Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
wickerman

#4501 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by wickerman »

bedakb wrote:Ima li ko kakvu informaciju o tome kako napreduje tuzba u reziji SDP-a ?
Ja sam cuo da ce ove sedmice biti prvostepena presuda.
Ko je zakasnio u ovom krugu, nek se obrati KO SDP-a, tamo kod BBI-a, da ih besplatno zastupaju u narednom postupku. Kazu, sto se vise freelancera prijavi bice puno ozbiljnije.
Saka

#4502 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

freelancerBIH wrote:
bedakb wrote:Ima li ko kakvu informaciju o tome kako napreduje tuzba u reziji SDP-a ?

Ja sam pisao Damiru Masicu. Evo sta mi je odgovorio sad u nedelju putem maila:

"Damir Masic via gmail:

Advokatski tim radi na pripremi tuzbe tj prikupljanju dokaza, a mi paralelno na pritisku za zakazivanje sjednice Parlamenta.

Nastavljamo po planu i nema odustajanja.
"
Taman negdje do oktobra će "prikupljati dokaze" i "vršiti pritisak", a poslije izbora će se ušutiti i tresla se gora, rodio se miš. :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4503 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Cuj prvostepena presuda :lol: :lol: :lol:
damsic

#4504 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

wickerman wrote:
Ko je zakasnio u ovom krugu, nek se obrati KO SDP-a, tamo kod BBI-a, da ih besplatno zastupaju u narednom postupku. Kazu, sto se vise freelancera prijavi bice puno ozbiljnije.
je li vi pusite tu pricu?
DidBosanski

#4505 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DidBosanski »

Vozdra svima,

Naletio sam ko' padobranac na forum samo ne bi li mi razjasnilo nedoumice povodom ovog oporezivanja.

Naime, prije sedmicu dana stigao mi je poziv za uplatu poreza na inostrane prihode od 2015-17 na osnovu : http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... hodak-.pdf
Člana 70b.

Volio bih da mi neko razjasni da li je uopšte ovo "retroaktivan" zakon (dakle donesen iza 2017god.), da je Član 70b o oporezivanju inostranih prihoda naknadno dodan poslije 2017.god. ?
free_too

#4506 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

DidBosanski wrote:Vozdra svima,

Naletio sam ko' padobranac na forum samo ne bi li mi razjasnilo nedoumice povodom ovog oporezivanja.

Naime, prije sedmicu dana stigao mi je poziv za uplatu poreza na inostrane prihode od 2015-17 na osnovu : http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... hodak-.pdf
Člana 70b.

Volio bih da mi neko razjasni da li je uopšte ovo "retroaktivan" zakon (dakle donesen iza 2017god.), da je Član 70b o oporezivanju inostranih prihoda naknadno dodan poslije 2017.god. ?
Clan je dodan u parilu 2018te godine, ako se na njega budu pozivali, defacto ce im pasti sve u vodu.
Matris

#4507 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

free_too wrote:
DidBosanski wrote:Vozdra svima,

Člana 70b.

Clan je dodan u parilu 2018te godine, ako se na njega budu pozivali, defacto ce im pasti sve u vodu.
To je taj clan sto je prouzrokovao preko hiljadu komenatara ovdje :mrgreen:

Nego, ne mogu da ne komentarisem "dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne
djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak. ". Isplata u americkim firmama je svaki petak. Ako imate ugovore sa vise firmi dobicete nekad novac dva puta sedmicno. I sad svaki put kad legne recimo ta neka isplata trebao bi ispuniti obrazac i da se odsetam do tete u poreznoj. U praksi vjerovatno to moze i jednom mjesecno, ali zasto dovesti se u situaciju da postoji ovakva glupost u zakonu. Umjesto da su rekli jednom mjesecno prebaci preko banke, ne moras dolaziti. Na kraju godine donesi uplatnice. Ne, oni su to svaka pojedinacna uplata da se mora prijaviti ili "ama istog momenta dok si dobio pare da si se nacrtao u poreznoj i ispunio formulare" :lol:
DidBosanski

#4508 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DidBosanski »

Ukoliko je to retroaktivno, kako evo neki navode - dodan clan 70b - aprila 2018, onda nema tu nikakve brige, jer zbog njihovog tadašnjeg propusta ne mogu naplatiti retroaktivno...
wickerman

#4509 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by wickerman »

damsic wrote:
wickerman wrote:
je li vi pusite tu pricu?
Jasta evo, i popusio i popio. :D
Prosjecan advokat bi pripremio slucaj za 5-10 dana, ovdje advokatski tim nije u stanju pripremit tuzbu 6 mjeseci. Koda je pripremaju za sudjenje Jovici Stanisicu.
freelancerBIH

#4510 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 23:30, edited 1 time in total.
Matris

#4511 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

freelancerBIH wrote:
DidBosanski wrote:Ukoliko je to retroaktivno, kako evo neki navode - dodan clan 70b - aprila 2018, onda nema tu nikakve brige, jer zbog njihovog tadašnjeg propusta ne mogu naplatiti retroaktivno...
Jeste - on je donesen 21.4.2018 - tj. od tog datuma je propisan AMS 1035 obrazac po kojem oni traze da se plati za 2017 :lol:

To ne spore ni ovi okorjeli podrumasi sto kazu da je bilo nacina da se plati, a svi znamo da nije, osim ako si davao lazni iskaz preko AUG 1031 gdje si ti i isplatilac i primaoc :lol:
O ne, nisi to trebao reci da se nije moglo platiti. :D Ide komentar od "damsic" in 3, 2, ...
damsic

#4512 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

Matris wrote:
freelancerBIH wrote:
DidBosanski wrote:Ukoliko je to retroaktivno, kako evo neki navode - dodan clan 70b - aprila 2018, onda nema tu nikakve brige, jer zbog njihovog tadašnjeg propusta ne mogu naplatiti retroaktivno...
Jeste - on je donesen 21.4.2018 - tj. od tog datuma je propisan AMS 1035 obrazac po kojem oni traze da se plati za 2017 :lol:

To ne spore ni ovi okorjeli podrumasi sto kazu da je bilo nacina da se plati, a svi znamo da nije, osim ako si davao lazni iskaz preko AUG 1031 gdje si ti i isplatilac i primaoc :lol:
O ne, nisi to trebao reci da se nije moglo platiti. :D Ide komentar od "damsic" in 3, 2, ...
@freelancerBIH jesi ti ono rekao da si platio sve i da se selis u Maleziju? ili je to neko drugi
512MB

#4513 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

Jel iko platio porez? :mrgreen:
begsoon1510

#4514 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

512MB wrote:Jel iko platio porez? :mrgreen:
jes madner, poslala mu tetka 20€
odma je otišo i uplatio 2.8€
Matris

#4515 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Platio sam ja i porez i onih 4 posto za zdravstveno, da nemam budalama posla. Putujem cesto, ne bih rizikovao da me zaustave na granici ili me stave na kakvu medjunarodnu listu. "trazen zbog poreza" je kod amerikanaca gore skoro nego "ubio nekog". Poslije i kad dokazes da si u pravu steta je napravljena. Bolje je ne pojavljivati se na tim medjunarodnim listama. Rekao sam par puta prije ovdje, nije u pitanju ko je u pravu nego ko ima silu.
Melo15

#4516 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Melo15 »

Matris wrote:
freelancerBIH wrote:

Zar nisu ovde ljudi pisali kako im je receno prije da mogu otvoriti d.o.o i raditi kao izvoznici tih usluga? Znaci bilo je nacina da se plati ali nije bio isplativ vecini freelancera kod nas? :?
denis.istok

#4517 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by denis.istok »

Matris wrote:
Platio sam ja i porez i onih 4 posto za zdravstveno, da nemam budalama posla. Putujem cesto, ne bih rizikovao da me zaustave na granici ili me stave na kakvu medjunarodnu listu. "trazen zbog poreza" je kod amerikanaca gore skoro nego "ubio nekog". Poslije i kad dokazes da si u pravu steta je napravljena. Bolje je ne pojavljivati se na tim medjunarodnim listama. Rekao sam par puta prije ovdje, nije u pitanju ko je u pravu nego ko ima silu.
I retroaktivno?
A zasto i 4%, koji si kanton, kazu da su Sarajevu vise ne obracunavaju? I dalje svako vodi svoju politiku od lokalnih poreznika izgleda.
Matris

#4518 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Zar nisu ovde ljudi pisali kako im je receno prije da mogu otvoriti d.o.o i raditi kao izvoznici tih usluga? Znaci bilo je nacina da se plati ali nije bio isplativ vecini freelancera kod nas? :?
Hajde ti kod svog poslodavca pa ga pitaj umjesto da te zaposli kao pojedinca/radnika da te zaposli kao firmu. Pa da vidim gdje ce te taj razgovor odvesti.
Matris

#4519 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

denis.istok wrote:
Matris wrote:
I retroaktivno?
A zasto i 4%, koji si kanton, kazu da su Sarajevu vise ne obracunavaju? I dalje svako vodi svoju politiku od lokalnih poreznika izgleda.
Ja sam otisao tamo i rekao da i izracunaju koliko sam duzan. Necemo ulaziti u detalje sta su obracunavali i kako :D Ukljucili su tih 4 posto, rekli da nemam pravo na licni odbitak.Ja otisao platiti I pitao ih da potvrde da je to sad zatvorena prica i da me sutra niko nece doci tjerati za to. Da se nece desiti da to neko zagubi u ladici. Onda je sef napravio izjavu sta sam platio i kad, da imam to kod sebe. Na kraju sam im se zahvalio na svemu i rekao dobice jos i za 2018 kad zavrsi jer su me uhvatili na foru ove godine i vise nikad. Od 2019 odjavljujem prebivaliste i idem van pa nek naplacuju te poreze izmedju se njih 5 u kancelariji.
Indigont

#4520 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Zašto nikome ne stiže rješenje da plati porez na freelancing? Bukvalno ne znam nijednog jedinog freelancera kojem je stiglo rješenje. Jel možda zato što su i oni svjesni da ne mogu naplaćivati porez za 2015. po članovima pravilnika nastalim u 2018?
Matris

#4521 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Indigont wrote:Zašto nikome ne stiže rješenje da plati porez na freelancing? Bukvalno ne znam nijednog jedinog freelancera kojem je stiglo rješenje. Jel možda zato što su i oni svjesni da ne mogu naplaćivati porez za 2015. po članovima pravilnika nastalim u 2018?
Oni nemaju pojma ko je freelancer. Gledaju se podaci sa banke. Ako imas primanja preko neke granice onda ti posalju poziv da platis porez na to. Ako nije freelancing onda je poklon, pa plati porez na poklon. Isto te izadje na kraju.
prelivoda

#4522 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Indigont wrote:Zašto nikome ne stiže rješenje da plati porez na freelancing? Bukvalno ne znam nijednog jedinog freelancera kojem je stiglo rješenje. Jel možda zato što su i oni svjesni da ne mogu naplaćivati porez za 2015. po članovima pravilnika nastalim u 2018?
Ja sam platio sve unazad, imam dužan još za prvih 6 mjeseci 2018. godine
begsoon1510

#4523 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

Matris wrote:
Oni nemaju pojma ko je freelancer. Gledaju se podaci sa banke. Ako imas primanja preko neke granice onda ti posalju poziv da platis porez na to. Ako nije freelancing onda je poklon, pa plati porez na poklon. Isto te izadje na kraju.

Po zakonu, ukoliko je poklon izmedju prvog i drugog srodstva porez na poklon se ne plaća
Matris

#4524 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

begsoon1510 wrote:
Matris wrote:

Po zakonu, ukoliko je poklon izmedju prvog i drugog srodstva porez na poklon se ne plaća
Mislim da postoji neki limit na to preko kojeg se placa, zavisno od kantona.
begsoon1510

#4525 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

Matris wrote:
begsoon1510 wrote:
Matris wrote:

Mislim da postoji neki limit na to preko kojeg se placa, zavisno od kantona.
Ima da, konkretno u ZDK:
(2) Porez na naslijeđe i poklon plaća se i na pokretnu stvar ako joj je pojedinačna ili ugovorena vrijednost veća od 2.000,00 KM.

Ali imaš član koji oslobađa prvo i drugo srodstvo cijelokupnog plaćanja poreza
Post Reply