Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#4526 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:A kad kažeš da smo imali priliku? Gdje i kad?
Tuzla, Zenica, Sarajevo...
To za Vozucu stoji, zlocin, ali je to od strane elemenata nad kojima nismo imali efektivnu kontrolu.
Sva ta ritualna klanja koja su pocinili oni budalasi nemaju veze sa onim sto je Armija BiH bila. Sta da radis, otrglo se kontroli, desava se i puno
ozbiljnijim i profesionalnijim vojskama od nase.

Nama se pred nosom kompletan Donji Vakuf evakuisao, gledali mjesavinu civila i vojske sa nekih pedesetak metara, niko nije metka prema njima
opalio, a da se htijelo moglo se to sve pobiti. Najlakse je biti budala i katil, treba zivjeti kasnije sa tim.

Ja sam te pitao gdje smo to mi vojnički upali,sem u Vozuću? I najlakše je reći,nismo to mi nego neki strani elementi.Uvijek je neko drugi kriv a mi nismo.Je li ijedan uhapšen od strane vojne policije ili MUP-a? Nije vala niti jedan a još se snimali kamerama.Dosta tuzlanski,zeničkih i sarajevskih Srba bilo je angažovano u Armije BiH i MUP-u i to nam nisu bili neprijatelji.A nisu ni tamo svi ostali živi. ;-)

hajmo nazad na temu.
PM72

#4527 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:PM72,
Samo u Zenici je za vrijeme rata zivjelo 22 hiljade Srba.
Ne znam sta je Bosnjake zaustavilo da ih poredaju na zid i pokose mitraljezom ?
Poruse sve njihove bogomolje ?
Zenu i djecu stave u autobus i istjeraju vani ?

Kad smo svi isti, po tvojoj prici ? :-) :-)
Pošto ti znaš tri svjetska jezika i mahinalno izvališ nebulozu,de živ bio reci mi gdje ja to napisah kako su svi isti? Hoćeš li na engleskom da te pitam?
45cents

#4528 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Fudo387 wrote: U slucaju Svabe vladavina zakona, ili ti mislis da policaj ne parmaci? :lol:
I SFRJ milicija je pendrečila, ne može se reći da nije.
Pa bilo je i zatvora i kazamata.
Ne može se reći da nije bilo..
Od Golog otoka do Zenice, Foče, itd.
Možeš li pojasniti razliku?

Zašto je Njemački pendrek sačuvao Njemačku i učinio je još boljom, a SFRJ pendrek nije sačuvao ništa, čak ni dva prsta obraza?
PM72

#4529 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

I švabo je stoka nekulturna čim se nađe van domašaja svojih zakona.zato što je tamo sve regulisano,od pišanja u bazen do pljuvanja na ulici.Samo po džepu.
Fudo387

#4530 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Ja sam te pitao gdje smo to mi vojnički upali,sem u Vozuću?
Mislim da sam ti dao primjer.
PM72 wrote:I najlakše je reći,nismo to mi nego neki strani elementi.Uvijek je neko drugi kriv a mi nismo.
Ko kaze da nismo krivi?
Jesmo, trebali smo to sprijeciti, kad vec nismo onda smo pocinioce trebali propisno kazniti, streljanjem.
Rekoh vec, nismo mi savrseni, te stvari desavaju se i puno ozbiljnijim vojskama, no to nam nije bio modus operandi.
skupljac_zeljeza

#4531 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

NIN wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
NIN wrote:
Nego, haj'mo 'vako pa priupitati, a po cemu je ovo danasnje uredjenje bolje u odnosu na ono koje mu je prethodilo?
Misliš demokratija ili monopol jedne ideologije koji se pretvorio u decenije totalitarizma? Da budem jasan, ni demokratija nije idealno uređeno društvo, ali je bolje. To su mogli prepoznati oni koji su putovali i kada je SFRJ postojala. Više je socijalizma bilo u pola zapadnih evropskigh država nego u 'socijalističkom-istočnom' lageru. Pitanje je možda da li smo mi pod inercijom onog sistema ispravno shvatili demokratiju pa danas imamo političare koji ne znaju samo prepisati postojeće. Ili im je ovako dobro pa ne žele da mijenjaju. Ali to ne opravdava naslov teme jer onaj sistem nazvati ozbiljnim je prilično neozbiljno....nije slučajno nastao izraz....kazazovština.
Nije valjao onaj sistem i uredjenje, a za danasnju patnju pod ovim danasnjim strucnjacima je kriv sistem s pocetka recenice!? Ma nemoj! :lol:
Ko su stručnjaci koji su pioniri uvođenja novog sistema? Sve Titovi pioniri. Šta su bili Milošević, Dodik, Tuđman....i ostala imena više ili manje zvučna koji su pobacali crvene knjižice i uzeli nove. Da li su se promijenili? Nisu. Ima dobra knjiga od Miloša Ilića "Sociologija kulture i umetnosti" gdje on humor stepenuje pa najsmješnije je ono što je najbliže našoj realnosti u kojoj možemo sebe prepoznati ili stanja oko sebe. Šojić onda, Šojić danas.

PM72

#4532 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Jesmo, trebali smo to sprijeciti, kad vec nismo onda smo pocinioce trebali propisno kazniti, streljanjem.
Rekoh vec, nismo mi savrseni, te stvari desavaju se i puno ozbiljnijim vojskama, no to nam nije bio modus operandi.
:thumbup:
Fudo387

#4533 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

45cents wrote:
Fudo387 wrote: U slucaju Svabe vladavina zakona, ili ti mislis da policaj ne parmaci? :lol:
I SFRJ milicija je pendrečila, ne može se reći da nije.
Pa bilo je i zatvora i kazamata.
Ne može se reći da nije bilo..
Od Golog otoka do Zenice, Foče, itd.
Možeš li pojasniti razliku?

Zašto je Njemački pendrek sačuvao Njemačku i učinio je još boljom, a SFRJ pendrek nije sačuvao ništa, čak ni dva prsta obraza?
Pa dok su pendrecili i funkcionisala je, doduse oni su to neselektivno i zestoko marali, mislim da su se na kraju umorili. :D
prog321

#4534 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

PM72 wrote:
prog321 wrote:PM72,
Samo u Zenici je za vrijeme rata zivjelo 22 hiljade Srba.
Ne znam sta je Bosnjake zaustavilo da ih poredaju na zid i pokose mitraljezom ?
Poruse sve njihove bogomolje ?
Zenu i djecu stave u autobus i istjeraju vani ?

Kad smo svi isti, po tvojoj prici ? :-) :-)
Pošto ti znaš tri svjetska jezika i mahinalno izvališ nebulozu,de živ bio reci mi gdje ja to napisah kako su svi isti? Hoćeš li na engleskom da te pitam?

Pa rekao si:
PM72 wrote:Nemoj misliti da Bošnjo ne bi klao sve odreda i srušio sve crkve samo da je imao zeleno svjetlo i takvu politiku..
Sad mi reci ko je zabranio to zeleno svjetlo Bosnjacima osim vlastite casti i ponosa ?
PM72

#4535 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Ne znam jesi li imao tu nesreću da imaš iskustvo ratovanja ali naše vlasti nisu dozvoljavale protjerivanje i ubijanje srpskog i hrvatskog stanovništva.Jedina stvar koju cijenim kod Alije jeste što nikad nije izdao naredbu da se neko ubije ili protjera.Moj komandir nije dozvoljavao maltertiranje stanovnika a kamoli da nekog ubijemo.A sa nama zajedno bili Srbi i Hrvati.A kakva čast i ponos? O čemu to ti?
prog321

#4536 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Politiku kreiraju ljudi.
Da je komandir bio stoka i naredio streljanje civila, neki bi se pobunili ali vecina bi izvrsili naredbu. Zar ne ? :-D
PM72

#4537 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:Politiku kreiraju ljudi.
Da je komandir bio stoka i naredio streljanje civila, neki bi se pobunili ali vecina bi izvrsili naredbu. Zar ne ? :-D
Dobro jutro Kolumbo! O čemu ja pričam čitavo vrijeme? Ni svi Srbi nisu ubijali ;-)
Mohamad Sissoko

#4538 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

NIN wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
NIN wrote:
Nego, haj'mo 'vako pa priupitati, a po cemu je ovo danasnje uredjenje bolje u odnosu na ono koje mu je prethodilo?
Misliš demokratija ili monopol jedne ideologije koji se pretvorio u decenije totalitarizma? Da budem jasan, ni demokratija nije idealno uređeno društvo, ali je bolje. To su mogli prepoznati oni koji su putovali i kada je SFRJ postojala. Više je socijalizma bilo u pola zapadnih evropskigh država nego u 'socijalističkom-istočnom' lageru. Pitanje je možda da li smo mi pod inercijom onog sistema ispravno shvatili demokratiju pa danas imamo političare koji ne znaju samo prepisati postojeće. Ili im je ovako dobro pa ne žele da mijenjaju. Ali to ne opravdava naslov teme jer onaj sistem nazvati ozbiljnim je prilično neozbiljno....nije slučajno nastao izraz....kazazovština.
Nije valjao onaj sistem i uredjenje, a za danasnju patnju pod ovim danasnjim strucnjacima je kriv sistem s pocetka recenice!? Ma nemoj! :lol:
Zaostavstina i mentalitet onog sistema je i danas prisutan i otezava a ti se mozes kleberit do sutra.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4539 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

@naso-evo vidis primjera ljudi koji onom sistemu pridaju dijabolicne moci
Fudo387

#4540 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
prog321 wrote:Politiku kreiraju ljudi.
Dobro jutro Kolumbo! O čemu ja pričam čitavo vrijeme? Ni svi Srbi nisu ubijali ;-)
Istina, ali dobar dio je to odobravao ili okretao glavu na drugu stranu praveci se da sve to ne vidi.
I ok, haj' sto onda, luda vremena, mozes izgubiti glavu za sitnicu, ali zasto i danas?
Pored mora dokaza o zlocinu, njemu najteze pada sto mu to smrdi pored kuce(vidi one kremanjonce kako su zivjeli pored Tomasice), toliko
naroda a pala kapa na dvadeset zena u crnom da jasno i glasno kaze, da, zlocin je mamu vam jebem nenormalnu.
Na drugoj strani citav stadion urlice noz zica...
PM72

#4541 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Vidiš kako se oni drže zajedno,čak i u zlu.A Bošnjo bi prvi progovorio,makar na guzicu.Ljudi se vratili u okolinu Foče i zavadili se oko međe.jedna od strana u "sukobu" nazvala policiju u Foči i rekla kako njegov komšija ima sakrivenu automatsku pušku.Došla murija i sve izvrnula naopako.Našli mu par pušaka ,municiju...bio u zatvoru,naplaćao se kazni da bi on povalio tog komšiju kad je u krivolovu ubio srndaća.sad i on plaća kaznu,uzeli mu regularnu lovačku pušku a Srbi se cerekaju glupim Bošnjama.

Zato sam ti rekao da smo najpokvarenije pleme.Kad si čuo da neki Srbin psuje drugom Srbinu recimo Jasenovac? Kad si čuo da je jedan drugog povalio da ima sakriveno oružje ili da je u ratu ubio koga?
Fudo387

#4542 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Vidiš kako se oni drže zajedno,čak i u zlu
Izvini prijatelju, ali nemoj da mi oni budu primjer kako se zajedno drzati, pogotovo u zlocinu.
Jednostavno ne mogu sebe da zamislim u zajednistvu sa nekim manijakom koji natrpa punu kucu djece i zena, i onda ih sve zapali.
Ustvari, da budem iskren, nisam bas siguran sta si zelio poruciti svojim zadnjim postom.
PM72

#4543 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Dao sam ti primjere kako smo mi kvarni i kako se oni drže zajedno i kad je naopako.
Fudo387

#4544 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Dao sam ti primjere kako smo mi kvarni i kako se oni drže zajedno i kad je naopako.
E jebo ga ja PM ako znam sta ti vise hoces?
Jesmo li malo prije pricali o nasim govnima i kako bi ih trebali tretirati, a sad mi predlazes nesto skroz deseto. :lol:
Je l' treba da krijemo one ludake sa Vozuce ili da ih streljamo?
PM72

#4545 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Dao sam ti primjere kako smo mi kvarni i kako se oni drže zajedno i kad je naopako.
E jebo ga ja PM ako znam sta ti vise hoces?
Jesmo li malo prije pricali o nasim govnima i kako bi ih trebali tretirati, a sad mi predlazes nesto skroz deseto. :lol:
Je l' treba da krijemo one ludake sa Vozuce ili da ih streljamo?
ja ti napisah primjer o povratnicima u Foču i kakav smo narod a ništa nisam predložio ili savjetovao...što se tiče onih luđaka,svi su davno isparili guzice...
Gojeni H

#4546 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote: Sistem je funkcionisao dok je funkcionisao jer su bile druge okolnosti. A takodjer i drustveni standardi. Bosnjaci imaju razloga i hvaliti i kuditi. Kuditi Jugu jer sesta baklja nije odmah u grbu vec naknadno sto dovoljno govori o arsinima. Dati muslimanima samo prostor da se izjasne kao Srbi, Hrvati, Neopredjeljeni i poslije vjerski prefiks isto dokazuje da je u toj prici o ravnopravnosti i bratstvu-jedinstvu nesto smrdilo. Odnos prema Albancima nije bio isti kao odnos prema ostalima. Generalno su se "M"uslimani dozivljavali kao simpaticni glupani, sarmeri, muskarcine, pjevaci,.. ali operisani od politike, pameti, kulture,... i sa minimalnim udjelom u polugama vlasti, vojsci,.. Ulice u naseljima sa muslimanskom vecinom su cesto imenovanje po junacime srpske epike i historije. Historija je takodjer zanemarivala historiju Bosne i Bosnjaka,.. ljudi su tek krajem osamdesetih dosli do literature gdje su mogli citati o Bosnjanima, Crkvi Bosanskoj, stvarnoj slici islamizacije, svim detaljima borbe za bosansku autonomiju(Husein kapatan), oruzanom otporu austrijskim okupacionim trupama, alhamijado knjizevnosti, arebici, muslimanima u partizanima i naravno o Bosnjacima kao narodnoslovnom imenu i bosanskom jeziku.
Hvaliti Jugu je cinjenica da je doslo do industrijalizacije gdje su i muslimani mogli imati udio i skolovanja. Broj nezaposlenih i nepismenih je bio najnizi u historiji. Muslimani su dozivjeli svoj ekonomski, kulturni,.. uspon i nadosli na nivo gdje su se mogli pozabaviti svojom ulogom u drustvu i gdje im je mjesto.

Jugoslavija je trajala vise decenija i nekoliko generacija. Bilo kao kraljevina ili socijalisticka republika - muslimani jesu bili minorizirani i nisu imali atribute kao ostali. Taj period je dovoljan da se stvori tradicionalna slika kod ostalih i tradicionalni klise, stereotip,..... Zivimo danas u drzavi koja se ne moze porediti sa SFRJ po mnogo toga i zbog mnogo toga. Ali tacno je isto da su se iz bivse drzave prenijele uglavnom negativnosti a ne pozitivnosti. Isto kao sto sa istoka i zapada uvozimo uglavnom negativnosti.

Negativna zaostavstina iz SFRJ u kontekstu Bosnjaka je sljedeca:
- SDA je samo drugacije upakovala bivsi standard gdje ko drugcije kaze - klevece i laze, iako imamo pluralizam - opet se samo jedni tumace kao jedini dusebriznici i zastitnici nacije. A to je upravo naslijedjeno jednoumlje iz SFRJ.
- Podanicki mentalitet. Daj nam kruha i zabave a hebes politiku, ravnopravnost, i ko vlada.
- BiH se ne dozivljava kao suverena drzava u istom rangu sa ostalima kod susjeda. I dalje imamo mijesanja u unutrasnje stvari drzave, raznorazne blokade i stupice, spomene kompenzacije teritorija i indirektnu okupaciju. A to je upravo sesta buktinja koja je uvijek bila suvisna.
- Bosnjaci se ne priznaju kao ravnopravna nacija u istom rangu sa ostalima, ili barem ime jer upravo ime dokazuje da ta nacija ima svoju historijsku podlogu i sve politicke i kulturne atribute kao i ostali. A to je upravo atavizam bivseg sistema gdje se jos uvijek dozivljavamo samo kao neopredjeljeni ili vjera.
- Bosanski jezik se ne priznaje iako je preteca SH jezika i iako ima svoju historijsku podlogu i svoje rijecnike, udzbenike, gramatike iz vremena prije YU. Sta je to drugo nego nastavak bivseg Jugo standarda gdje imamo samo Srpskohrvatski ili Hrvatskosrpski jezik i nista vise.

Pa kako se gdje ko prepozna. Desnicari u Bosnjaka uglavnom imaju naslijedjeno jednoumlje iz bivse drzave gdje su samo jedni ispravni a drugi izdajice, komunjare,... satanizira se ateizam isto kao sto je bivsa YU satanizirala vjeru. Politicka podobnost po vjerskom kljucu gdje si danas podoban ako klanjas a prije si bio podoban ako ne klanjas. Ljevicari u Bosnjaka jos nisu skontali da je multietnicnost samo dio nase kulture i filozofije, stil zivota,.. a da ne moze biti politika i da je politiziranje multietnicnosti pogubno sto nam i proslost dokazuje. Pokusavaju naci zamjenu za jugoslovensku naciju u Bosancu i znaju da ostali to nece prihvatiti - a to upravo dokazuje razlicite arsine u poimanju nacija i vrednovanja koje sam gore naveo. Ne priznaju bosnjacko ime isto kao i jugosloveni. Ne priznaju bosanski jezik isto kao i jugosloveni nekada i pokusavaju naci neku novu slozenicu koja bi kao odgovarala i bila prihvacena i kod drugih.

Sumasumanum - ideja koja je odrzavala SFRJ u smislu anacionalizma, kosmopolitizma, muletietnicnosti,... je najbolji teren imala u muslimana posto sami nisu imali nacionalizam i naciju opcenito,... i ta ideja nije umrla sa SFRJ. Ideja je ostala kod ljudi kojima nedostaju pozitivne stvari bivseg sistema ali i dalje se od muslimana(ili ljudi sa imenom koje asocira na muslimansku porodicu) ocekuje da jedini na sebi eksperimentisu sa imenovanjem i definisanjem tako sto ce biti primjer necega sto je umrlo i nece nikada vise uskrsnuti.

Neko ne priznaje Bosnjake i bosanski jezik jer je srpski ili hrvatski nacionalista, fasista, mitoman i kreten.
A neko jer je jugonostalgicar, operisan od realnosti i kreten.
:thumbup:
Ovo nije lose jos jednom postaviti.
piupiu

#4547 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Dobro jutro svima!!! :P
Bratov brat wrote: Necu sister. ;-) Ja tu drzavu , iako ne postoji , volim i dan danas.
Pa, nisi na lošoj temi :perverzna: ... zapravo baš zgodna za iskazivanje ljubavi. :lol:

Vrijeme je za da jedan dan na temi započnemo pozitivnim vibracijama ... prvo ćemo 'vako :D :lol:

:igra1:

... a, sad ćemo u sevdaaaaaaah ... jer na svijetu ljepše nemaaaaaa ... hajmo ruke goreeeee ... :kiss:

:igra1:

Mislim da bi trebali organizovati dernek na temu Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, Bosno moja, divna mila ... i svi bi problemi bili kao rukom odneseni ... u prevodu, prestanite se svadjati i ujedati ... ovo je godina 2015., takorekuć 21. vijek i stoljeće ... i još k tome novi milenij(um)! :D :) :kiss:
piupiu

#4548 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

45cents wrote:
piupiu wrote:
Samo dvije napomene:

1. Samoupravni socijalizam (neka varijanta istog) se danas smatra progresivnim menadžmentom i uči u svjetskim menadžment školama pod raznim novim imenima ...
a) Kako spajaš berzansko poslovanje i tržište kapitala sa samouprvanim socijalizmom (gdje počinje jedno, a gdje se zaustavlja drugo)?
To su već objasnili svi oni američki neo-klasičari koji su se bavili jugoslovenskom ekonomijom i takozvanom 'ilirskom kompanijom', kako se zvao model za jugoslovensku samoupravnu firmu u njihovom razmatranju.

Za početak, oni su jugoslovensku ekonomiju nazivali tržišno-socijalističkom, što je bitna stavka kad se raspravlja s ljudima koji doživljavaju jugoslovensku ekonomiju kao centralizovanu, monolitnu i zatvorenog tipa i čitaju laičke internetske analize, pa kažu nije bilo spasaaaaa ... i raspalo seeeeee. Kad to pročitam, uvijek mi je prvo pitanje - a koju to vrijednost danas proizvodi Bosna, pa se još nije raspala? I uvijek ih napomenem da je BNP Bosne otprilike jednak jednom kvartalu samo jedne velike američke multinacionalne firme. No, dobro, idemo dalje.

Jedan pozitivnih primjera te 'ilirske' kompanije bio je beogradski Kluz. Napravljen 1952., tada je zapošljavao 200 radnika. 1984., Kluz je imao deset tvornica i 7,000 radnika, a oko 80% proizvodnje je plasirano na strano tržište. Onih 20% proizvodnje je plasirano na domaće tržište kroz 130 prodavnica širom Jugoslavije. 1980.-ih je Kluzov plasman proizvoda bio u prosjeku 70:30 (strano-domaće tržište).

U tom periodu, plate radnika su u prosjeku rasle 12% godišnje, i to je bila rijetkost u jugoslovenskim firmama 80.-ih, ali je očigledno bilo sasvim moguće u okviru svih sistemskih i ekonomskih okvira - i negativnih, i pozitivnih. Oko 2.5 miliona dinara je aktivno ulagano u kantine sa besplatnom hranom, zdravstvenu zaštitu radnika i fond za odmor radnika.

Ključ Kluzovog uspjeha su bile 3 stvari: 1. izvoz, 2. plate koje su bile vezane za indikatore produktivnosti i 3. samo-finansiranje u razvoju. Dakle, Kluz se razvijao od svojih zaradjenih para, a ne od kredita komercijalnih banaka - koji su zavili u crno veliki broj jugoslovenskih firmi.

Onda su, recimo, analizirali metalurški kombinat Bor. Prije 1965., dosta se fabrika elektro-materijala i dijelova žalilo da bakra ima, da je jeftin, ali da se neuredno i nedovoljno proizvodi, pa su nastajale nestašice na tržištu. Poslije ekonomske reforme, ukinute su subvencije i Boru je dozvoljeno da diže cijene. Prije toga bakru, cementu i uglju su cijene vještački održavane na vrlo niskom nivou jer su bili neophodni za industrijalizaciju.

Eh, onda je Radnički savjet Bora pregovarao sa Radničkim savjetima proizvodjača elektro-materijala i dijelova u regiji da im se da pravo da sami odredjuju cijene. Od tog trenutka bakra je bilo, bio je kvalitetniji, bio je skuplji, ali su proizvodjači bili spremni platiti za kvalitet i redovnu isporuku. Bor je počeo ostvarivati profit, koji je pokrivao kapitalne potrebe, poreze i bonuse za radnike. Dakle, kad je prestalo subvencioniranje i vještačko održavanje niskih cijena osnovnih materijala, firme su počele odredjivati svoje cijene na tržištu, pa i proizvoditi višak vrijednosti :D, odnosno stvarati dodatni kapital.

Slovenačka Iskra je bila još jedan takav primjer, pa Dimitrije Tucović i PKB u Beogradu, Energoinvest u Sarajevu, itd. Za sve njih karakteristično je da su sve odluke bile stavljanje pred Radnički savjet i da su Radnički savjeti odlučivali o njima, iako je, naravno, bilo tehnokratskih intervencija i manipulacija. Glavni problem kod zapadnih analiza samoupravljanja, odnosno glavni strah kapitalističkih ekonomista, je bio da bi se pod takvim sistemom radnici odlučivali samo i isključivo za ulaganje u više plate, umjesto za kapitalna ulaganja. Ni u jednoj od ovih firmi to nije bio slučaj i sve te firme bi sasvim dobro prošle i na tržištu kapitala, jer su bile klasično produktivne.

Problem je, naravno, postojao na makroekonomskom nivou - gdje se dešavala preraspodjela sredstava - pa se ulagalo u poboljšanje statusa radnika na Kosovu, na primjer, da bi ih se dovelo u kakav-takav paritet sa radnikom u Sloveniji, odnosno da bi im se omogućila slična kupovna moć.

Drugi problem je što su se pregovorima industrijski koncentrisanih firmi stvarali monopoli i oligarhije - prvo, zbog toga što je država promovisala integraciju i ukrupnjavanje, a drugo zato što su se uspješne firme dogovorale o cijenama i stvarale monopole. Ali taj problem postoji i u klasičnom kapitalizmu.

Kako god, vlasništvo radnika nad kapitalom i učešće u upravljanju u svakom slučaju nije nužno imalo negativne posljedice. Problem postoji u tretmanu kapitala u socijalističkoj ekonomiji - je li kapital samo vlasništvo nad sredstvima proizvodnje (koje je u ovom slučaju društveno) i kako se tretira finansijski kapital; a u našem samoupravnom dodatni je problem što se insistiralo na visokom nivou samofinansiranja firmi, i postojala je pretpostavka slobodnog tržišta, a u stvarnosti, ono je bilo koncentrisano u rukama nekoliko monopola i podložno političkim odlukama na ograničenom tržištu kapitala.

Danas je 'samoupravljanje' predment istraživanja (i prakse) naprednih menadžment teorija, odnosno stvaranja sistema radničko-dioničarskog vlasništva i direktne uprave u okviru jednog preduzeća i takvih modela ima u vrlo uspješnim firmama u od Kanade do Brazila i sve su one vrlo uspješne na berzi. Dakle, samoupravljanje je izdvojeno kao dobra i motivaciona metoda menadžmenta, a socijalizam kao ekonomski sistem je stavljen ad acta.
b) Ako ćemo mak na konac - ljudski rod poznaje samo jednu ideologiju. Ali nije to poenta... Nego, zamisli da neko Šveđanima saopšti da mogu imati samo jednu stranku i ko šta progovori protiv nje, spada pod odredbe verbalnog delikta?
Pa, nemam šta da zamišljam. Oni dolaze iz jednog kulturološkog sistema, a mi iz drugog. Moja teorija o verbalnom deliktu je potpuno kulturološka - nekad nisi smio protiv sultana i cara, poslije nisi smio protiv kralja i Tita, a i danas kod nas postoji kulturološki 'verbalni delikt'. Da ne idem dalje od ovog foruma, iznenadio bi se koliko poruka i prijava dobiju moderatori koje su sljedećeg sadržaja:

"Zašto se tom i tom dozvoljava da blati lik i djelo Alije Izetbegovića? Banujte ga!"
"Zašto se dozvoljava ova linija argumentacije, banujte ga!"
"Ko je ovaj nešto-fob, banujte ga!"
"Ko si ti da pričaš protiv Sarajeva, treba te namarat'!" :D

To puno govori o nama - a sve te poruke u ogromnom broju slučajeva stižu sa objašnjenjem kako ovo više nije totalitarni komunizam, već demokratsko društvo i da zato takva i takva mišljenja ne bi smjela biti dozvoljena. :lol:

:wink:
Fudo387

#4549 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

...bjezi. :skoljka:
Last edited by Fudo387 on 05/10/2015 23:32, edited 1 time in total.
zateznistub

#4550 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Nije se rodio ko je bošnji ugodio...

ču' nije bošnji juga odgovarala...

Kako će mu odgovarat' kad nije ni postojao...
Post Reply