Mirza007 wrote:Novak20 wrote:
……..
Za RS se i ne može reći da su majorizirali Hrvate i Bošnjake jer postoji razlika u entitetskom uređenju, a formalno su ispoštovani kriteriji BiH konstitutivnosti unutar entiteta RS. RS je ipak politički i teritorijalno monolitna "republika" koju čine općine za razliku od F BiH sa deset kantona koje čine općine.
Dakle, F BiH ima jedan nivo vlasti (kantonalni) i jedan politički subjekt viška (hrvatski) u odnosu na RS. Taj politički subjekt (hrvatski) je ušao u F BiH (koja se formirala prije DMS) sa namjerom i pod uvjetom da bude ravnopravan bošnjačkoj politici u odlučivanju F BiH. To se vidi po prvobitnom DN F BiH (30B/30H) i izboru članova Predsjedništva u Parlamentu F BiH, Vladi F BiH 1/1. .......................
Ne stigoh ranije ali ovakva politicka akrobacija ne bi smjela proci neprimjeceno.
Pa majstore moj o kojem se ovdje hrvatskom politickom subjektu radi? Da nije mozda rahmetli HZHB (HRHB)? Hajde reci slobodno, nemoj se kriti iza besmislenih frazetina (a poslije se ljutis kada ti se kaze da si prikriveni UZPovac).
Tvoj primitivizam usmjeren na vrijeđanje (vjerovatno si takav u životu kao na forumu) nema kraja pa ću ti odgovoriti još samo ovaj put jer diskusija sa takvom osobom nema smisla.
Mene nazivaš prikrivenim UZP-ovcem ? Zašto i na osnovu čega ?
Je li na osnovu prava da danas mogu slobodno pišem i mislim drugačije od tebe i bošnjačkog mainstrema ili na osnovu toga gdje sam bio i šta sam radio u ratu. Što naravno ne možeš znati. A nisam bio na teritoriji HZHB ni sekunde niti sam ikada odobravao te stavove i politiku.
Dakle, po tebi, ja sam udružen u zločinački poduhvat i dan danas, odnosno peta kolona kao što reče neki papak na forumu. Kako, kad je ovo jedna od definicija UZP ?
UZP je legalna doktrina koju koristi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije prilikom suđenja političkim i vojnim rukovoditeljima za ratne zločine, uključujući i genocid, koji su bili počinjeni u sukobima na teritoriju bivše SFRJ između 1991. i 1999. Doktrina smatra svaku osobu koja je pripadala nekoj organizaciji ili skupini pojedinačno odgovorna za zločine koji su bili počinjeni od te skupine ili organizacije unutar plana ili svrhe[1]. Na primjer: ako su tri osobe sudionici neke pljačke, i jedan od triju sudionika počini ubojstvo, tada se po doktrini udruženog zločinačkog pothvata sve osobe koje su sudjelovale u pljački terete za ubojstvo
Očito da ti imaš svoju vlastitu definiciju UZP koju primjenjuješ na sve Hrvate ili ljude koji ne misle kao ti, pa i one koji bez zle namjere piskaraju na forumu.
Podlost je tvoja velika jer etiketiraš svjesno, bez argumenata dehumaniziraš i pretvaraš mene ili hrvatski narod (pošto govoriš u množini) u metu. Da li samo na forumu ili u stvarnom životu, svejedno je.
Mirza007 wrote:Mozda jesi procitao ali je ocito da nisi razumio Washingtonski sporazum. Navedi gdje se u njemu spominje "politicki subjekt (hrvatski)"? Federaciju, po tom sporazumu tvori 10 kantona u kojima zive konstitutivni narodi i gradjani. Federacija se ne moze sastojati od naroda nigdje na svijetu pa ni u BiH. Samim potpisom sporazuma (niko vas nije tjerao, sami pali - sami se ubili), poslali ste HZHB na vjecana lovista, ahiret kako vec hocete. Pariteti koji su uspostavljeni tada i fuzija nacionalnog i gradjanskog uredjenja kantona i federacije od osnivanja do danas nije narusena sto je vec milion puta ovdje na forumu dokazano.
Sto prije dignete ruke od HZHB bice bolje i nama i vama. Da bi se ispunile minimalne demokratske forme i nacela koja od nas zahtjeva EU kao preduvjet za kandidatski status neminovan je pomak prema gradjanskom tj. odmak od etnickog uredjenja.
Da se vratim na temu. „Politički subjekt“ ima višestruko značenje i poimanje. Od građanina, naroda, političke stranke, države itd. HZ HB nisam ni spomenuo jer me prošlost manje zanima od budućnosti ali kad se insistira, da napišem par riječi.
Washingtonski sporazum
Potpisali: Bosansko-hercegovački premijer: Haris Silajdžić Hrvatski ministar vanjskih poslova: Mate Granić ; Predstavnik bh Hrvata: Krešimir Zubak
(ne HDZ, ne HZ HB nego predstavnik naroda - BH Hrvata)
Sporazum između Bosansko-hercegovačke vlade i bosansko-hercegovačkih Hrvata Washington, DC 1. ožujka 1994.
Dakle, ovo je sporazum BiH Vlade, Vlade RH i BiH Hrvata koji su ovdje u svojstvu političkog subjekta. Ili nisu ?
Osim toga, u uvodu se pominje ovo:
„Prvog ožujka, Hrvati i Bošnjaci su dogovorili okvir za federaciju Hrvata i Bošnjaka s većinskim područjima u Bosni i Hercegovini i preliminarni sporazum o konfederaciji između Federacije BiH i Republike Hrvatske.“
Konfederacija BiH i RH je očito samo na papiru da se ostvari pravni osnov za ulazak HV i prisiljavanje RS i krnje Jugoslavije na mir ali svejedno. danas niko neće reči hvala. Po sporazumu Hrvati i Bošnjaci su dogovorili....ne HDZ ili SDA. I ko je ovdje politički subjekt ??? Teritorija, stranka ili narod ???
Mjesec dana poslije Vašingtonskog (okvirnog) sporazuma dolazi Ustav F BiH u kojem je vlast između Bošnjaka i Hrvata (konstitutivnih naroda kao političkih subjekata), zajedno sa Ostalima gradjanima Republike Bosne i Hercegovine zaista raspoređena po principu 1/1 između Bošnjaka i Hrvata. A onda dolazi Apelacija A.I. i amandmani na političku štetu Hrvata koji za posljedicu imaju Komšića, Nerkeza, Edima i slične simbole bošnjačke politike glede nastavka obespravljivanja i majorizacije.
U VSporazumu su kantoni pomenuti kao teritorijalno neizdefinisani i koji tek kasnije dobijaju teritorijalnu formu. Dogovorena su načela raspodjele vlasti u budućoj F BiH između F BiH i kantona. I to je ta razlika u odnosu na RS kao entitet o kojoj sam pisao.
Kad si tako pametan i načitan, kaži ljudima (ne meni) gdje se u Vašingtonskom sporazumu ili u Ustavu F BiH od 30. 03. 1994. pominje baš 10 kantona ? Da pomognem, godina osnivanja kantona je 1996. , a zakon je.........? Ovo je bitno jer po tebi ispada da je 10 kantona formiralo F BiH što nije istina. Formirali su je konstitutivni narodi, Bošnjaci i Hrvati u zajednici sa Ostalima (nisu konstitutivni) koji su se kasnije dogovorili oko teritorije 4/2/4 kantona.
Dakle, RS je druga priča od F BiH.
Eto, to sam rekao u smislu odnosa bošnjačke politike prema BiH Hrvatima kako je ja vidim, a ti poletio sa HZHB i UZP. Već sam napisao zašto, pa da se ne ponavljam. Ne vrijedi truda.