Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
raoul duke

#4526 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

arzuhal wrote:
L u c i f e r wrote:Image
Šalu na stranu, ovo je u dobroj mjeri tačno :thumbup:

Jer islamizam nije islam (islamizam ≠ islam), to je, ukratko, politička ideologija (u suštini neozbiljna, ali s dalekosežnim katastrofalnim posljedicama svog djelovanja) koja ne sagledava, ne uzima i nema u vidu niti islam u cjelini niti islam u suštini nego uzima neke dijelove ili djeliće islama kako bi, tobože, na njima utemeljila i time opravdala smisao svog postojanja i djelovanja, njome se postiže određena jeftina i plitka manipulacija emocijama (muslimanskih) masa, s jedne, i obrnutih emocija kod nemuslimanske strane, s druge strane, a služi (promoterski) kao (samo jedna od bezbrojnih po svijetu i kroz vrijeme) orbita za ostvarenje ciljeva onog što se danas nameće, i vjernicima i ateistima, kao krajnja i neupitna vrijednost, kao vrhovno božanstvo - kapitalu.

Tu su ti neki momenti i razlozi zašto ja imam desetak PDF knjiga u folderu pod imenom "Terry Eagleton", engleskog filozofa, književnog teoretičara svjetskog renomea, ljevičara, marksistu, ateistu i - kritičara neoliberalnih ateističkih koncepcija, pripadnika New Atheism-a (Dawkins, Hitchens, Rushdie i sl) koje su potpuno besmislene osim što zorno pokazuju kako kapital (bog) uspjeva sve upregnuti - i vjeru i ateizam, kao i sve drugo - u svoju korist, pogotovo vječitim stvaranjem i upravljanjem problemima vezanih za njih, podsticanjem na sukobe, jačajući i smanjujući intezitet po potrebi, kako bi se profit (dobra djela, sevapi, itd) uvećavao. To se sve kreira u hramovima (bankama, multinacionalnim kompanijama, formalnim i neformalnim centrima moći, itd) i odatle upravlja, šalju se propovijedi i hutbe putem savremenih puteva komunikacije, a stado i torovi svih religija i -izama, uključujući i ateiste dakako, učestvuju u tom matriksu, u tom opijumu za mase...

Marks je onomad sjajno dijagnosticirao suštinu dunjaluka i "postavio Hegelov Apsolutni Duh na noge", samo što je u propisivanju terapije ostao nejasan i nedorečen pa je kasnije nastao haos :mrgreen:

I tu postoji - za one koji čitaju knjige, misle svojom glavom i o svijetu koji se ne svodi samo na njih same, a imaju i kućnog odgoja u komunikaciji s drugima - i vidi se očito jedna suštinska razlika i u odnosu prema religiji između nekih marksističkih, lijevih pripadnika ateizma i onih neoliberalnih (liberalizam je politička ideologija kapitalizma, traganje za odgovorima kako da se kapital što bolje unaprijedi i osnaži, narodi i klase su tu nebitni, a demokratija, slobode i slične ublehe i bajke za torove su priča kojom se opravdavaju fore) ateista koji grme protiv religije na sve načine, ne birajući načine "brutalnosti i duhovitosti" u svom pohodu...

Evo, Terry Eagleton je ćafir kojeg kao vjernik izrazito poštujem i s kojim bih volio više popiti kahva i provesti vremena, da čujem nešto od njega, od hiljade nekih vjernika. I sam Eagleton mi je fino, drugarski objasnio kako se mutavost i ahmakluk šire na jednak način i na vjernike i na ateiste, to veze nema s vjerovanjem ili nevjerovanjem, to je boles' koja napada određenu vrstu ljudi, pa da se klonim mutavih i ahmaka koliko se god to može, da uvijek iskoristim priliku da se maknem od takvih, što je zaista savjet hvale vrijedan, zar ne? :-D

I eto samo ovakva jedna tema (Eagleton vs. Dawkins&Hitchens) nije popularna među mnogim ateistima, nemoš' naći sugovornika za jedan opušten razgovor, pa samo gledaš kako se pod ateizmom svašta razumijeva i podrazumijeva, i na šta se svodi...Al' tamam...To je opet do pojedinaca, svako od sebe daje samo što ima, ne može dati ono što nema, drevna je to istina...
Eagleton vs Dawkins & Hitchens?

New Atheism?

Prvo si prozvao militante ateiste, onda kazes "salu na stranu"

Ovo je tek anbilivbl.. :-)
arzuhal

#4527 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

harač wrote:Terry Eagleton, a.k.a. britanski Zizek :roll:

toliko o tome
Ovo je ona jedna lapidarna, zaokružena i razrješujuća misao iz balkanske kafane, tipa "Heidegger je rek'o da je jezik kuća bitka, znam ba Heideggera **bo te on..." :lol:

Uglavnom, danas države i društva ne uređuju Biblija, Kur'ana, Bhagavad Ghita, Upanišade, ne uređuju religija, vjera, šerijat i sl. nego krupni kapital i njegov interes koji rukovodi globalizacijom na svoj način i suštinski upravlja životima svih ljudi, kako vjernika tako i nevjernika, na taj način da, evo ovog časa, više mladih u BiH razmišlja (i njihovih roditelja) dal da dijete dadnu u (navodim kao primjer) medicinsku školu da završi za tehničara kakvog pa ide u Njemačku tražit venu njemačkom penzioneru ili vaditi krv za mjerenje šećera ili mu donositi tutu nego što razmišlja o vjerskom društvu ili i svom duhovnom životu,
kao što određuje i politiku i planove visokog obrazovanja, državnih univerziteta koje se mjere i određuju spram potreba tržišta rada (a ne Božije volje ili zapovijesti!) koje je igraonica kapitala,
i sve ostalo što postoji na dunjaluku (ponavljam, Marks je to lijepo objasnio)...

Ja razumijem sukobljavanja različitih ideja, svjetonazora, pogleda na moral i sl. to mi je ok, super. Ali to nema veze sa stvarnošću na način na koji se to hoće predstaviti. Zato je meni drag, između ostalih, Eagleton, jer otkriva ono što drugi sakrivaju, baveći stvarima za koje trebamo biti suštinski zainteresovani a nismo.

Ovo što vidim kod pojedinih a što se predstavlja kao izraz ateizma mi više liči na istresanje kompleksa pojedinaca, obrnuto religioznih ljudi odnosno onog što se zove sekulariziranim vrijednostima religije koje se poštuju i brane, napadajući religiju, i sl. Al dobro...
aurora313

#4528 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Ovo ti je dobro Arzo, ali mu valja dodati slijedeće: generalno. društva su se gradila u sprezi sa religijom a ne samo po ekonomskim ili lihvarskim pravilima. To dvoje jedino nije unisono funkcionisalo u socijalizmu. Samo treba da se sjetimo one biblijske: Daj caru carevo, a bogu božije.
harač

#4529 Re: Ateizam

Post by harač »

arzuhal wrote: Ovo je ona jedna lapidarna, zaokružena i razrješujuća misao iz balkanske kafane, tipa "Heidegger je rek'o da je jezik kuća bitka, znam ba Heideggera **bo te on..." :lol:
naravno, ali bilo bi kritika jedino da je korišteno u "ozbiljnoj" raspravi [istina cijeni se trud i pristup]
arzuhal wrote: Uglavnom, danas države i društva ne uređuju Biblija, Kur'ana, Bhagavad Ghita, Upanišade, ne uređuju religija, vjera, šerijat i sl. nego krupni kapital i njegov interes koji rukovodi globalizacijom na svoj način i suštinski upravlja životima svih ljudi, kako vjernika tako i nevjernika, na taj način da, evo ovog časa, više mladih u BiH razmišlja (i njihovih roditelja) dal da dijete dadnu u (navodim kao primjer) medicinsku školu da završi za tehničara kakvog pa ide u Njemačku tražit venu njemačkom penzioneru ili vaditi krv za mjerenje šećera ili mu donositi tutu nego što razmišlja o vjerskom društvu ili i svom duhovnom životu,
kao što određuje i politiku i planove visokog obrazovanja, državnih univerziteta koje se mjere i određuju spram potreba tržišta rada (a ne Božije volje ili zapovijesti!) koje je igraonica kapitala,
i sve ostalo što postoji na dunjaluku (ponavljam, Marks je to lijepo objasnio)...

Ja razumijem sukobljavanja različitih ideja, svjetonazora, pogleda na moral i sl. to mi je ok, super. Ali to nema veze sa stvarnošću na način na koji se to hoće predstaviti. Zato je meni drag, između ostalih, Eagleton, jer otkriva ono što drugi sakrivaju, baveći stvarima za koje trebamo biti suštinski zainteresovani a nismo.
marksističke kritike ideologije su, svakako, korisne, ali imaju tendenciju da isuviše pojednostavljuju stvarnost [Žižeka nisam slučajno spomenuo]. to "pojednostavljivanje u bescijenje" vidim i u eagletonovskoj kritici novog ateizma, kojem se i bez tih smijurija svašta može prigovoriti, od manjka filozofske preciznosti, emocionaliziranog diskursa, latentnog rasizma etc.
arzuhal

#4530 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

aurora313 wrote:Ovo ti je dobro Arzo, ali mu valja dodati slijedeće: generalno. društva su se gradila u sprezi sa religijom a ne samo po ekonomskim ili lihvarskim pravilima. To dvoje jedino nije unisono funkcionisalo u socijalizmu. Samo treba da se sjetimo one biblijske: Daj caru carevo, a bogu božije.
Naravno, religija je bila ili odlučujuća ili veoma prisutna u izgradnjama ili rušenjima raznih društvenih vrijednosti, i mi možemo to sagledavati iz različitih uglova pa i historijskih, ali danas uopće nije tako i imamo konačnu "pobjedu" jednog "boga", jedne "religije", jednih vrijednosti i sl.

Govoriti danas da je današnji svijet ponajprije i suštinski određen sukobom religije i ateizma (osim formalno), religije i znanosti, i sl. je momačka ubleha koja sasvim odgovara interesima krupnog kapitala. Neki dan slušam Dušana Janjića, lijepo čovjek reče:"Ja sam do nekog doba vjerovao i pokušavao da shvatim moguće načine i forme rješavanja problema u svijetu, a kasnije sam shvatio da to, ustvari, i ne postoji i da postoji samo upravljanje problemima..."

Tako je i sa odnosima o kojima pričamo (i bilo čemu što postoji na svijetu, od rađanja, od sijanja pšenice, od porodice, religije, znanosti i znanstvenih istraživanja, medicine, morala, nemorala, škole, seksa, ishrane, ratova, smrti - u svemu leži interes kapitala koji želi da se ostvari), njima se upravlja, djelovanje kapitala tu dođe kao ona Heraklitova metafizička Vatra koja se "s mjerom pali i gasi"...A ljudi su (države i narodi, bez obzira na uređenje i vrijednosti koje dijele) potrošna roba na tom tržištu

Naravno, ovim što pričam ne želim da "miniram" temu ateizam (samo nastavite) nego sam samo naglas razmišljao o različitim pogledima ili odnosima jednih ateista i drugih ateista koji također, kao i vjernici, imaju međusobna neslaganja i suprotne stavove, imaju različite načine izražavanja, itd. pa navedoh Terrya...Te kako postoje stvari koje mogu povezivati neke ateiste i neke vjernike bez obzira na samo ne/vjerovanje...Al' to je opet moje lično nešto, ja sam za takve stavri zainteresovan pa tim temeljom se zainteresujem i za ljude, bez obzira na njihovo ne/vjerovanje...A time mogu izazvati dodatno kompeksašnje pojedinaca, bilo od "krštenih ili nekrštenih", svejedno...
aurora313

#4531 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:...Naravno, ovim što pričam ne želim da "miniram" temu ateizam (samo nastavite) nego sam samo naglas razmišljao o različitim pogledima ili odnosima jednih ateista i drugih ateista koji također, kao i vjernici, imaju međusobna neslaganja i suprotne stavove, imaju različite načine izražavanja, itd. pa navedoh Terrya...Te kako postoje stvari koje mogu povezivati neke ateiste i neke vjernike bez obzira na samo ne/vjerovanje...Al' to je opet moje lično nešto, ja sam za takve stavri zainteresovan pa tim temeljom se zainteresujem i za ljude, bez obzira na njihovo ne/vjerovanje...A time mogu izazvati dodatno kompeksašnje pojedinaca, bilo od "krštenih ili nekrštenih", svejedno...
To stoji. Svijet se uopšte ne dijeli na vjernike i ateiste, bar ne nekakav normalan svijet. Kada ja ovdje naletim na vjerske zelote koji vežu ateiste uz kojekakvim pridjeve i atribute, onda im vraćam istim jezikom jer to valjda bolje razumiju. A normalni ljudi mogu o svemu normalno da razgovaraju s tim da kada dodje do razlika oko pogleda na 'svemogućeg', mislim da tu nije ni potrebno ali ni pristojno diskutovati. Tako je uvijek bilo u mom širokom krugu prijatelja i poznanika, gdje sam one koji su vjerovali uočio tek nakon rata kada je to postala neka vrsta mode. A ranije, kada bi se u društvu našao neko novi sa jačim vjerskim ubijeđenjima (a takvi obično prvi počinju jer vole da 'šire istinu'), indirektno bi mu se skrenula pažnja da za takve diskusije nismo zainteresovani.
raoul duke

#4532 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

arzuhal wrote:...Naravno, ovim što pričam ne želim da "miniram" temu ateizam (samo nastavite) nego sam samo naglas razmišljao o različitim pogledima ili odnosima jednih ateista i drugih ateista koji također, kao i vjernici, imaju međusobna neslaganja i suprotne stavove, imaju različite izražavanja, itd. pa navedoh Terrya...Te kako postoje stvari koje mogu povezivati neke ateiste i neke vjernike bez obzira na samo ne/vjerovanje...Al' to je opet moje lično nešto, ja sam za takve stavri zainteresovan pa tim temeljom se zainteresujem i za ljude, bez obzira na njihovo ne/vjerovanje...A time mogu izazvati dodatno kompeksašnje pojedinaca, bilo od "krštenih ili nekrštenih", svejedno...
Ti ne shvatas da ateizam nije nikakvo udruzenje ili organizovano "nevjerovanje".
Sustina ateizma nije dokazivanje necega vec negiranje nametnutnih sistema vjerovanja od strane religije.
Teret dokazivanja nije na nama vec na vama vjernicima.
Vi vjerujete u bajke, incest Adama i Eve, Muhameda koji jase leteceg konja, Musu koji rastavlja mora, Abrahama koji je spreman ubiti vlastito dijete jer mu je glas u glavi to rekao...

Dakle ne mozes pricati o "neslaganju" medju ateistima jer po default-u ateisti nemaju nista zajednicko osim sto odbijaju indoktrinaciju religijskog konformizma.
Kad to pocnes razumijevati vec ces osjetiti prve korake oslobadjanja nebeske diktature i "otac" figure u nebu, kao i svi mi ovdje. Polako nigdje ti se ne zuri
Dope_Man

#4533 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ono sto arzuhal govori u zadnjem komentaru nije besmisleno (bar meni). Sve je dobro receno i ima smisla, ali ne ovdje, na ovoj temi koja se zove ateizam. On jednostavno govori o sirim temama koje bi bolje stajale na nekon drugom pdf-u dok konkretno za ovaj pdf i ovu temu vrijedi sto ''kolega'' duke rece iznad.

Dakle ovo je tema ateizam, tu smo da bacimo pokoju pametnu, malo se medjusobno nasmijemo stvarima koje ljudi jos uvijek vjeruju u 21. stoljecu i to je to. Nismo ovdje da bi diskutovali da li je ateizam vs religija ''the ultimate battle'' u svijetu trenutno (sto nije) ili o tome ko i na koji nacin danas upravlja svijetom. Svjesno smo svi da je zelja za moci (obicno izrazenom kroz novac) ta koja pokrece svijet, tako je bilo oduvjek. Nekad ranije kroz filter religije, danas je ona prevazidjena i drustvo se moze i mimo nje drzati uredjenim.. ali sve to je nebitno ovdje je nije tema uredjenje drustva, organizacija moci i slicno, vec obicno neprihvatanje religijske dogme koja je u nasem drustvu i dalje jaka.
Diwan

#4534 Re: Ateizam

Post by Diwan »

Dope_Man wrote:Ono sto arzuhal govori u zadnjem komentaru nije besmisleno (bar meni). Sve je dobro receno i ima smisla, ali ne ovdje, na ovoj temi koja se zove ateizam. On jednostavno govori o sirim temama koje bi bolje stajale na nekon drugom pdf-u dok konkretno za ovaj pdf i ovu temu vrijedi sto ''kolega'' duke rece iznad.

Dakle ovo je tema ateizam, tu smo da bacimo pokoju pametnu, malo se medjusobno nasmijemo stvarima koje ljudi jos uvijek vjeruju u 21. stoljecu i to je to. Nismo ovdje da bi diskutovali da li je ateizam vs religija ''the ultimate battle'' u svijetu trenutno (sto nije) ili o tome ko i na koji nacin danas upravlja svijetom. Svjesno smo svi da je zelja za moci (obicno izrazenom kroz novac) ta koja pokrece svijet, tako je bilo oduvjek. Nekad ranije kroz filter religije, danas je ona prevazidjena i drustvo se moze i mimo nje drzati uredjenim.. ali sve to je nebitno ovdje je nije tema uredjenje drustva, organizacija moci i slicno, vec obicno neprihvatanje religijske dogme koja je u nasem drustvu i dalje jaka.
Malo je nepristojno da ljudi koji se deklarišu kao ateisti dolaze na teme koje se bave religijama I vjerom, a kada se to radi na ‘njihovoj’ temi, komentarišući I kritikujući njihove stavove, onda je to nedopustivo.

Po meni ateizam kao I doktrinalna religioznost , na osnovu ovog što si napisao, idu ruku pod ruku. I jedni I drugi odbijaju da im se njihovi stavovi I vjerovanja dovedu u pitanje.

Ako si ateista ne mora značiti da imas oslobođen um, jer tvoj stav upravo dokazuje suprotno.
mousstapha

#4535 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Image
L u c i f e r

#4536 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Zašto se čestice materije ponašaju onako kako se ponašaju, formirajući planete, elemente, gene, neurone, živa bića, ljude; te ako su misli i emocije međuneuronske interakcije koje se vrše elektricitetom kao nizom elektrona, šta je onda "JA"?
:hm: :komi: :plete:
Edouard

#4537 Re: Ateizam

Post by Edouard »

arzuhal wrote:Čitam svakojake izjave određenih militantnih i radikalnih ateista pa mi se čini da su donekle i u pravu oni koji kažu da je problem s današnjim ateizmom što nije prošao svojevrsnu reformaciju, nego je nekako ostao zatvoren u sebe, potpuno je neuskladiv s 21. stoljećem, sa slobodama i sl. A ta promjena ateizma bi trebala doći iznutra, od samih ateista, treba smoći snage za to, to se ne smije nametati sa strane...

:mrgreen:
Arzo, ma koja transformacija ateizma? I u što? Otkuda mu resursi za transformaciju? I vidim, ateisti zato s pravom negoduju povodom tvojeg upisa.
Dobro si reko da je ateizam ostao zatvoren u sebe. A kakav bi mogao inače biti nego zatvoren. Nema dotoka energije, informacije, otvorenosti za novo, nepoznato, novi i drugačiji pogled na stvarnost, nema mjesta za drugu paradigmu, za sve ono što bi već nekako moglo na njega utjecati, promijeniti ga. Ponovit ću, fizikalno, kroz naučnu prizmu gledano, od toga stava očekivati je, kao i za svaki zatvoreni sistem, jedino kontinuirani rast entropije, tj. nereda.
A univerzalnost velikih kultura očituje se upravo u prekoračenju onog prostorno-vremenskog i otvorenosti metafizičkom, te prodoru do čovjekovog bitka i njegovih najviših mogućnosti.
A ateizam, on se kao stav utemeljuje i potvrđuje upravo na onome što se protivi biti ljudskog duha, na suprostavljenosti drugim učenjima, tradicijama.
Vjerovanje, mit, da na početku i u temelju svekolike stvarnosti stoji jedino i isključivo materija, dakle nešto nerazumno, a da su razum, sloboda…, samo nusprodukt toga nerazumnog, vrijedno je jedino velikog žaljenja.
Dope_Man

#4538 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Diwan wrote:
Dope_Man wrote:Ono sto arzuhal govori u zadnjem komentaru nije besmisleno (bar meni). Sve je dobro receno i ima smisla, ali ne ovdje, na ovoj temi koja se zove ateizam. On jednostavno govori o sirim temama koje bi bolje stajale na nekon drugom pdf-u dok konkretno za ovaj pdf i ovu temu vrijedi sto ''kolega'' duke rece iznad.

Malo je nepristojno da ljudi koji se deklarišu kao ateisti dolaze na teme koje se bave religijama I vjerom, a kada se to radi na ‘njihovoj’ temi, komentarišući I kritikujući njihove stavove, onda je to nedopustivo.

Po meni ateizam kao I doktrinalna religioznost , na osnovu ovog što si napisao, idu ruku pod ruku. I jedni I drugi odbijaju da im se njihovi stavovi I vjerovanja dovedu u pitanje.

Ako si ateista ne mora značiti da imas oslobođen um, jer tvoj stav upravo dokazuje suprotno.

Ne znam iz cega to izvuce jer ovdje sam samo rekao da ovo nije tema na kojoj ima smisla pricati o politickoj organizaciji svijeta. Isto tako na ovoj temi nema smisla pricati u Ligi prvaka, automobilima niti o najboljim restoranima u Sarajevu. To nije zatvorenost uma vec stvar organiziranja. Ovo je tema ateizam, i o tome se ovdje prica. Svaki vjernik moze ovdje doci i iznijeti svoje stavove o nekom komentaru ili opcenito postaviti pitanje zasto ne vjerujemo u neki detalj religije koji se vama cini savrseno logican ili bilo sta drugo sto ima veze sa ateizmom, ili religijom s obzirom da je ateizam intrinzicno vezan za religije.

Dakle slobodno dolazite i kritikujte (samo nemojte bas biti smaraci poput Smrleta ili tvrdokosca, treba prepoznati kad smaras i ohaniti malo), pohvalite, pitajte, odgovarajte... niko ne zatvara ovu temu za bilo kakvo ''strano'' misljenje. Sva poenta mog komentara je da je gore arzuhal izasao iz sustine ove teme, i da zato nema smisla taj komentar na ovoj temi, iako itekako ima smisla negdje drugo npr. na pdf-u politika ili mozda filozofija.
Last edited by Dope_Man on 13/05/2017 23:24, edited 2 times in total.
broj dva

#4539 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Diwan wrote:

---
Jedna razlika postoji- vjernicima nedostatak dokaza ne predstavlja prepreku dok bi jedan cvrst dokaz (bilo koje cudo poput recimo da molitva regenerira amputirani ud, da se mrtvac digne iz groba, da se pojavi dzini ili duh, da neki movi Mojsije "otvori" more...) ateistima bio dovoljan da promjene misljenje.
Edouard

#4540 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Lk 16, 19-31
…..Kaže Abraham: ’Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!’ A on će: ’O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ Reče mu: ’Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’«
Dope_Man

#4541 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

A da, imaju obicne ljude u ciju suplju pricu sumnjaju.. ma 100% nece vjerovati i ako se neko pravo cudo desi.. pa onda nemoj ni da saljemo pravo cudo :-)

Inace oslabila ova religijska cuda. Vidim papa kanonizirao klince koji su nekad davno ''vidjeli'' bogorodicu.. ali u ovo moderno vrijeme kada svako nosi kameru uz sebe nesto nema puno cuda. Tu i tamo Isus baci selfie na kriski u tosteru, mozda na pici, a Allah se potpise u oblacima prije nego ih vjetar otpuse.. i na to je sve spalo. Nema vise dobrih starih vremena kad bi bog, samo zato sto moze, bacio par atomskih na Hiros.. um Sodomu i Gomoru, ili kada su ti velikani Mora sirili.

Mada nije ni Copperfield los, meni su njegove iluzije daleko bolje, a i ove danasnje atomske se cine malo jacima, mozemo daleko vece gradove unistiti. Bice da je covjek u svakom smislu prevazisao mogucnosti boga iz bronzanog doba.
JThomas

#4542 Re: Ateizam

Post by JThomas »

većina ljudi bi povjerovala, da mrtvi ustane. samo što o nečemu takvom, ipak, zasad, ne postoje kredibilni i uvjerljivi iskazi... :mrgreen:
Diwan

#4543 Re: Ateizam

Post by Diwan »

broj dva wrote:
Diwan wrote:

---
Jedna razlika postoji- vjernicima nedostatak dokaza ne predstavlja prepreku dok bi jedan cvrst dokaz (bilo koje cudo poput recimo da molitva regenerira amputirani ud, da se mrtvac digne iz groba, da se pojavi dzini ili duh, da neki movi Mojsije "otvori" more...) ateistima bio dovoljan da promjene misljenje.
Uopšte se ne radi o dokazima.

Nije bitan ni ateizam ni vjerovanje već spremnost svakoga da dopusti da mozda nije u pravu i da ne bude radikal. Po meni ni vjerovanje nije krajnji cilj, svrha, stanica, odredišta, a isto tako smatram da to ne može biti ni ateizam.

Ako si ateista, ti si se već zatvorio i odredio. Stavio si sam sebi krletku bez mogucnosti za dalje, ma sta to bilo. Isto vazi i za vjerovanje, bilo koje vjerovanje.

vidim ovdje pojedince kako smjelo daje izjave o vjerovanju ili nevjerovanju kao da su sami prisustvovali određenim radnjama, bili sa Bogom ili na bilo koji drugi način.

Ako bi ostavili po strani osnovne postavke ateizma, mogli bi otkriti da ‘vjerovanja’ ateista, pojedinačna, nisu proizvod tih naučenih obrazaca, ‘dokaza’ … već da tu prije svega ima dosta ličnog, nasljednog, traumatološkog ….

Kako postoji uticaj porodice I vjerovanja unutar jedne porodice, taj isti uticaj se vrlo često prenosti na podmladak kroz direktan ili indirektan odgoj.

Djeca iz religijskih porodica se uče velikim dijelom da naslijede to istu religioznost, iz razloga što sami roditelji smatraju da je to ispravno I dobro po njih.

Takav uticaj sigurno primaju djeca iz ateističkih porodica I sredina, svjesno ili nesvjesno.

Komunizam isto tako može biti naslijeđe, fašizam, bilo šta drugo.

Traumatična iskustva takođe mogu doprinjeti da netko postane ateista, smatrajući da ga je Bog ostavio. Iznevjerio, nije ispunio njegove želje, uslišao nade itd.

Gubitak voljene osobe takođe može polučiti revolt I ateizam. Možda između ove dvoje ne bi trebalo uopšte da postoji razlika.
broj dva

#4544 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Edouard wrote:Lk 16, 19-31
…..Kaže Abraham: ’Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!’ A on će: ’O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ Reče mu: ’Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’«
---
Da li vjerujes da je Mojsije zaista otvorio more ?
Da li vjerujes da je Isus ozivio nakon smrti ?
Da li vjerujes ",prorocima" na rjev ?
Ja ne.
A Abraham grjesi, jedno neosporivo cudo je dovoljno.
Mozda ne za vjeru u odredjeni pravac religije, u dredjenu dogmu ali dovoljno za vjeru u nesto magicno, nadprirodno, sto bi moglo odgovarati konceptu boga.
aurora313

#4545 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Stvarno?!? :lol:
L u c i f e r

#4546 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

L u c i f e r wrote:
Zašto se čestice materije ponašaju onako kako se ponašaju, formirajući planete, elemente, gene, neurone, živa bića, ljude; te ako su misli i emocije međuneuronske interakcije koje se vrše elektricitetom kao nizom elektrona, šta je onda "JA"?
:hm: :komi: :plete:
Edouard

#4547 Re: Ateizam

Post by Edouard »

broj dva wrote:
---
Da li vjerujes da je Mojsije zaista otvorio more ?
Da li vjerujes da je Isus ozivio nakon smrti ?
Da li vjerujes ",prorocima" na rjev ?
Ja ne.
A Abraham grjesi, jedno neosporivo cudo je dovoljno.
Mozda ne za vjeru u odredjeni pravac religije, u dredjenu dogmu ali dovoljno za vjeru u nesto magicno, nadprirodno, sto bi moglo odgovarati konceptu boga.
Ma nije mi problem odgovoriti na tvoja pitanja, ali iz principa ne bih, jer tema je ipak ateizam a ne religijsko vjerovanje, a mene prvenstveno zanima, ne to u šta ateisti ne vjeruju, već ono nevjerojatno u šta oni vjeruju, iako za to nemaju, ne traže, a i ne fale im nikakvi dokazi, valjana objašnjenja.
A vjeruju, ko što ranije napisah u mit da da na početku i u temelju svekolike stvarnosti stoji jedino i isključivo materija, dakle nešto nerazumno, a da su razum, sloboda…, samo nusprodukt toga nerazumnog.
Dajte ljudi, imate li za vaše navedeno vjerovanje ikakve dokaze, suvislo obrazloženje, jer inače ispada da nikako drugačije ne može biti, jer Bog ne smije biti uključen ni u jednoj opciji. Ali onda je to zaista pravi mit, ali mit s pogubnim posljedicama za samog čovjeka, za njegov život, dostojanstvo, a ne za Boga.
Kao što proizlazi iz navedenog, možda sam ranije ipak neopravdano podcijenio sklonost ateista da vjeruju u nevjerojatne stvari, ali svejedno, u gornjem primjeru Abraham je u pravu, a ne ti, jer tko može sa sigurnošću tvrditi da će povjerovati kad bi vidio čudo, to je hipotetetika, a i da se dogodi, oni koji su zatvoreni u svoj sistem, pronaći će bezbroj drugih objašnjenja.
Bog Abrahamov postavio je u svijetu dovoljno svijetla, znakova, da ga nađu oni koji ga iskreno traže, ali i dovoljno tame da ga oni koji ga ne žele tražiti, i ne nađu.
Dope_Man

#4548 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

NIKO NE ZNA OTKUD JE SVE DOSLO I KAKO JE TACNO SVE POCELO.

Ne znam koliko puta se ovo mora ponoviti ovdje. Svaki ateista koji je to postao razmisljanjem o svijetu, o dokazima za sve sto se govori, moze trenutno doci samo na ovo. Jedina istina je da NIKO NE ZNA. Postoje razne pretpostavke, nedokazane i kao takve nisu ni blizu konacnog odgovora. Ali religiji bas to odgovara jer je nekad mogla i vjetar i kisu prodati pod bozijom etiketom. Danas to ne mogu, ali eto jos se moze ici u krajnost i traziti ta pitanja na koja jos nema odgovora, pa te stvari prodavati sa naljepnicom ''God did it''.

E to sto se ti ne mozes pomiriti sa tim da ne znas, pa onda moras imati odgovor, makar izmisljen, je tvoj problem, i problem svih vjernika. Ateista nema sta dokazati, naucite vi vjernici vec jednom da biti ateista znaci samo reci vjerniku bilo koje vjere: ''E izvini buraz ali ne vjerujem u to sto pricas ni ti, ni onaj i X religije, nit onaj iz Y religije jer nijedan od vas ne moze svoju pricu dokazati, a prica je sama po sebi nevjerovatna kao i svaka druga bajka.''

Nista dalje od toga nije ateizam, samo odbijanje vjerovanja u skup religijskih prica zbog nedostatka dokaza da se ista od nevjerovatnih stvari zaista tako desilo, sto ukljucuje i postojanje svemocnog, sveznajuceg cike koji je od silne dosade u vjecnosti svog postojanja stvorio male ljudice da mu se mole, kako bi na kraju vecinu njih poslao u vjecnu vatru (u slucaju abrahamskih religija) ili postojanje bilo kog od hiljada drugih bogova (da se ne be slucajno osjetili abrahamski poklonici posebnim, ima i drugih).
S4mpion

#4549 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Dope_Man wrote:NIKO NE ZNA OTKUD JE SVE DOSLO I KAKO JE TACNO SVE POCELO.

Ne znam koliko puta se ovo mora ponoviti ovdje. Svaki ateista koji je to postao razmisljanjem o svijetu, o dokazima za sve sto se govori, moze trenutno doci samo na ovo. Jedina istina je da NIKO NE ZNA. Postoje razne pretpostavke, nedokazane i kao takve nisu ni blizu konacnog odgovora. Ali religiji bas to odgovara jer je nekad mogla i vjetar i kisu prodati pod bozijom etiketom. Danas to ne mogu, ali eto jos se moze ici u krajnost i traziti ta pitanja na koja jos nema odgovora, pa te stvari prodavati sa naljepnicom ''God did it''.

E to sto se ti ne mozes pomiriti sa tim da ne znas, pa onda moras imati odgovor, makar izmisljen, je tvoj problem, i problem svih vjernika. Ateista nema sta dokazati, naucite vi vjernici vec jednom da biti ateista znaci samo reci vjerniku bilo koje vjere: ''E izvini buraz ali ne vjerujem u to sto pricas ni ti, ni onaj i X religije, nit onaj iz Y religije jer nijedan od vas ne moze svoju pricu dokazati, a prica je sama po sebi nevjerovatna kao i svaka druga bajka.''

Nista dalje od toga nije ateizam, samo odbijanje vjerovanja u skup religijskih prica zbog nedostatka dokaza da se ista od nevjerovatnih stvari zaista tako desilo, sto ukljucuje i postojanje svemocnog, sveznajuceg cike koji je od silne dosade u vjecnosti svog postojanja stvorio male ljudice da mu se mole, kako bi na kraju vecinu njih poslao u vjecnu vatru (u slucaju abrahamskih religija) ili postojanje bilo kog od hiljada drugih bogova (da se ne be slucajno osjetili abrahamski poklonici posebnim, ima i drugih).
Pff, kolega, kasnite barem 10 godina. Ateizam je odavno prestao biti odbijanje vjerovanja, postao je ubijeđivanje drugih ljudi u to da Bog ne postoji i da su muslimani teroristi, kršćani ovakvi, jevreji onakvi i općenito da su vjernici loši ljudi, nemaju pojma ni o čemu, a ateisti pršte od nauke, a da ne spominjemo tvrdnje kako među ateistima nema militantnih. :mrgreen:
Edouard

#4550 Re: Ateizam

Post by Edouard »

NIKO NE ZNA OTKUD JE SVE DOSLO I KAKO JE TACNO SVE POCELO.
Ovo bi se moglo prevesti: "Ne znam tko je i otkud je, ali sigurno nije iz Kiseljaka"
Da ponovim još jednom, uopće me ovdje ne zanima to u što ateisti ne vjeruju, već upravo ono u što oni vjeruju, ako je legitimno ovdje zanimati se za to, ako ih to ne vrijeđa.
Koliko ih poznajem, a bez obzira što ne znaju otkud je sve došlo i kako je sve počelo, svi ateisti, bez iznimke, vjeruju u materijalistički naturalizam, tj. ideju da na početku i u temelju svekolike stvarnosti stoji jedino i isključivo materija, dakle nešto nerazumno, a da su razum, svijest, misao, sloboda…, samo nusprodukt toga nerazumnog počela. I ako već insistiraju na dokazima, razumnim objašnjenjima, molim, čekam dokaze i objašnjenje.
I to je poanta, kraj priče. A ne o babljim pričama, gromovima, vjetru, oblacima....hiljadama bogova, božica, koji su u suštini puno bliži, premda će to negirati, ateističkom naturalističkom konceptu Kosmosa.
Post Reply