Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Kovjeb
#4526 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Svijeza informacija,od prvog Aprila Kovan prima narudzbe,cijena 350km. 
-
Tropix
#4527 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da li je neko probao Bexa pelet, Hrasnica ?
- pinokio04
#4528 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozz raja, ima li neko iskustva sa woodline peletom ?
- Banksy
#4529 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bianco pelet Naha Vareš, vrh.
-
Ervin2
#4530 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dragi forumaši,
Novi sam u ovom nadam se ne problemu. Prije par dana mi je instaliran kotao na pelet Stilmetal 25 kw. Kotao se nalazi u prizemlju, a trenutno grijem prvi sprat i potkorvlje, ukupno nešto manje od 100m2. Odmah iznad kotlovnice mi je dnevni boravak. Kotao je spojem kablom na termostat koji se nalazi u dnevnom boravku. Iako vani nije puno hladno, jako teško mi postiže zadatu temperaturu na ternostatu od 24 stepena. Pumpa je namještena tvornički da počinje raditi na 60 stepeni a prestaje na 50. Međutim, prije nego ona počne raditi voda prirodno odlazi i grije uglavnom potkrovlje, u kojem su sobe. kada pumpa počne raditi, veoma često se gasi, jer obori temperaturu vode na 50 i isključi pumpu. Zamolio bih sve one koji su imali i još imaju ovaj kotao da iznesu svoja iskustva. Vidio sam da je "neznani junak" i još neko od forumaša imao isti ili sličan problem pa bih volio znati da li su i na koji način riješili?
Novi sam u ovom nadam se ne problemu. Prije par dana mi je instaliran kotao na pelet Stilmetal 25 kw. Kotao se nalazi u prizemlju, a trenutno grijem prvi sprat i potkorvlje, ukupno nešto manje od 100m2. Odmah iznad kotlovnice mi je dnevni boravak. Kotao je spojem kablom na termostat koji se nalazi u dnevnom boravku. Iako vani nije puno hladno, jako teško mi postiže zadatu temperaturu na ternostatu od 24 stepena. Pumpa je namještena tvornički da počinje raditi na 60 stepeni a prestaje na 50. Međutim, prije nego ona počne raditi voda prirodno odlazi i grije uglavnom potkrovlje, u kojem su sobe. kada pumpa počne raditi, veoma često se gasi, jer obori temperaturu vode na 50 i isključi pumpu. Zamolio bih sve one koji su imali i još imaju ovaj kotao da iznesu svoja iskustva. Vidio sam da je "neznani junak" i još neko od forumaša imao isti ili sličan problem pa bih volio znati da li su i na koji način riješili?
-
shilje
#4531 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
to je to pusti je da radi dok ne nabije temperaturu ako sidjes u kotlovnicu vidjet ces kad pumpa prestane raditi da se i dalje odvija sagorjevanje peleta i ona ponovo grije vodu i ubacuje u sistem i pali pumpu standardno
- Maraschino
#4532 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da probam ja,Ervin2 wrote:Dragi forumaši,
pumpa bi trebala da se ukljuci izmedju 45-50*C. Provjeri da li ti je termostat na dobrom polozaju. Ne smije biti ni previsoko ni prenisko, ne smije biti na nekom propuhu. Provjeri da li su radijatori pravilno dimenzionisani u dn.boravku.
Kazes da ti tesko postize tem.od 24*C a sta onda gasi pumpu?
Tebi se desi da kotao zagrije zadanu temperaturu i dok se pumpa ukljuci vrati hladnu vodu on registruje pad temperature ispod 50*C i gasi pumpu a ti nisi postigao sobnu temperaturu.
Probaj smanjiti snagu kotla da ti sporije zagrijava, da ti pumpa pali ranije i provjeri gdje ti se nalazi termostat.
Tebi termostat treba kontrolisati rad kotla. Ako nisi postigao zeljenu temperaturu u dn.boravku, kotao mora raditi dok to ne postigne a i pumpa.
- moa
#4533 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ljudi
kakva su vasa iskustva sa Termoflux?
- Maraschino
#4534 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
dobra, od 2011.god. nikakvih problemamoa wrote:Ljudi
- P.Starck
#4535 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa i sam vidiš šta je problem. Podesi na kotlu paljenje pumpe na 40-45 stepeni, a gašenje na 38-43 npr. (par stepeni manje, paljenje/gašenje npr. 40/38). Kada tek počinje kotao raditi pošto imaš puno hladne vode u sistemu on nestiže zagrijati vodu dovoljno da ti se pumpa ne gasi. Nije to ni strašno ali svakako je bolje/brže ako smanjiš temp. paljenja i gašenja pumpe. Inače zadana temp. kotla bi ti trebala biti 60 a ne paljenja pumpe, da bi dobio normalnih 55 u radijatore, povrat ti onda bude ca. 45 prema kotlu i ukrug. Sretno.Ervin2 wrote:Dragi forumaši,
- P.Starck
#4536 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cijena prava sitnica.Kovjeb wrote:Svijeza informacija,od prvog Aprila Kovan prima narudzbe,cijena 350km.
-
Ervin2
#4537 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala na odgovorima.
U dnevnom boravku imam dva radijatora koji se nalaze na kontra zidovima. Termostat je negdje na sredini prostorije, na zidu, na visini od 150 cm. I ja sam citajuci ovaj forum zakljucio da bi rad pumpe trebalo pomjeriti dole, barem da pali na 50 stepeni, a gasi na 45. Ali me serviser ubjedjuje da necu nista postici. Ali insistirat cu na tome, da probam. Termostat regulise rad kotla a ne pumpe. Znaci kotao se ne gasi dok ne postigne zadanu temp.ali kao sto sam rekao to mi izgleda malo duze nego sto bi trebalo. Treba mu sigurno 3 sata da postigne 24 stepena u dnevnom boravku, iako je vani temperatura 5-7 stepeni. Probat cu svakako ovu varijantu sa pumpom, pa javim rezultate, osim ako nam temperature vani ne odu na 20.
U dnevnom boravku imam dva radijatora koji se nalaze na kontra zidovima. Termostat je negdje na sredini prostorije, na zidu, na visini od 150 cm. I ja sam citajuci ovaj forum zakljucio da bi rad pumpe trebalo pomjeriti dole, barem da pali na 50 stepeni, a gasi na 45. Ali me serviser ubjedjuje da necu nista postici. Ali insistirat cu na tome, da probam. Termostat regulise rad kotla a ne pumpe. Znaci kotao se ne gasi dok ne postigne zadanu temp.ali kao sto sam rekao to mi izgleda malo duze nego sto bi trebalo. Treba mu sigurno 3 sata da postigne 24 stepena u dnevnom boravku, iako je vani temperatura 5-7 stepeni. Probat cu svakako ovu varijantu sa pumpom, pa javim rezultate, osim ako nam temperature vani ne odu na 20.
- moa
#4538 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam totalni laik a i novi sam u ovoj prici pa me zanima koliko dugo moze pelet da bude lagerovan i koji mu uslovi trebaju, naravno osim da nije vlaznoP.Starck wrote:Cijena prava sitnica.Kovjeb wrote:Svijeza informacija,od prvog Aprila Kovan prima narudzbe,cijena 350km.Neka, neka. Samo neka lageruju pelet. Ne jede hljeba.
Hvala mnogo
- rovac13
#4539 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nisam upratio,zasto gasis grijanje ?Ervin2 wrote:Treba mu sigurno 3 sata da postigne 24 stepena u dnevnom boravku, iako je vani temperatura 5-7 stepeni.
Zar nije najbolje podesit zeljenu temp i ostaviti tako.
-
Ervin2
#4540 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znaci za vikend je instalirano. Gasim ga tokom dana jer je temperatura vani visoka. Dnevni boravak mi prilicno osuncan, tako da nema potrebe tokom dana za grijanjem.rovac13 wrote:Nisam upratio,zasto gasis grijanje ?Ervin2 wrote:Treba mu sigurno 3 sata da postigne 24 stepena u dnevnom boravku, iako je vani temperatura 5-7 stepeni.
Zar nije najbolje podesit zeljenu temp i ostaviti tako.
- rovac13
#4541 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako nema potrebe,soba ti ohladi treba tri sata da se ponovo ugrije.
Kazes imas termostat koji upravlja kotlom.Pusti njeg da radi svoj posao.Ako nema potrebe on ce ugasit kotao.Cim bude potreba on ce lagano pokretat kotao,a ti ces imat uvijek idealnu temperaturu.
Ja nebi kupovao automatiku ako cu ja mislit kad cu upalit kad ugasit.
Kazes imas termostat koji upravlja kotlom.Pusti njeg da radi svoj posao.Ako nema potrebe on ce ugasit kotao.Cim bude potreba on ce lagano pokretat kotao,a ti ces imat uvijek idealnu temperaturu.
-
kurtasevic
#4542 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da je termostat u autu znao bi svaki detalj kako šta, jel se pomjeriš dalje od komforne zone blećak.rovac13 wrote:Kako nema potrebe,soba ti ohladi treba tri sata da se ponovo ugrije.
Znači bože, ima automatiku u kući i hoće čojk da ručno pali gasi, pa nek onda i u autu kad vidi da se kazaljka od temperature poveća zaustavi auto i ručno upali hlađenje.
-
Ervin2
#4543 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ostavljas li ti klimu u autu kad nisi u autu?kurtasevic wrote:Da je termostat u autu znao bi svaki detalj kako šta, jel se pomjeriš dalje od komforne zone blećak.rovac13 wrote:Kako nema potrebe,soba ti ohladi treba tri sata da se ponovo ugrije.
Znači bože, ima automatiku u kući i hoće čojk da ručno pali gasi, pa nek onda i u autu kad vidi da se kazaljka od temperature poveća zaustavi auto i ručno upali hlađenje.
![]()
![]()
![]()
Skoro cijeli dan nema nikoga u kuci. Gdje je tu logika da grijanje cijeli dan radi na 24 stepena? Ne gasim ga skroz, ali na termostatu smanjim na 19-20 stepeni kad izlazim iz kuce. Obzirom da je vani tokom dana toplo, temperatura ne spada u kuci ispod zadane i kotao se ne pali. Kao sto sam rekao, novi sam u ovome i upravo sam se javio da vidim sta kazu ljudi koji imaju u tome iskustva.
- rovac13
#4544 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sto bi grijanje radilo cijeli dan.Tu je termostat da gasi,slucajno se upali ponekad,al ajd.
Nesto tu ne stima.
Od 20 do 24 kotlu treba 3h da ugrije,po ovim proljetnim vanjskim temperaturama ?
Jesil pojacao snagu kotla.To radi prelagano.
Ok je malo snizit temp kad nisi tu.Ja dok sam grijao na pelet probao razne metode,i na kraju ostavio da radi 24h dnevno na istu temp.Nije bila neka razlika u potrosnji.Ako je bilo neke sitne razlike,nije bila vrijedna toga kolko je komfor losiji sa pojacaj smanji
Nesto tu ne stima.
Od 20 do 24 kotlu treba 3h da ugrije,po ovim proljetnim vanjskim temperaturama ?
Jesil pojacao snagu kotla.To radi prelagano.
Ok je malo snizit temp kad nisi tu.Ja dok sam grijao na pelet probao razne metode,i na kraju ostavio da radi 24h dnevno na istu temp.Nije bila neka razlika u potrosnji.Ako je bilo neke sitne razlike,nije bila vrijedna toga kolko je komfor losiji sa pojacaj smanji
-
Kovjeb
#4545 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jeb... ga mozda sam malo naporan ali nemogu da sutim,jer hocu druge da upozorim da ne nasijedaju da Kovanove lazi o kvaliteti njihovih kotlova. U zadnjih nekoliko dana primjetim da pelet ne sagorijeva kako treba ostaje non stop previse pepela u (tuti gdje se odvija sagorijevanje),helem cistim i cistim i nakon nekog vremena skontam da je resetka u (tuti) se iskrivila te nemoze zrak normalno da izlazi odnosno da sagorijevanje bude kako Bog zapovijeda. Nazovem supke u Kovanu kaze resetka 115km troskove servisera placam i njegove putne troskove( kotao je star 2,5g) iz Gracanice. Kaze desava se to jbg ipak je tu velika temperatura. Tako da nakon 6 mjeseci po isteku garancije sve nesta sa ovim kotlom. A kad izvadim resetku objavicu i slike.
-
peletiisamopelet
#4546 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cek, zar to ne podlijeze garanciji od 10godina koliko daju na kotao? 2 je na elektroniku ali na ostale dijelove(oplata, resetka-solja, kazan) 10 godina. Ili je to samo marketing? Isto tako je i kod centrometala(etazni kotlovi na drva), resetka strada za pola godine ali iz nekog razloga koji samo oni znaju to ne podlijeze garanciji.Kovjeb wrote:Jeb... ga mozda sam malo naporan ali nemogu da sutim,jer hocu druge da upozorim da ne nasijedaju da Kovanove lazi o kvaliteti njihovih kotlova. U zadnjih nekoliko dana primjetim da pelet ne sagorijeva kako treba ostaje non stop previse pepela u (tuti gdje se odvija sagorijevanje),helem cistim i cistim i nakon nekog vremena skontam da je resetka u (tuti) se iskrivila te nemoze zrak normalno da izlazi odnosno da sagorijevanje bude kako Bog zapovijeda. Nazovem supke u Kovanu kaze resetka 115km troskove servisera placam i njegove putne troskove( kotao je star 2,5g) iz Gracanice. Kaze desava se to jbg ipak je tu velika temperatura. Tako da nakon 6 mjeseci po isteku garancije sve nesta sa ovim kotlom. A kad izvadim resetku objavicu i slike.
Last edited by peletiisamopelet on 02/04/2019 15:21, edited 1 time in total.
- Magarece_godine
#4547 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Lijepi Thermoflux
-
Kovjeb
#4548 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Upravo iz tog razloga i pisem jer sam gotov na sud sve dao,kad su prodavali kotao obecavali su pelet,garancija nista se vi ne brinite mi smo ozbiljna firma itd,ma da ne nabrajam. Sad kad nazovem ,a i u garanciji kad sam zvao to je samo zavlacenje. A iste probleme ima i moj drug Ekoline 20kw,ali on jos sabura. Uglavnom da mogu vrijeme vratit Termoflux ili Stillmetal, ove su..ke u sirokom luku zaobici. Komsija ima Termoflux 5g nikad ni upaljac nije promijenio. Servis kaze da je garancija samo na elektroniku 2g. Posteno platis i onda samo nerviranje za svoje pare. 
- Sodom1
#4549 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovako kolege forumasi i ja sam u potrazi za best baj opcijom za kotao na pelet. Jedna etaza , 70-80 kvadrata.
Vidim po postovima forumasa da bjezim od Kovana glavom bez obzira.
Koju jos marku preporucujete i koliko kw.
Otac mi je danas slao neke prospekte od Kenda 10 kw ali 2500 maraka , mnogo
Ako imate kakve prijedloge bio bih zahvalan
Hvala
Vidim po postovima forumasa da bjezim od Kovana glavom bez obzira.
Koju jos marku preporucujete i koliko kw.
Otac mi je danas slao neke prospekte od Kenda 10 kw ali 2500 maraka , mnogo
Ako imate kakve prijedloge bio bih zahvalan
Hvala