko počeo igrati fudbal već da li zadovoljava jedan od uslova postavljenih od strane FIFA-e.

Kad bi teoretski htjeli zaigrati za druge reprezentacije, i jedan i drugi bi trebali pokrenuti proceduru promjene "national team affiliationa" za BiH, odnosno Njemačku. O tome odlučuje FIFA-in Komitet o statusu igrača nakon pokrenute procedure pri FIFA sekretarijatu (za što je opet potreban savez koji ga "krade").
jeza u ledja

#4528 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

A kako dokazes da mozes igrati za X reprezentaciju kada te PRVI put pozovu da igras za njih?
Eborg

#4529 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Interesantno pitanje. Mislim da se ide na princip dobre vjere gdje je dovoljno da imaš pasoš te zemlje a ukoliko se dokaže da si prekršio postavljena FIFA pravila slijede visoke kazne (kao npr. kada staviš suspendovanog igrača, to je tvoja odgovornost, neće ti sudija reći da ne smije igrati već će te savez rebnuti nakon tekme i poništiti utakmicu i kazniti).

Evo ti Dialibin slučaj. Naš savez je od saveza Senegala dobio papir da Dialiba nikad nije igrao za njihove mlađe selekcije te u tom slučaju nikakva "promjena" nije bila potrebna. Međutim, u tom momentu je Dialiba živio 2 godine u BiH umjesto potrebnih 5 godina. Naš protivnik, Wales, je imao pravo da uloži žalbu ali s obzirom da to nisu učinili ostao je rezultat kakav i jeste, svejedno su pobijedili. Shodno tome, naši su skontali kakvu su grešku napravili i nisu više nikad Dialibu smjeli staviti da igra za BiH te je Dialiba iskoristio pravo prelaska (koje imaš pravo učiniti samo jednom) i napravio "transfer national team affiliationa" iz BiH u Senegal.
jeza u ledja

#4530 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Eborg wrote:Interesantno pitanje. Mislim da se ide na princip dobre vjere gdje je dovoljno da imaš pasoš te zemlje a ukoliko se dokaže da si prekršio postavljena FIFA pravila slijede visoke kazne (kao npr. kada staviš suspendovanog igrača, to je tvoja odgovornost, neće ti sudija reći da ne smije igrati već će te savez rebnuti nakon tekme i poništiti utakmicu i kazniti).

Evo ti Dialibin slučaj. Naš savez je od saveza Senegala dobio papir da Dialiba nikad nije igrao za njihove mlađe selekcije te u tom slučaju nikakva "promjena" nije bila potrebna. Međutim, u tom momentu je Dialiba živio 2 godine u BiH umjesto potrebnih 5 godina. Naš protivnik, Wales, je imao pravo da uloži žalbu ali s obzirom da to nisu učinili ostao je rezultat kakav i jeste, svejedno su pobijedili. Shodno tome, naši su skontali kakvu su grešku napravili i nisu više nikad Dialibu smjeli staviti da igra za BiH te je Dialiba iskoristio pravo prelaska (koje imaš pravo učiniti samo jednom) i napravio "transfer national team affiliationa" iz BiH u Senegal.
E ali zasto bi savez uopste trazio papir da Dialiba nije igrao za Senegal ako ovaj ima bh drzavljanstvo?
Mislim, koji je uslov da savez uopste treba dokazivati ili traziti neki papir za bilo kog igraca koji ima drzavljanstvo? U cemu se razlikuje Dialiba (koji je imao bh drzavljanstvo) od bilo kojeg drugog bh igraca? Zato sto je rodjen u Senegalu? Zato sto nije zivio u Bosni 5 godina? Nije ni Spahic (pretpostavljam, a znam da je igrao gore kod vas par godina) zivio u BiH 5 godina pa vjerujem da nije nas savez trebao traziti nikakav papir u vezi njega i Hrvatske.

Moja pretpostavka je da postoji neki tefter u kojem se igrac registruje u ligi u kojoj igra kada pocne karijeru i da tamo stoji izmedju ostalog i koja je njegova affiliation. To znaci prije nego sto je ikad u bilo kakvoj reprezentaciji zaigrao. Na osnovu toga se dalje mijenja njegov "affiliation", tj. fudbalsko drzavljanstvo, ako za to ima potrebe.

De to malo istrazi kad si vec u tim vodama, bas me zanima tacan odgovor.
Dead Man Walking

#4531 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Dead Man Walking »

Ma oko ovog sportskog drzavljanstva ima dosta "slobodnog sudijskog uvjerenja" koliko sam ja skontao, jer ima nekih slucajeva koje je bas tesko objasniti pravilnikom. Ko ima jak lobi u FIFI i UEFI vjerovatno moze izvarijantisati da se tamo na jedno oko zazmiri ako zapne.

Uglavnom, meni se cini da se igrac koji nije nastupao ni za koga vezuje za drzavu ciji pasos ima u trenutku kad napuni 21 godinu. Ne znam je li ovo pravilo, ali sudeci po nekim primjerima tako mi izgleda. I mislim da se fakat prije svake utakmice trazi pasos jer je to prvi uslov za nastup za neku reprezentaciju. A ovo sto neko napisa da su "bundesligasi" igrali za nas na osnovu sportskog drzavljanstva a sa pasosom Njemacke je vrhunac neupucenosti.
Eborg

#4532 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Interesantan problem.

Ma Spahić je zaigrao kada nije bilo tih pravila. Sjećaš se da je Slišković svojevremeno tražio od onog nekakvog Srbina iz Cvajte da uzme naše državljanstvo i bude nam playmaker ali je nakon razmišljanja odbio. Dakle, tada je mogao i Ailton zaigrati za BiH.

Što se tiče tih teftera, to sigurno nije tako. Gotovo svaka veća liga danas proizvodi igrače koji nisu nužno iz te zemlje i bilo bi glupo po defaultu ih tako svrstavati a jedan dio i nema njihova državljanstva.

Ovo o čemu govorimo nije regulirano FIFA-inim zvaničnim pravilnicima već je isključivo stvar prakse koju poznaje NFSBiH koju su razradili s njima na seminarima i slično.
jeza u ledja

#4533 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Dead Man Walking wrote:Ma oko ovog sportskog drzavljanstva ima dosta "slobodnog sudijskog uvjerenja" koliko sam ja skontao, jer ima nekih slucajeva koje je bas tesko objasniti pravilnikom. Ko ima jak lobi u FIFI i UEFI vjerovatno moze izvarijantisati da se tamo na jedno oko zazmiri ako zapne.

Uglavnom, meni se cini da se igrac koji nije nastupao ni za koga vezuje za drzavu ciji pasos ima u trenutku kad napuni 21 godinu. Ne znam je li ovo pravilo, ali sudeci po nekim primjerima tako mi izgleda. I mislim da se fakat prije svake utakmice trazi pasos jer je to prvi uslov za nastup za neku reprezentaciju. A ovo sto neko napisa da su "bundesligasi" igrali za nas na osnovu sportskog drzavljanstva a sa pasosom Njemacke je vrhunac neupucenosti.
Hmm, ma sumnjam da bas moras pokazivati pasos. Kome? Sudiji? Ono sudija dodje prije utakmice u svlacionicu i kaze "hajmo pasose na pregled"? :P
Recimo, hipoteticki, U-18 reprezentacija igra prijateljsku utakmicu u Sarajevu sa nekom zemljom. I sad neki momcic od 17 godina sto igra recimo u Pofalickom nastupa za nas. I recimo taj momcic nikad van BiH nije isao. Sad po tebi on treba izvaditi pasos da bi u Sarajevu pokazao isti nekom sucu ili kome vec da bi mogao izaci na teren i igrati sa reprezentacijom?
jeza u ledja

#4534 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Eborg wrote:Interesantan problem.

Ma Spahić je zaigrao kada nije bilo tih pravila. Sjećaš se da je Slišković svojevremeno tražio od onog nekakvog Srbina iz Cvajte da uzme naše državljanstvo i bude nam playmaker ali je nakon razmišljanja odbio. Dakle, tada je mogao i Ailton zaigrati za BiH.

Što se tiče tih teftera, to sigurno nije tako. Gotovo svaka veća liga danas proizvodi igrače koji nisu nužno iz te zemlje i bilo bi glupo po defaultu ih tako svrstavati a jedan dio i nema njihova državljanstva.

Ovo o čemu govorimo nije regulirano FIFA-inim zvaničnim pravilnicima već je isključivo stvar prakse koju poznaje NFSBiH koju su razradili s njima na seminarima i slično.
Ma ne mislim da ga po defaultu stavlja kao "Francuza" ako igra u juniorima Lillea recimo. Nego se po defaultu pri registraciji igraca (a igrac se mora registrovati pri savezu) izmedju ostalog upisuje i njegovo drzavljanstvo.
Dead Man Walking

#4535 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

jeza u ledja wrote:
Dead Man Walking wrote:Ma oko ovog sportskog drzavljanstva ima dosta "slobodnog sudijskog uvjerenja" koliko sam ja skontao, jer ima nekih slucajeva koje je bas tesko objasniti pravilnikom. Ko ima jak lobi u FIFI i UEFI vjerovatno moze izvarijantisati da se tamo na jedno oko zazmiri ako zapne.

Hmm, ma sumnjam da bas moras pokazivati pasos. Kome? Sudiji? Ono sudija dodje prije utakmice u svlacionicu i kaze "hajmo pasose na pregled"? :P
Recimo, hipoteticki, U-18 reprezentacija igra prijateljsku utakmicu u Sarajevu sa nekom zemljom. I sad neki momcic od 17 godina sto igra recimo u Pofalickom nastupa za nas. I recimo taj momcic nikad van BiH nije isao. Sad po tebi on treba izvaditi pasos da bi u Sarajevu pokazao isti nekom sucu ili kome vec da bi mogao izaci na teren i igrati sa reprezentacijom?
Govorio sam za A tim, a mozebit i da je u mladim isto, mada ne mora znaciti jer je ocito da do 21 godine pravila i nisu tako zestoka. Pa pokazuje se delegatu, ili ko vec vodi zapisnik sa utakmice. Recimo ja rekreativno igram ligu i prije svake utakmice sudija provjeri registracijske kartice svakog igraca. Mozes onda zamisliti kako je to na najvisem nivou. Jer da nije tako, sta sprijecava recimo Mujdzu da sad opet uzme pasos Njemacke?
Eborg

#4536 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Mora se to uraditi, naravno, moraju biti pasoši u reprezentativnim utakmicama. Mislim da delegat utakmice to sve pokupi i pribilježi. Pa ima ona anegdota kada smo igrali sa Albanijom prvu prijateljsku - bilo francuskih, turskih, hrvatskih, njemačkih pasoša i tek pokoji sa ljiljanima. :mrgreen: Mislim da se prije moglo prijaviti sa stranim pasošem za prijateljske utakmice ali ako je ispunjavao uslove da igra za reprezentaciju (Grlić je igrao sa njemačkim pasošem u prijateljskim tekmama dok mu nije bio gotov pasoš BiH).

Kao što rekoh, mislim da to nema veze sa tefterenjem i s tim primjerom iz juniora Lillea. Jednostavno ako ispunjavaš uslove - igraš. Ako želiš da promijeniš reprezentaciju, tražiš to od FIFA-e.
jeza u ledja

#4537 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Ja i dalje mislim da ti na osnovu pasosa ili uvjerenja o drzavljanstvu dobijes registracijsku karticu (ili sta vec) i to je ono sto se pokazuje delegatu, a ne sam pasos.

Moguce da je to pravilo za 21 godinu tacno. Ali i onda znaci da kad napunis 21 godinu, a nisi nikad igrao za reprezentaciju (bilo koju), da te negdje automatski pribiljeze kao "fudbalskog drzavljanina" te i te zemlje.
Dead Man Walking

#4538 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

jeza u ledja wrote:Ja i dalje mislim da ti na osnovu pasosa ili uvjerenja o drzavljanstvu dobijes registracijsku karticu (ili sta vec) i to je ono sto se pokazuje delegatu, a ne sam pasos.
Ali u tom slucaju izvadis karticu i nakon toga promjenis pasos i zayebes ih.
jeza u ledja

#4539 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Dead Man Walking wrote:
jeza u ledja wrote:Ja i dalje mislim da ti na osnovu pasosa ili uvjerenja o drzavljanstvu dobijes registracijsku karticu (ili sta vec) i to je ono sto se pokazuje delegatu, a ne sam pasos.
Ali u tom slucaju izvadis karticu i nakon toga promjenis pasos i zayebes ih.
hmm. dobro si.

znaci mozda fakat onda moras pasose na pokaz. :D
shalla

#4540 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by shalla »

Jbt tačno mi neprijatno zbog lake, mightymatcha i ostalih koji nas ubjeđivaše da je Zukanović u rangu Vasilića ili sličnih ;-)
Bio bi ovaj Pape vrhunski selektor da malo češće dođe na forum da pogleda koga mu to mi pojedini predlažemo hehehe (šala mala)...

Sent from my iPhone using Tapatalk
originalfajic

#4541 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by originalfajic »

ta će nam iko
Frtalj_Duše

#4542 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Frtalj_Duše »

O Bože, zašto Ibrahimović ne igra za Bosnu, lik vrijedi čitavog nam tima. Zaštooooo??? :cry:

From my SGSII via Tapatalk 2.
Generalbih

#4543 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Generalbih »

Frtalj_Duše wrote:O Bože, zašto Ibrahimović ne igra za Bosnu, lik vrijedi čitavog nam tima. Zaštooooo??? :cry:

From my SGSII via Tapatalk 2.
Da ja vidim sa Munjom koliko mu je para trazio pa javim tek tada cemo imati odgovor zasto Ibrahimovic
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4544 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by JoseMujica »

ako ima ko iz Zenice da ode u posjet pa nam provjeri ovo s Munjom :D oošto je jedini popušio za grijehe čitavog establišmenta možda otvori dušu :lol:
originalfajic

#4545 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by originalfajic »

'ta će Zlatan, imamo mi takvih na bacanje.

Kladim se da se pojedinci u reprezentaciji i savezu boje Hajrovića, njegovog znanja i umijeća, šta bi sve mogao (po)kazati pa bi se tek skontalo koji su ovi ostali mediokriteti. Zato mu i nema mjesta u BiH.

Sretno u Švici Hajra :thumbup:
Generalbih

#4546 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Generalbih »

Post ispred za BAN
fortaleza

#4547 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by fortaleza »

Generalbih wrote:Post ispred za BAN
Da, BAN Josip Jelačić... :D

Također Hajroviću sretno u Švici, naravno, osim protiv ovih naših hr, BiH i raje... A čekaj, i Švica je naša, balkanska domaća. :D
tataćusak

#4548 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by tataćusak »

JoseMujica wrote:ako ima ko iz Zenice da ode u posjet pa nam provjeri ovo s Munjom :D oošto je jedini popušio za grijehe čitavog establišmenta možda otvori dušu :lol:
Dje je onaj @elborg da ga priupita :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4549 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by JoseMujica »

tataćusak wrote:
JoseMujica wrote:ako ima ko iz Zenice da ode u posjet pa nam provjeri ovo s Munjom :D oošto je jedini popušio za grijehe čitavog establišmenta možda otvori dušu :lol:
Dje je onaj @elborg da ga priupita :lol: :lol: :lol:
i nek mu ponese 10dk kafe, pola kile kocke, 1 l soka od jabuke i Jadro keks od raje s foruma
Eborg

#4550 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

I ja sam se zaželio svog dragog Smogograda, kad odem ima da se pojavim s obrazom našem Munji. :mrgreen:
Post Reply