Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ld

#4501 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:
ld wrote:
ahuseino wrote:Evo link za sajt koji che pratiti koliko obechanja che Obama odrzati (od 509 sto je zad'o tokom kampanje).

http://www.politifact.com/truth-o-meter/

Id-e, lobira se za ZAKONE, ne za poslove / bidove...
ama daj namoj me zaj....
zakon koji ce dicku ili princu omoguciti da cvaknu koje milionce,da im se nadje,zlu netrebalo
a gdje su farmaceuti,oruzari,lobiji za rudarsku industriju i termoelektrane itd,itd.....
sve se svelo ko ce da vise love klepi,boli njih ona stvar sto amerika je najveci zagadjivac,sto proizvode totalno neproduktivna auta koja trose u gradu do 30 litara na 100 km,boli ih djon sto u hamburgerima koje jedete je meso nabildano steroidima itd,itd....
Sa Britannice:

any attempt by individuals or private interest groups to influence the decisions of government; in its original meaning it referred to efforts to influence the votes of legislators, generally in the lobby outside the legislative chamber. Lobbying in some form is inevitable in any political system.
Lobbying, which has gained special attention in the United States, takes many forms. Group representatives may appear before legislative committees. Public officials may be “buttonholed” in legislative offices, hotels, or private homes. Letters may be written or telephone calls made to public officials, and campaigns may be organized for this purpose. Organizations may provide favoured candidates with money and services. Massive public-relations campaigns employing all the techniques of modern communication may be launched to influence public opinion. Extensive research into complex legislative proposals may be supplied to legislative committees by advocates of various and often conflicting interests. Substantial election campaign contributions or other assistance may be supplied to favoured legislators or executives. The persons who lobby in these ways may be full-time officials of a powerful trade or agricultural association or labour union, individual professional lobbyists with many clients who pay for their services, or ordinary citizens who take the time to state their hopes or grievances. Cities and states, consumer and environmental protection and other “public interest” groups, and various branches of the federal government also maintain staff lobbyists in the United State.
The right “to petition the government for a redress of grievances” is protected in the First Amendment to the U.S. Constitution. The federal government and the majority of U.S. states regulate lobbying.

Mito i korupcija te lobiranje su dvije razlicite stvari!
Ako ti nije jasno sto je lobiranje vazno u americi procitaj Ustav te zemlje!!!

dick angazuje lobisiticku firmu,plati im 10 miliona dolara da lobiraju u kongresu da dobiju ugovore u iraku
i zatim oni lobiraju i on dobije ugovore u iraku
naravno dio novca se uplati senatorima i kongresmenima od tih 10 miliona,ali ne direktno jer bi to tad bio mito
vec indirektnim putevima i to je tad lobiranje i to je ok u tom slucaju

tako je dosao privatnik u sarajevo kad je junior bio glavni za prostorno planiranje i dodijelu dozvola
i kad hoce nesto da napravi,junior mu kaze pa moze,ali potrebno je da uletis 100 000 maraka za stranku
i to je lobiranje po tebi,to bi bilo ok ili?????
jefferson

#4502 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

a gdje to pise da je Dick platio 10 miliona dolara?
walkabout

#4503 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

gledam jednu anketu skoro...

Average Joe smatra da ja ova inauguracija vaznija i od americkog spushtanja na Mjesec... :oops:
mmostar

#4504 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by mmostar »

walkabout wrote:gledam jednu anketu skoro...

Average Joe smatra da ja ova inauguracija vaznija i od americkog spushtanja na Mjesec... :oops:
Logično,sad se "spustaju na zemlju" :lol:
jefferson

#4505 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

mmostar wrote:

Logično,sad se "spustaju na zemlju" :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ld

#4506 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

jefferson wrote:a gdje to pise da je Dick platio 10 miliona dolara?
primjer,od kud znam jel dao 10 ili 100 miliona
recimo da sam nedavno procitao u economistu da ove godine ce farmaceutska industrija da izdvoji na lobiranje 263 miliona
halo 263 000 000 dolares
mislim,ono bas jelde???
ali bitno je da je po ,,zakonu,,
jefferson

#4507 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ld wrote:
jefferson wrote:a gdje to pise da je Dick platio 10 miliona dolara?
primjer,od kud znam jel dao 10 ili 100 miliona
recimo da sam nedavno procitao u economistu da ove godine ce farmaceutska industrija da izdvoji na lobiranje 263 miliona
halo 263 000 000 dolares
mislim,ono bas jelde???
ali bitno je da je po ,,zakonu,,
Primjer, i ja citam economist i ta cifra moze biti manja ali i veca, to je estimate!
Medjutim, kad kazes otkud znas tu prestaje svaka diskusija! Ne zaboravi da se tih 263 miliona potrosi u ekonomiji koja je 2007 proizvela 14,3 triliona dolara a 2008 ce to iznositi oko 14,7 triliona!
ljubav_aha

#4508 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

[

jucer,ne,danas,da,a sutra,definitivno
ahuseino

#4509 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Id-e komentarishes stvari koje imaju dosta veze sa truhlovinom ovog sistema, samo sve stavljash u isti kosh, sto nije tachno.

... pa ti sad moze izgledati da ti mi odavde branimo bagru i olosh iza Haliburtona ili Blackwatera sto naravno nije ni blizu istini.

Takodjer se dotiches teme Farmaceutske industrije (o kojoj ja imam personalni uvidjaj i informacije), i znash da nesto smrdi, samo ne bash tachno sta je to. U stvari spominjesh samo nekih 20 % onoga sto je stvarno na ivici sa humanoshchu (nechu rechi zakonom).
Sto se tiche ovih, nije problem u lobiranju - imaju oni dosta protivnika, vechi problem je u konfliktu u interesu izmedju njih i nauchnichke zajednice... za nekih drugih tema.

Sta ima loshe u tome sto vlada plati domache materijale da shalje u humanitarne svrhe? Poklonu se ne "gleda u zube". Jeli bolje da kupe lijekove od recimo Indijskih kompanija koje ilegalno prave dupljake (tuzba Novartis AG protiv Indije). To je jedan vid protekcionizma kojim ekonomija ne oskudjeva, i put je koji ima dva smjera (a i vishe). Nekad se i desi da Amerika izvuche deblji kraj.

Takodje, ako je Amerika ushla u Irak, "oslbodila" :-) , jeli treba da zove Francuske, Italijanske, Spanske kontraktore da njima placha profit za usluge, izgradnju, stagod?

Mislim nemoj misliti da branim bagru sto je krenula u rat. Svi (Halliburtoni, Blackwateri, te mnogi skriveni) su ratni zlochinci i zasluzuju najgore, pa i bez sudjenja... samo Kako "skinuti" potpredsjednika ili predsjednika?

... Ali na kraju oni su zato i krenuli sa ratom...
jefferson

#4510 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Prvi intervju sa stranom kucom je bio sa TV kucom Al-Arabiyja :thumbup:
zonbirile

#4511 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

ahuseino

jesmo li se to konačno složili,oko zadnjeg predsjednika,predhodnih,a vjerojatno i budućih?
jefferson

#4512 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

zonbirile wrote:ahuseino

jesmo li se to konačno složili,oko zadnjeg predsjednika,predhodnih,a vjerojatno i budućih?
Ma da, ubjedio si ga garant! Svaka cast! Kao i mene! Samo jos cekam evo da me u koncentracioni logor odvedu, ali neznam jel ono veleposlanik rece januar ili februar :lol:
zonbirile

#4513 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jefferson wrote:

Ma da, ubjedio si ga garant! Svaka cast! Kao i mene! Samo jos cekam evo da me u koncentracioni logor odvedu, ali neznam jel ono veleposlanik rece januar ili februar :lol:

ne znam što me stalno povezuješ sa veleposlanikom.Ja sam samo tvrdio,a tvdim i sada,da postoje dvije stranke,ali jedna interesna grupa,koja je "gospodar" obadvije stranke.Bilo čiji kandidat,personalno bilo ko,igrač je te skupine-ništa više.
jeza u ledja

#4514 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:Prvi intervju sa stranom kucom je bio sa TV kucom Al-Arabiyja :thumbup:
U stvari prvi intervju sa tv kucom uopste od kad je prezident.
:thumbup:

Iz Huffington Post:

Barack Obama struck a note of foreign policy confidence Monday night, telling an Arabic news station that al Qaida leaders and Osama bin Laden "seem nervous" now that they don't have George W. Bush as a recruiting tool.

In his first formal interview since taking office, the president spoke with the Dubai-based station Al Arabiya on topics pertinent to the Arab and Muslim worlds. Much of the interview was spent defining the new approach that the United States would implement in that region: respectfulness over divisiveness, listening over dictating, engagement over militarism. But the president drew the line when it came to terrorist organizations.

"Their ideas are bankrupt," he told host Hisham Melhem, when asked to respond to recent audio clips from al Qaida leadership calling him various epithets. "There's no actions that they've taken that say a child in the Muslim world is getting a better education because of them, or has better health care because of them."

Pressed later in the interview to comment on Bush's use of the term 'War On Terror,' and the implications that the phrase held, Obama once again distanced himself from his White House predecessor.

"I think that you're making a very important point. And that is that the language we use matters," he said, according to a transcript provided by the White House. "We cannot paint with a broad brush a faith as a consequence of the violence that is done in that faith's name. I cannot respect terrorist organizations that would kill innocent civilians and we will hunt them down. But to the broader Muslim world what we are going to be offering is a hand of friendship."

If Obama's discussion on terrorism were marked by tones of firmness, his positions on other Middle East issues seemed defined by fresh thinking and inclusiveness. At one point he did something that would have been anathema on the campaign trail: he touted his hereditary and biographical links to the Muslim world.

"I have Muslim members of my family," said the president. "I have lived in Muslim countries."

Later on, Obama pledged to engage Iran as one of several means of preventing that country from developing a nuclear weapon. He promised to follow through on his campaign commitment "to address the Muslim world from a Muslim capital," and said that George Mitchell, his recently appointed Middle East envoy, was going to the region to "listen" because "all too often the United States starts by dictating."

As for the Israel-Palestine conflict, Obama restated the United State's unique relationship with the Jewish state but refused to say that such a relationship limited the prospect for peace in the region.

"Israel is a strong ally of the United States," said Obama. "They will not stop being a strong ally of the United States. And I will continue to believe that Israel's security is paramount. But I also believe that there are Israelis who recognize that it is important to achieve peace. They will be willing to make sacrifices if the time is appropriate and if there is serious partnership on the other side."

The interview was the first one Obama has granted since being elected President. And while Bush and former Secretary of State Condoleezza Rice both have appeared on the network (which is Saudi financed), the president's media team seemed to be driving home a message in their choice of venue. The interview itself is as much a signal to the Muslim world as the words he said.

ovdje imate intervju
ahuseino

#4515 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Ja bi to ovako stavio:

Joe Sixpack = 0%
Ja = 60 %
Ti = 80 %
Veleposlanik = 100 %

Sta li ovo znachi ?
ld

#4516 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ld »

ahuseino wrote:Id-e komentarishes stvari koje imaju dosta veze sa truhlovinom ovog sistema, samo sve stavljash u isti kosh, sto nije tachno.

... pa ti sad moze izgledati da ti mi odavde branimo bagru i olosh iza Haliburtona ili Blackwatera sto naravno nije ni blizu istini.

Takodjer se dotiches teme Farmaceutske industrije (o kojoj ja imam personalni uvidjaj i informacije), i znash da nesto smrdi, samo ne bash tachno sta je to. U stvari spominjesh samo nekih 20 % onoga sto je stvarno na ivici sa humanoshchu (nechu rechi zakonom).
Sto se tiche ovih, nije problem u lobiranju - imaju oni dosta protivnika, vechi problem je u konfliktu u interesu izmedju njih i nauchnichke zajednice... za nekih drugih tema.

Sta ima loshe u tome sto vlada plati domache materijale da shalje u humanitarne svrhe? Poklonu se ne "gleda u zube". Jeli bolje da kupe lijekove od recimo Indijskih kompanija koje ilegalno prave dupljake (tuzba Novartis AG protiv Indije). To je jedan vid protekcionizma kojim ekonomija ne oskudjeva, i put je koji ima dva smjera (a i vishe). Nekad se i desi da Amerika izvuche deblji kraj.

Takodje, ako je Amerika ushla u Irak, "oslbodila" :-) , jeli treba da zove Francuske, Italijanske, Spanske kontraktore da njima placha profit za usluge, izgradnju, stagod?

Mislim nemoj misliti da branim bagru sto je krenula u rat. Svi (Halliburtoni, Blackwateri, te mnogi skriveni) su ratni zlochinci i zasluzuju najgore, pa i bez sudjenja... samo Kako "skinuti" potpredsjednika ili predsjednika?

... Ali na kraju oni su zato i krenuli sa ratom...
stoji to sto kazes,naravno da se poklonu ne gleda u zube,hvala im sta god da pomognu
ali nije sve sjajno i bajno kao sto neko zeli da prikaze
treba biti realan
ja licno sam svjestan sta je amerika uradila za nas od 1994 i hvala im na tome,ne mogu da kazem,joj, to je supascka,ili ovaka,onakva politika
do 94 nisu se trznuli,ali od 94 hvala im na pomoci,da se nisu umjesali vjerovatno mnogi od nas danas nebi bili zivi

ali u isto vrijeme ne mogu da zatvorim oci i da lazem sam sebi kako je sve bajno
pitanje izraela i palestine,iraka,gvantanama,abu gurejba,bagrama,lobija,tj korupcije na najvisem nivou, i to sve stoji
mi ne bi pisali o americi da ta drzava nije najbitniji faktor u nasim zivotima,pogotovo bosancima i konretno meni,jer akoBogda imam namjeru da se vratim u bosnu sa porodicom,tako da mi je itekako bitno da amerika stane iza nas u bosni
2407

#4517 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

jefferson wrote: Ma da spasioc, kriminal skocio 40%
Kad smo vec kod kriminala koja zemlja ima najvise zatvorenika na svijetu? Cak vise i od Kine koja ima 4-5x vise stanovnika? Jel US of A? Jeste. Uz to ima i najvise maloljetnih zarobljenika sto se kosi s konvencijom UN-a o pravima djeteta koju BTW. jedino Chemerika nije usvojila Shhhhhhhhhhh.... :)
jefferson wrote: Sto se tice FARCA, dokazi su pronadjeni pri konfiskaciji kompjutera, jer Kolubijska vlada ne odgovara ni Venecueli ni Boliviji.
Al odgovara i polaze racune AmeriKi.
jefferson wrote:Medjutim, kada je tako on dobar sto ne postuje ustav nego hoce da ukine amandman koji ogranicava mandate, nego ne samo sto sebi hoce, nego hoce da ukine i parlamentarcima sto bi znacilo uvijek vecinu njegove partije, jer eto, on jadnik pobornik slobodnih izbora.
Kao sto sam prije spomenuo Chavez nije sveta niti ce to ikada biti, al za razliku od nekih "svetaca" ne vrsi invazije na druge zemlje, ne ubija nevino civilno stanovnistvo, ne otvara koncentracijske kampove za mucenje, ne ne ne...

Ko lafa smeta im sto Chavez nije demokrata :lol: :lol: :lol: Smeta im to sto Chavez ne da, da elita crpi Venecuelu kao sto je to radila gotovo 100 godina.
Thomas Carothers wrote:'Where democracy appears to fit in well with US security and economic interests, the United States promotes democracy. Where democracy clashes with other significant interests, it is downplayed or even ignored.'
:skoljka:

jefferson wrote:Inace, to nije gradjanima Bostona nego Harlema

Nije sija nego vrat tc tc tc tc koji si ti cinik, nevjerovatno. Eto sad sam fulo skroz informaciju sto sam napisao da je to Bostonu a ustvari je bilo predgradju Bostona tc tc tc...
jefferson wrote:a jesil ti ikad cuo za politicku propagandu?
Sta cuo, vido i jos uvijek gledam gledajuci politiku drzave koju ti branis. Kako se bolan usudjujes postavljati ovakva pitanja?
BTW. idi sada odmah naruzi one stanovnike koji su primili to prijeko potrebno loz ulje da se zagriju i pitaj njih znaju li sta je politicka propaganda. Kada si cinik budi onda to do kraja.

Samo da tebe pitam: Zasto na poziv senatora da se obezbjedi loz ulje za osobe sa potrebama se nije javila niti jedna demokratska, humana, slobodarska ne znam kakva sve ne naftna kompanija iz amerika? Da pretpostavim, njima ne treba politicka propaganda :lol: :lol: :lol: Prije da ih boli qurac za osobe sa potrebama, bili oni u Bostonu, izvinjavam se Harlemu, ili bili oni u Ruandi.
2407

#4518 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

ahuseino wrote: Sta ima loshe u tome sto vlada plati domache materijale da shalje u humanitarne svrhe? Poklonu se ne "gleda u zube".
Slazem se sa tobom u potpunosti. Poklonu se ne gleda u zube ali nacin na koji se taj poklon prezentuje je licemjeran do bola. Kao ono evo ti na pozornici cek od milijardu$ da svi vide a kada se svjetla ugase ja cu uzeti 900 miliona. Prezentuje se da su oni dali milijardu $, a ustvari su dali 100 miliona. A od tog njihovog prezentovanja milijarde u sjenci je ostao npr. Luxemburg koji je dao 100 miliona i koji ima najnizu stopu fantomske pomoci od 13%.

Ne bi se ja dotako ove teme da neki ovdje ne pisu, malte ne svaki drugi post, kako amerika daje a drugi ne daju. Isto kao da oni su glavni u odlucivanju o davanju te pomoci i odricu se i zadnje mrve hljeba da bi eto ta pomoc od, da ne kazem mizernih 8$,(po glavi stanovnika) otisla drugom. :roll: :roll: :roll:

Da ne vazim vise evo studija ko hoce pa nek gleda, ali nije sve onako kako se prezentuje i kako nas neki ovdje hoce da ubjede.

Nesto iz uvoda:
In this report, we show the extent to which the official aid figures exaggerate rich countries’ generosity. By discounting for phantom aid, we establish the amount of ‘real aid’ that is promoting basic rights in the poorest countries. The results highlight the urgent need for reform by the donor countries:
— In 2003, real aid was only $27bn, or just 0.1% of the donor countries’ combined national income

— For the United States and France, two of the world’s largest aid donors, almost 90% of their contributions are phantom aid

— The G7 countries are the worst performers when it comes to real aid. On average, the world’s seven largest economies give just 0.07% of national income in real aid. In other words, they must increase real aid tenfold to reach the UN target of 0.7%

In real aid terms, the Norwegians are 40 times more generous per person than the Americans, and 4 times more generous than the
average Briton.
Izvor: ActionAid: An Agenda for Making Aid work

Pozdrav

p.s.
jeffersone ako mislis sta odgovarati povodom ove studije izvoli Sto se mene tice dovoljno sam procitao i vidio :)
jefferson

#4519 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Ma super, potpuno si upravu!
2407

#4520 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

jefferson wrote:Ma super, potpuno si upravu!
Hvala!!!
jefferson

#4521 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

2407 wrote:
jefferson wrote:Ma super, potpuno si upravu!
Hvala!!!
Nema na cemu!
ljubav_aha

#4522 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Prvi intervju sa stranom kucom je bio sa TV kucom Al-Arabiyja :thumbup:
jeferson,koje su razlike izmedju al jazeera i al arabya :?:
ahuseino

#4523 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

2407 wrote:
ahuseino wrote: Sta ima loshe u tome sto vlada plati domache materijale da shalje u humanitarne svrhe? Poklonu se ne "gleda u zube".
Slazem se sa tobom u potpunosti. Poklonu se ne gleda u zube ali nacin na koji se taj poklon prezentuje je licemjeran do bola. Kao ono evo ti na pozornici cek od milijardu$ da svi vide a kada se svjetla ugase ja cu uzeti 900 miliona. Prezentuje se da su oni dali milijardu $, a ustvari su dali 100 miliona. A od tog njihovog prezentovanja milijarde u sjenci je ostao npr. Luxemburg koji je dao 100 miliona i koji ima najnizu stopu fantomske pomoci od 13%.

Ne bi se ja dotako ove teme da neki ovdje ne pisu, malte ne svaki drugi post, kako amerika daje a drugi ne daju. Isto kao da oni su glavni u odlucivanju o davanju te pomoci i odricu se i zadnje mrve hljeba da bi eto ta pomoc od, da ne kazem mizernih 8$,(po glavi stanovnika) otisla drugom. :roll: :roll: :roll:

Da ne vazim vise evo studija ko hoce pa nek gleda, ali nije sve onako kako se prezentuje i kako nas neki ovdje hoce da ubjede.

Nesto iz uvoda:
In this report, we show the extent to which the official aid figures exaggerate rich countries’ generosity. By discounting for phantom aid, we establish the amount of ‘real aid’ that is promoting basic rights in the poorest countries. The results highlight the urgent need for reform by the donor countries:
— In 2003, real aid was only $27bn, or just 0.1% of the donor countries’ combined national income

— For the United States and France, two of the world’s largest aid donors, almost 90% of their contributions are phantom aid

— The G7 countries are the worst performers when it comes to real aid. On average, the world’s seven largest economies give just 0.07% of national income in real aid. In other words, they must increase real aid tenfold to reach the UN target of 0.7%

In real aid terms, the Norwegians are 40 times more generous per person than the Americans, and 4 times more generous than the
average Briton.
Izvor: ActionAid: An Agenda for Making Aid work

Pozdrav

p.s.
jeffersone ako mislis sta odgovarati povodom ove studije izvoli Sto se mene tice dovoljno sam procitao i vidio :)
Skanirah ti ovaj papir i nije loshe, dobar je to nachin da se iz bogatih izvuche josh vishe. To je sav cilj... jer mogu oni josh...

Posto su mi ovakve publikacije i matematichke analize hljeb, mogu ti samo rechi da kada god hoches da umanjish apsolutne brojeve a maximizirash (naizgled) razlike, samo pokazi percentage of a percentage i da vidish kako se brojevi pochnu navodit na zeljenju stranu.

Da ne bi prdoklachili koliko ko daje i kako se rachuna, sta je vaznije roba, services ili kesh (neko, ala Norveshka daje kesh jer nema robe ili servisa) itd... ti samo nadji APSOLUTNE brojeve uporedbe i zachepi nam svima usta. Ne mora to ni biti retail cost accounting, nadji te "shadow" brojeve (ne vidjoh ih u papiru), i rankiraj apsolutni broj (i pusti se per capita, ili percent GDP sranja). Recimo siguran sam da bi ovaj analitichar stavio zabranu leta nad nashim prostorima upravo u shadow cost... ako bi ga se pitalo... jer to nije cold hard cash... Bash me interesuje koliko neshto tako kosta. Dali su srpski junaci bacali krmache po nama, drugu bi pjesmu pjevali danas.

... mislim ne raspravljam o pomochi, samo komentarishem clanak i analizu. Mogla bi USA davati josh, nije da ne bi.
jefferson

#4524 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
jeferson,koje su razlike izmedju al jazeera i al arabya :?:
Konkurencija jedni drugim, znas ono "free market system" garant neka zavjera truhlog zapada :D
2407

#4525 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 2407 »

ahuseino wrote: Skanirah ti ovaj papir i nije loshe, dobar je to nachin da se iz bogatih izvuche josh vishe. To je sav cilj... jer mogu oni josh...

Posto su mi ovakve publikacije i matematichke analize hljeb, mogu ti samo rechi da kada god hoches da umanjish apsolutne brojeve a maximizirash (naizgled) razlike, samo pokazi percentage of a percentage i da vidish kako se brojevi pochnu navodit na zeljenju stranu.

Da ne bi prdoklachili koliko ko daje i kako se rachuna, sta je vaznije roba, services ili kesh (neko, ala Norveshka daje kesh jer nema robe ili servisa) itd... ti samo nadji APSOLUTNE brojeve uporedbe i zachepi nam svima usta. Ne mora to ni biti retail cost accounting, nadji te "shadow" brojeve (ne vidjoh ih u papiru), i rankiraj apsolutni broj (i pusti se per capita, ili percent GDP sranja). Recimo siguran sam da bi ovaj analitichar stavio zabranu leta nad nashim prostorima upravo u shadow cost... ako bi ga se pitalo... jer to nije cold hard cash... Bash me interesuje koliko neshto tako kosta. Dali su srpski junaci bacali krmache po nama, drugu bi pjesmu pjevali danas.

... mislim ne raspravljam o pomochi, samo komentarishem clanak i analizu. Mogla bi USA davati josh, nije da ne bi.
Kao sto rekoh u zadnjem postu:
2407 wrote: p.s.
Mada se ne odonsi samo na jeffersona.
Slobodno poslaji im mail posto ti s tim radis, i predlozi im sve to sa nadom da mozda sljedeca studija bude eto "realnija", jer je i ovo izgleda neka zavjera :-) .
Pozz
Post Reply