Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#4501 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

krompir i riza wrote: Tebe? :shock: Mora da si je onom svojom sutlijom podmitila :D :lol: :run:
naraFski :lol:
btw, napravila sam jos jednu fenomenalnu sutliju. ova je bila k'o gusti sok :roll:
nije do mene, mislim da je do rize :D
Alhemicarkaa

#4502 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

safran wrote:
krompir i riza wrote:
safran wrote:
rizo - da prostiš koliko si mlada?
30 :D
Puter :lol:
Haj to ponovi još koji put :oops: (mogu li se ugurati i ove dvije godine starije :oops: ).
Alhemicarkaa

#4503 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Neko je pitao - ja sam uplatila čuvanje matičnih stanica. Izabrala sam future health zato što su tad imali neku akciju plus pet godina gratis, znači 25 godina. Nislim da je potpuno svejedno, samo treba provjeriti ko kakvu akciju ima, jer mislim da su tehnološki i svim drugim potpuno isto potkovani.
acinoc

#4504 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

@LieToMe - ja nasla vir uloske u amku, ostalo ih je jos nisam sve pokupila :)
eh sad mi se jede sutlija :D :D :D
otherside

#4505 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

acinoc wrote:@LieToMe - ja nasla vir uloske u amku, ostalo ih je jos nisam sve pokupila :)
eh sad mi se jede sutlija :D :D :D
moja je tako dobra bila da sam dosla na forum da pitam hoce li je ko :D
curica mi poslije pokusaja uguravanja druge kasike u usta opalila samar a muz pojeo jedva pola zdjelice jer me puno voli :lol:
niko_niko_kao_ja

#4506 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

seyo_84 wrote:E sad,ja upadam onako iz vedra neba
Molila bih vas da mi pomognete ako mozete...
Trudna sam 3 mjeseca,na birou nikad nisam bila prijavljena,niti sam bila zaposlena,zdravstveno osiguranje imam preko supruga.
E sad mene interesuje,ako se sad prijavim na biro da li cu imati pravo na porodiljsku naknadu kao nezaposlena majka kad se porodim?Da li postoji neki zakonski period koliko moras prije biti na birou da bi stekao pravo na porodiljsku naknadu?
prijavi se na biro i imaces pravo na onih 120 KM naknade, ja sam se prijavila u 6. mjesecu trudnoce i primam tu naknadu.
radenska

#4507 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A koji papiri trebaju za porodiljsku naknadu za one koji su u radnom odnosu. Negdje ste to podavno pisale ali ne mogu da nadjem :D I moze li se to sta prije povaditi, da ne trci muz poslije mog poroda :D
krompir i riza

#4508 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Alhemicarkaa wrote:Neko je pitao - ja sam uplatila čuvanje matičnih stanica. Izabrala sam future health zato što su tad imali neku akciju plus pet godina gratis, znači 25 godina. Nislim da je potpuno svejedno, samo treba provjeriti ko kakvu akciju ima, jer mislim da su tehnološki i svim drugim potpuno isto potkovani.
Koja je okvirna cijena tog pohranjivanja inače?
radenska

#4509 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Meni doktorica rece oko 2000 eura
Alhemicarkaa

#4510 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

radenska wrote:A koji papiri trebaju za porodiljsku naknadu za one koji su u radnom odnosu. Negdje ste to podavno pisale ali ne mogu da nadjem :D I moze li se to sta prije povaditi, da ne trci muz poslije mog poroda :D
Treba ti rodni list djeteta, potvrda da si u radnom odnosu od firme, potvrda od nadležne ginekološke ambulante da si na bolovanju, tri ovjerene izjave da ćeš prijaviti općini u koliko se vratiš ranije na posao (u općini centar imaš gotove te izjave, samo potpišeš i opečatiš). Prijava boravka ili uvjerenje o kretanju ako si manje od godinu u toj općini, ili tako nešto. Čini mi se da treba i fotokopija lične karte. I zahtjev koji uzimaš na šalteru općine. Najbolje ti je otići i uzeti taj zahtjev i na njemu sve piše.

edit: riža, oko 5000 KM za 20 godina dođe, malo manje, ali eto, to je okvirno.
safran

#4511 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ja kod CryoSave platila oko 2200 eura krv+pupčanik - imam još vaučera ako je ko zainteresiran
seyo_84

#4512 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

niko_niko_kao_ja wrote:
Trudna sam 3 mjeseca,na birou nikad nisam bila prijavljena,niti sam bila zaposlena,zdravstveno osiguranje imam preko supruga.
E sad mene interesuje,ako se sad prijavim na biro da li cu imati pravo na porodiljsku naknadu kao nezaposlena majka kad se porodim?Da li postoji neki zakonski period koliko moras prije biti na birou da bi stekao pravo na porodiljsku naknadu?
prijavi se na biro i imaces pravo na onih 120 KM naknade, ja sam se prijavila u 6. mjesecu trudnoce i primam tu naknadu.
Hvala puno na odgovoru :)
seyo_84

#4513 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

otherside wrote:
ja bih se na tvom mjestu svakako prijavila na biro odmah.
ako ces time dobiti kakve beneficije, dobro i jest. a mislim da imas pravo na 50% naknade u odnosu na zene koje su u radnom odnosu ali provjeri opet :wink:
i sretno! :-D
Hvala puno,vec od sutra krecem sa iskupljanjem dokumentacije :)
Nisrin

#4514 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Nisrin »

Imate li nekoga u vasoj blizini ili ste i vi bila zrtva toga da zbog trudnoce ili poroda ostanete bez posla, dobijete otkaz, a da bi htio biti dio price koju radi jedna novinarka BIRN-a?!
Znaci, da isprica svoju pricu, sa punim podacima ili samo inicijalima...molim vas da se zainteresirane zene jave!
affidavit

#4515 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Evo, konacno sam dobila rezultate kombiniranog probira, koji sam radila u 12. sedmici. Nazvla sam dr., ali je imao pacijenticu, pa nikako da mi se javi. Da li neko zna da protumaci, sljedece:

Nuhalni nabor 1.00 mm
0.68 MoM
Nasal bone present

sl. beta-hCg 148 ng/ml 3.61 korig. MoM
PAPP-A 4.89 mlU/mL 1.32 korig. MoM

T21 (Biokem. rizik + NT) 1:1301 rizik manji od granicnog
Biokemijski test 1:236 rizik veci od granicnog
Dobni rizik 1:545
Rizik za trisomiju 13/18 +NT <1:10000 rizik manji od granicnog

Znam da su sve ovo procjne, ali malo me brine ovaj biokemijski test? Ne znam koliko je los, odnosno koliko je rizik veci od normalnog? :?
otherside

#4516 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

nemoj paniciti jer ce ti dr to fino rastabiriti ali cini mi se da su ti biohemijski pokazatelji vjerovatnoce za trisomiju 21 (down sy) malo veci od granicnog. ostalo izgleda ok.

evo, ovdje ti je objasnjenje:
Considering a risk of 1:386 as the borderline between high risk and lower risk means that the predictive power of the screening test is not 100% absolute, and there is a possibility that children with Down syndrome will be born to a certain percentage of women despite the result of the screening test having been regarded as "normal". On the other hand, there is a more common situation in which a woman receives an "abnormal" result in a screening test, only for the fetus to be found to be normal in prenatal testing (chorionic villus sampling or amniocentesis) performed subsequently. Essentially, approximately 98% of women who receive an abnormal result in the screening test have healthy fetuses. Despite these limitations, a risk group can be reliably defined using this test. Performing amniocentesis on women in the high-risk group has often prevented the birth of infants with chromosomal defects.

It should be noted that the biochemical screening tests can also indicate conditions apart from Down syndrome - for instance other chromosomal problems, defects of the closure of the spinal column, kidney defects, etc.
PeekABoo

#4517 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PeekABoo »

Ima li neka od vas trudnica koja je začela koristeći klomifen? Odnosno, stimulaciju ovulacije?!
affidavit

#4518 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Ok, hvala. Znam da vecina zena kaze da se bezveze brinula kada su dobile rezultate koji odstupaju od normalnih, ali opet nekako nije jednostavno kad tamo neka cifra odskace.
relevantan

#4519 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

PeekABoo wrote:Ima li neka od vas trudnica koja je začela koristeći klomifen? Odnosno, stimulaciju ovulacije?!

Kod mene u tom mjesecu kada sam zatrudnila, bilo dizanje nogu uz zid poslije snošaja.....e sad :-? :-) mislim da je samo koincidencija. :)
ciki4

#4520 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Stimulacijom ovulacije da (femara), klomifenom uvijek imala puno folikula ali bez rezultata :sad: Tek poslije mi jedan dr.objasnio da s njim dobijem puno folikula koji su puni vode tj. prazni. A i cijena mu sve govori, 5 KM u odnosu na femaru koja je 100 KM. Pokušaj razgovarati sa svojim dr. o promjeni terapije,iak ima žena koje su uspjele i s klomifenom :-? Sretno
otherside

#4521 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

affidavit wrote:Ok, hvala. Znam da vecina zena kaze da se bezveze brinula kada su dobile rezultate koji odstupaju od normalnih, ali opet nekako nije jednostavno kad tamo neka cifra odskace.
ma da...98% normalne djece ciji su screening rezultati bili abnormalni. da se upitas cemu onda ova dijagnostika :-)
javi nam sta veli divke. on ti vodi trudnocu?
affidavit

#4522 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Evo, upravo smo razgovarali. Njemu su bili vazni samo T21i biokemijski test. Kaze da je ovaj prvi OK, a ovaj drugi rizican, i da nakon 15. punih sedmica uradim triple test u BH laboratoriji. Malo sam se sead zabrinula. :(
Ne znam da li je 1:300 granicni omjer za bikemijski test?
relevantan

#4523 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

affidavit wrote:Evo, upravo smo razgovarali. Njemu su bili vazni samo T21i biokemijski test. Kaze da je ovaj prvi OK, a ovaj drugi rizican, i da nakon 15. punih sedmica uradim triple test u BH laboratoriji. Malo sam se sead zabrinula. :(

Ma i ja sam radi T21 morala na amniocentezu :-) ......čula sam da ima neka druga lab., u Lužanimam negdje :? kažu da je dosta preciznija i brže budu gotovi nalazi.
Arminaa

#4524 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

relevantan wrote:
affidavit wrote:Evo, upravo smo razgovarali. Njemu su bili vazni samo T21i biokemijski test. Kaze da je ovaj prvi OK, a ovaj drugi rizican, i da nakon 15. punih sedmica uradim triple test u BH laboratoriji. Malo sam se sead zabrinula. :(

Ma i ja sam radi T21 morala na amniocentezu :-) ......čula sam da ima neka druga lab., u Lužanimam negdje :? kažu da je dosta preciznija i brže budu gotovi nalazi.
To je ista laboratorija, samo se nalaze na dvije lokacije, u centru i u Luzanima. Ja sam triple odradila kod Mehmedbasica (inace sam i ja kod Divanovica), rezultati budu isti dan ili sutradan, a cijena mu je 150,00 KM. U BH laboratoriji se ceka 10-ak dana i cijena mu je 171,00 KM. Meni je licno bilo presudno sto test bude isti dan gotov.
affidavit

#4525 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Arminaa wrote:
relevantan wrote:

To je ista laboratorija, samo se nalaze na dvije lokacije, u centru i u Luzanima. Ja sam triple odradila kod Mehmedbasica (inace sam i ja kod Divanovica), rezultati budu isti dan ili sutradan, a cijena mu je 150,00 KM. U BH laboratoriji se ceka 10-ak dana i cijena mu je 171,00 KM. Meni je licno bilo presudno sto test bude isti dan gotov.
Izvini, jesi li i ti radila triple zbog toga sto neki rezultati na prvom testu nisu bili ok?
Post Reply