BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#4526 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

banjaluka078 wrote: 30/10/2025 20:41
Chloe wrote: 30/10/2025 18:27
Da ono tužillac i policija odrade kako treba svu proceduru i dokazni materijal, da ne bude propusta koji bi im pogodovati kod suđenja. A već će nekad neko baciti sapun pred njih.
I da im se branioci ne zalažu više nego što moraju.

Nedavno naletjeh na izlaganje branioca po službenoj dužnosti u slučaju obljube djevojčice sa smetnjama u razvoju od strane člana porodice; odbrana kaže da sud treba uzeti u obzir to da je oštećena već "poremećena", pa da predmetno djelo ne ostavlja veću traumu po psihu. Haman "oštećena je svejedno oštećena".
Željela sam povratiti.
I tako se zalaže za nekog ko ga ne plaća, siromašni su, troškove će snositi budžet. Znači, nije neka novčana motivacija. Pomislih da možda i sam misli da je učinjeno u redu, ma koliko mu diploma govorila da nije.

Okruženi smo duboko poremećenim jedinkama.
Zakoni po med saznanjima sa pocetka 19.st
I niko ih ne misli mijenjati niti preispitivati.
Nasa stvarnost.
banjaluka078

#4527 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

moimoi wrote: 30/10/2025 20:51

Nasa stvarnost.
I shvatanja. Ovdje je sudio sudija koji je privatno tvrdio da žena ne može biti silovana ako to ne želi. Da jako "stisne", ne bi joj mogao niko ništa. Kasnije otišao u advokate, branio takve kriminalce.
banjaluka078

#4528 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

moimoi

#4529 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

banjaluka078 wrote: 30/10/2025 20:55
moimoi wrote: 30/10/2025 20:51

Nasa stvarnost.
I shvatanja. Ovdje je sudio sudija koji je privatno tvrdio da žena ne može biti silovana ako to ne želi. Da jako "stisne", ne bi joj mogao niko ništa. Kasnije otišao u advokate, branio takve kriminalce.
Vjerovatno je i sam silovatelj.. tj indoktriniran.
Sve to uci iz literatura pisanih prije 100god.
dječak sa šibicama

#4530 Re: BiH - Crna hronika

Post by dječak sa šibicama »

Politicki prvaci i policijski celnici uhvaceni u skandaloznoj prici oko prisilne prostitucije, na forumu tri posta o tome.

O Dodiku milion.

Stanje nacije u slici i rijeci.
tokio25

#4531 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

mene raduje da je najmanja kazna 10 godina
e sada pitanje je samo da li ce biti olaksavajucih okolnosti propusta tuzioca itd
Osmi Socrates

#4532 Re: BiH - Crna hronika

Post by Osmi Socrates »

Da ono tužillac i policija odrade kako treba svu proceduru i dokazni materijal, da ne bude propusta koji bi im pogodovati kod suđenja. A već će nekad neko baciti sapun pred njih.

Nedavno naletjeh na izlaganje branioca po službenoj dužnosti u slučaju obljube djevojčice sa smetnjama u razvoju od strane člana porodice; odbrana kaže da sud treba uzeti u obzir to da je oštećena već "poremećena", pa da predmetno djelo ne ostavlja veću traumu po psihu. Haman "oštećena je svejedno oštećena".
Željela sam povratiti.
I tako se zalaže za nekog ko ga ne plaća, siromašni su, troškove će snositi budžet. Znači, nije neka novčana motivacija. Pomislih da možda i sam misli da je učinjeno u redu, ma koliko mu diploma govorila da nije.

Znam da će mnogi ovo pogrešno shvatiti, ali braniocima i jeste dužnost da brane optuženog na svaki mogući način. To nije razlog da ih se proziva da su isti kao i optuženi i osuđeni, ili čak da opravdavaju djela osuđenog. Ili da su poremećeni.

U normalnim pravosudnim sistemima je sasvim očekivano da branioc koristi sve što misli da može pomoći njegovom klijentu da bude oslobođen ili da mu se dosudi manja kazna. Nema granica. Branioc, osim u rijetkim iznimcima, ne mora čak ni obavijestiti policiju da mu je optuženi priznao da je počinio krivično djelo za koje je optužen. Ne da ne mora, nego bi mu čak oduzeli licencu da bude advokat ako bi to uradio. Ponovo kažem, ima rijetkih izuzetaka od tog pravila. Svejedno, kada mu optuženi prizna da je počinio krivično djelo za koje je optužen, branioc ima obavezu da ne laže na suđenju ili da govori stvari za koje zna da nisu istina. On, dakle, mora planirati svoju odbranu tako da ne govori neistine na sudu. Zlatno pravilo svakog branioca je da nikada ne pita svog klijenta da li je počinio krivično djelo za koje je optužen, i da takav odnos postavi od početka odbrane.

Pravosudni sistem u BiH je sličan zapadnim sistemima po tome što je "adversarial". Što bukvalno znači da su dvije strane suprotstavljene u pravnoj borbi. Dvije strane iznose svoje činjenice pred onoga koji se bavi prosuđivanjem dokaza i iskaza iznijetih na suđenju. U BiH je to sudija, a u mnogim drugim zemljama je porota.

Posao dvije strane na suđenju je različit. Tužilac je dužan da bude dosljedan u utvrđivanju istine, čak i kad mu (državi, jer on predstavlja državu) ta istina ne ide u korist. Posao branioca je da pokuša svojim pravnim znanjem da oslobodi svog klijenta od optužbe. Razlika između ovo dvoje je, kao što se i vidi, drastična. Braniocu istina nije prioritet na suđenju. Prioritet mu je da mu klijent bude oslobođen.

Apelacioni sudovi, kad dobiju slučaj, prvo što utvrđuju je da li je branioc svog klijenta branio adekvatno svim pravnim sredstvima. I imaju moć da ponište suđenje zbog neadekvatne odbrane, bez obzira što je presuda donijeta na dokazima čvrstim kao beton.

Zašto je sve ovo važno? Pa zato što ograničava moć države pred sudom. Mnogima se to čini nevažno, ali neka zamisle državu koja optužuje i osuđuje koga hoće i kako hoće, a da branioc služi samo kao voštana figura. Takva država bi brzo postala ona koja tlači i narod i pojedince da bi sama sebe očuvala. Dakle, uloga branioca je u pravosudnom sistemu ključna, čak i kada je branioc po službenoj dužnosti, to jest država ga plaća.

Ona ga plaća da adekvatno obavlja svoj iznimno važan zadatak u pravosudnom sistemu. Nekima se to gadi, ali samo u zavisnosti od slučaja koji je pred sudom ili o kojem su čitali. On mora svoj posao obavljati najbolje što umije bez obzira kakav je slučaj u pitanju.

Šta bilo ko od nas pojedinačno misli o njima je nevažno. Ljudi su skloni da sudske slučajeve procjenjuju emocijama. Nekad im je veoma važno da branioc obavlja svoju dužnost savjesno, a nekad im se branioc gadi i najbolje je da ga i nema. Branioci nemaju luksuz da uključuju emocije kad je u pitanju obavljanje posla. Neko mora obavljati tu dužnost. Što bolje oni obavljaju svoju dužnost i društvo je zdravije.
Last edited by Osmi Socrates on 31/10/2025 06:03, edited 1 time in total.
toska

#4533 Re: BiH - Crna hronika

Post by toska »

@Osmi Socrates, znaju to svi ovdje izuzev tih nekih detalja, ali ono što je legalno pa i potrebno po ocjeni društva i vlasti ne znači i da je prihvatljivo ponašanje ili zanimanje.
Legalni su i privatni utjerivači duga, kao onaj Matrix u BiH I Hr, ali taj posao pravi čovjek ne prihvata ni u nuždi.

Posao odbrane je častan u gro slučajeva i služi tome što si naveo, ali u, ne znam, 10, 20% treba biti baš đon obraz pa to raditi, Svakome se nesto omakne u životu, ali ne u trajanju od 30 ili 40 godina tokom radnog vijeka i dobre zarade na ime toga.
Osmi Socrates

#4534 Re: BiH - Crna hronika

Post by Osmi Socrates »

I najgore zločince neko mora braniti na sudu. Pravo na pravično suđenje, a to uključuje i adekvatnu odbranu, je garantirano ustavom u svim normalnim zemljama, kao i Evropskom Konvencijom za ljudska prava (?).

Dakle, bez obzira kakav je branioc kao ličnost, i koga brani na sudu, sama njegova pojava je garant pravičnog suđenja i poštovanja Ustava tokom krivičnog postupka. Bez njega, nemaš ni pravne države.

Ostalo je nebitno. Dobra zarada je rezultat kvaliteta obavljenog posla, baš kao i u svakom drugom zanimanju.

Nije mi jasno kakve to veze ima sa privatnim utjerivačima dugova. Kakve oni veze imaju sa pravima, sudovima, ustavima i pravnom državom?
banjaluka078

#4535 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Jako dobro znam šta je zadatak branioca i kakva su prava osumnjičenog.
Ali, moje je lično mišljenje, da ma braniti tako da si svom klijentu osigurao da je imao sva svoja prava i da ni u jednom dijelu postupka nisu povrijeđena. Minimum zalaganja koji se mora ispuniti. Npr. vidi ima li uslova za sporazum o priznanju krivice, ne idi na sud, dobij za njega blažu kaznu.
A ima tvrditi da je oštećena već oštećena, pa nema štete. Ljigavo je za pomisliti, a kamoli napisati. Mora li ga baš toliko braniti? Valja se pogledati u ogledalo.
toska

#4536 Re: BiH - Crna hronika

Post by toska »

Osmi Socrates wrote: 31/10/2025 05:23 ...
Dobra zarada je rezultat kvaliteta obavljenog posla, baš kao i u svakom drugom zanimanju.
Ili glavna motivacija? Hajd, to nije tema.
Osmi Socrates wrote: 31/10/2025 05:23 ...
Nije mi jasno kakve to veze ima sa privatnim utjerivačima dugova. Kakve oni veze imaju sa pravima, sudovima, ustavima i pravnom državom?
Ima jer govorimo o tipu ličnosti.

Može ovako, dželat(I) je isto dio pravnog sistema i dio državnog aparata koji ga dobro plaća.
Da li bi ih volio za prijatelja ili komšiju?

Nije sporan pravni sistem niti odbrana najvećih zločinaca, sporan je njihov profil ličnosti, ali za svaki dobro plaćeni posao nace se odgovarajući, to je sigurno, nema brige.
Osmi Socrates

#4537 Re: BiH - Crna hronika

Post by Osmi Socrates »

To o tipovima ličnosti je rasprava za djecu, a ne za ozbiljnu diskusiju o bilo čemu. I Radovan Karadžić je bio psihijatar dok nije postao ratni zločinac. Šta to zapravo govori o bilo čemu?

U svakoj profesiji ću naći tip ličnosti koji ne zadovoljava moje moralne standarde. Ja bih lično ukinuo veliki broj profesija, jer mogu naći nemoralne detalje u njima.

Nemoj samo da počnem listati.

I opet sve to nema nikakve veze sa braniocima. Kao što je objašnjeno, oni obavljaju za društvo veoma važan posao.
Osmi Socrates

#4538 Re: BiH - Crna hronika

Post by Osmi Socrates »

banjaluka078 wrote: 31/10/2025 06:18 Jako dobro znam šta je zadatak branioca i kakva su prava osumnjičenog.
Ali, moje je lično mišljenje, da ma braniti tako da si svom klijentu osigurao da je imao sva svoja prava i da ni u jednom dijelu postupka nisu povrijeđena. Minimum zalaganja koji se mora ispuniti. Npr. vidi ima li uslova za sporazum o priznanju krivice, ne idi na sud, dobij za njega blažu kaznu.
A ima tvrditi da je oštećena već oštećena, pa nema štete. Ljigavo je za pomisliti, a kamoli napisati. Mora li ga baš toliko braniti? Valja se pogledati u ogledalo.
Mora jer mu je to posao. Ne znam kako ovo može biti nejasno. Recimo, sporazum o priznanju krivice je odluka klijenta, a posao njegovog branioca je da mu predstavi dobre ili loše posljedice zbog neprihvatanja takvog sporazuma.

I to na način da mu objasni da su dokazi protiv njega prejaki da bi se izvukao na sudu. Ili da nemaju šansu da ga proglase krivim jer nemaju dokaze.

A ne na način da mu kaže "moralno je priznati krivicu". Jer sam advokat i ne treba znati da li je on počinio krivično djelo. Njegov posao nije da se bavi moralnim karakteristikama optuženog.

A sve ostalo što se dešava na sudu je do sudije.
Rejhana

#4539 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rejhana »

Better Man wrote: 30/10/2025 15:44 Sve odgovorne policajce i tog profesora ili nastavnika lijepo skinuti do gole kože, a onda uzeti sjekiru i odsjeći im onu stvar.

Dug je spisak odgovornih.

Šta je sa Centrom za socijalni rad, direktor-om/icom doma za nezbrinutu djecu, itd?
moimoi

#4540 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

A moze li branioc, umjesto da kaze da je ostecena osoba s poteskocama koja se nece ni sjecati traume.. sto niti je tacno.. niti moze dokazati, reci da je njegov klijent osoba koja ocigledno ima poremecaj? I kojem bi trebalo psihijatrijsko lijwcenje?
Laertes

#4541 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laertes »

Ljudi, slažem se sa učesnicima rasprave.
Može li samo "branilac" a ne "branioc"?
Pozdrav od GrammarNazija :mrgreen:
DaysleepeR

#4542 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Chloe
Photo mod

#4543 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

Željela sam povratiti.

Taj branioc je ogilio svoj (ne)karakter, pokazao nemoć i neznanje s takvom odbranom,
nije mogao za branjenika s tim ništa postići.

Kvalitetan tužilac, uz profesionalne istražitelje koji su mu produžena ruka, su najbitniji.
Za mnogo slučajeva znam da su oni podbacili i kazne bile manje.
Svakako zavisi i od sudija, ali ni oni ne mogu puno oscilirati ( ako su potkupljeni) kad je tužba i ekipa iza nje dobra.

BiH je primjer šta od države mogu napraviti korumpirani pravnici na određenim pozicijama, od tužilaca pa dalje.
Osmi Socrates

#4544 Re: BiH - Crna hronika

Post by Osmi Socrates »

moimoi wrote: 31/10/2025 08:50 A moze li branioc, umjesto da kaze da je ostecena osoba s poteskocama koja se nece ni sjecati traume.. sto niti je tacno.. niti moze dokazati, reci da je njegov klijent osoba koja ocigledno ima poremecaj? I kojem bi trebalo psihijatrijsko lijwcenje?
Može naravno, ako smatra da je to najbolje moguće rješenje za njegovog klijenta, a ne zato što se forum složio da branilac (evo poslušao sam grammar nazija) mora tako raditi da zadovolji naše moralne standarde.

I da ne odgovoram dva puta. Na ovo od Chloe. Naravno, i tužilac ima odgovornost da svoj posao radi najbolje što može. Hiljade su suđenja gdje tužilac ne samo da ne radi svoj posao kako treba, nego ga radi i protiv svoje obaveze da na sudu bude dosljedan istini. Pa samo gleda da osudi nekoga bez ikakvih skrupula. Jedini koji državu spriječava u takvoj samovolji su branioci ili eventualno apelacioni sudovi.

Čak gleda i da zloupotrijebi sud rulje (čitaj javnosti) da bi postigao svoj cilj.
Chloe
Photo mod

#4545 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

Rejhana wrote: 31/10/2025 08:46
Better Man wrote: 30/10/2025 15:44 Sve odgovorne policajce i tog profesora ili nastavnika lijepo skinuti do gole kože, a onda uzeti sjekiru i odsjeći im onu stvar.

Šta je sa Centrom za socijalni rad, direktor-om/icom doma za nezbrinutu djecu, itd?
Obzirom da je uska saradnja između tih ustanova i policije,
i zajednički cilj sigurnost i bezbjednost te djece,
teško da su sumnjali u policiju. A da su upleteni,bili bi privedeni s njima.

Navodno su djevojčice "bježale" iz doma, što je dodatno omogućilo
policiji da minupuliše situacijom.
Može im se zamjeriti nebriga jer nisu kod djevojčica primjećivali
materijalnu promjenu, obzirom na novac koji je njima išao.
Međutim, ni neki roditelji ne registruju promjene kod djece dok ne odu
preduboko u određene probleme.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4546 Re: BiH - Crna hronika

Post by Truba »

postavlja se pitanje ko nije korumpiran u ovoj državi
sinuhe

#4547 Re: BiH - Crna hronika

Post by sinuhe »

Ne javlja se niko već drugi dan. Neće biti ni ostavki ni otkaza.
banjaluka078

#4548 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Profesor dobio otkaz.
Dosadno mii

#4549 Re: BiH - Crna hronika

Post by Dosadno mii »

Ne zna se ko je prijavio slucaj da se istrazi ?
Better Man

#4550 Re: BiH - Crna hronika

Post by Better Man »

Rejhana wrote: 31/10/2025 08:46

Isto. Svim odgovornim ma ko da su uraditi ovo što sam napisao prije.
Post Reply