Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
eeeeeee

#4501 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by eeeeeee »

da li je neko imao sličnu situaciju naime danas nešto platim i opet mi izgleda obračuna konverziju po njihovom tj. paypal, ali napominjem da mi je kroz settings pa na Conversion options postavljeno da to moja banka uradi

From amount KMxxx BAM
To amount $xxx CAD
Exchange rate: 1 Convertible Mark = 0.727356 Canadian Dollars

Currency conversion: To complete this transaction, we converted the payment amount to the currency of your card based on our agreement with you. PayPal's currency conversion fee is added to the exchange rate, set by an external financial institution. For more information about fees, see our user agreement.

a kroz account postavljeno je sljedeće:

Bill me in the currency listed on the seller's invoice.
I will not know which foreign exchange rate has been applied to this transaction until I receive my card statement from my card issuer. I acknowledge that by choosing this option, my card issuer will determine the foreign exchange rate to apply to this transaction, and that I will not be informed of the foreign exchange rate or any additional foreign exchange fees applied until I am billed by my card issuer.

Sad ne znam da li je ovo samo info sta vi mislite ili paypal radi konverziju jer njihova konverzija dere guzove...
zippoo87

#4502 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by zippoo87 »

kloniran wrote:
zippoo87 wrote:kod mene od kako sam napravio paypal account prije par godina,stoji onih 1.95 dolara sto su uzeli
mogu li se ti dolari vratiti na karticu kako,nije neki iznos ali eto,jer nisam nikada nista sa paypala prebacivao na karticu,pa da naucim postupak :D
ako je mastercard ne moze, moras povezati devizni racun ili uplati u dobrotvorne svrhe ako te zuljaju :D
nije mastercard
VISA electron,debitna kartica
samo nisam nikada prebacivao pare sa paypala na karticu,pa ne znam postupak a tih 1.95 dolara stoji najmanje 3 godine tako :D
kloniran

#4503 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by kloniran »

zippoo87 wrote:
kloniran wrote:
zippoo87 wrote:kod mene od kako sam napravio paypal account prije par godina,stoji onih 1.95 dolara sto su uzeli
mogu li se ti dolari vratiti na karticu kako,nije neki iznos ali eto,jer nisam nikada nista sa paypala prebacivao na karticu,pa da naucim postupak :D
ako je mastercard ne moze, moras povezati devizni racun ili uplati u dobrotvorne svrhe ako te zuljaju :D
nije mastercard
samo nisam nikada prebacivao pare sa paypala na karticu,pa ne znam postupak a tih 1.95 dolara stoji najmanje 3 godine tako :D
nije ti ukljucena opcija za automatski transfer nazad na karticu na kraju mjeseca
zippoo87

#4504 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by zippoo87 »

kloniran wrote:
zippoo87 wrote:
kloniran wrote:
nije mastercard
nije ti ukljucena opcija za automatski transfer nazad na karticu na kraju mjeseca
pa kako se to ukljuci,gdje
daj mi step by step
Saka

#4505 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Ma nema nikakva opcija za automatski transfer. I kakav devizni racun. Lupaju ljudi bez veze.

Automatski se pare povlace na karticu, ali ima donji limit. Ne znam napamet koliki je, 5 ili 10 dolara, tako da ti $1.95 nece povuci dok ne bude vise.

Sent from my iPhone using Tapatalk
kloniran

#4506 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by kloniran »

nema donji limit, meni je povuklo 0,1$ na racun
zed2905

#4507 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by zed2905 »

e raja,,,treba mi hitno...kako promijenit email na paypalu,,,znaci izbrisat sadasnji.a dodat novi...hvala...bilo ko...
Saka

#4508 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

OK, limit je $5 za manuelno povlačenje. Za automatsko ne piše da ima, tako da najbolje nazovi i pitaj.
zed2905

#4509 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by zed2905 »

Saka wrote:OK, limit je $5 za manuelno povlačenje. Za automatsko ne piše da ima, tako da najbolje nazovi i pitaj.
kako promijenit email na paypalu,,,znaci izbrisat sadasnji.a dodat novi...hvala...bilo ko..znas li ti bratemmmkad odradim edit ne dodje mi konfirmacijski mail na star email
rudy81

#4510 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rudy81 »

sta znaci ovo funds ON HOLD nakon uplacenih sredstava? znam sta znaci u prevodu, ali sta je to u praksi i zbog cega ne mogu povuci novac na svoju karticu?
cekam jos njihov odgovor, reko da vidim je li neko imao istu situaciju
isx

#4511 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by isx »

Ko ti je poslao novac neka klikne "confirm reciept".

rudy81

#4512 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rudy81 »

isx wrote:Ko ti je poslao novac neka klikne "confirm reciept".

dok se ne klikne confirm do tada mi stoji da je payment pending, ali ovo on hold je novo pa mi je zato cudno...
valjuga

#4513 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by valjuga »

Draga braćo I sestre,ako može odgovor na moju dilemu?
JA- unicredit Visa electron I kurs prema dolaru 1.78
ŽENA-sparkasse Visa electron I kurs prema dolaru 1.86

Na oba računa namješteno da banka vrši konverziju "Provjereno".

U čem je kvaka???
Hvala :kiss:
kloniran

#4514 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by kloniran »

svaka banka ima svoj kurs za konverziju i ne moraju se ravnjati prema centralnoj koliko sam skontao
http://www.cbbh.ba/CurrencyExchange/
https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... lista.html
https://www.raiffeisenbank.ba/ Kliknuti na kursnu listu
Last December

#4515 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Last December »

Ne znam u kojoj si ti Šparkasi ali evo kod mene u mojoj je 1,76 KM kurs za USD danas http://imgur.com/a/xRmLl
To ti je skrinšot iz mog e-bankinga

Nemoguće da je na ATMu drukčiji kurs, osim ako ne ide preko nekog VISA-inog kursa ali onda bi bilo isto za obje VISA kartice. :?
Isto tako, ne bih išao na taj garantovani kurs od banke, to je deranje. Rizikuj i idi na neprovjereni, skoro uvijek je to više para. Ja koga god poznajem svi diži na negarantovani.

valjuga wrote:Draga braćo I sestre,ako može odgovor na moju dilemu?
JA- unicredit Visa electron I kurs prema dolaru 1.78
ŽENA-sparkasse Visa electron I kurs prema dolaru 1.86

Na oba računa namješteno da banka vrši konverziju "Provjereno".

U čem je kvaka???
Hvala :kiss:
Last edited by Last December on 13/11/2016 19:05, edited 1 time in total.
Last December

#4516 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Last December »

.
_Reds_

#4517 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by _Reds_ »

Pa ne gledate prodajni, nego kupovni, kada placate online kupujete devize.
Last December

#4518 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Last December »

Ja sam skonto da on hoće da diže dolare sa bankomata, onda gledaš kupovni jer dižeš BAM. Ako plaćaš onlajn onda ide kontra naravno.
_Reds_

#4519 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by _Reds_ »

Last December wrote:Ja sam skonto da on hoće da diže dolare sa bankomata, onda gledaš kupovni jer dižeš BAM. Ako plaćaš onlajn onda ide kontra naravno.
Druze,

kada god uzimas devize od banke to je kupovanje deviza, i ide kupovni kurs.

Kada ti dajes devize banci, a uzimas KM.ove, onda ide prodajni kurs.
Last December

#4520 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Last December »

Taj termin "kupovni-prodajni" je problematičan jer zavisi s koje strane gledaš, tj. ko je kupac a ko prodavac.
To me uvijek zbunjivalo ali jasno je da je manja vrijednost uvijek ona koju dobija klijent kad prodaje devize banci dok je veća vrijednost kad banka klijentu prodaje - logično.

Ali nije to upitno nego ova razlika kursa na njegovom ATM-u i na mom e-bankingu. Izgleda da njegova žena nije dobro pročitala brojeve, ne vidim šta bi drugo moglo biti.
valjuga

#4521 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by valjuga »

Ljudi,na temi sam o paypal-u i znači kad ja kupujem nešto sa ebay ili tako to,meni za 100$ banka odbije 176-180KM a njoj 186 KM peace of cake.Ne trebamo komplikovat.
P.s.Žena pojma nema to ja gledam i upoređujem te banke i to.
Last December

#4522 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Last December »

Možda vam nije ista odabrana valuta na pejpal nalogu? Moj pejpal je u dolarima jer iz USA imam najviše prihoda a da sam odabrao evro onda bi tu bila bar još jedna konverzija. ISto tako i na sajtovima se razlikuju valute koje primaju, sad ne znam da li to utiče na broj konverzija.
free_too

#4523 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by free_too »

rudy81 wrote:sta znaci ovo funds ON HOLD nakon uplacenih sredstava? znam sta znaci u prevodu, ali sta je to u praksi i zbog cega ne mogu povuci novac na svoju karticu?
Druze jesi rijesio to? Meni se cini da to ima veze s onim ko salje ti novac, tj da li od istog izvora primas uvijek ili ti je neko novi poslao?
rudy81

#4524 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rudy81 »

free_too wrote:
rudy81 wrote:sta znaci ovo funds ON HOLD nakon uplacenih sredstava? znam sta znaci u prevodu, ali sta je to u praksi i zbog cega ne mogu povuci novac na svoju karticu?
Druze jesi rijesio to? Meni se cini da to ima veze s onim ko salje ti novac, tj da li od istog izvora primas uvijek ili ti je neko novi poslao?
evo cekam, rekli su rijesiti za 72 sata... :roll: kazu da je ovo u skladu s pravilima za BiH. mada nije tacno, prije je bilo normalno da povucem sredstva uz onu taksu od 5 dolara bez da cekam prvi u mjesecu.
zippoo87

#4525 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by zippoo87 »

valjuga wrote:Ljudi,na temi sam o paypal-u i znači kad ja kupujem nešto sa ebay ili tako to,meni za 100$ banka odbije 176-180KM a njoj 186 KM peace of cake.Ne trebamo komplikovat.
P.s.Žena pojma nema to ja gledam i upoređujem te banke i to.
ja mislim da je ovo tvoj problem
naime,kada ti zena kupuje nesto sa ebaya,paypal automaski forsira svoju konverziju i naplacuju tu konverziju vise nego sto banka naplacuje
rjesenje problema je da rucno odaberes da konverziju vrsi banka a ne paypal i onda neces imati ovu razliku
nisi ni prvi ni zadnji koji se zeznu na ovo a paypal je sada sa ovim novim dizajnom stranice sve zakomplikovao i teze je naci da se ovo promijeni
i sada se mora svaki puta kada se kupuje nesto,rucno odabrati da konverziju vrsi banka a ne paypal
ovo odabires tamo kada dodjes do potvrde placanja a najbolje ces vidjeti je li paypal radio konverziju po tome da li ti je naplacen iznos u KM ili u $ ,ako je u KM,to je ta razlika
Post Reply