IRAN

Post Reply
armin071

#4501 Re: IRAN

Post by armin071 »

http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... a-sad.html

Evo ovi izgleda odlučili da napadnu jer imaju "provjerene info" da se sprema teroristički napad na SAD. Da se to ne bi desilo oni će napasti prvi, jer ova je tvrdnja jednostavno predobra da ne bi bila istinita. 8-)
Da Hood

#4502 Re: IRAN

Post by Da Hood »

Bas i ja hocu to da napisem. Kad nemas razloga izmislis ga jer ti si Amerika i moze ti se.
moa

#4503 Re: IRAN

Post by moa »

oridjidji wrote:
moa wrote:Rat je odavno poceo a to je ovaj tihi rat koji je jakooooo skup, ono sto je ocigledno da su Ameri zauzeli strateski polozaj za napad.. IRAQ, Afganisatan, Pakistan i Turska su zemlje gdje Ameri imaju instalisane bazem ali da bi pokorio zemlju moras imati saveznike unutar zemlje kao sto je bilo u ovim drugim drzavama gdje je nariod zelio promjene. Mislim da trenutno nije tako u IRAN i da ce se do daljnjeg zadrzati ovaj status quo. Rat vecih razmjera je za ocikivati za nekih maximalno 10 godina minimalno 4.
Amerikanci imaju bazu u Turskoj, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Kataru, Pakistanu, Afganistanu, ali nijedna od tih zemalja nije spremna da se suoči sa ratom u Iranu, pa čak ni Turska, Saudija i Pakistan koji glase kao dobri saveznici SAD-a. Saveznika za promjene u Iranu nemaju, a vremenom ih neće stvoriti jer ovo nisu prve sankcije Iranu iz kojih Iran uspijeva da se izvuće jaći. Priča o napadanju Iranu i globalnoj planeti vuće se ihahaj godina...
Ne mislim da su spremne te drzave za rat ali ako imas dobru startnu poziciju da udaris sa vise strana odjednom to je vec prednost. Dovljno je sto mozes avionima uzletit istovarit teret i vratit se u bazu. Ameri rade istu politiku godinama, kao sto su uradili u pearl harbor. Dovuces blizu brod, nategnes situaciju i cekas. Zrtvujes nekoliko hiljada ljudi par brodova da bi opravdao napad.
NIN

#4504 Re: IRAN

Post by NIN »

arzuhal wrote:Na stranu priča o vojnoj nadmoći jednih nad drugima...

Zarad mentalne higijene i općeg upoznavanja sa ''samom stvari'', preporučujem svakome ko to dosad nije učinio, da pročita knjigu ''Covering Islam'' (u Hrvatskoj prevedena prije 10-ak godina pod naslovom ''Krivotvorenje islama'' i ima je se kod nas kupiti) Edwarda Saida, posebno poglavlje posvećeno Iranu. Čovjek detaljno i temeljito dekonstruiše sve laži i obmane koje su plasirali američki mediji (i štampani i elektronski) 80-tih o Iranu, u sprezi sa političkim ciljevima i ambicijama. Ide od vijesti do vijesti, navodeći datume, izdanja, itd. Fantastična studija velikog intelektualca. Knjiga se, u prevodu, može naći i na netu.

Nije potrebna priča o nekakvoj ''teoriji zavjere'', dovoljna je samo velika količina kontinurane laži da uvjeri mnoge u ono što se hoće.
Citao, kao i mnoge druge Saidove. Definitivno objektivan, pomalo gnjevan (s razlogom), precizan, iako se radi o referentnoj literaturi veoma je pitak, ukratko, mehlem za svakoga ko zeli nesto nauciti!
nuki_cika

#4505 Re: IRAN

Post by nuki_cika »

Izgleda da ce u narednih 10 tak dana dole izbiti sranje,opet su se podigle tenzije :x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4506 Re: IRAN

Post by Truba »

ako ne bude kakvo čudo sprema se rat
:cry: :cry: :cry:

čim su počeli lagati kako iran sprema napade na ameriku sve je jasno
:( :( :(
irvinx1

#4507 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Iran sprema eroristicke napade na SAD. Americka nuklearna podmornica je krenula put zaljeva.

I meni mirise na svasta. Svakom svjetskom ratu su prethodile ekonomske krize.
VerticalHairFactor

#4508 Re: IRAN

Post by VerticalHairFactor »

irvinx1 wrote:Iran sprema eroristicke napade na SAD. Americka nuklearna podmornica je krenula put zaljeva.

E, neće valjda. Ako je u prošlom bilo onoliko mrtvih, koliko će u ovom. Ne mogu da vjerujem da će početi tarapana zbog pretpostavki i informacija, na kraju krajeva pokazale su se nepouzdanim u svim prethodnim ratovima u regiji.
Ako uistinu počne tarapana, teško cijelom svijetu.
MUNAFIK

#4509 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

irvinx1 wrote:Iran sprema eroristicke napade na SAD. Americka nuklearna podmornica je krenula put zaljeva.

I ti vjerujes da Iran sprema teroristicke napade na USA? :? :? :?
Bosanski_kralj

#4510 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

MUNAFIK wrote:

I ti vjerujes da Iran sprema teroristicke napade na USA? :? :? :?
Ma zna on, da je to laž. Ipak, on voli provocirati i pisati gluposti u stilu "sam protiv svih", pa ga ne treba uzimati za ozbiljno.
irvinx1

#4511 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Nista ja ne vjerujem... Samo sam spomenuo informacije koje kruze netom.
severin

#4512 Re: IRAN

Post by severin »

ma odbranice se iran od terorista iz usa. :) poslace ih gdje im je mjesto...
Cyrax

#4513 Re: IRAN

Post by Cyrax »

Hahaaha je li se to opet Revolucionarna garda udruzila sa kartelima iz Meksika :lol: ? Koji isprani mozgovi :-)
irvinx1

#4514 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Sojicu, brkas padezi... :D

Na stranu to oko terorizma, ma to je i braci Amerima jasno da nema nista od toga... Mene vise brinu oni koji podrzavaju Ahmu i Nedzada u njihovim zlocinima prema vlastitom stanovnistvu.
Cyrax

#4515 Re: IRAN

Post by Cyrax »

irvinx1 wrote:Sojicu, brkas padezi... :D

Na stranu to oko terorizma, ma to je i braci Amerima jasno da nema nista od toga... Mene vise brinu oni koji podrzavaju Ahmu i Nedzada u njihovim zlocinima prema vlastitom stanovnistvu.
Panticu ti da cutis :D .Kojim zlocinima? Irvine brate nije Ahmo toliki bauk k'o sto ti televizor prica.
Mozda mene sjecanje ne sluzi dobro ali ja se ne sjecam da Iranci po svijetu kolju i unistavaju sve radi "demokratije"?
zakonpera

#4516 Re: IRAN

Post by zakonpera »

irvinx1 wrote:Sojicu, brkas padezi... :D

Vodje i cuvari Islamske revolucije imaju odlicnu podrsku u Iranu. Za te zlocine, ne znam o cemu pricas, daj nam te informacije, slike ???
Sto se tice napada, nema od toga nista. Perzija je to, civilizacija i u mentalitetu tog naroda je snaga i odbrana. Sanse da NATO ovaj put pokori toliku nepristupacnu zemlju su ravne nuli. Sto se bombardovanja tice..pa to nece zaustaviti razvoj nuklearnog programa. Teheran je okruzen planinama a jedna je visoka cak 5,5 hiljada metara. Zamislite sad kakve su sanse da pronadju raketama podzemne tunele i labaratorije desetinama metara pod zemljom. Kao odgovor na to Ameri su izumili bombu tesku 4 tone. Da nije smijesno bilo bi zalosno. Ovakva Perzija ce samo ujedinit islamski svijet protiv cionistickog zla.
sokkia

#4517 Re: IRAN

Post by sokkia »

hocel se neko kladit da ce napad biti za manje od 100 dana :-)
armin071

#4518 Re: IRAN

Post by armin071 »

sokkia wrote:hocel se neko kladit da ce napad biti za manje od 100 dana :-)
Nema od toga ništa, jer ako bude to ode sve u tri lijepe p.m. Taj rat se ne bi mogao ograničiti samo na Iran i to je najveći problem Amerike.
sokkia

#4519 Re: IRAN

Post by sokkia »

armin071 wrote:
sokkia wrote:hocel se neko kladit da ce napad biti za manje od 100 dana :-)
Nema od toga ništa, jer ako bude to ode sve u tri lijepe p.m. Taj rat se ne bi mogao ograničiti samo na Iran i to je najveći problem Amerike.
daj bože da si u pravu al kako mi se cini da nisi.
severin

#4520 Re: IRAN

Post by severin »

pa ljudi dragi ko je porazio talibane? ni rusija ni amerika ti ljudi vole svoju zemlju vole svoga boga i drze se svojih ideala tako je i sa iranom i vecinom arapa amerika jedino moze napraviti genocid da bi postigla sto hoce kao sto se desava u palestini od strane izraela...i ne sekiraju se ameri za iranski narod vec za izraelski to sto ovde pricaju je laz...
@mba

#4521 Re: IRAN

Post by @mba »

severin wrote:pa ljudi dragi ko je porazio talibane? ni rusija ni amerika ti ljudi vole svoju zemlju vole svoga boga i drze se svojih ideala tako je i sa iranom i vecinom arapa amerika jedino moze napraviti genocid da bi postigla sto hoce kao sto se desava u palestini od strane izraela...i ne sekiraju se ameri za iranski narod vec za izraelski to sto ovde pricaju je laz...

pa ameriku vode jevreji, isto je to sve!
glavni problem danasnjice je upravo paradrzava israel, koja je stvorena na genocidu, moze se zapravo reci genocidna tvorevina, kao dodickov chetnitet!
Marketa24

#4522 Re: IRAN

Post by Marketa24 »

Joj gledam zadnjih dana ovaj Occupy Oakland sto ih policija mlavi
i suta ko malu macad i naumpade mi ono kad su po CNN-u kritikovali ove iz Teherana
kad su ovi mlavili one po Teheranu i kontam nesto "ko je ovde lud"
nekoeko

#4523 Re: IRAN

Post by nekoeko »

Iran nije Irak da se raspadne na sto frakcija. Previše tvrd orah za amere. Bolje im je da ne pokušavaju, inače bi se mogao desiti dar mar. Nek se brinu o svojim pravim problemima i belajima...
trafa

#4524 Re: IRAN

Post by trafa »

U.N. Nuklearni Inspektori se vracaju u teheran.
International Atomic Energy Agency (IAEA) su proveli 3 dana u Teheranu ove sedmice, slijedeci dolazak je planiran 21-22. Februara. Iranski ministar vanjskih poslove je nazvao te sastanke "pozitivnim korakom naprijed". Iako je Iran bio spreman da im dozvoli inspekciju nuklearna postrojenja oni to nisu trazili. Zapadne "sile" vjeruju da Iran pokusaje razviti nuklearna oruzlja ali to Iran dalje odbija od sebe. Iranov predsjednik Ahmo je rekao da je spreman diskutovati program sa grupom nacija a to su: "Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemacka, Rusija i sa Sjedinjenim Americkim Drzavama"
Energetska agencija je u Novembru izjavila da ne moze vise potvrdit da ce Iranski nuklearni program ostati miran i Iran je pod povecanim Internationalnim pritiskom zbog toga. Salehi je izjavio da ce Teheran uskoro poslati pismo spomenutim drzavama da ponovi svoju spremnost za razgovore. Izjavio je da se nadaju da ce se taj sastanak udrzati u bliskoj buducnosti.

(Nisam htio da postavim zid engleskog texta, pa evo ovako)
severin

#4525 Re: IRAN

Post by severin »

mah...vrijeme je pokazalo da je iran nepoderiv :) da su mu sta mogli davno bi to uradili a ovako svakim danom je jaci i jaci pa zadnjih 30 godina sankcija samo su ojacali ne kaze se djabe sto te ne ubije ojaca te...oni su svjesni skim imaju posla i zadnjih 30 godina smremaju se samo za to...ali nece napasti prvi...a vidimo danas na koje podmukle sve nacine amerika pokusava da ih isprovocira pa ne uspjevaju u tome zato sto ih cekaju na svom terenu.... :)
Post Reply