O čemu ti to, drug, ali najiskrenije?ellec wrote:Nebitno kome je on bio vaspitac, govorimo o teoriji evolucije koja se kosi sa vjerskim tvrdnjama, a posto je Al Jahiz prihvacao to ujedno znaci da je prekrsio vjerska pravila rekoh bilo da je to odbijanje, sumnja ili izmjena. Da nije tako, teorija evolucije bi bila opce-prihvacena kao naucna cinjenica u islamu sto nije slucaj:VerticalHairFactor wrote:Dragi druže, da ti jednom zauvijek pokušam "dohafizati":Uzimajuci u obzir netoleranciju na kojoj ti se temelji izlaganje (po cemu si odavno prekrsio sa-x pravila, ali nebitno), ti si nista vise nego jedan fanaticni egocentrik u stilu Dodika, koji cim mu nesto nije na ruku bljuje bahatoscu, prevrce pricu ili direktno lupeta poredeci neuporedivo i sto je najgore samo vidi sebe. Ne trebas ti ponavljati sta ti je cilj, prije nekoliko stranica sam to lako ucio, izigravas sudiju pokusavajuci izjednaciti obje strane kao da su na istom nivou, sto je naravno daleko od realnog.
Jasno sam rekao da postoji tacka razilazenja kod nauke i religije, a to je TE gdje ce ili nauka ili vjera biti prihvaceni, nema trece opcije. Ako vjernik prihvati TE ili pokusa da je kombinuje kao Al Jahiz sa vjerom, kako god prekrsio je vjerska nacela koja se moraju postovati kakva jesu bez ikavog odbijanja, sumnji ili izmjena.
Al Jahiz je bio vaspitač halifinoj djeci, halifa je vjersko/politički vođa svih muslimana na svijetu, njegova je titula "emirul-muminin" (vladar pravovjernih) - je li ti stvarno, ali zaozbiljno misliš, da je djecu vladara pravovjernih vaspitao i učio čovjek koji krši islamske postulate i temeljne vjerske istine. Znaš li ti kako je živa teološka rasprava bila u vrijeme Abasija, pa svi današnji mezhebi (pravci i škole) su iz tog vremena, uključujući i bosanski hanefijsko/maturidijski. Pa, .ebo ga ti, više, to je kao da kažeš da Aistotel nije grčki filozof, i da je Filip sinu Aleksandru izabrao vaspitača Aristotela, jer je bio poznat kao neznalica.
Al Jahiz je vjerovao da je svaka riječ, svaki zarez, njegove filozofije i prirodne znanosti kojom je vladao inspirirana islamom, i na temeljima islama. Sav svoj život on je posvetio tome, od najranijeg djetinjstva kod Nazzama, pa do smrti, bio je posvećen apsolutnim istinama, po njegovom mišljenju.
Ja ljude dijelim isključivo na one koji teže ka istini i punini dinamične stvarnosti, i one koji su sputani dogmama i predrasudama - ne na vas koji ste u pravu, i na njih koji su u krivu.
Svi koji su ispunjeni predrasudama i temelje svoja mišljenja na neznanju su jedna skupina za mene, i obratno.
Znaš kako Zaratustra Spitama kaže: Pozitivne misli, pozitivna djela, i tako to; ne samo pljuvanje po drugima.
Kud Dodika ovdje nađe
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
Al Jahiz (781-869) je teolog i skolastik iz prva 3 islamska stoljeća, njegova knjiga "Kitabul-Hajvan" i "Kitabul-Buhala" je obavezna na svim modernim faksovima arapskog jezika, temelj arapske stilistike i proze, on sam je "imam mezheba" (vjerske škole mišljenja), čovjek koji je arapskom jeziku i vjeri podučavao djecu vladara svih pravovjernih El-Memuna u vrijeme Zlatnog doba islamskih teoloških i prirodno-znanstvenih postignuća, ali i prvi koji je formulirao "darvinijansku TE", no nije ni njegova ideja u tom smislu, nego njegovog učitelja Nazzama, koji ju je predavao na kružocima u džamijama, objašnjavajući mehanizam po kojem je Bog stvorio čovjeka, a istovremeno sve što živi stvorio iz vode - kako Kur'an naučava. Pa Ibn-Arabi, pa ibn-Haldun, pa Biruni, pa sijaset islamskih teologa i skolastika je tu ideju apsolutno podržavalo i u makro i u mikro svijetu, i ti navodiš "političku izjavu rijaseta", koji osuđuje zloupotrebu i kaže da će biti u cjelosti prihvaćena, ne samo kao teorija, onda kada se egzaktno dokaže, kao što je dokazana evolucija Univerzuma.
O TE se nisu vodile žučne polemike u islamskom svijetu, nije bila tema oko koje su se lomila koplja, za razliku od Zapada, ali je TE zloupotrijebljena, baš kako je ti sada zloupotrebljuješ, te je kod mnogih neobrazovanih religioznih ljudi izazvala kontraefekt kad se Zapad počeo razračunavati sa dogmama KC-e.
Da ti bolje objasnim šta je neispravno kod tebe i tebi sličnih ljudi, koji su podložni predrasudama i dogmama:
Neko predlaže model po kojem TE pobija vjeru i obratno. To je potrebno ispitati.
Kada smo pristupili znanstvenoj metodi sagledavanja činjenica i argumenata, i ispitali tu tvrdnju, uočili smo sljedeće:
Većina značajnijih islamskih skolastika i teologa Zlatnog doba, od kojih imami Nazzam i Al Jahiz kao najstariji i prvi, preko Birunija, Avicene, Ibn Halduna i mnogih drugih, zagovarali su TE i bili poštovani i cijenjeni teolozi, čija su djela i danas referentna. Štaviše, mnogi među njima su utrli put i definirali znanstveni metod (Alhazen), kojem današnja nauka, kako tvrdi Jim Al Khalili, duguje sve ono što ona jeste - Alhazenova logika je logika današnje nauke:
"Therefore, the seeker after the truth is not one who studies the writings of the ancients and, following his natural disposition, puts his trust in them, but rather the one who suspects his faith in them and questions what he gathers from them, the one who submits to argument and demonstration, and not to the sayings of a human being whose nature is fraught with all kinds of imperfection and deficiency."
Moj zaključak nakon znanstvene metode:
TE i religija nisu nespojive, zato što je činjenično utvrđeno da su klasični islamski skolastici, koji su vjernici po svim parametrima abrahamanske tradicije, vrlo često zagovarali TE i promovirali to mišljenje u pokušaju da premoste navod kako je Bog sve što živi iz vode stvorio, i navod da je Bog stvorio čovjeka, koji se naizgled pobijaju. Objašnjenje je da jeste Bog stvorio, ali da je to stvaranje imalo svoju specifičnost postupnosti, prelaska iz vrste u vrstu i prilagodbe vanjskim utjecajima, kako eksplicitno navodi Al Jahiz u dalekom 9. stoljeću u svojoj "Knjizi o životinjama". I dalje ustrajavati na tvrdnji da religija generalno oponira TE je znanstveno neutemeljeno i spada u red predrasuda i stereotipa.
Moje tvrdnje i zaključci na aludiraju na to da ima ili nema boga, da je religija ispravna ili neispravna, istina ili neistina, samo daju objektivan pogled na gore izrečenu tvrdnju.
Moj osobni stav i senzibilitet je protiv bilo kakvih predrasuda ili ustrajavanja u neznanju i stereotipima.