FC Barcelona
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
sizifinho
#45026 Re: FC Barcelona
Ovdje na forumu ljudi izjednačavaju toliko godina kasnije republiku Srpsku i Kataloniju. Treba samo malo historiju proučit i odgovori će sami pasti.
Nezavisnost Katalonije ne može ni u kakvom scenarij propasti nakon otcjepljenja.
Pogledajte GDP per capita Katalonije kao pokrajine i onda Španije kao čitave države i sve će vam biti jasno... ko je tu samoodrživi sistem a ko parazitarni režim.
Klub i njegovo neigranje je najmanji problem za ljude koji tamo žive, nama je frka, njima nije. Njihov život i njihova budućnost bi se mogli promijeniti za 180°i ukoliko dođe do otcjepljenja, Katalonija će postati haman kao Norveška ili Švedska, blaga evropska utopija.
Nezavisnost Katalonije ne može ni u kakvom scenarij propasti nakon otcjepljenja.
Pogledajte GDP per capita Katalonije kao pokrajine i onda Španije kao čitave države i sve će vam biti jasno... ko je tu samoodrživi sistem a ko parazitarni režim.
Klub i njegovo neigranje je najmanji problem za ljude koji tamo žive, nama je frka, njima nije. Njihov život i njihova budućnost bi se mogli promijeniti za 180°i ukoliko dođe do otcjepljenja, Katalonija će postati haman kao Norveška ili Švedska, blaga evropska utopija.
- skenderija04
#45027 Re: FC Barcelona
Upravo to. Svaka prica je za sebe, i nema niti jedne jedine dodirne tacke. Logicno je da se poredi, ali stvarno je neuporedivo.sizifinho wrote:Ovdje na forumu ljudi izjednačavaju toliko godina kasnije republiku Srpsku i Kataloniju. Treba samo malo historiju proučit i odgovori će sami pasti.
-
sumirprimus
#45028 Re: FC Barcelona
Sumarum...seru za referendumom...
Koji krac sad svaki grad drzava....
Dje ce igrat u fra..pa to onda nije to vise....
Fudbal ok.al kad pocnu ubacivat polikitu u sport hebem ja njih.
Koji krac sad svaki grad drzava....
Dje ce igrat u fra..pa to onda nije to vise....
Fudbal ok.al kad pocnu ubacivat polikitu u sport hebem ja njih.
-
sizifinho
#45029 Re: FC Barcelona
ja mislim da više mi ubacujemo politiku u sport od njih.
Katalonija i njena nezavisnost su puno veća stvar za ljude koji tamo žive, nego sport. Ako će morati žrtvovati jedan nogometni klub, jednu silu, kao što je Barca,onda ok.
Jer su oni privredni raj a dok su s Madridom u vezi, konstantno će padati u dugove. No odvoji ih od Madrida i u 10 godina će se dugovi vratiti a potom u još 10 godina nivo životnog standarda je na skroz drugom nivou.
A uz to nema nogometa.
Eh, pa panem et circenses.. to je moto španije i haman svih ostalih svjetskih država.
Ali se mora primjetiti jedan trend... nogomet nije u toj meri zastupljen u Skandinaviji, i ni jedan sport gore nije ekonomski finansiran kao nogomet u ostatku svijeta. Zašto?
Zato što uspješne države ne baziraju svoju politiku manipulacije stanovništvom na toj "hljeba i igara" već na nekim drugim principima.
Katalonija i njena nezavisnost su puno veća stvar za ljude koji tamo žive, nego sport. Ako će morati žrtvovati jedan nogometni klub, jednu silu, kao što je Barca,onda ok.
Jer su oni privredni raj a dok su s Madridom u vezi, konstantno će padati u dugove. No odvoji ih od Madrida i u 10 godina će se dugovi vratiti a potom u još 10 godina nivo životnog standarda je na skroz drugom nivou.
A uz to nema nogometa.
Eh, pa panem et circenses.. to je moto španije i haman svih ostalih svjetskih država.
Ali se mora primjetiti jedan trend... nogomet nije u toj meri zastupljen u Skandinaviji, i ni jedan sport gore nije ekonomski finansiran kao nogomet u ostatku svijeta. Zašto?
Zato što uspješne države ne baziraju svoju politiku manipulacije stanovništvom na toj "hljeba i igara" već na nekim drugim principima.
-
sumirprimus
#45030 Re: FC Barcelona
Ha njihova stvar.pitanje da li bi bili privredni raj da su neovisni...
Cinjenica da ce jebat primeru samim tim i barcu.
Meni ko nekom sa strane ko ne zivi u spaniji dovoljno....
Cinjenica da ce jebat primeru samim tim i barcu.
Meni ko nekom sa strane ko ne zivi u spaniji dovoljno....
-
sumirprimus
#45031 Re: FC Barcelona
A i sto idu ako su vec privredni raj?hoce mozda dva raja?
- suncica24
#45032 Re: FC Barcelona
Ovo nisam upratila.
Sad dusa na mjestu.
Sad dusa na mjestu.
skenderija04 wrote:Pa Barcelona svake godine istrese 3,6 miliona unicefu zbog takvih i slicnih situacija. Dakle ne cekaju da se desi nesreca pa da onda kao reaguju i ispadnu humani. Znam da je efektnije biti human kada su vijesti o nesreci na prvim stranicama novina, ali ja vise cijenim konstantnu humanost.suncica24 wrote:No ipak jos samo jedna nesportska![]()
Moram priznati da nije lipo to sto se Barto nije jos uhvatio za novcanik. Od kluba koji je poznat kao unicefov najjaci sportski partner ocekivalo bi se makar da izdvoje neka sredstva za djecu izbjeglica i imigranata![]()
Tako da svaki put kad izlete sa onim crvenim majicama mene malo... sramota.
Ispade da Pero dijeli lekcije iz merhametluka.
Ipak, nije da se ne radi na tome. Klub je pokrenuo inicijativu o dovodjenju 3.000 izbjeglica. Malo li je?
http://www.fcbarcelona.es/detalle/ficha/campana
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#45033 Re: FC Barcelona
Nisam pisao o finansijskom aspektu, nego o politickom. Priznaces, otcjepljenje Katalonije bi bio argument RS da se i ona otcijepi.sizifinho wrote:Ovdje na forumu ljudi izjednačavaju toliko godina kasnije republiku Srpsku i Kataloniju. Treba samo malo historiju proučit i odgovori će sami pasti.
Tacno je to da Katalonci na odnos prema Spaniji gledaju sa drugog aspekta. To sto mi razglabamo o tome na temi o Barci....da, potegla se tema upravo zbog Barce FC.
-
sizifinho
#45034 Re: FC Barcelona
ne čitašsumirprimus wrote:A i sto idu ako su vec privredni raj?hoce mozda dva raja?
privredni raj kojeg crpi madrid. Zbog politike koji vodi kruna, i rojalističke partije potrebe za novcem rastu. Baskija i Katalonija, kao ekonomski prominentne pokrajine- obavezane su da puste da novac teče u prestolnicu.
Razumiješ li sad?
Dok je politike Španije, Katalonija nikad neće dosegnuti svoj zenit.
@tomahawk
nije istina da je politički isto, nije ni nalik i ja nisam mislio da ti to ekonomski porediš, već sam znao da pričaš politički o tome.
Pogledaj kako i kada je nastala Katalonija. Samo uporedi godine nastanka Katalonije i Španije. Šta je starije? Katalonija!
A onda uzmi uporedit Bosnu i Hercegovinu i RS. Kako je RS nastala? Kada?
Onda dođemo na to izjednačavanje RS i Katalonije. Katalonija je prošla kroz pakao zbog fašista. Kad izjednačavaš Kataloniju i RS onda želiš reći da su stanovnici RS prošli pakao?
Vidiš da se ne može poredit.
Katalonija nije neki entitet, već je pokrajina, koja je pokorena i asimilirana.
Da li je isto i sa RS?
a što se tiče ovih što im smeta, meni baš odgovara da vidim aktivnost skenderbega, sune i ostalih, pa makar i zbog politike. Ubi me monotonost.
- skenderija04
#45035 Re: FC Barcelona
Sva ova prica nastaje zbog FCB i neizvjesne situacije u kojoj se moze naci. Da stvar nije tako bezazlena dovoljno je pogledati naslovnice danasnjih spanskih sportskih novina i vidjeti da je tema nº1 .
Sto se same politike tice ponavljam: Ne znamo sta ce biti. Ne znamo koliko ljudi je za nezavisnost. Ne znamo kakva ce biti reakcija nakon izbora u Madridu. Ja jedino sto bi zelio je da se dopusti izjasnjavanje kao u Skotskoj, pa ako hocete i u Crnoj Gori. Spanija moze biti sasvim komotan okvir u kojem bi svi mogli zivjeti i ostvarivati svoja individualna i kolektivna prava.Zasto je sada jako puno ljudi u Kataloniji za nezavisnost, a na kraju devedesetih je bilo jedva 15%? Na to pitanje se trazi odgovor. Niko se ne probudi jedno jutro i kaze " ja sam od danas za nezavisnost" To je proces koji traje i kulminirace u nedjelju. Da li je u Nedjelju prica zavrsena ako pobjede pobornici za nezavisnost? Nije naravno. Morace se razgovarati i naci rjesenje. Sve dok odgovor bude :"Odjebite, nemamo mi sta razgovarati"rasti ce broj ljudi koji zele nezavisnost.
Sto se same politike tice ponavljam: Ne znamo sta ce biti. Ne znamo koliko ljudi je za nezavisnost. Ne znamo kakva ce biti reakcija nakon izbora u Madridu. Ja jedino sto bi zelio je da se dopusti izjasnjavanje kao u Skotskoj, pa ako hocete i u Crnoj Gori. Spanija moze biti sasvim komotan okvir u kojem bi svi mogli zivjeti i ostvarivati svoja individualna i kolektivna prava.Zasto je sada jako puno ljudi u Kataloniji za nezavisnost, a na kraju devedesetih je bilo jedva 15%? Na to pitanje se trazi odgovor. Niko se ne probudi jedno jutro i kaze " ja sam od danas za nezavisnost" To je proces koji traje i kulminirace u nedjelju. Da li je u Nedjelju prica zavrsena ako pobjede pobornici za nezavisnost? Nije naravno. Morace se razgovarati i naci rjesenje. Sve dok odgovor bude :"Odjebite, nemamo mi sta razgovarati"rasti ce broj ljudi koji zele nezavisnost.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#45036 Re: FC Barcelona
@sizifinho, ne u tom smislu, naravno da se ne moze porediti RS nastala na krvlju i Katalonija koja je neka druga prica.
Vise sam mislio na to da ce, u slucaju otcjepljenja Katalonije, reci:''Kad su mogli oni dobiti, sto ne bi mogli i mi?''
Nekad ranije je mislim Katalonija i ogradila od bilo kakve slicnosti sa RS, upravo zbog razlicite historije postanka.
Vise sam mislio na to da ce, u slucaju otcjepljenja Katalonije, reci:''Kad su mogli oni dobiti, sto ne bi mogli i mi?''
Nekad ranije je mislim Katalonija i ogradila od bilo kakve slicnosti sa RS, upravo zbog razlicite historije postanka.
- suncica24
#45037 Re: FC Barcelona
Katalonija i RS ne mogu ni u istu recenicu, a kamoli kontekst.
S te strane, no discussion
S te strane, no discussion
-
sizifinho
#45038 Re: FC Barcelona
pa mogu oni pokušati s tom pričom, ali uvijek postoje argumenti da se ta priča ugasi, poput nekog opuška. Njihovo (RS) je da sjede i šute, jer su sretni što je naš narod dovoljno glup pa dopušta da uopšte postoje, ali to je druga priča.Tomahawk11 wrote:@sizifinho, ne u tom smislu, naravno da se ne moze porediti RS nastala na krvlju i Katalonija koja je neka druga prica.
No, Barca je zadnje desetljeće glavni izvor drame u svijetu nogometa.
Možda jednog dana i seriju naprave, na fazon Pabla Escobara.
- skenderija04
#45039 Re: FC Barcelona
Ma jok. Vidi i one Gruzijske pokrajne koje su kao "nezavisne" Situacija u Spaniji nece nicim uticati na situaciju u BiH, ma koliko svako spominjanje teme o referendumu moze izazvati poredjenje. Na kraju, ako Spanska vlada napravi par koraka i priblizi se ljudima, od nezavisnosti ne bi niko razgovarao. Problem je sto se u svu pricu ubacio ponos, emocije, i ostale bezvezna iracionalna osjecanja koja komplikuju stvar.Tomahawk11 wrote:@sizifinho, ne u tom smislu, naravno da se ne moze porediti RS nastala na krvlju i Katalonija koja je neka druga prica.
-
megaman4
#45040 Re: FC Barcelona
Porediti RS i Kataloniju je nemoguće.
Kao prvo RS je nastala u ratu i na genocidu, dok je Katalonija historijska regija, koja postoji više vijekova kao što je to slučaj i sa Galicijom, Škotskom, Baskijom i drugo, i normalno je da postoj izvjesan stepen autonomije, jer Katalonija ima svoj historijski kontinuum koji RS nikada nije imao niti će, jer je RS izvršila teško kršenje ustava SRBiH, kasnije RBiH, i želi biti država u državi, što neće nikada uspjeti.
Kao prvo RS je nastala u ratu i na genocidu, dok je Katalonija historijska regija, koja postoji više vijekova kao što je to slučaj i sa Galicijom, Škotskom, Baskijom i drugo, i normalno je da postoj izvjesan stepen autonomije, jer Katalonija ima svoj historijski kontinuum koji RS nikada nije imao niti će, jer je RS izvršila teško kršenje ustava SRBiH, kasnije RBiH, i želi biti država u državi, što neće nikada uspjeti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#45041 Re: FC Barcelona
Ja ih i ne poredim, niti to zelim. Gluho i daleko bilo.
Malo je sve to konfuzno, jer se kao cijela Evropa ujedinjuje, a ovi traze svoju nezavisnost.
No, dobro, bore se oni, bore se i Baski, hajd da vidimo na sta ce to izaci.
Malo je sve to konfuzno, jer se kao cijela Evropa ujedinjuje, a ovi traze svoju nezavisnost.
No, dobro, bore se oni, bore se i Baski, hajd da vidimo na sta ce to izaci.
- Point.
#45042 Re: FC Barcelona
Samo je pravedno da de Barca izbaci iz La Lige u slucaju nezavisnosti. Interesantno je da ce pocetak Katalonije znaciti i kraj Barce kakvu znamo. Jer u nezavisnoj Kataloniji nece imati ni k od konkurencije, pa budem videl hoce li se dati Neymaru, Suarezu i ekipi igrati po katalonskim mini vukojebinama.
-
sumirprimus
#45043 Re: FC Barcelona
ne.uvijek suplja neko drughi crpi...da je afrika u pitanju il nafta pa haj..suplja secesionisticka...sizifinho wrote:ne čitašsumirprimus wrote:A i sto idu ako su vec privredni raj?hoce mozda dva raja?
privredni raj kojeg crpi madrid. Zbog politike koji vodi kruna, i rojalističke partije potrebe za novcem rastu. Baskija i Katalonija, kao ekonomski prominentne pokrajine- obavezane su da puste da novac teče u prestolnicu.
Razumiješ li sad?
Dok je politike Španije, Katalonija nikad neće dosegnuti svoj zenit.
da su sta trazili za vrijeme franka pa haj..al sad u zadnjih 30 40 godina...dobro ih savezna vlADA ikako trpi.
da su spanci pametni pa na vrrijeme to sprijecili...njonju bi se krcili referendumima...jebte nekad gignt bili uticali na svjetsku istoriju sad im par plemena o drzavi radi
-
Crvena Tifoza
#45044 Re: FC Barcelona
Mirno spavajte, nezavisnosti neće biti.

- p206
#45045 Re: FC Barcelona
To im nikad neće dopustiti i to slobodno mogu zaboraviti...i Škotska i Crna Gora su već ranije imale u ustavu pravo na referendum, ali to su stekli na način kakav ljudska rasa jedino poznaje - silom, nekad u prošlosti. Koliko god je ovo moderno doba, mi kao društvo nismo puno odmakli u zadnjih 2-3 hiljade godina što se toga tiče.skenderija04 wrote:Sva ova prica nastaje zbog FCB i neizvjesne situacije u kojoj se moze naci. Da stvar nije tako bezazlena dovoljno je pogledati naslovnice danasnjih spanskih sportskih novina i vidjeti da je tema nº1 .
- skenderija04
#45046 Re: FC Barcelona
Rafinha operisan. Procjena doktora koji ga je operisao (Ramon Cugat) 6 mjeseci
- DonEmir
#45047 Re: FC Barcelona
Ne samo to. Koliko bi izgubili od marketinga, tv prava... itd. Barci Spanija La Liga itekako odg. dobivaju veliki dio kolaca od tv prava kakav nigdje nece dobiti.. Real je tu isto napuhao cijenu, La Liga jedna do tri najgledanije lige na Svijetu, veliki novac je igri.Point. wrote:Samo je pravedno da de Barca izbaci iz La Lige u slucaju nezavisnosti. Interesantno je da ce pocetak Katalonije znaciti i kraj Barce kakvu znamo. Jer u nezavisnoj Kataloniji nece imati ni k od konkurencije, pa budem videl hoce li se dati Neymaru, Suarezu i ekipi igrati po katalonskim mini vukojebinama.
Nego da vidimo ko igra iz ljubavi za Barcu
Ako vec imaju drzavu treba da imaju i ligu kao sto rece neko liga ce biti na nivou lige od Holandije tako i ulog u nogometne klubove.
Katalonci ce glasati za Spaniju
- supercali
#45048 Re: FC Barcelona
ne mozes porediti kataloniju i rs al nikakoTomahawk11 wrote:Nisam pisao o finansijskom aspektu, nego o politickom. Priznaces, otcjepljenje Katalonije bi bio argument RS da se i ona otcijepi.sizifinho wrote:Ovdje na forumu ljudi izjednačavaju toliko godina kasnije republiku Srpsku i Kataloniju. Treba samo malo historiju proučit i odgovori će sami pasti.
Tacno je to da Katalonci na odnos prema Spaniji gledaju sa drugog aspekta. To sto mi razglabamo o tome na temi o Barci....da, potegla se tema upravo zbog Barce FC.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#45049 Re: FC Barcelona
@supercali, naveo sam poslije da ne poredim.
Btw, odbijen zahtjev za registraciju Arde. Tek u januaru.
- suncica24
#45050 Re: FC Barcelona
Bilo je ocito da nece dozvoliti.Tomahawk11 wrote:@supercali, naveo sam poslije da ne poredim.
Vrijeme je za Masiu