Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#4501 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A sto ova teta ne smije prosuti vodu na cestu? A ja, Njemacka je to. Snime te satelitom
- muha_sa
#4502 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
na sceni su podobni sa prestižnih škola--ala Široki, Travnik, Kobiljaca....................................swanfilter wrote:Mah, ti sam ja skontao jos pri pokusaju nostrafikacije diplome. Nekoliko poslanih mailova, jednostavno pitanje kome da se obratim. Nikada niti jednog odgovora dobio. Nije bilo potrebe pokusati vratiti se u BiH nakon toga. Eto vam ti vasi ...muha_sa wrote:![]()
kad bi primali sposobne ovih što sad ko nešto znace na mapi bilo ne bi
ne možeš bit portir u Vrazovoj ako nisi clan vladajuce stranke
-
The 51st State
#4503 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sretno curi, sta je zavrsila ako nije problem da se zna?kariko wrote:Ma ne znam ljudi sta i kako, ali drago mi zbog nje...nisam je vidio mjesecima nasmijanu, a sinoc ko druga djevojka.
A i imat ce zivot kakav ovdje ne bi nikada.
Samo je tuzno sto ovo ovdje ide sve tim putem, buducnost ne izgleda dobro nikako...nadam se da se varam ali eto, kada vidis uzivo ovakav primjer bas se ono razocaras.
- muha_sa
#4504 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ublehainsomnia78 wrote:A sto ova teta ne smije prosuti vodu na cestu? A ja, Njemacka je to. Snime te satelitom
glupost na kub
- HAVANA
#4505 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko ovoj gamadi na vlasti na kasiku padne i zavisi od njih,kukala mu majka.I bolje mu je da ide.Tuzno ali tako je.Postoje oblasti u kojima mozes nesto sam napraviti,i to da pazis da se ne petljas u njihovu interesnu zonu...a mnoge stvari ne mozes nista napraviti da si 10 fakulteta zavrsio ako nisi njihov.I to je tako.Saberes ,oduzmes i odlucis.Bezveze naprdjujemo,sto ljudi,sto cudi,sto djelatnosti i zivotnih situacija...
-
zrakomlat
#4506 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ostajte ovdje!... Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovo grije;
grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko ce naci bolju?!
A majka vasa zemlja vam je ova;
Bacite pogled po krsu i polju,
Svuda su groblja vasih pradjedova.
Za ovu zemlju oni behu divi,
Uzori svijetli, sto je branit znase,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vase.
Ko pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka place za svojijem cedom.
Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u narucja sveta;
Zivite zato da mozete mrijeti
Na njemom polju gdje vas slava sreta!
Ovde vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas nece;
Bolji su svoji krsevi i goli
No cvijetna polja kud se tudjin krece.
Ovdje vam svako bratski ruku steze -
U tudjem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krse sve vas, sve vas veze:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.
Nece vas grijat ko sto ovo grije;
grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko ce naci bolju?!
A majka vasa zemlja vam je ova;
Bacite pogled po krsu i polju,
Svuda su groblja vasih pradjedova.
Za ovu zemlju oni behu divi,
Uzori svijetli, sto je branit znase,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vase.
Ko pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka place za svojijem cedom.
Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u narucja sveta;
Zivite zato da mozete mrijeti
Na njemom polju gdje vas slava sreta!
Ovde vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas nece;
Bolji su svoji krsevi i goli
No cvijetna polja kud se tudjin krece.
Ovdje vam svako bratski ruku steze -
U tudjem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krse sve vas, sve vas veze:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.
- ho oponopono
#4507 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
...ma nek ide ne može joj gore biti nikako...
...ovdje ni lijekovi ne pomažu...da otupiš...a samo budali može biti svejedno na ova sranja...
...što bi se onaj/ona bunio kapa li kapa ono prst u uho, ne zna dopis sročit' a plata ide pa malo vikend diše punim plućima...
... nema brige je li frižider prazan isti je natrpan fensi sranjima jer seljački je jebote jesti pogaču, ono zelje mu nije in jer mu je nana žaru jela/ kuhala čuo da je in zelenilo u teretani pa malo nutri bulet da smućka vitamina, dormeo na čemu li si prije spavao pleme ti jebem...
...još podjebava...ko vam je kriv...što te niko nije naguzio pa turio na poziciju, što nemaš rodbine da te ubaci, nemaš love da kupiš ...u pravu su sve ustvari ko nam je kriv...
...što bi se onaj/ona bunio kapa li kapa ono prst u uho, ne zna dopis sročit' a plata ide pa malo vikend diše punim plućima...
... nema brige je li frižider prazan isti je natrpan fensi sranjima jer seljački je jebote jesti pogaču, ono zelje mu nije in jer mu je nana žaru jela/ kuhala čuo da je in zelenilo u teretani pa malo nutri bulet da smućka vitamina, dormeo na čemu li si prije spavao pleme ti jebem...
...još podjebava...ko vam je kriv...što te niko nije naguzio pa turio na poziciju, što nemaš rodbine da te ubaci, nemaš love da kupiš ...u pravu su sve ustvari ko nam je kriv...
-
zrakomlat
#4508 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel doček ko u onoj jednoj sceni TLN: Šta si nam donio, šta si nam donio, šta si nam...insomnia78 wrote:Doalzak u BiH kosta. Puno kosta
- insomnia78
#4509 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ne to. Onako sve kad se sastavi. Karte, auto, troskovi...zrakomlat wrote:Jel doček ko u onoj jednoj sceni TLN: Šta si nam donio, šta si nam donio, šta si nam...insomnia78 wrote:Doalzak u BiH kosta. Puno kosta
-
zrakomlat
#4510 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam lika jednog površno. Hrvat, ima putovnicu sigurno. Napusti lik ovdje tek dobijen državni posao s dobrom platom, i ode u Njemačku nešto raditi. Nakon tri mjeseca se vrne nazad, nije mogao da savlada njemački (ili položi)Cookie85 wrote:Kao sto rekoh ranije, onaj ko misli da je lako (na pocetku) , bolje da ne ide nigdje, a ako je spreman da se bori kao lav, taj ima sanse da uspije.stakasa wrote: Svaka cast. Ja govorim po ovome sto vidim u Svedskoj. Dosta ih dolazi i imaju tezak pocetak ali se bore kao lavovi i kad tad covjek dode na zelenu granu
I ovo sto ja pricam je za Austriju (Bec).
Mada vjerovao ili ne, mnogi misle kako je lako i da sve samo njih ceka, a kad dodje, belaj.
Prijateljica hoce da dodje u Bec i fino joj kazem da nadje posao, pa kad dobije posao, stan da nadje i jos joj kazem da sa svojom diplomom ovdje moze obrisati guzicu (Pravo zavrsila). Ma jok, ima ona jarana i jaranica koji ce joj sve zavrsiti.
Eto bila je 2.5 mjeseca i vratila se u BiH.
Sad vise ne razmislja toliko da dodje u Bec.
Ljudi olako shvataju odlazak. I to , neko ce mi srediti ovo-ono... Ne moze ti niko srediti tako lako vizu, moras imati osnovu za dobijanja vize.
Sto ti je , posao nasao - ok, plata mora biti min. (ne znam sad tacno koliko mora biti)- ok, imas ne vazecu diplomu (jer nisu sve diplome priznate)- nema vize, ne mozes raditi taj posao kad nemas tu struku (mozes neke profesije raditi bez vazece diplome, ali nesto kao pravo... ne moze).
Opet kazem, oni koji namjeravaju da napuste Bosnu, nek im je sretno, jer ce im trebati. I da prvo sve isplaniraju prije nego sto spakuju kofere.
Ja nemam nikog, pa je meni bilo svejedno, spakovao ruksak i otisao samo sa ruksakom.
Što bi Mektić reko, čega se lik dosjetio
-
zrakomlat
#4511 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma pretpostavljam, zajebajem se. Imam rodbine i prijatelja vani, znam po njima da je skupo.insomnia78 wrote:Ma ne to. Onako sve kad se sastavi. Karte, auto, troskovi...zrakomlat wrote:Jel doček ko u onoj jednoj sceni TLN: Šta si nam donio, šta si nam donio, šta si nam...insomnia78 wrote:Doalzak u BiH kosta. Puno kosta
-
kariko
#4512 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ne znam ti tacno ni objasniti, znam da je primarno matematika u pitanju, uz to jos i programiranje...ali znam da se specijalizirala za nekakve kalkulacije, nosivost, izdrzljivost, mostovi, zgrade, mehanika...jednom mi je nesto pricala kako racuna po datim podatcima o materijalima, nosivosti, gorivu da li ce raketa doci do mjeseca, gdje ce trpiti najveci stres...The 51st State wrote:sretno curi, sta je zavrsila ako nije problem da se zna?kariko wrote:Ma ne znam ljudi sta i kako, ali drago mi zbog nje...nisam je vidio mjesecima nasmijanu, a sinoc ko druga djevojka.
Samo je tuzno sto ovo ovdje ide sve tim putem, buducnost ne izgleda dobro nikako...nadam se da se varam ali eto, kada vidis uzivo ovakav primjer bas se ono razocaras.
Ma ja je zovem Sheldon od milja
-
The 51st State
#4513 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
prosto ne mogu da vjerujem da ni sa takvim kvalifikacijama nije mogla posla naci.kariko wrote:Ma ne znam ti tacno ni objasniti, znam da je primarno matematika u pitanju, uz to jos i programiranje...ali znam da se specijalizirala za nekakve kalkulacije, nosivost, izdrzljivost, mostovi, zgrade, mehanika...jednom mi je nesto pricala kako racuna po datim podatcima o materijalima, nosivosti, gorivu da li ce raketa doci do mjeseca, gdje ce trpiti najveci stres...The 51st State wrote:sretno curi, sta je zavrsila ako nije problem da se zna?kariko wrote:Ma ne znam ljudi sta i kako, ali drago mi zbog nje...nisam je vidio mjesecima nasmijanu, a sinoc ko druga djevojka.
Ma ja je zovem Sheldon od milja
-
moonca
#4514 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko firmi se bavi takvim kalkulacijama ?
- muha_sa
#4515 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Aspek-Bingo-Hošemoonca wrote:Koliko firmi se bavi takvim kalkulacijama ?
-
moonca
#4516 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
muha_sa wrote:Aspek-Bingo-Hošemoonca wrote:Koliko firmi se bavi takvim kalkulacijama ?
-
kariko
#4517 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije bitno koliko se firmi bavi takvim kalkulacijama, jel bi ti vise voljela da ti dijetu ona predaje matematiku ili da predaje covjek koji je dobio posao umjesto nje, a na kraju godine mora mu izaci komisija da provjeri djecu jer nema papire da to predaje?moonca wrote:Koliko firmi se bavi takvim kalkulacijama ?
Ispalo na konkurs se nije pojavio niko strucan...
- Plaut
#4518 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mogu reći da sam sretan. Dok drugi čekaju na stalni ugovor tri godine, ja sam ga dobio mnogo ranije. Ako to nije uspjeh, ne znam šta je.
Kaže mi kolega maloprije, da mi dadnu stalni ugovor i 1500KM, gledao bih i dalje da idem.
Kaže mi kolega maloprije, da mi dadnu stalni ugovor i 1500KM, gledao bih i dalje da idem.
-
moonca
#4519 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze onda davati privatne casove. ali nije poenta u tome - na stranu sto je ona ulozila trud, vrijeme i to sve u roku postigla kada na trzistu nema dovoljno takvih mjesta. vjerjem kod nas.
-
Fudo387
#4520 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moras ih platiti, a Svabo ima vise para, jbg.Nivelacija wrote:To je to, ovo je veliki problem kada ovakav slucaj nakon svega ode,kariko wrote:Juce sam bio na kafi sa prijateljicom koja je zavrsila fakultet, magistrirala, ucenica generacije i tako ti fazoni, znaci da ne ulazim u detalje ali jedan bas ozbiljan fakultet zavrsiti sa samim desetkama, magistrirati, pricati 4 jezika nije bas mala stvar.
Problem je taj sto je ona zavrsila sve to i vratila se u svoj grad, isla na konkurse na sve strane...nije birala posao jer joj roditelji nisu bas dobrostojeci i dobrano su osjetili to dok su je odskolovali...ali na sve strane je dobijala odbijenice, cak joj na nekim konkursima u lice govorili da je po zahtjevima prva, ali taj i taj mora biti primljen.
Cura pala u depresiju 3 mjeseca nije iz kuce izlazila...
Sinoc me na kafu zove, pokazuje mailove, meni oci stale kontam zafrkava me...znaci firma koja je gigant u njemackoj zove je na razgovor, cak kada je rekla da trenutno nema novca da dodje tamo platili joj avionsku kartu, smjestaj u hotelu 5 dana i prevoz svaki dan do firme i nazad...samo eto da obave razgovor, da se upozna s njihovim poslom i da odluci zeli li da radi za njih.
I meni sad dva dana evo ne ide u glavu, da su neki tamo ljudi iz Stutgarta spremni da joj plate to sve, a da nijedna firma nasa nije u njoj vidjela nista vrijedno da je zaposle...
Nije problem sto ljudi odlaze, ali je problem sto nasa vlast, poslodavci...kako ne vide da sami sebi istovremeno u obe noge pucaju i idalje ne odustaju od svoje politike
Ovakve moramo zadrzati bilo kako u zemlji i fokusirati se na njih a ne na njegovatelje i fizikanere.
Njima u Njemackoj dobitna kombinacija, dobili su nju djaba, da je bila kod njih kostala bi ih milion eura dok skonta kako se te rakete ispaljuju, ili koji je vec djavo skontala. Otisla bi ona prije ili kasnije, sve da ste je i zaposlili.
- insomnia78
#4521 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma kake rakete de se uozbiljite
-
kariko
#4522 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve ti je matematika zapamti
Ali doduse do nje je, uglavnom ode ona u njemacku...a kalkulacije neka nam vode oni sto su isplanirali zaobilaznicu autoputa kod zenice
Ali doduse do nje je, uglavnom ode ona u njemacku...a kalkulacije neka nam vode oni sto su isplanirali zaobilaznicu autoputa kod zenice
-
Fudo387
#4523 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobro, eto, polazimo od pretpostavke da je prica istinita.insomnia78 wrote:Ma kake rakete de se uozbiljite
-
parameter345
#4524 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da,mnogi ne shvataju da je Sarajevo selendra u biti ali sam malo bas u zadnje vrijeme sagledao tacnije ko su ti koji velicaju Sarajevo. To su uglavnom ljudi koji nikad nisu ni izasli iz njega.512MB wrote:Nije mala stvar doci iz sela (Rajvosa) u grad (Bec)
Npr. ja imam rodjaka u Tuzli, otac mu je hirurg, majka radi papirologiju na drzavnoj sisi ,nisu seljoberi fakat ali kad bi dosli u Sarajevo,kao da su u Las Vegasu. I Nigdje ne idu iz BBI centra. Mada ,to je bilo prije 8 godina, sad su i oni skontali neke stvari kako su izasli van konzerve.
-
moonca
#4525 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
De, kakva selendra. Sarajevo je lijep grad. Treba ga samo malo'zategnuti' kao sto je bio pred Olimpijadu '84 .