FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

skenderija04

#45001 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

dinty2 wrote:
skenderija04 wrote:
dinty2 wrote:skendere :thumbup:
samo da ne bude opet tresla se gora ....
Gora se trese vec 6 godina, samo sto ne treba ocekivati nista specijalno u ponedjeljak. Ovo sezonu se Barsa zavrsiti u Spanskoj ligi. Za sljedecu cemo vidjeti :D
pitanje je kako si ti glaso ? :D :D
Nisam jos . U nedjelju :D
LSD

#45002 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

skenderija04 wrote:
dinty2 wrote:
prvo: kolika je mogucnost da se katalonija odvoji i proglasi nezavisnost ?
drugo: zasto tebas katalonce naziva nacionalistima?
trece: gdjhje bi igrali,,francuska ili neka druga liga?
1. U nedjelju su izbori. Vidjecemo. Nece biti ni sutra ni prekosutra proglasena nezavisnost. U slucaju da pobjede pocinje proces razdruzivanja ( zvuci poznato)
2.Nacionalista nema isto znacenje kao kod nas (negativno) Sada je to vec prevazidjen izraz,modernije je reci pobornici nezavisnosti. Nacionalista je bio neko ko priznaje Spaniju ali se smatra Kataloncem, Baaskijcem itd U kataloniji vise takvih gotovo da i nema
3. Ne zna se. Provaljeni su da su pregovarali sa Francuzima. Niko se nece javno izjasniti dok situacija ne bude jasna.
zar nisu oni navijaci Espanyola odani Španiji i ljubitelji kraljeve krune :mrgreen: kakva im je ono kruna na grbu :-)
dinty2

#45003 Re: FC Barcelona

Post by dinty2 »

dinty2 wrote:pitanje je kako si ti glaso ? :D :D
skenderija04 wrote:Nisam jos . U nedjelju :D
necemo javno mada pretpostavljam za koga si :D
skenderija04

#45004 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

LSD wrote:
zar nisu oni navijaci Espanyola odani Španiji i ljubitelji kraljeve krune :mrgreen: kakva im je ono kruna na grbu :-)
Navijaci Espanyola su vecinom pro Spanski orjentisani, ali ne toliko koliko izgleda onako vizuelno kada gledas tribine. Oni su kraljevski klub. Ljudi zovu Real Madrid kraljevski klub, ali u svakoj Spanskoj provinciji jedan klub je Real( kraljevski) . U Kataloniji je Espanyol. Pazi oni su osnovani na univerzitetu u Barceloni i grb im je stit Katalonskog ratnika Roger de Lluria. Njihovo skrtetanje na stranu je pocelo 1934 kada se Barsa odlucila da se prikljuci manifestu za Katalonsku republiku. Espanyol nije. Tu pocinje razlaz na politickoj osnovi, ali daleko od toga da je Espanyol neki fasisticki klub i sl.
skenderija04

#45005 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

dinty2 wrote:
dinty2 wrote:pitanje je kako si ti glaso ? :D :D
skenderija04 wrote:Nisam jos . U nedjelju :D
necemo javno mada pretpostavljam za koga si :D
:D :D :D
LSD

#45006 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

skenderija04 wrote:
LSD wrote:
Navijaci Espanyola su vecinom pro Spanski orjentisani, ali ne toliko koliko izgleda onako vizuelno kada gledas tribine. Oni su kraljevski klub. Ljudi zovu Real Madrid kraljevski klub, ali u svakoj Spanskoj provinciji jedan klub je Real( kraljevski) . U Kataloniji je Espanyol. Pazi oni su osnovani na univerzitetu u Barceloni i grb im je stit Katalonskog ratnika Roger de Lluria. Njihovo skrtetanje na stranu je pocelo 1934 kada se Barsa odlucila da se prikljuci manifestu za Katalonsku republiku. Espanyol nije. Tu pocinje razlaz na politickoj osnovi, ali daleko od toga da je Espanyol neki fasisticki klub i sl.
ma ja nešto ne podnosim taj Espanyol, vazda su mi djelovali kao neki izrodi Katalonije i ljubitelju krune :mrgreen: :-)

pogotovu ih ne volim radi Tamuda :P
skenderija04

#45007 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

LSD wrote: ma ja nešto ne podnosim taj Espanyol, vazda su mi djelovali kao neki izrodi Katalonije i ljubitelju krune :mrgreen: :-)

pogotovu ih ne volim radi Tamuda :P
Prije je to bio derbi, opasan derbi. Ali to vidis po generacijama. Starac od sedam banki jos uvijek slavi pobjedu protiv Espanyola kao nesto veliko, pitanje casti. Ekipa od 35-40 vec ih briga za Espanyol, oni samo hoce da pobjede Madrid, pa makar nista ne osvojili. Danasnji klinci nemaju nikakav osjecaj prema Espanyolu, Madrid ih zanima, ali L.S. je mjerilo uspjesnosti. Vremena se mjenjaju
suncica24

#45008 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Pa realno, ne moze i jare i pare.

Sva prica oko nezavisnosti zapravo je odlicna podloga za ubiranje politickih poena katalonskih partija koje nemaju drugog programa sem odcjepljenja. Mas & company tako zapravo i drze vlast. Da nema price od odcjepljenju, ne bi bilo ni njih.
Tako da je realno zapitati se koliko je zapravo njima zaista u interesu da se Katalonija zaista odcijepi.
Liga je tu skromno pitanje sta sve ceka. Penzioni socijalni fondovi zdravstvo (skolstvo je koliko toliko pod kontrolom) administracija... svi pricaju koliko ce para biti a niko da kaze koliko radnih mjesta ce nestati, koje su ekonomske posljedice i sta sve ceka katalonce slijedecih 10 god nakon odcjepljenja.

Sad sve to prenijeti na fudbal. Jeste, svima nama je suludo da savez dozvoli da mu Barca prodje kro prste, ali... Napumpati ce Atleti ili koji drugi klub za to vrijeme. Klubovi se prave. Kao i Barca sto je promjenila image u zadnjih 10-20god, nece Liga previse zadrhtati nakon.
Koliko ce pak sve to kostati Barcu... Francuzi bi jedva docekali da dodju. Ali opet, fudbal je i politika. A Spanija je susjed. Tako da... mnogo je tu svakakvih mozda sa kojima svi sad kalkulisu kako bi izvukli sto bolju poziciju ne za Kataloniju,vec za sopstvenu politicku gujicu.
skenderija04

#45009 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

suncica24 wrote:Pa realno, ne moze i jare i pare.

Sva prica oko nezavisnosti zapravo je odlicna podloga za ubiranje politickih poena katalonskih partija koje nemaju drugog programa sem odcjepljenja. Mas & company tako zapravo i drze vlast. Da nema price od odcjepljenju, ne bi bilo ni njih.
Tako da je realno zapitati se koliko je zapravo njima zaista u interesu da se Katalonija zaista odcijepi.
Liga je tu skromno pitanje sta sve ceka. Penzioni socijalni fondovi zdravstvo (skolstvo je koliko toliko pod kontrolom) administracija... svi pricaju koliko ce para biti a niko da kaze koliko radnih mjesta ce nestati, koje su ekonomske posljedice i sta sve ceka katalonce slijedecih 10 god nakon odcjepljenja.

Sad sve to prenijeti na fudbal. Jeste, svima nama je suludo da savez dozvoli da mu Barca prodje kro prste, ali... Napumpati ce Atleti ili koji drugi klub za to vrijeme. Klubovi se prave. Kao i Barca sto je promjenila image u zadnjih 10-20god, nece Liga previse zadrhtati nakon.
Koliko ce pak sve to kostati Barcu... Francuzi bi jedva docekali da dodju. Ali opet, fudbal je i politika. A Spanija je susjed. Tako da... mnogo je tu svakakvih mozda sa kojima svi sad kalkulisu kako bi izvukli sto bolju poziciju ne za Kataloniju,vec za sopstvenu politicku gujicu.
Pa nije Mas pokrenuo lavinu. Samo se prikljucio kada je vidio milion ljudi na ulici. On je nebitan u svoj ovoj prici. Sta ce biti ako bude? Ne znamo. Ipak, nesto ne valja kada su ovi za nezavisnost postali vecina. A ovi sto zastupaju osyanak u Spaniji imaju samo jedan argument- strah. Te izbacicemo vas iz evrope, te umrijecete od gladi, Barsa ce biti kao Celtic :D Vidjecemo, ali jedni prodaju med i mlijeko, a drugi krv suze i znoj. Ne cudi me sto su ankete na strani nezavisnosti.
suncica24

#45010 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Mas nije pokrenuo lavinu, ali nije se ni samo pridruzio istoj (prije 5god nije bilo milion ljudi za nezavisnost na ulici, vec milion indignados), ali jako dobro prosperira od lavine. Mislim, do iste je bio samo aparatcik. Kao sto je i ERC. Hocu reci, sta je politika ERC nakon sto ispune cilj postojanja koje je stjecanje nezavisnosti?
Ne zna se, ne prica se. I tu je problem sa kojim ce se suociti gradjani kad se euforija smiri (btw i pred 29 N euforija je bila na nivou, a onda... napravili salu od svega).

Uglavnom, licno vise ne znam ko vise smrdi. PP i ekipa su truli do srzi i to je jasno, ali nesto ne gajim lazne iluzje da su katalonski nacionalisti puno bolji. Sve to u isti vjetar puse...

Mozda... kad porastem glasala bih za Ada-like politiku :)
suncica24

#45011 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Predomislila sam se. Kad porastem bih da budem Rosell :D
skenderija04

#45012 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

suncica24 wrote:Mas nije pokrenuo lavinu, ali nije se ni samo pridruzio istoj (prije 5god nije bilo milion ljudi za nezavisnost na ulici, vec milion indignados), ali jako dobro prosperira od lavine. Mislim, do iste je bio samo aparatcik. Kao sto je i ERC. Hocu reci, sta je politika ERC nakon sto ispune cilj postojanja koje je stjecanje nezavisnosti?
Ne zna se, ne prica se. I tu je problem sa kojim ce se suociti gradjani kad se euforija smiri (btw i pred 29 N euforija je bila na nivou, a onda... napravili salu od svega).

Uglavnom, licno vise ne znam ko vise smrdi. PP i ekipa su truli do srzi i to je jasno, ali nesto ne gajim lazne iluzje da su katalonski nacionalisti puno bolji. Sve to u isti vjetar puse...

Mozda... kad porastem glasala bih za Ada-like politiku :)
Stani Suno, Mas postaje za nezavisnost nakon Diade 2012. Tada je bilo milion ljudi. 15 M je nesto drugo, to je socijalni pokret.
ERC nikoga ne folira svi znamo sta zele i koji im je cilj. Na kraju moje pitanje je: Zasto se ne dozvoli da ljudi glasaju? To bi rijesilo sve dileme
suncica24

#45013 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Upravo zato sto ni jednim ni drugim ne odgovara glasanje.
Prvim jasno otkud, drugim jer od statusa quo profitiraju (da nije tako u novembru ne bi napravili smijuriju od referenduma... po meni upravo tu prica pada u vodu).

A sto se tice pozadine jacanja pokreta za nezavisnost, upravo si dao njegovu osnovnu karakteristiku. Nastaje nakon sto propada masa okupljena oko indignados. U nedostatku jake lijeve price, ljudi se okupljaju oko Diade (s obzirom na profil katalonaca koji i kad su desno, zapravo su lijevi centar, logicno kako). A onda na Diadi profitira cijela svita koja iz iste crpi politicki kapital.

Pepetuum mobile.
skenderija04

#45014 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

suncica24 wrote:Upravo zato sto ni jednim ni drugim ne odgovara glasanje.
Prvim jasno otkud, drugim jer od statusa quo profitiraju (da nije tako u novembru ne bi napravili smijuriju od referenduma... po meni upravo tu prica pada u vodu).

A sto se tice pozadine jacanja pokreta za nezavisnost, upravo si dao njegovu osnovnu karakteristiku. Nastaje nakon sto propada masa okupljena oko indignados. U nedostatku jake lijeve price, ljudi se okupljaju oko Diade (s obzirom na profil katalonaca koji i kad su desno, zapravo su lijevi centar, logicno kako). A onda na Diadi profitira cijela svita koja iz iste crpi politicki kapital.

Pepetuum mobile.
Opet stani Suno :D

- Jesu li trazili referendum ? Jesu. Odgovor je bio,:Nema referenduma, ustav to ne dozvoljava, odjebite u skokovima. Nakon toga prave onaj cirkus.
Ponavljam, zasto im ne dozvole da glasaju?
- Lijeva prica je uvijek prisutna. Vidjeces CUP na ovim izborima. Meni iskreno idu na zivce likovi kao Podemos. Niti smrde niti mirisu. A to je politicka artikulacija pokreta 15 M.
suncica24

#45015 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Cek, to nisu znali da ce im poruciti da odskoce u skokovima? Ono, jesi ti fakat pomislio da ce reci "ok, evo referendum"?!

Pa ako nisi ti, nisam ja, nisu sigurno ni oni koji su stajali iza cijele price. E pa kad vec znas da od tog puta nista, stisni muda i istjeraj pricu do kraja, a ne pravi cirkua od toga (na kraju prevarili su onih 48% ljudi koji su izasli misleci da postizu nesto).

A sto se tice Podemos... kako to da vidis populizam na jednoj strani, a na drugoj jok.
skenderija04

#45016 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

suncica24 wrote:Cek, to nisu znali da ce im poruciti da odskoce u skokovima? Ono, jesi ti fakat pomislio da ce reci "ok, evo referendum"?!

Pa ako nisi ti, nisam ja, nisu sigurno ni oni koji su stajali iza cijele price. E pa kad vec znas da od tog puta nista, stisni muda i istjeraj pricu do kraja, a ne pravi cirkua od toga (na kraju prevarili su onih 48% ljudi koji su izasli misleci da postizu nesto).

A sto se tice Podemos... kako to da vidis populizam na jednoj strani, a na drugoj jok.
Nisu nikoga prevarili . Svi koji su izasli znali su da nema nikakvog pravnog znacaja . To je bilo jasno svima. Htjeli su postaviti urne kako god. I postavili su ih.

Podemos je promijenio pricu tri puta . Prvo su bili za referendum. Pa su bili da Katalonci imaju pravo da odluce o svojoj sudbini. Nakon toga, to bas i nije bilo tako jasno jer je Iglesias rekao da se "to mora uskladiti sa zakonima" bez obzira na volju naroda. Sad ih slusam, pricaju istu pricu kao PP. Na kraju ista prica kao ovaj im jaran iz Syrize. Naprijed drugovi, mi cemo ovo, mi cemo ono...Na kraju drug se naguzio mskim mocnicima. Dakle nista od revolucionara koji imaju vise minuta na TV-u od reklama. Montirana ljevica od strane sistema. Kada si zadnji put cula da ih vlast kritikuje?
Lakat Jebić

#45017 Re: FC Barcelona

Post by Lakat Jebić »

.
missko

#45018 Re: FC Barcelona

Post by missko »

Ja se vratih na naslov teme da vidim jesam sta fulio ili stoji FC Barcelona ili samo Barcelona :D
skenderija04

#45019 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Lakat Jebić wrote:
lijep pozdrav :D

da ne kontaminiram temu, jel mozes ove pojmove i tokove detaljnije pojasnit. pricali smo ono kad je referndum bio, al kod nas niko spaniju ne pokriva, tako da otad nemam pojma sta se desavalo, a zivo me zanima
Vozdra,

Cini mi smo da smo stali kod " referenduma" 9. novembra prosle godine. Dakle, Katalonske vlasti su htjele da raspisu referendum za nezavisnost. Spanska vlada im je porucila da ne mogu to da rade jer nije u skladu sa ustavom, Onda su Katalonci napravili nesto slicno referendumu a zvalo bi se izjasnjavanje, Dakle uhvatili su se za tacku jednog clana Katalonskog statuta koji dozvoljava da se ljudi konsultuju oko pitanja kao sto su izgradnja nuklearki i sl. Glupost. Htjeli su samo da scenifikuju zelju za nezavisnoscu. Nikakav pravosnazni karakter tog cina. Samo zelja da ako centralne vlasti ne dozvoljavaju taj cin , da izadju na ulicu i da pokazu da im ne mogu zabraniti. Kako ne mogu napraviti referendum, sada su raspisali vanredne izbore. Te izbore su proglasili plebiscitarnim. U slucaju da partije koje su za nezavisnost dobiju nadpolovicnu vecinu, pokrenuce proces z unilateralno otcjepljenje ako Spanska vlada ne odluci da razgovara i da se pronadje neko dogovoreno rjesenje
Tomahawk11
Globalni moderator

#45020 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Otac je u Barceloni i kad ga pitam za ovu tematiku, on kaze:''Nema od toga nista''.
Kao, mogu raspisivati referendum, organizovati izbore, ali rezultat nece biti otcjepljenje.
skendere, ne zamjeri, znam da si car sto se tice informacija :thumbup:
Zar nema spanska vlada zadnju rijec po ovom pitanju?
Jer, ako Katalonija moze odlucivati o svojoj sudbini, sto onda sutra ne bi mogla RS?
Cemu onda sluzi ustav Spanije (odnosno BiH)?
Nezavisnost Katalonije bi dala legitimitet Baskima da i oni traze isto.
Lavina bi nakon toga bila velika.
p206

#45021 Re: FC Barcelona

Post by p206 »

Od toga nema ništa...kakvi referendumi,ko je još referendumom dobio državu,niko a da nije morao proliti litre krvi.Tako je od kada postoje ljudi na ovoj planeti i tako će biti.
Što se tiče kluba mislim da bi propao na svakom polju...Uefa ne bi dozvolila da igraju npr. u Francuskoj ko što nisu dozvolili npr. skandinavsku ligu,najboljim igračima J.Amerike i španskog govornog područja i svijeta generalno bilo bi smiješno igrati najveći derbi sa Espanolom i ligu koju bi osvojili već nakon 10 kola.Postojeće zvijezde Neymar npr. bi otišli iste sezone,i na kraju sponzori...zna se..spali bi na budžet osrednje ekipe u Engleskoj
tzipiripi

#45022 Re: FC Barcelona

Post by tzipiripi »

Ja ne znam ko mi je premijer države, entiteta a kamoli kantona ... :D A ovdje naučih o španskim i katalonskim strankama :mrgreen:
Srećom sutra tekma ... :D
suncica24

#45023 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Jos ovoliko i necu vise na datu temu :D

Pred referendum u novembru isti je najavljivan kao odlucujuci, tj. kao legitiman. Naravno, nije postojao ikakav znak da bi spanska vlada i u kojem slucaju odobrila, a onda i prihvatila rezultate referenduma. Tako da jasno je bilo da se radi o jednostranoj odluci da se sprovede referendum.
I do tad sve ok. Radi se kampanja. Otvara se prostor za masovno ucesce gradjana: na referendumu su mogli glasati svi sa boravistem u Kataloniji - znaci, studenti, imigranti, gradjani EU (npr neki francuz), svi koji su prijavljeni boravistem, kao i svi koji su izvan Spanije a osjecaju se kataloncima (realno i kralj je mogao odluciti da se osjeti katalonac i glasa... ). S jedne strane, to je super, jer znaci zaista da Katalonija kao pojam i prostor je otvorena za sve. S druge strane, ako se gleda legitimitet referenduma, gdje se pikaju glasovi samo onih sa pravom glasa, vec tad je labilan.
Sve u svemu to je zavrsilo tako da iako je 80% od onih koji su glasali bilo za, izlaznost je bila tek oko 35% - 40%, referendum je propao.

Medjutim, propao je upravo zato sto katalonski politicari nisu htjeli preuzeti odgovornosti. Referendum umjesto da bude zaista mjesto odlucivanja je shvacen kao igra, jer ovi nisu bili spremni zaista se suprotstaviti centralnoj vladi.

Uostalom, isto se dogadja i sad sa izborima. Imamo kolac koji je Katalonija. Stranke okupljene oko pokreta za nezavisnost, koje se samo zapravo i slazu u tome da zele nezavisnu Kataloniju... o svemu dalje se razilaze, kazu dajte nam cijeli kolac, ili vise od pola, i mi imamo legitimitet da trazimo nezavisnost.
Ok.
Ali u slucaju da dodje do nezavisnosti, kolac je i dalje jedan. A apetita vise, jer sad vise nisu ujedinjeni oko tog jednog zajednickog zahtjeva. Znaci,nakon sto se krene u stvarno odcjepljenje, razdvajanje fondova, administracije, organizovanje ekonomije... mislim da ce situacija biti ista kao sto je sada na nivou Spanije. Jedni lijevo, drugi desno, svi po komadic kolaca.
A zasto bi to radili kad ovako, pozivom na izbore na temu nezavisnosti, mogu imati vise od komadica.

Uglavnom, politika je kurva. Samo da Barca ne snosi posljedice datog kurvaluka :D
suncica24

#45024 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

No ipak jos samo jedna nesportska :D

Moram priznati da nije lipo to sto se Barto nije jos uhvatio za novcanik. Od kluba koji je poznat kao unicefov najjaci sportski partner ocekivalo bi se makar da izdvoje neka sredstva za djecu izbjeglica i imigranata :roll:

Tako da svaki put kad izlete sa onim crvenim majicama mene malo... sramota.
Ispade da Pero dijeli lekcije iz merhametluka. :roll:
skenderija04

#45025 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

suncica24 wrote:No ipak jos samo jedna nesportska :D

Moram priznati da nije lipo to sto se Barto nije jos uhvatio za novcanik. Od kluba koji je poznat kao unicefov najjaci sportski partner ocekivalo bi se makar da izdvoje neka sredstva za djecu izbjeglica i imigranata :roll:

Tako da svaki put kad izlete sa onim crvenim majicama mene malo... sramota.
Ispade da Pero dijeli lekcije iz merhametluka. :roll:
Pa Barcelona svake godine istrese 3,6 miliona unicefu zbog takvih i slicnih situacija. Dakle ne cekaju da se desi nesreca pa da onda kao reaguju i ispadnu humani. Znam da je efektnije biti human kada su vijesti o nesreci na prvim stranicama novina, ali ja vise cijenim konstantnu humanost.

Ipak, nije da se ne radi na tome. Klub je pokrenuo inicijativu o dovodjenju 3.000 izbjeglica. Malo li je?

http://www.fcbarcelona.es/detalle/ficha/campana

Image
Post Reply