Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#4501 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: ama ko te filuje ovim stvarima ba, ko ti je to slagao da sejtan kaznjava, ama ne kaznjava on nikoga u dzehennemu ba, nego njega vode u dzehennem da ga kaznjavaju, cak jadnik ce odrzati govor ljudima i reci kako mu oni nemogu pomoci a i on njima , kako su svi u govnima, trpili ili ne trpili isto im ga dodje...
Reci to mnogim vjernicima koji ne poznaju vlastitu vjeru. Znam da će, po Kur'anu, i on dole goriti, ali da on nema kontrolu. Previše su ljudi pod uticajem Dantea i drugih koji to tako prikazuju u literaturama, filmovima itd. Nemoj meni, jer me ne možeš ubijediti u naprijed navedeno iz drugih razloga.
to muslimani nevjeruju, a od krscana me nebi cudilo

pa zato nemozes nas mlatiti krscanski prutom po glavi...nema smisla
MarlboroGold

#4502 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: ama ko te filuje ovim stvarima ba, ko ti je to slagao da sejtan kaznjava, ama ne kaznjava on nikoga u dzehennemu ba, nego njega vode u dzehennem da ga kaznjavaju, cak jadnik ce odrzati govor ljudima i reci kako mu oni nemogu pomoci a i on njima , kako su svi u govnima, trpili ili ne trpili isto im ga dodje...
Reci to mnogim vjernicima koji ne poznaju vlastitu vjeru. Znam da će, po Kur'anu, i on dole goriti, ali da on nema kontrolu. Previše su ljudi pod uticajem Dantea i drugih koji to tako prikazuju u literaturama, filmovima itd. Nemoj meni, jer me ne možeš ubijediti u naprijed navedeno iz drugih razloga.
to muslimani nevjeruju, a od krscana me nebi cudilo

pa zato nemozes nas mlatiti krscanski prutom po glavi...nema smisla
Ni u Bibliji ne piše da je on gazda dole...

He will burn in an endless lake of fire...
Smrcak15

#4503 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Ni u Bibliji ne piše da je on gazda dole...

ama nevazno je krscanima sta kaze biblija, imaju oni masa vjerovanja sto nema veze sa biblijom, cak sto je u koliziji sa biblijom...tako da me ne cudi da oni vjeruju da on dole kaznjava nesto narod i tako to...
Dozer

#4504 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

@Smrle,
Ne mozemo tek tako preskociti dokaze cuda, crni Smrle... Pa to su stvari za koje se u tim knjigama tvrdi da su se desile, ali to nisu po automatizmu dokazizi da se te stvari zaista i jesu desile, kontas?
A posto su to vama vrhunski "dokazi" na kojima bazirate svoju vjeru, i onda i sve oko sebe ubjedjujete da je to istina, izvini, ali moras onda to i zaista dokazati.

Vec ti rekoh, nista sto pise u tim knjigama nije dokaz samo po sebi jer naprosto sve od prve do zadnje rijeci moze biti ljudska izmisljotina protkana lazima i preuvelicavanjima.

brojcana "cuda" Kr'ana smo vec poprilicno elaborirali na ovo jtemi, ne mislis li...? I ta cuda su porazbijana k'o uskrsnja jaja, demaskirana, i mislim da se sasvim lijepo pokazalo da tu nema nikakvih cuda.
Mislim i da smo poprilicno dobro demaskirali i razna druga cuda koja je novija nauka demistifikovala. Itd.itd.

Ukratko, mislim da nemas vise nikakvih "argumenata" kojima bilo koga ovdje mozes ubijediti da je bilo sta u tom Kur'anu istina i vrijedno paznje.
Last edited by Dozer on 16/08/2018 23:20, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#4505 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: Ni u Bibliji ne piše da je on gazda dole...

ama nevazno je krscanima sta kaze biblija, imaju oni masa vjerovanja sto nema veze sa biblijom, cak sto je u koliziji sa biblijom...tako da me ne cudi da oni vjeruju da on dole kaznjava nesto narod i tako to...
A vi ste kao složni u vezi svih tumačenja? Jašta ste... pobiste se međusobno.
Pujdo12

#4506 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Vrtimo se u krug, jer po testu mnogi nevjernici zadovoljavaju taj test, čine ljepa djela....
Smrcak15

#4507 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Ne mozemo tek tako preskociti dokaze cuda, crni Smrle... Pa to su stvari za koje se u tim knjigama tvrdi da su se desile, ali to nisu po automatizmu dokazizi da se te stvari zaista i jesu desile, kontas?
A posto su to vama vrhunski "dokazi" na kojima bazirate svoju vjeru, i onda i sve oko sebe ubjedjujete da je to istina, izvini, ali moras onda to i zaista dokazati.

Vec ti rekoh, nista sto pise u tim knjigama nije dokaz samo po sebi jer naprosto sve od prve do zadnje rijeci moze biti ljudska izmisljotina protkana lazima i preuvelicavanjima.

brojcana "cuda" Kr'ana smo vec poprilicno elaborirali na ovo jtemi, ne mislis li...? I ta cuda su porazbijana k'o uskrsnja jaja, demaskirana, i mislim da se sasvim lijepo pokazalo da tu nema nikakvih cuda.
Mislim i da smo poprilicno dobro demaskirali i razna druga cuda koja je novija nauka demistifikovala. Itd.itd.

Ukratko, mislim da nemas vise nikakvih "argumenata" kojima bilo koga ovdje mozes ubijediti da je bilo sta u tom Kur'anu istina i vrijedno paznje.
nisi ti nista elaborirao a evo ti dokaza da nisi, ako jesi daj pokazi da je moguce ovo uraditi iz prvog pokusaja od jedne nepisme osobe iz 7 stoljeca u pustinji, bez ikakvih pomagala, smao koristece svoj razum,i plus nema editovanja , kad jendom izleti iz usta nema popravke:

Image

kako mozes reci da nema brojcanih cuda kad ovdje brojevi su jasni ko dan, svako ziv moze da provjeri ovo, reci da nema brojcanog kodiranja je laganje samog sebe a i drugih, i sto je jos gore za tebe u ovom slucaju, da te ljudi nece uzeti za ozbiljno kad oni mogu da vide brojcano kodiranje a ti kazes nema ga....
Last edited by Smrcak15 on 16/08/2018 23:25, edited 2 times in total.
Smrcak15

#4508 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:Vrtimo se u krug, jer po testu mnogi nevjernici zadovoljavaju taj test, čine ljepa djela....
nije to bas tako kako ti opises

Imas i varijanti gdje kad bi radio dobra djela ali opet bi zaglavio u duboke ponore Dzehennema/pakla....

sta mislis koja je to varijanta??? ja znam, a da li ti znas, ako si siguran u tu svoju tezu

testu mnogi nevjernici zadovoljavaju taj test, čine ljepa djela
MarlboroGold

#4509 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

De ba Smrle... kad bi se sad Muhammed pojavio istjerao bi te iz islama.
Manje sudi drugima, a više se sebi posveti.
Smrcak15

#4510 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:De ba Smrle... kad bi se sad Muhammed pojavio istjerao bi te iz islama.
Manje sudi drugima, a više se sebi posveti.
ja ne sudim drugima, nego samo kazem ono sto je Muhammed govorio na tu temu, pa samo vam prenesem...ko sam ja obican smrtnik da sudim drugima a neznam ni sam gdje cu poslije smrti.
Pujdo12

#4511 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
Pujdo12 wrote:Vrtimo se u krug, jer po testu mnogi nevjernici zadovoljavaju taj test, čine ljepa djela....
nije to bas tako kako ti opises

Imas i varijanti gdje kad bi radio dobra djela ali opet bi zaglavio u duboke ponore Dzehennema/pakla....

sta mislis koja je to varijanta??? ja znam, a da li ti znas, ako si siguran u tu svoju tezu

testu mnogi nevjernici zadovoljavaju taj test, čine ljepa djela
Da nije ajet 31
Pujdo12

#4512 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:

6:26 Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
Uzet ću samo jedan ajet, ali neda mi se svaki obrđivati to mi je previše. Npr ovaj nije tačan, naprotiv ja te čak podržvam u tvojoj vjeri ako tebi to donosi dobro, sve dok ti drugima sa tim ne nanosiš štetu, pa taman se ja neslagao. I vidiš da se neudaljavam od njega, to jest ajeta. Dali šejtan iz mene govori da te podržavam u vjeri?
Smrcak15

#4513 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:
Smrcak15 wrote:

6:26 Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
Uzet ću samo jedan ajet, ali neda mi se svaki obrđivati to mi je previše. Npr ovaj nije tačan, naprotiv ja te čak podržvam u tvojoj vjeri ako tebi to donosi dobro, sve dok ti drugima sa tim ne nanosiš štetu, pa taman se ja neslagao. I vidiš da se neudaljavam od njega, to jest ajeta. Dali šejtan iz mene govori da te podržavam u vjeri?
taj ajet je objavljen povodom nevjernika Mekke a ne direktno tebe...ali se infomracije mogu uzimati da bi se zakljuchci donosili u ovom vremenu.
Pujdo12

#4514 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
Pujdo12 wrote:
Smrcak15 wrote:

taj ajet je objavljen povodom nevjernika Mekke a ne direktno tebe...ali se infomracije mogu uzimati da bi se zakljuchci donosili u ovom vremenu.
Šta ja sad da radim sa ostalim ajetima :zid: :zid:
belfy

#4515 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

i opet ide ono Bog odredio, ali nije odredio. jest slobodna volja, ali se on povremeno mijesa u istu, pa bas i nije slobodna volja, ali posto on sve odredjuje i sve zna, onda znamo da nije slobodna volja, ali nas je pitao kao duse "ko bi da malo prozivi?" ponajvise jer je milostiv...

pa se milostivi, nekako, nije sjetio da, kao sveznajuci, dusi koja kaze da zeli da zivi, a on zna da ce zavrsiti u vatri rekao - nemoj ba, nece zavrsiti dobro...
klosar pravi

#4516 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klosar pravi »

belfy wrote:i opet ide ono Bog odredio, ali nije odredio. jest slobodna volja, ali se on povremeno mijesa u istu, pa bas i nije slobodna volja, ali posto on sve odredjuje i sve zna, onda znamo da nije slobodna volja, ali nas je pitao kao duse "ko bi da malo prozivi?" ponajvise jer je milostiv...

pa se milostivi, nekako, nije sjetio da, kao sveznajuci, dusi koja kaze da zeli da zivi, a on zna da ce zavrsiti u vatri rekao - nemoj ba, nece zavrsiti dobro...

Pa to on nas stavlja u iskušenje..

Sodomizacija djece je stavljanje nas u jedno posebno mjesto gdje nema objasnjenja, al' moraš biti istrajan u vjeri..
Joj oko cega se ljudi i dalje raspravljaju hiljadama godine poslije, a bukvalno prica izmišljena u pecini od strane krezubih.
Pujdo12

#4517 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Kad pogledam svoje dijete, ja vidim dio sebe u njemu, liči na mene, ima sličan karakter i tako shvatih da gledam sebe, da nikad nisam u potpunosti nestao (umro), to što se moji životni doživljaji, misli nisu prenjele na dijete, evolucijski gledano nije ni potrebno, jer tokom njegovog života mogu prenjeti ono što smatram potrebnim. Pa shvatih da je život djeteta bitniji od mog, i da sam spreman sve učiniti i svoj život za njega dati. Eto, to vam je vječni život
klosar pravi

#4518 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klosar pravi »

Pujdo12 wrote:Kad pogledam svoje dijete, ja vidim dio sebe u njemu, liči na mene, ima sličan karakter i tako shvatih da gledam sebe, da nikad nisam u potpunosti nestao (umro), to što se moji životni doživljaji, misli nisu prenjele na dijete, evolucijski gledano nije ni potrebno, jer tokom njegovog života mogu prenjeti ono što smatram potrebnim. Pa shvatih da je život djeteta bitniji od mog, i da sam spreman sve učiniti i svoj život za njega dati. Eto, to vam je vječni život

Mnogi su isto mislili nadaj se samo da neces doci u tu poziciju.
Pujdo12

#4519 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

klosar pravi wrote:
Pujdo12 wrote:Kad pogledam svoje dijete, ja vidim dio sebe u njemu, liči na mene, ima sličan karakter i tako shvatih da gledam sebe, da nikad nisam u potpunosti nestao (umro), to što se moji životni doživljaji, misli nisu prenjele na dijete, evolucijski gledano nije ni potrebno, jer tokom njegovog života mogu prenjeti ono što smatram potrebnim. Pa shvatih da je život djeteta bitniji od mog, i da sam spreman sve učiniti i svoj život za njega dati. Eto, to vam je vječni život

Mnogi su isto mislili nadaj se samo da neces doci u tu poziciju.
Naravno, ali sa ovom misli strah od smrti je nestao
klosar pravi

#4520 Re: Ateizam vs. Religija

Post by klosar pravi »

Dakle ako ti neko prisloni pištolj ti bi rekao da te ne zanima šta ce uraditi jer imaš svog boga,a djeca?
medvjed23

#4521 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

medvjed23 wrote:inače, zašto čovjek ne bi mogao sam kreirati svoju svrhu? ko mu brani?
MarlboroGold wrote:Moj medo... kažu da je to zabluda :|
mislim da u iole demokratskom društvu svaki čovjek sam bira smisao svog života.. čak je i onaj koji smisao vidi u religiji tu religiju sam odabrao, nije ga niko puškom tjero..

eh sad..

ja sam odlučio da je smisao mog života služenje bogu kojeg možda ima, možda nema.. ti si odlučio da je smisao tvog života arhitektura.. shodno tome, ti si projektovao i napravio neke lijepe zgrade koje sigurno postoje.. možeš ih vidjeti, dotaći, obići..

moj smisao je nepatvoren, a tvoj je zabluda? tako kažu?
vatrogasac

#4522 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

medvjed23 wrote: eh sad..

ja sam odlučio da je smisao mog života služenje bogu kojeg možda ima, možda nema.. ti si odlučio da je smisao tvog života arhitektura.. shodno tome, ti si projektovao i napravio neke lijepe zgrade koje sigurno postoje.. možeš ih vidjeti, dotaći, obići..
Čovjek od sabaha do podne ode na posao da zaradi za nasušnog hljeba i interneta i da plati struju, a onda od podne do ikindije pravi zgradu pa se umori pa onda od ikindije do akšama slika na platnu jer ga to odmara, a onda od akšama odgleda neki film ili prelista knjigu ili časopis slušajući Bachove orgulje. :mrgreen:
bluesjunior

#4523 Re: Ateizam vs. Religija

Post by bluesjunior »

vatrogasac wrote:
medvjed23 wrote: eh sad..

Čovjek od sabaha do podne ode na posao da zaradi za nasušnog hljeba i interneta i da plati struju, a onda od podne do ikindije pravi zgradu pa se umori pa onda od ikindije do akšama slika na platnu jer ga to odmara, a onda od akšama odgleda neki film ili prelista knjigu ili časopis slušajući Bachove orgulje. :mrgreen:
:-D :-D :thumbup:
Smrcak15

#4524 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote: Šta ja sad da radim sa ostalim ajetima :zid: :zid:
vidi ima li tebe u njima, analiziraj, studiraj itd
Pujdo12

#4525 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

klosar pravi wrote:Dakle ako ti neko prisloni pištolj ti bi rekao da te ne zanima šta ce uraditi jer imaš svog boga,a djeca?
Nisi dobro pročitao moj post
Locked