Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ružmarin-a

#4501 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ružmarin-a »

irm@ aferim, pravi si maestro :thumbup:

ona Pavlova je prva liga :thumbup: :thumbup: :thumbup:

a mene jako asocira na Pavlovićevu kremu (ako neko zna, toje ona bebi krema) :lol: :thumbup:
nova_korisnica

#4502 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

e vrijedne moje kuharice treba mi savjet..
hocu da pravim telece snicle..ali bih vise voljela da u njih nesto umotam i da urolam...idealno bi bilo jednu veliku sniclu pa je onda rezati (da ne motam svaku posebno :D )mislila sam neke gljive ili neku drugu smjestu od patlidzana i paradajza (ako imate i za to kakvih ideja javite)
ali ono oko cega imam dilemu je sljece: da li da ih przim na tavi (ja ulje slabo koristim i nisam zagovornik przenje ili fritiranje-ali ako bas mora) ili mogu li to nekako u rernu spremiti ili da stavim u onu vecu tavu sa poklopcem pa da se to krcka??? bitno mi je da meso ispadne fino, socno da nije zilavo!! da se sto bi rekli topi u ustima :D
ili ima neko pogodnije meso od teleceg??
eto ako ko ima ideju...zahvaljujem se unaprijed :D
ružmarin-a

#4503 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ružmarin-a »

n:k, ja rolam i pržim
ali manje šniclice koje rastanjim i dobro istučem
i pilećei teleće, alibudu baš tanke, jer ne volim da miostane sirovo meso

stavim na začinjenu šniclu suho meso tanko rezano i sir (trapist) Rok slovenački (teže topiv)
zarolam ičačkalicom spojim
onda u brašno
pa u jaja
pau prezlu*susam
::::::::::::::.

nisam stavljala smjesu sa povrćem

ali mislim da bi u vatrostalnoj zdjeli super išlo :)

obariš sitno sjeckanu: mrkvu, grašak, paradajz, dodaš gljive, pavlaku i sir i zarolaš

jela sam kod drugarice varijantu sa puretinom
Irm@

#4504 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

nisam bash s mesom na ti to mama obicno pravi :D
@ruzmarin-a: hvala :)
melrose

#4505 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

nova_korisnica wrote:e vrijedne moje kuharice treba mi savjet..
hocu da pravim telece snicle..ali bih vise voljela da u njih nesto umotam i da urolam...idealno bi bilo jednu veliku sniclu pa je onda rezati (da ne motam svaku posebno :D )mislila sam neke gljive ili neku drugu smjestu od patlidzana i paradajza (ako imate i za to kakvih ideja javite)
ali ono oko cega imam dilemu je sljece: da li da ih przim na tavi (ja ulje slabo koristim i nisam zagovornik przenje ili fritiranje-ali ako bas mora) ili mogu li to nekako u rernu spremiti ili da stavim u onu vecu tavu sa poklopcem pa da se to krcka??? bitno mi je da meso ispadne fino, socno da nije zilavo!! da se sto bi rekli topi u ustima :D
ili ima neko pogodnije meso od teleceg??
eto ako ko ima ideju...zahvaljujem se unaprijed :D

Draga nova_korisnice...
Teletina je super izbor jer je mekana, a moze uzeti i pileca (pureca) prsa, osim toga mozes uzeti i junetinu ili govedinu samo sto se u tom slucaju spremi na duze dinstanje ili ih stavi u pretis lonac (ja ti ne koristim pretis, pa tako ne znam ni kako ni koliko ih u doticnom treba kuhati).
U svakom slucaju, treba ti punjenje (recimo paradajiz i patlidzani, preporucila bih ti da punjenje napravis unaprijed, znaci paradajiz oguliti i izvaditi sjemenke, izrezati (Tomato-Concassée), patlidjan isto oguliti izrezati, mozda prokuhati, ocijediti i naraviti pastu, zaciniti) u koje ces osim paradajiza i patlidzana dodati i malo prezle i bjelance (ev. jaje, ali pazi da ne bude prerijetko - ne znam koliko ti punjenja treba tj. za koliko ljudi kuhas) da se smjesa ne razliva prilikom kuhanja.
Snicle rastanjiti, izlupati, posoliti / pobiberiti, staviti punjenje, zarolati snicle (zatvori i sa strane kao sarmu), pricvrstiti ih cackalicama / koncem za kuhanje / klamericama za meso...preprziti sa svih strana, preliti bujonom i pirjati na tihoj vatri dok ne budu mekane. Poslije izvadis rolade, a sos mozes ukuhati ili zgusnuti sa mjesavinom brasna i putera ili samo montirati sa puterom (u vreo sos umijesati hladan puter iz frizidera)...ili legirati dodavanjem u topao sos mjesavinu vrhnjai zumanjka). Ako ti je previse punjenja ostalo, mozes ga jednostavno umijesati u sos, sto ce ga isto zgusnuti i dodati mu na ukusu.
walkabout

#4506 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by walkabout »

ja danas pravio slatko - irmashice.... :oops:
fotografije nedam... :D
*mima*

#4507 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by *mima* »

walkabout wrote:ja danas pravio slatko - irmashice.... :oops:

Sta je to?
neprilagodjena

#4508 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

walkabout wrote:ja danas pravio slatko - irmashice.... :oops:

Hurmasice??
nova_korisnica

#4509 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

hvala vam puno!!
bice sigurno neki od ovih recepata isproban...a vjerovatno i dva...skontala sam da cu praviti i telece i purece snicle (ako nadjem fine)..predvidjeno je za iftar...a svi koji dolaze su u fazonu da ne smiju jesti puno masno itd (holesterol) pa moram pokusati da to sto vise "light" obradim :D
bitno mi je samo da ne bude zilavo..a cime god da ih filujem bice ukusne :)
neprilagodjena

#4510 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Indigo-X wrote:Hurmasce, hurmadzici, brdari .......kako ko voli...jucer pravila :D

Image

Image
Dobro izgledaju :-D :-D jos ako su sa kokosom njammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
walkabout

#4511 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by walkabout »

zar vi zaiste ne znate kako se prave irmashice :roll:
neprilagodjena

#4512 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Ja sam mislila da mislis na hurmasice :)

A ako nije to,sta su ti onda irmasice :-) :-)
walkabout

#4513 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by walkabout »

pa to su hurmashice koje pravi Irma da vam zhivot bude sladji :oops: :D :D :D
♥ Julianna ♥

#4515 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ♥ Julianna ♥ »

A tuljumbe tuljumbice, zašto niko ne pravi tuljumbice?? Ja volim tuljumbice, male, kratke, sočne, hladne :-D :-D
bosanska rijec

#4516 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by bosanska rijec »

nova_korisnica wrote:hvala vam puno!!
bice sigurno neki od ovih recepata isproban...a vjerovatno i dva...skontala sam da cu praviti i telece i purece snicle (ako nadjem fine)..predvidjeno je za iftar...a svi koji dolaze su u fazonu da ne smiju jesti puno masno itd (holesterol) pa moram pokusati da to sto vise "light" obradim :D

Ovo jelo nije bas za one koji paze sta ce pojesti zbog holesterola ali mozes uzeti neki trapist sa manje masnoce i vrhnje za kuhanje takodje light, pa onda nece biti silno, a posto se stavlja i suho meso ti onda stavi jedan mali listic, tek toliko da zamirise. Ovako pripremljeno rolovano meso je super , jer je meso mekano , a okus je fantastican i ubilo se za iftara i slicne prigode, ali i kada gosti dolaze.

Ovu smjesu mozes rolovati sa telecim sniclama ili pilecim prsima. Cak ti je bolje sa pilecim filetima ako bas hoces da pripremis lagano jelo.

Uzmes pilece filete, isjeces kao za snicle, istuces, odmah stavis domaci zacin DO DO :) i onda preko snicle stavis trapist sira, a onda list suhog mesa, preklopis i pricvrstis cackalicama.
Uvaljas u brasno, jaja i prezlu . Pripremila si tavu u kojoj ces prziti ove snicle , i to i sa jedne i druge strane i neces prziti dugo vremena nego tek toliko da se snicle ucvrste , jer se sir odmah topi i brzo bude gotovo. Ovo kratko przis. Nije po receptu ali ja onda izvadim ove cackalice. Kad si sve to isprzila, jednu po jednu redas u tepsiju (koja ima poklopac) . Uzmi vrhnje za kuhanje, i u to vrnje stavi zacine a, (mozes koje ti volis) , ja dodam opet DO DO zacin, maslinovo ulje, malo bibera, sitno isjeckam persuna. Onda prelijem preko ovih snicli i stavim u vec toplu rernu. Naravno stavis ovaj poklopac od tepsije pa da tako krcka na jedno 180 stepeni. Inace i ovo bude brzo gotovo.

Kao prilog mozes rizoto ( koji se uglavnom pravi kao prilog ovom jelu , ali ja ponekad promijenim pa napravim kao prilog : spinat _ blitvu, ili sampinjone, jer ovaj umak koji dobijes je predivan i kad prelijes preko ove blitve koju si prethodno blansirala bude zaista ukusno.
Ovo sam ti na brzake napisala pa ako bude nejasnoca samo kazi. :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#4517 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

♥ Julianna ♥ wrote:A tuljumbe tuljumbice, zašto niko ne pravi tuljumbice?? Ja volim tuljumbice, male, kratke, sočne, hladne :-D :-D
Komplikovano ba. :mrgreen:
Eno ima kod mene u frizideru ali kupovnih, bujrum. :mrgreen:

Morat cu i ja uskoro praviti hurmadzike. :mrgreen:
Btw moj se recept takooooo razlikuje od ovih ovdje postavljenih vasih. :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4518 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

riba
Image
melrose

#4519 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

bosanska rijec wrote:
nova_korisnica wrote:hvala vam puno!!

Ovo jelo nije bas za one koji paze sta ce pojesti zbog holesterola ali mozes uzeti neki trapist sa manje masnoce i vrhnje za kuhanje takodje light, pa onda nece biti silno, a posto se stavlja i suho meso ti onda stavi jedan mali listic, tek toliko da zamirise. Ovako pripremljeno rolovano meso je super , jer je meso mekano , a okus je fantastican i ubilo se za iftara i slicne prigode, ali i kada gosti dolaze.

Ovu smjesu mozes rolovati sa telecim sniclama ili pilecim prsima. Cak ti je bolje sa pilecim filetima ako bas hoces da pripremis lagano jelo.

Uzmes pilece filete, isjeces kao za snicle, istuces, odmah stavis domaci zacin DO DO :) i onda preko snicle stavis trapist sira, a onda list suhog mesa, preklopis i pricvrstis cackalicama.
Uvaljas u brasno, jaja i prezlu . Pripremila si tavu u kojoj ces prziti ove snicle , i to i sa jedne i druge strane i neces prziti dugo vremena nego tek toliko da se snicle ucvrste , jer se sir odmah topi i brzo bude gotovo. Ovo kratko przis. Nije po receptu ali ja onda izvadim ove cackalice. Kad si sve to isprzila, jednu po jednu redas u tepsiju (koja ima poklopac) . Uzmi vrhnje za kuhanje, i u to vrnje stavi zacine a, (mozes koje ti volis) , ja dodam opet DO DO zacin, maslinovo ulje, malo bibera, sitno isjeckam persuna. Onda prelijem preko ovih snicli i stavim u vec toplu rernu. Naravno stavis ovaj poklopac od tepsije pa da tako krcka na jedno 180 stepeni. Inace i ovo bude brzo gotovo.

Kao prilog mozes rizoto ( koji se uglavnom pravi kao prilog ovom jelu , ali ja ponekad promijenim pa napravim kao prilog : spinat _ blitvu, ili sampinjone, jer ovaj umak koji dobijes je predivan i kad prelijes preko ove blitve koju si prethodno blansirala bude zaista ukusno.
Ovo sam ti na brzake napisala pa ako bude nejasnoca samo kazi. :D

Pa to ti je skoro Cordon bleu, ali mi nije jasno zasto pohujes snicle, pa onda upropastis tu panadu u umaku :? umjesto divne hrskave, zlatno zute panade (to je i bio razlog zasto su Rimljani poceli pohovati meso - podsjecalo ih je na zlato) dobijes nakvasenu gnjecavu smjesu, ni umaka, ni panade...
Ja bih to razdvojila na dva jela, ili samo pohovano ili samo melirano (uvaljao u brasno, otreseno) naglo preprzeno, pa onda redanje u tepsiju i dalje kako pise u receptu.
bosanska rijec

#4520 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by bosanska rijec »

Dobro si, upravo sam pravila samo tako preprzeno, medjutim, vjerovala ili ne, ovako pripremljeno je puno ukusnije. Posto je korisnica trazila mekano i sa umakom, upravo to je i dobila. Ako pak nece pohvano zbog "holesterola" onda moze samo uvaljati u brasno i onda dalje. Mojima se svidja , i ne izgubi onu zlatnu boju i nije gnjecavo . Probaj :D
melrose

#4521 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

Ma gdje cu probati, pa onda moram joggirati jedno 17 sati da to sagorim (ovako trcim po satak dnevno i opet debela :-) ), ali hvala na ideji, probat cu valjda jednom!
Soul_Sista

#4522 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista »

Toto wrote:riba
Image
Joj sto ovo sve dobro izgleda...jel ti ovo kuruza? Od kad je nisam jela :-) :-) :-) :thumbup:
walkabout

#4523 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by walkabout »

ja uskoro planiram pravit oklagijske smotuljice... :)
Irm@

#4524 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

walkabout wrote:pa to su hurmashice koje pravi Irma da vam zhivot bude sladji :oops: :D :D :D
:lol: :oops: :oops: hvala ti bash si divan :-D
inspire_me

#4525 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by inspire_me »

hadzinica wrote:
hadzinica wrote:
opet ja wrote:Sehr geehrte Frau Helga :D , jos kada bi ste bili tako fini i stavili mi link za mantiju bila bih vam zaista i nadasve zahvalna :-)
:lol: :lol: :lol:
ma imas milion linkova za mantije, evo sad cu pogledati koji je slican mom pa "nakacim", a ja cu biti zahvalna ako mi neko objasni ili kaze u kojem programu mogu snimljeni video nastimati tj "isjeci" visak i urediti , jer ja zaista ne znam kako da vam to opisem sem da snimim kako ih ja motam i slazem...u principu strasno jednostavno

s tim sto ja imam par "caka" koje su se pokazale vise nego dobre kada je burek-mantije u pitanju
a to je:
ja kupujem svjezi juneci but i fasiram dva puta
u fil dodajem fildzan ulja( tako da luk ne bude kuhan) i dodam pola case kisele vode
fil ostavim najmanje sat vremana da stoji da bi se sjedinili okusi
i pitu tj jufku " ne uljim" vec koristim pretopljen puter (s kojeg skinem hmmmm kako se to zove...ona pjena, tj voda-mlijeko, od toga bude zgaravica)
i pita se pece relativno kratko u prethodno max zagrijanoj nekih 25-35 min
evo kao sto obecah, uspjela sam( ja pojma nemam o "ovome"... :sad: :roll: ) i snimiti, i "srediti" snimak ( da se ne bi cula vriska moje djece i mene koja vristi na njih :) ) , i uploadovati i nadam se da sam uspjela docarati tu jednostavnost " pravljenja" mantija
bicu sretna ako sam i malo pomogla
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wveCxiZTnUI [/youtube]
Image Image
Jako mi se svidja ovaj tvoj nacin pravljenja mantija, ne cini mi se previse tesko, pa sam i ja kontala ovih dana da se okusam u pravljenju istih, medjutim nigdje nisam mogla da nadjem kako zakuhavas tijesto za mantije?? I u sta tacno ovo umaces prste :D ??
Inace sam odusevljena tvojim kulinarskim sposobnostima, rado te citam, i naravno rado pogledam ono sto napravis...
:D ...Lijep pozdrav... :-)
Post Reply