BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#4501 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Admir_1984 »

Eborg wrote:
PapeSusic wrote:
Eborg wrote:Nije Pjanić nikad mogao igrati za Francusku i to je više fakat deplasirana priča.
ivio je tamo 5-6 godina sto je dovoljno za sportsko drzavljanstvo
Kao što rekoh, nije.

"Sportsko državljanstvo" ne postoji i to je samo kovanica naših neinformisanih medija i navijača.

Pravilo je da igrač mora imati pravo na državljanstvo zemlje za koju želi igrati u momentu kada je igrao za prvi nacionalni tim. S obzirom da je Pjanić imao pravo na BH-pasoš u momentu kada je igrao za Luksemburg mogao je igrati za nas a nikako nije mogao igrati za Francusku (igrao je za Luksemburg prije nego je prešao u Lyon). Mogao je igrati za Francusku da nikad nije zaigrao za Luksemburg, odnosno da je zaigrao za Luksemburg nakon što je stekao pravo na francusko državljanstvo.
npr ovaj Kolašinac sada da bi igrao za nas mora se opredjeliti za bh pasoš, jer nemamo više sporazum o dvojonom državljanstvu sa njemackom :roll: znaci kada šalke krene za ameriku njemu ce trebati viza :roll: ja ipak mislim da postoji ta neka varijanta sa sportskim državljanstvom
Generalbih

#4502 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Generalbih »

Kako je to rijeseno sa Besicem? On je zadrzao Njemacko a ima i nase!
Eborg

#4503 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Mislim da se u Njemackoj mogu imati oba do 21. godine, kasnije se treba odluciti za jedno.

U Njemackoj je to svejedno klubu koje ce imati drzavljanstvo, UEFA igraci se ne broje k'o stranci, a vize vise ne trebaju. Trebat ce mu viza samo za UK i SAD i to je to.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4504 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by JoseMujica »

da ovo je bitno za naše igrače u Švabiji da se ne računaju kao stranci
zlajapravaraja

#4505 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by zlajapravaraja »

Stara mu majka, pa nisu valjda svi igraci morali vaditi vize svaki put kad su isli u Ameriku, jerbo svi moraju imati samo BiH pasos da bi se uopste mogli naci na spisku selektora BiH ? :-)
Altsa

#4506 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Altsa »

Hajrovici uopste nisu bosanci vec srbijanci-sandzaklije...mislim da bi trebalo prestati pricati o hajrovicu jer to ne zavrijeduje...

EMIR SPAHIĆ O SLUČAJEVIMA "ŽELIM IGRATI ZA BIH, ALI NEĆU"

Neko ko voli BiH, neće izabrati drugu reprezentaciju
Izet Hajrović očito nije bio svjestan koliko smo mi njega željeli, ali on nije želio nas, kaže Spahić, koji je lično razgovarao sa napadačem Grasshoppersa, pokušavajući ga uvjeriti da je dobrodošao među zmajeve. Međutim, Hajrović je izabrao Švicarce!

Emir Spahić želi da BiH ima veliki igrački kadar, ali dodaje da ne trebamo nikoga moliti

Nakon natpisa u medijima kako Izet Hajrović želi igrati za BiH, ali ga niko nije zvao, Emir Spahić, kapiten i istinski vođa bh. selekcije, pokušao je sam provjeriti šta je zapravo istina u ovom slučaju. Nakon razgovora sa Safetom Sušićem i Jasminom Bakovićem, pozvao je Hajrovića i u polusatnom razgovoru objasnio mu procedure po kojima bi mogao dobiti sportsko državljanstvo.

Sportsko državljanstvo

Uvjeravao ga je kako je dobrodošao među zmajeve, te da će dobiti poziv za naredno okupljanje, što je i Sušić potvrdio, te da je sada pravo vrijeme da donese odluku, s obzirom na to da je dobio i poziv Švicarske. Podsjetimo, Hajrović nije mogao dobiti poziv iz N/FSBiH, jer nema sportsko državljanstvo naše zemlje, što je preduvjet da zaigra za zmajeve. Sve to, ali i mnogo više Spahić je pokušao objasniti napadaču Grasshoppersa, koji je dan poslije saopštio svoju odluku - Igrat ću za Švicarsku!

"Lako je govoriti kroz medije želiš ovo ili ono, a kada dođe trenutak da to pokažeš, onda se ništa ne desi", kaže u svom stilu Spahić i dodaje kako pojedini mediji svim našim potencijalnim reprezentativcima dižu cijenu i daju vjetar u leđa napisima šta oni žele...

"Svi oni su nam bitni i trebamo se boriti svim sredstvima da ih dobijemo, počev od Kolašinca, Hajrovića, njegovo brata, Seferovića, Bičakčića i ostalih. Sve su to naša djeca. Imamo dovoljno uticaja da se izborimo za njih, ali oni moraju napraviti prvi korak. Postoji pismo koje moraju potpisati a u kojem stoji da se odriču sportskog državljanstva Austrije, Švicarske, Njemačke..., i da prihvataju BiH. Ne trebaju preko novina govoriti "Ja želim", "Ja hoću", već treba napraviti taj korak. Ja sam lično pričao sa Seadom Kolašincem, koji mi je rekao da mu je životna želja zaigrati za BiH. Proslijedio sam njegov broj u N/FSBiH, a on se nikome nije javljao dugo, dugo, poslije toga", objašnjava nam Spahić i dodaje kako je našoj selekciji svaki igrač prijeko potreban.

"Nemamo tako veliki fond igrača poput Njemačke ili Francuske pa da nam bude svejedno što će neko igrati za drugu zemlju. Imamo puno bh. igrača rasutih po Evropi i uvjeren sam da ih možemo privoliti da igraju za nas, ali oni to moraju željeti. Među njima ima i jako puno onih koji žele svoje ime promovisati preko BiH, a takvi nam ne trebaju. Takvi samo koriste uspjehe bh. selekcije. Svi oni koji žele igrati za reprezentaciju moraju pokazati da im je stalo, a sve što trebaju jeste strpljenje. Ne daj Bože povreda i kartona i bićemo u problemima."

Emir Spahić, iako rođen u Dubrovniku, u više navrata je pokazao ogroman patriotizam kada je u pitanju BiH, a u svakom klubu za koji je igrao znaju da mu je reprezentacija na prvom mjestu...

Najlakše je pričati

"Selektor će zvati one igrače koji žele igrati za nas, ali samo one koji to kvalitetom zaslužuju. Nije korektno zbog nas koji igramo za reprezentaciju da se svakakva imena provlače kroz medije, jer mnogi od njih kvalitetom ne zaslužuju da nose dres bh. tima. Među njima ima i onih koji uslovljavaju dolaske, ali to definitivno nije način na koji će dobiti poziv. Ako neko voli BiH i želi igrati za našu selekciju, onda se treba povesti primjerom Asmira Begovića, Harisa Medunjanina, Miralema Pjanića i Mensura Mujdže. Najlakše je pričati, a ništa ne raditi. Evo, Hajrović je imao izvanrednu priliku da pokaže šta želi. Zna da ga selektor prati i da je zainteresovan za njega, Džeko i ja smo ga lično nazvali i poželjeli mu dobrodošlicu, a on opet izabere Švicarsku?! Niko sretniji od mene ne bi bio kada bi mi imali 50 podjednakih igrača na raspolaganju, a Izet očito nije bio svjestan koliko smo ga željeli. Nažalost, on nije želio nas", kazao je na kraju razgovora kapiten bh. selekcije Emir Spahić, koji je uradio sve što je u njegovoj moći da Hajrović prihvati BiH.
Eborg

#4507 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Pa moze recimo Pjanic uci sa francuskim ili kojim vec pasosem ali ga za utakmicu prijave sa nasim pasosem. Ali mislim da to Savez odradi svejedno za bh-pasose i vize, imaju procedure za to.
zlajapravaraja

#4508 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by zlajapravaraja »

Spaha GOSPODINE :thumbup:

I super sto je ovim intervjuom napokon razjasnjena procedura oko drzavljanstava, qraca, plca, i sto je kapiten potvrdio da se savez i igraci u najmanju ruku podjednako trude kao mi forumasi :D da privole ove nove decke :bih:
majstor_m

#4509 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by majstor_m »

Eborg wrote:
PapeSusic wrote:
Eborg wrote:Nije Pjanić nikad mogao igrati za Francusku i to je više fakat deplasirana priča.
Kao što rekoh, nije.

"Sportsko državljanstvo" ne postoji i to je samo kovanica naših neinformisanih medija i navijača.

Pravilo je da igrač mora imati pravo na državljanstvo zemlje za koju želi igrati u momentu kada je igrao za prvi nacionalni tim. S obzirom da je Pjanić imao pravo na BH-pasoš u momentu kada je igrao za Luksemburg mogao je igrati za nas a nikako nije mogao igrati za Francusku (igrao je za Luksemburg prije nego je prešao u Lyon). Mogao je igrati za Francusku da nikad nije zaigrao za Luksemburg, odnosno da je zaigrao za Luksemburg nakon što je stekao pravo na francusko državljanstvo.
Pravo na drzavljanstvo u Francuskoj imas nakon 5 godina boravka a za one koji su istaknuti clanovi zajednice,društva nakon samo 2 godine boravka, rada u Francuskoj. Pjanic je do tada proveo vec dovoljno vremena u Francuskoj tako da je imao pravo i na njihovo državljanstvo, tj. imao je pravo da ga trazi. Igrao je za Luksemburg i dok je bio u Metzu, jer je od 14 godine bio u Metzu pa tek poslije presao u Lyon. Tako da je mogao igrati za Francusku ! Pored toga u nekoliko navrata su licno u njegov dom dolazili celni ljudi FFF-a i FFFTA za razliku od nasih celnika i opet je kulturno odbijao da uzme francusko drzavljanstvo. Pjanic je pokazao da je zaista momak koji voli ovu drzavu i nemoj da pises o stvarima o kojima nisi upucen ! A za ovog Hajrovica nemam komentara jer zaista nisam upucen ali svakako da je imao zelju vrlo lakse bi mu bilo da zaigra za reprezentaciju nego tada Pjanicu ,a jos Francuska i Svica ne mogu da se porede, pogotovo kada veliki ljudi francuskog nogometa pokucaju ti na vrata.
Eborg

#4510 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Lave, on je igrao za Luksemburg prije nego je prešao i u Metz ali eto. Znam dobro kada su dolazili skauti u Luksemburg i htjeli ga voditi u Kaiserslautern.
Last edited by Eborg on 14/11/2012 14:18, edited 1 time in total.
dinobjelave

#4511 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by dinobjelave »

Sjecate li se brune akrapovica,covjek je igrao za bosnu.njegov sin igra igra za italiju.mali zeli igrati za svoju domovinu .to je odgoj a ovaj smrad halilovic koji je igrao zajedno s brunom Sina gura medzu kockaste.pa ubij se levatu kako te nije stid
dinobjelave

#4512 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by dinobjelave »

To za besica nije tacno ,mali se nije ufurao.jednostavno je do trenera koji nevoli nase igrace ,mislim na bivsu jugu.poznat vam je slucaj iz svlacinice kad ga je uhvatio za grlo.trener je izabrao najmladzeg i na njemu trenirao strogocu .evo ista stvar sa slobodanom rajkovicem momka je kaznio i to debelo a koreanaca s 1.5oo€ zbog tuce na terenu iako je koreanaca prvi udario.osim toga besic je sitan da igra stopera a priliku da igra zadnjeg veznog mu ovaj Idiot ( Fink) nikad i nije pruzio
Admir_1984

#4513 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Admir_1984 »

Eborg wrote:Mislim da se u Njemackoj mogu imati oba do 21. godine, kasnije se treba odluciti za jedno.

U Njemackoj je to svejedno klubu koje ce imati drzavljanstvo, UEFA igraci se ne broje k'o stranci, a vize vise ne trebaju. Trebat ce mu viza samo za UK i SAD i to je to.
znaci Barbarez ili Bajramovic kada su htjeli ici sa porodicom na godišnji u ameriku morali su vaditi vize :roll:
Eborg

#4514 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Ukoliko ne postoji neki međudržavni sporazum između Njemačke i SAD-a da svi koji žive u Njemačkoj ne moraju vaditi vize bez obzira na državljanstvo, onda da, morali su.
PapeSusic

#4515 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by PapeSusic »

Eborg wrote:
PapeSusic wrote:
Kao što rekoh, nije.

FIFA drzavljanstvo postoji i nisu isti uslovi ko za obicno drzavljanstvo. Salihamidzic vise nije nas drzavljan ali se i dalje vodi kao bosanac kad je u pitanju fudbal. Cvitanich je dobio hrvatsko drzavljanstvo ali mu je FIFA odbila fudbalsko drzavljanstvo Hrvatske i on ce se uvijek voditi kao argentinac.

Jasmin Sudic ima dvojno drzavljanstvo ali je po fifi svedjan, Jelavic Hrvat itd. Inace bi zemlje poput Emirata i Saudijske Arabije dijelili drzavljansta juniorima u Brazilu.
PapeSusic

#4516 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by PapeSusic »

Eborg wrote:Mislim da se u Njemackoj mogu imati oba do 21. godine, kasnije se treba odluciti za jedno.

Igraci van EU se broju kao stranci.
Admir_1984

#4517 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Admir_1984 »

eborg, griješiš, al eto

papesusic je iznad objasnio, postoji fudbalsko/sportsko il nazovi ga kako hoceš državljanstvo koje se stice na osnovu porijekla i svi naši što su igrali u njemackoj ako su htjeli da igraju za nas imali su to državljanstvo, al su zadržali orginalni njemacki pasoš. pa nije niko lud da ima naš pasoš pa da se ebe sa papirologijom, produženjem radnih dozvola i slicnim budalaštinama
Eborg

#4518 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Momci, ja se bavim sportskim pravom tako da znam o čemu govorim. "Fudbalsko državljanstvo" je nešto što su izmislili naši novinari i FM igrači pa su se naši forumaši onda nafurali na to. Pravi izraz je "national team affiliation" ilitiga "pripadnost nacionalnom timu" koje imaš samo jedno a državljanstava možeš imati i 17.
PapeSusic

#4519 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by PapeSusic »

Eborg wrote:Momci, ja se profesionalno bavim sportskim pravom tako da znam o čemu govorim. "Fudbalsko državljanstvo" je nešto što su izmislili naši novinari i FM igrači pa su se naši forumaši onda nafurali na to. Pravi izraz je "national team affiliation" ilitiga "pripadnost nacionalnom timu" koje imaš samo jedno a državljanstava možeš imati i 17.
Nije bitno kako se zove na engleski pricamo o istim q***. FIFA ima svoje uslove i ne benda ih ni 2 posto sto Hrvatska dijeli drzavljanstva argentincima.

Mislim da su uslovi za national team affilation jedne drzave:
1: Rodjen u drzavi
ili
2: Jedan od roditelja rodjen u drzavi
ili
3: Zivio najmanje 5 godina u drzavi prije 20. godine

+ pravo na drzavljanstvo te drzave
Eborg

#4520 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Blizu si ali hajde recimo da je tako.

To je pravilo uvedeno nakon što je Katar htio "kupiti" Ailtona za reprezentaciju.

Dakle, potrebno je ispuniti i dodatne uslove osim državljanstva. Vijeće ministara BiH može dodijeliti državljanstvo nekome ko nikada nije bio u BiH niti ima veze sa istom (npr. Henry Domercant) ali da je on fudbaler nikada ne bi mogao igrati jer je FIFA postavila ograničenja i to je dobra stvar.

Jedina misterija mi je Neven Subotić, tj. koliko znam njemu su svi iz BiH, niko nije rođen u Srbiji niti je tamo ikada živio.

Istina, Salihamidžić i Barbarez su u FIFA-i zavedeni kao Bosanci i Hercegovci i kada bi opet zaigrali imali bi pravo igrati samo za BiH. Ali, tada bi se morali odreći njemačkih pasoša i uzeti ponovo bosansko-hercegovačke. Salihamidžić je bosansko-hercegovački zamijenio njemačkim kada je prešao u Juventus a Barbarez kada je okončao karijeru.
PapeSusic

#4521 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by PapeSusic »

Eborg wrote: Jedina misterija mi je Neven Subotić, tj. koliko znam njemu su svi iz BiH, niko nije rođen u Srbiji niti je tamo ikada živio.
Jedina? Ni Corluka ni Rakitic nikada nisu zivjeli u RH. Mada me nebi zacudilo da su nasa govna is saveza nesta potpisali kao sto su potpisali da je Srbija nasljednik Jugoslavije u fudbalu. Odes na zvanicnu stranicu i citas kako je srbijanski Halihodzic dominiru na Evropskom U-21 prvenstvu, svaka cast guzonje :thumbup:
Eborg

#4522 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

To je nešto što nisam nikada uspio provjeriti zašto je tako.

Navodno FIFA dozvoljava da nastupaš za državu ukoliko ustav te zemlje dozvoljava da stekneš njihovo državljanstvo iako tu nisi nikad živio (Hrvati iz BiH, Srbi iz BiH, Irci iz Sjeverne Irske itd.). To je jedan od razloga zašto npr. Sandžaklije ne mogu igrati za BiH iako ih dosta ima BH-državljanstvo, dobili su to nekim lijevim kanalima. Nisam još uspio pronaći pravilo koje to regulira.

Ćorluka je živio u Hrvatskoj, pa u Dinamu je igrao. :mrgreen: Za Rakitića ne znam pouzdano da mu niko nije iz Hrvatske.
Generalbih

#4523 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Generalbih »

Prije par godina se pricalo kako ce Portugal vremenom da ostane bez kvalitetnih igraca jer ne moze da uvozi iz Brazila i daje drzavljanstvo.
PapeSusic

#4524 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by PapeSusic »

Eborg wrote:To je nešto što nisam nikada uspio provjeriti zašto je tako.

Navodno FIFA dozvoljava da nastupaš za državu ukoliko ustav te zemlje dozvoljava da stekneš njihovo državljanstvo iako tu nisi nikad živio (Hrvati iz BiH, Srbi iz BiH, Irci iz Sjeverne Irske itd.). To je jedan od razloga zašto npr. Sandžaklije ne mogu igrati za BiH iako ih dosta ima BH-državljanstvo, dobili su to nekim lijevim kanalima. Nisam još uspio pronaći pravilo koje to regulira.

Ćorluka je živio u Hrvatskoj, pa u Dinamu je igrao. :mrgreen: Za Rakitića ne znam pouzdano da mu niko nije iz Hrvatske.
Realno, srbija nam nije mnogo igraca uzela poslijednih godina ako neracunamo dijasporce. Nisi na primjer probali uzeti Stevanovica, jos on igra u Vojvodini.

HNS medjutim vodi supacku politiku, ustvari svi sportski savezi susjedne nam drzave.
Eborg

#4525 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Generalbih wrote:Prije par godina se pricalo kako ce Portugal vremenom da ostane bez kvalitetnih igraca jer ne moze da uvozi iz Brazila i daje drzavljanstvo.
Svi ti igrači su se prvo dokazali u Portgualu a onda nastavili dalje. To je unutar pravila.
Post Reply