Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

dječak sa šibicama

#45126 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dječak sa šibicama »

Image

odlican, svidja mi se atmosfera osamdesetih i napravili su mjesta za nastavak... jedino se plasim da ce nastavak biti glup

Image

odlican
statixx

#45127 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by statixx »

Dobar je i meni Adrift.
omar little

#45128 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

Tomahawk11 wrote:
Nisi novi na forumu i ne zajebaji :mrgreen:

Nek postavlja čovjek šta hoće, najkonstantniji je na temi i fakat kome smeta, nek zaobiđe.
Otvoriš sebi fino temu ako misliš da je ova previše i mirna Bosna.

hoces i nas obavijestiti koji mu je bivsi nik s obzirom da je kloniranje zabranjeno pravilima kojima se moderacija razbacuje ovdje svakom prilikom?
Derdiyok

#45129 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Derdiyok »

johnnykola

#45130 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

BHT1 15.45.

Markantni Walter Burns (C. Grant) izvršni je urednik čikaškog tabloida Morning Post, brbljav i slatkorječiv čovjek iza kojeg je propali brak s privlačnom i energičnom reporterkom Hildy Johnson (R. Russell). Kad ga Hildy jednog dana posjeti u redakciji, Walter dozna da se ona sutra u New Yorku udaje za imućnog ali pomalo dosadnog agenta osiguravajućeg društva Brucea Baldwina (R. Bellamy), te da se zbog toga odlučila povući iz posla. Nakon što je pokuša zadržati ponudivši joj veću platu, Walter počne Hildy nagovarati da kao svoju posljednju reportažu obradi slučaj priprostog Earla Williamsa (J. Qualen), čovjeka koji je ubio tamnoputog policajca i koji će biti pogubljen da bi gradonačelnik na sljedećim izborima osigurao glasove crnačkog stanovništva. Isprva odbijajući Walterovu ponudu, Hildy se predomisli nakon što stigne vijest da je Williams pobjegao iz zatvora. A dok ona predano radi na reportaži, Walter će učiniti sve da spriječi njezinu udaju za Baldwina.

Antologijska romantična screwball komedija glasovitog Howarda Hawksa (Silom dadilja, Rio Bravo, Veliki san), jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda kojem je slavljenje odvažnih pustolova koji su Divlji zapad osvajali bez grižnje savjesti i filozofskih rasprava priskrbilo epitet "Hemingwaya američkog filma" i 1975. donijelo počasnog Oscara za životno djelo, druga je i prema mnogima najuspjelija adaptacija sjajnog pozorišnog komada Naslovna stranica Charlesa MacArthura i glasovitog dramatičara i dvostrukog oskarovca Bena Hechta (Nepoznati iz Nord Expressa, Majmunska posla). Scenarist Charles Lederer (Bio sam ratna nevjesta, Muškarci više vole plavuše) i redatelj Hawks izvorni lik reportera Hildyja pretvorili su u ženu, te tako omogućili stvaranje iznimne screwball komedije, konkretno njezine specifične inačice "komedije ponovnog vjenčanja". Pored dinamične režije i ekonomične naracije, najvažnije odlike ovog remek-djela su brze i iznimno duhovite replike među slikovitim i izvrsno profiliranim likovima. C. Grant (Ozloglašena, Sjever-sjeverozapad) je maestralan kao i obično, a njegovi su partneri R. Russell (Nevolje s anđelima), dobitnica počasne humanitarne nagrade Jean Hersholt Američke filmske akademije, te R. Bellamy (Strašna istina, Rosemaryna beba), dobitnik počasnog Oscara za jedinstveno glumačko umijeće i doprinos glumačkoj profesiji.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G3:

Image

Film na TV-u.
Last edited by johnnykola on 04/09/2018 07:22, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45131 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tomahawk11 »

omar little wrote:
Tomahawk11 wrote:

Nek postavlja čovjek šta hoće, najkonstantniji je na temi i fakat kome smeta, nek zaobiđe.

hoces i nas obavijestiti koji mu je bivsi nik s obzirom da je kloniranje zabranjeno pravilima kojima se moderacija razbacuje ovdje svakom prilikom?
To ti mene našla, a :mrgreen:

Vidi, ako me pitaš kao moderatora - nisam.
Ako me pitaš kao forumaša, znaš ti to bolje od mene ko je pravac :P

Što se tiče razbacivanja moderacije, to je vjerovatno na račun skorog banovanja nekoliko posuđenih nickova. I to se tolerisalo dok nije eskaliralo.
Što se tiče kloniranja, i to se toleriše do određene mjere, pa se presječe.

Nego, nije tema, a ima mod na podforumu, pa ako šta nije po volji, prijavi.
Imaš li ti kakav dobar film da mi preporučiš pogledati, pusti se pravca :-D
johnnykola

#45132 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Ako nekoga još uvijek zanima odličan film režisera Levijatana i Lovelessa:

Image

mogu mu poslati download link.

Odličan od režisera serije Dark:

Image
beni-bu-man

#45133 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Tomahawk11 wrote:
omar little wrote:
Tomahawk11 wrote:

To ti mene našla, a :mrgreen:

Vidi, ako me pitaš kao moderatora - nisam.
Ako me pitaš kao forumaša, znaš ti to bolje od mene ko je pravac :P

Što se tiče razbacivanja moderacije, to je vjerovatno na račun skorog banovanja nekoliko posuđenih nickova. I to se tolerisalo dok nije eskaliralo.
Što se tiče kloniranja, i to se toleriše do određene mjere, pa se presječe.

Nego, nije tema, a ima mod na podforumu, pa ako šta nije po volji, prijavi.
Imaš li ti kakav dobar film da mi preporučiš pogledati, pusti se pravca :-D
Red Sparrow https://www.imdb.com/title/tt2873282/

Neki dan se nakani, nelos filmcic :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#45134 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tomahawk11 »

beni-bu-man wrote: Red Sparrow https://www.imdb.com/title/tt2873282/

Pregledao, jedan od boljih u zadnje vrijeme :thumbup:
beni-bu-man

#45135 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Tomahawk11 wrote:
beni-bu-man wrote: Red Sparrow https://www.imdb.com/title/tt2873282/

Pregledao, jedan od boljih u zadnje vrijeme :thumbup:
Ja sam na pola filma imao osjecaj kao da gledam film vec 4 sata a kraja ni na vidiku, al nije los :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#45136 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tomahawk11 »

beni-bu-man wrote: Ja sam na pola filma imao osjecaj kao da gledam film vec 4 sata a kraja ni na vidiku, al nije los :mrgreen:
:lol: :lol:
Nešto ti se odužio :mrgreen:
Onaj Upgrade sinoć proletje za čas :-?
beni-bu-man

#45137 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Tomahawk11 wrote:
beni-bu-man wrote: Ja sam na pola filma imao osjecaj kao da gledam film vec 4 sata a kraja ni na vidiku, al nije los :mrgreen:
:lol: :lol:
Nešto ti se odužio :mrgreen:
Onaj Upgrade sinoć proletje za čas :-?
Vidis na njega sam zaboravio, veceras ga skinem ilegalno 8-)

Pogledaj ovo ako nisi.... Good Time https://www.imdb.com/title/tt4846232/
kakavdanakneiskustvu

#45138 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

Tomahawk11 wrote:
pravac wrote:
Altsa wrote:Sta znace ove mape sa filmovima i koja je njihova svrha osim sto zatrpavaju stranicu?

i da Hereditary je izuzetno los film. Summer of 84 je djeciji film i naivan do boli. odgledao ga samo zbog atmosfere '80

Koliko sam primjetio gledajuci ovu temu godinama još se preporucuju isti filmovi od strane istog forumaša i kao što vidiš zatrpavanje teme ne samo to vec postoji posebna tema koju je isti otvorio i opet ne postavlja.
Smijesno je jer sam novi na forumu, a znam sve i ko šta piše.

Da dodam ista stvar oko It filma dječji koji se ne smije gledati nipošto.

:thumbup:
pravac

#45139 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pravac »

Lupio sam ja vec edit ranije ne zanima mene i 10 da ih postavi u nizu nego malo se zajebavam s johnyem..
Na kraju krajeva da se razumijemo nisam ja poceo s ovom pricom opet.. :D
karanana

#45140 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

Pogledah onaj revenge. Znaci, ne ocekivat nikakvu originalnost ili realnost price. Blaaago ga preporucujem cisto radi ponekih odvratnih scena (nista pretjerano ali ima par) a posebno radi pravo dobre pichoke na koju se definitivno moze bacit u prvih 10-15 minuta filma.
pravac

#45141 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pravac »

karanana wrote:Pogledah onaj revenge. Znaci, ne ocekivat nikakvu originalnost ili realnost price. Blaaago ga preporucujem cisto radi ponekih odvratnih scena (nista pretjerano ali ima par) a posebno radi pravo dobre pichoke na koju se definitivno moze bacit u prvih 10-15 minuta filma.
https://www.imdb.com/title/tt6738136/

ovo?
karanana

#45142 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

pravac wrote:
karanana wrote:Pogledah onaj revenge. Znaci, ne ocekivat nikakvu originalnost ili realnost price. Blaaago ga preporucujem cisto radi ponekih odvratnih scena (nista pretjerano ali ima par) a posebno radi pravo dobre pichoke na koju se definitivno moze bacit u prvih 10-15 minuta filma.
https://www.imdb.com/title/tt6738136/

ovo?
eh taj taj
belfy

#45143 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

johnnykola wrote: Vidi, sve ima svoje, uključi se neko, ne zna u čemu je kvaka, baci oko, mimo predloženog potraži i filmove oko u kvadrantu. I da pratim šta se s mape pojavljuje kakve to veze ima (evo primjer je upravo Hereditary da nije tako (i njega sam bio preporučio), a ti za ozbiljne mentalne probleme u žene, haman joj se cijela familija samoubi, izgibe joj kćerka (za ozbač ili u prenesenom značenju, možemo o tome raspravljati) kaza da su smiješni :-) :-) :-) :-) ). I Upgrade sam bio preporučio.

Ne valja kad je s mape, ne valja kad nije s mape, ne valja kad je samo poster, ne valja kad je objašnjenje uz poster. Narodu nikad niko nije ugodio.

Evo ti ovdje od prošle godine link s najboljim mi (nijedan s mape), evo ti ovdje američki iz ove godine najbolji mi (nijedan s mape), evo ovdje najbolji mi neamerički od ove godine (samo Dekalog na mapi). Uostalom, izvoli predloži ti koji(e) film(ove) pogledati. Njalakše je, ali pazi, najlakše je - kakati.

Hoćeš još pride? Zbog atmosfere i dekade osamdesetih (i zbog bruku stvari dodatno), nekome su se svidjele Stranger Things i Dark serije. Neka baci oko na:

Image

Na kazeti stoji da su isti dječki radili film Turbo Kid. Nisam gledao, ali šta je logično - možeš baciti oko i na njega ako ti se svidi Ljeto '84. No, taj me naslov podsjeti na odličnu komediju:

Image

I tako, u jednom postu sam ti preporučio bar dvadeset filmova, na tebi je sad hoćeš li ih tabiriti ili ne. Za njih bar pola vjerojatno nisi čuo.
E hajde sad ti meni preporuči (ali da valjaju) bar jedno dva, a da za njih nisam čuo. Može? ;-)

Film na TV-u
izgleda da se nismo dobro razumjeli iako mislim da sam se jako precizno izrazio. nikada ti nisam prigovorio ni za kakve najave ili preporuke. prigovorio sam samo tome da od pojave mape se u skoro sve i jednom tvom postu ista pojavi. a cesto pojavljivanje obicno napravi efekat ljetnih hitova. Despacito je lijepa pjesma sve dok se ne siluje previse. vjerujem da razumijes na sta mislim. :kakoste:
johnnykola

#45144 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Tvoje mišljenje koje poštivam. No, prestanimo se s menom baviti, koji film imaš za preporučiti?
Bloo
Globalna šefica

#45145 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

johnnykola wrote:Tvoje mišljenje koje poštivam. No, prestanimo se s menom baviti, koji film imaš za preporučiti?
Samo jedan :D
Image

:run:
AhmetShabo

#45146 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by AhmetShabo »

johnnykola wrote:Ako nekoga još uvijek zanima odličan film režisera Levijatana i Lovelessa:

Image

Odličan od režisera serije Dark:

Image
salji meni
belfy

#45147 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

johnnykola wrote:Tvoje mišljenje koje poštivam. No, prestanimo se s menom baviti, koji film imaš za preporučiti?
pa, ja obicno preporucim americki igrani... :) nisam neko ko bi preporucivao. vise se orijentisem prema vama koji preporucujete i vecinu filmova ovdje preporucenih i pogledam (kao sto se desilo sa ona tri "comedy horrora" od 6 sati, vjerujem da je upamceno).

vjerujem da se to ne vidi kroz pisanje, jer se obicno javim samo kada imam pitanje ili nisam zadovoljan necim, ali zaista cijenim preporuke i komentare ovdje, koliko god se sa njima slagao ili ne.

izvinjavam se ako sam sam sta rekao sto je moglo biti pogresno shvaceno. :kakoste:
johnnykola

#45148 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Bloo wrote:
Samo jedan :D
Image

:run:
:ppp
johnnykola

#45149 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

AhmetShabo wrote:
johnnykola wrote:Ako nekoga još uvijek zanima odličan film režisera Levijatana i Lovelessa:

Image

salji meni
Imaš PP.
johnnykola

#45150 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

belfy wrote:
pa, ja obicno preporucim americki igrani... :) nisam neko ko bi preporucivao. vise se orijentisem prema vama koji preporucujete i vecinu filmova ovdje preporucenih i pogledam (kao sto se desilo sa ona tri "comedy horrora" od 6 sati, vjerujem da je upamceno).

vjerujem da se to ne vidi kroz pisanje, jer se obicno javim samo kada imam pitanje ili nisam zadovoljan necim, ali zaista cijenim preporuke i komentare ovdje, koliko god se sa njima slagao ili ne.

izvinjavam se ako sam sam sta rekao sto je moglo biti pogresno shvaceno. :kakoste:
Hvala na tome što cijeniš preporuke. Nemaš se zašto izvinjavati, nikog nisi vrijeđao, svako ima pravo na svoje mišljenje. Ne možeš biti malo trudan, je li tako. Dakle, i demokratije ima ili nema. Ha nekom ne daš da ima svoje mišljenje o nečemu, bilo čemu, demokratije nema, tu je već klica terora.

Image

CineStar Premiere 2 16.20.

Slijede spojleri.

Frustrirani Charlie Kaufman (N. Cage) cijenjeni je filmski scenarist koji se proslavio predloškom za film Biti John Malkovich. On je nesigurni neurotik kojeg upravo muči snažna stvaralačka i egzistencijalna kriza, i koji se boji da neće uspjeti adaptirati roman Kradljivci orhideja, bestseler slavne književnice i novinarke Susan Orlean (M. Streep). Pritisnut kreativnom blokadom, Charlie je prisiljen za pomoć zamoliti brata blizanca Donalda (također N. Cage), simpatičnog zgubidana i scenarističkog početnika koji radi na svom prvijencu, filmu o serijskom ubici koji će biti miks Hitchcockova Psiha i hita Kad jaganjci utihnu Jonathana Demmeja. Da bi se maknuo s mrtve tačke i zaboravio propalu vezu s emotivnom Amelijom Kavan (C. Seymour), Charlie posjeti predavanje iskusnog scenarista Roberta McKeeja (B. Cox), kojeg zamoli za nekoliko savjeta o pisanju.

A kad ni to ne urodi plodom, odluči slijediti popularnu književnicu koja odlazi na Floridu posjetiti Johna Larochea (C. Cooper), švercera rijetkim biljkama i protagonista svog romana. Susan je Johna upoznala prije tri godine, prikupljajući građu za novinski članak i roman, a grubi ju je i neuredni muškarac nesređenog privatnog života ubrzo privukao. Štoviše, uskoro je doznala da je John nekad bio uzoran porodični čovjek i vozač kola hitne pomoći, te da mu se život raspao nakon što su mu prije devet godina u automobilskoj nesreći poginuli majka i ujak, nakon čega se razveo od supruge. Dok ju Charlie i Donald slijede, Susan se upušta u strastvenu i problematičnu vezu s Johnom.

Riječ je o ambicioznoj, pomalo bizarnoj i vrlo uspjeloj postmodernističkoj igrariji koja se spretno poigrava naracijom, vješto miksa zbilju i fikciju, te Kaufmanove autobiografske detalje efektno ukršta s metafilmskim i metatekstualnim elementima.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E4:

Image

P.S.

Image

Filmovi Hanekea pride na linku.
Post Reply