Republika Turska

Post Reply
Norman

#4501 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Fino. Manje-više i ja mogu potvrditi da sam pročitao ili od tamošnjih ljudi čuo slične stvari poput ovih o kojima priča tvoj Kurd.

Jedino me iznenađuje ovo što od njega prenosiš o Zaza Kurdima.
kikibonbona wrote:Kaze da su Zaza Kurdi ugl pro-PKK raspolozeni.

Nisam ih lično upoznao, ali sam čitao da i među njima ima otpora prema PKK i kurdskom nacionalizmu. Evo na prvu ona studija koju je postirao @Čitalac.
The Kurdish nationalists do not only contest Turkish nationalism, but also try to articulate a crystallized and homogenous notion of Kurdish identity. Yet, Kurdish identity is formed, articulated, and lived in many different ways that make it very difficult for Kurdish nationalists to mobilize all ethnic Kurds under their banner. Particularly interesting is how some people speaking the Zaza dialect of Kurdish object to be classified as Kurds and pursue their own version of the ‘contraction' strategy. The city of Elazığ, which has a large Zaza population, organized a very well-attended protest against ‘PKK terrorism’ on October 24, 2007. The participants, many of who are Zaza Kurds, shouted, ‘We are all Turks, we are all Mehmets [a generic name given to soldiers of the Turkish army]’. A middle-aged person, employed in a state institution in Bingöl, remarks, ‘The PKK aims to manipulate Zazas. They argue that Zazas are Kurds. We are different. Why don’t Zaza establish Zazaistan then? Kurds should help us then.’

Kurdish Nationalism and Identity in Turkey: A Conceptual Reinterpretation
Kikibombona

#4502 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote: Jedino me iznenađuje ovo što od njega prenosiš o Zaza Kurdima.
Izgleda da zavisi od provincije do provincije. Zaze iz Tuncelija su zestoki kurdski nacionalisti. Uglavnom.

Kaze ovaj moj da su samo alavi Kurdi podijeljeni na vise frakcija. Plemenske podjele su izgleda veoma izrazene. Ima plemena koja se ne podnose iz ekonomskih i drugih razloga, ko ce znati kakvih... i u sukobu su decenijma unazad... :D

Mada meni sada nesto nije jasno sa ovim alavijama/alavitima (ne znam ni to razlikovati)!?
Jesu oni svi Kurdi ili ima i Arapa/Turaka?

Uz to, spominjao je jos neke narode. Ne znam jesam li dobro cuo, ali kaze da su Gruzijci na istoku zemlje potpuno asimilirani u Turke. :-) Spominjao je i narod Laz koji je isto tako asimiliran. I jos neke kojih se ne mogu sjetiti...
sunceKOtepsija

#4503 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Kikibombona wrote:
Mada meni sada nesto nije jasno sa ovim alavijama/alavitima (ne znam ni to razlikovati)!?

Uz to, spominjao je jos neke narode. Ne znam jesam li dobro cuo, ali kaze da su Gruzijci na istoku zemlje potpuno asimilirani u Turke. :-) Spominjao je i narod Laz koji je isto tako asimiliran. I jos neke kojih se ne mogu sjetiti...
nedavno su bili sukobi u jednom gradu koji ima kurde alevije i turke alevije protiv kurda sunija i turaka sunija, smireno je relativno brzo...
arapi alevije-su kao i sirijske alevije, druga vrsta u odnosu na ove truske-kurdske alevije na wiki alawi i alevi
Lazi (to su gruzijci) vecinom uz obalu crnomorsku od samsuna prema gruziji, asimilirani, ims i ove (asimilirani)
https://en.wikipedia.org/wiki/Hemshin_peoples
te Cerkeze ( razbacani po cijeloj turskoj od sjevera do Urfe) asimilirani vecinom, u siriji su bili dosta aktivni kulturno, dosta ih je bilo u Alepu
iako zanimljiovo u izraelu imaju dva sela
https://en.wikipedia.org/wiki/Circassians_in_Israel
od vecih grupa imas jos Pomake (muslimani iz bugarske)
Last edited by sunceKOtepsija on 14/03/2016 20:01, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#4504 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

.
sunceKOtepsija

#4505 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

http://www.hurriyet.com.tr/istanbul-pol ... s-40068494
-uzbuna u Istanbulu policija izasla na uvidaj po prijavi gradana, sumnjalo se da su kanisteri napunjeni benzinom, utvrdeno da je u pitanju voda, vozilo inace iz Dijarbakira upuceno servis u Istanbul,
policija u istanbulu na visokom stepenu uzbune, pretrazuju se sumnjiva vozila nakon napada u ankari
-Ministarstvo unutrasnjih poslova izdalo upozorenje o mogucim novim teroristickim napadima, te objavilo listu 20 automobila (registarske oznake, boja, tip) za koja imaju pouzdana saznanja da bi mogli biti upotrebljeni u napadima sirom Turske. Izdato je upozorenje o mogucim napadima na zgrade vlade, politickih partija, zgrade ambasada, trgovackih centara vojne objekte, turisticka mjesta, aerodrome, metro itd.
(gri-sivi, beyaz bijeli, Kırmızı-crveni, Yeşil-zuti, Gümüş-srebreni, siyah-crni)
47 KH 022 (Gri-Renault Laguna)
35 GA 0275 (Gri-Chevrolet Cruze)
58 DT 292 (Beyaz-Toyota Corolla)
47 PT 757 (Kırmızı-Renault Lb)
47 PZ 682 (Beyaz- Fiat)
47 PD 470 (Gri-Citroen)
47 KN 119 (Beyaz-131 Şahin)
47 PE 884 (Sarı-Renault Megane)
47 PZ 404 (Gümüş-Toyota Corolla)
21 NC 976 (Yeşil-Dacia Sd)
21 FS 487 (Beyaz-Renault Europa Alize)
33 TV 016 (Yeşil-Tofaş Doğan)
21 EA 749 (Beyaz-Renault 12 TSW)
47 NE 046 (Beyaz-Ford Connect)
47 NK 534 (Siyah-Hyundai Gİ20)
47 NN 986 (Beyaz-Ford Connect)
47 NA 152 (Kırmızı-Peugeot Partner)
63 ES 151 (Renault Fluence)
34 SM 236 (Siyah-Opel Astra)
47 KJ 163 (Renault-Laguna)
Ludzak

#4506 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Pozdravite se sa Turskom jer ona u ovakvom položaju više neće postojati. Ovo je tek početak šta će se sve dešavati sve zbog pogrešne politike.
Norman

#4507 Re: Republika Turska

Post by Norman »

kikibonbona wrote:Mada meni sada nesto nije jasno sa ovim alavijama/alavitima (ne znam ni to razlikovati)!?
Kao što je rekao @Sunce, najbolje je krenuti od termina alawi i alevi.

Alawiti su Arapi, mahom iz Sirije. Ima ih i u Turskoj, na primjer u provinciji Hatay koja i jeste organski povezana sa Sirijom.

Aleviti su u Turskoj. I njihovim brojem se licitira zato što nema popisa na koji se može sa sigurnošću osloniti, pa se kaže da ih ima između 15-20 miliona. Pretpostavlja se da je tu 80% Turaka i 20% Kurda. Sam naziv Aleviti najvjerovatnije potiče od turskog izgovora arapske riječi "Alawi", iako ima i tumačenja da je naziv izveden iz turske riječi "alev" (plamen).

Između Alawita i Alevita ima dosta sličnosti, ali nisu isti.

Najlakše je krenuti od toga da se Alawiti vezuju za učenjaka Ibn Nusajra, pa ih otud zovu i "Nusajrije" (to si vjerovatno pročitao na temi o Siriji). Ibn Nusajr je vjerovatno Perzijanac, učenik 10. i 11. šitskog imama.

S druge strane, većina Alevita se vezuje za Hadži Bektaš Velija, začetnika sufijskog reda Bektešija. Hadži Bektaš je porijeklom Perzijanac ili Turčin, živio je u centralnoj Anadoliji. Uz Mevlevije iz Konje, Bektešije su bile veoma uticajan red u Osmanskom carstvu, dugo vremena su se janjičari vezivali baš uz ovaj red. Među samim Alevitima ima puno razlika i različitih grupa, neki rituali su obavijeni i velom tajne, tako da je teško opisivati grupu u cjelini.

Dosta Alevita glasa za CHP, štaviše protivnici prozivaju CHP da su postali sektaška, alevitska stranka. Ove sam slike ja uslikao ispred nekadašnje centralne bektešijske tekije u mjestu Hacibektas. Na slici se okupila stara raja: Ali ra, Hacibektaš Veli, Kemal Ataturk... I naravno Che. :D

Image
Image
Last edited by Norman on 14/03/2016 21:42, edited 2 times in total.
Kikibombona

#4508 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Ludzak wrote:Pozdravite se sa Turskom jer ona u ovakvom položaju više neće postojati. Ovo je tek početak šta će se sve dešavati sve zbog pogrešne politike.
Veoma teska situacija za narode koji zive u Turskoj.

Tesko je sada biti pametan i naci rjesenje. Stotinu godina se vodi zvjerska politika protiv manjina, narocito Kurda. Nakupilo se tu previse mrznje. Tesko se lijece mrznja, nepovjerenje, netrepeljivost.... koja se kontinuirano uzgaja 100 godina, ako se uopste moze izlijeciti.

Neko kompromisno rjesenje, koje bi mozda relaksiralo odnose, bi bilo davanje vecih ovlasti provincijama. Tako bi se mogla izbjeci autonomija od koje Turci zaziru. Dakle, dati vece ovlasti svim provincijama, nebitno da li su u njima vecina Turci ili Kurdi. To bi i turska javnost mogla lakse sazvakati od autonomije. Uredjenje bi ostalo isto, samo bi provincije dobile vece ovlasti. U provincijama zaposliti ljude prema udjelu naroda u provinciji, a ne kao sada, dovlaciti Turke u vecinski kurdske provincije i tako stvarati jos veci jaz. Dekriminalizovati PKK i dopustiti ostalim strankama legalan rad. Tako bi se stvorili uslovi da neka druga kurdska stranka legalnim putem porazi PKK. Uvesti kurdski jezik u skole i medije, tretirati na isti nacin tursku i kurdsku kulturu itd...

Al' jbg, Turci to ne zele, oni zele Kurde na kojima vece visiti etiketa 'poturceni' ili 'teroristi'. Ne zele da Kurdi jacaju kulturno, ekonomski, politicki... nikako... I zbog toga sve ovo.
Kikibombona

#4509 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Kao što je rekao @Sunce, najbolje je krenuti od engleskih termina alawi i alevi.

Alawiti su Arapi, mahom iz Sirije. Ima ih i u Turskoj, na primjer u provinciji Hatay koja i jeste organski povezana sa Sirijom.

Aleviti su u Turskoj. I njihovim brojem se licitira zato što nema popisa na koji se može sa sigurnošću osloniti, pa se kaže da ih ima između 15-20 miliona. Pretpostavlja se da je tu 80% Turaka i 20% Kurda. Sam naziv Aleviti najvjerovatnije potiče od turskog izgovora arapske riječi "Alawi", iako ima i tumačenja da je naziv izveden iz turske riječi "alev" (plamen).

Između Alawita i Alevita ima dosta sličnosti, ali nisu isti.

Najlakše je krenuti od toga da se Alawiti vezuju za učenjaka Ibn Nusajra, pa ih otud zovu i "Nusajrije" (to si vjerovatno pročitao na temi o Siriji). Ibn Nusajr je vjerovatno Perzijanac, učenik 10. i 11. šitskog imama.

S druge strane, većina Alevita se vezuje za Hadži Bektaš Velija, začetnika sufijskog reda Bektešija. Hadži Bektaš je porijeklom Perzijanac ili Turčin, živio je u centralnoj Anadoliji. Uz Mevlevije iz Konje, Bektešije su bile veoma uticajan red u Osmanskom carstvu, dugo vremena su se janjičari vezivali baš uz ovaj red. Među samim Alevitima ima puno razlika i različitih grupa, neki rituali su obavijeni i velom tajne, tako da je teško opisivati grupu u cjelini.

Dosta Alevita glasa za CHP, štaviše protivnici prozivaju CHP da su postali sektaška, alevitska stranka. Ove sam slike ja uslikao ispred nekadašnje centralne bektešijske tekije u mjestu Hacibektas. Na slici se okupila stara raja: Ali ra, Hacibektaš Veli i Kemal Ataturk. :D

Image
Image
Eh, pa ovaj je nekada govorio samo Alavi a nekada alavi Kurdi. Onda se u prvom slucaju vjerovatno radilo o alavi Turcima. Sada mi tek nista nije jasno. :D O kome je on pricao i sta je pricao. Jos kad je Zaze i druge manjine ubacio u pricu, bruka... :lol: :lol: Pomenuo je i nekoliko kurdskih plemena, ali nijedno nisam zapamtio. :D

Kod nas je situacija prejednostavna sa narodima i vjerama prejednostavna... zato je dobro sto smo u igru ubacili selefije, sije, protestante, jehovine svjedoke i dr. :D
Point.

#4510 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Koliko sam razumio turci su teski supci. Jebu kurde tolike godine i misle da im se to nece odbiti od glavu kad tad.
Co0l

#4511 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote: Izgleda da si je sultan uzeo vremena da smisli malo bolju laz nego prosli put.
Znaci,tvrdis da lazu da je ona kurdska aktivistica izvrsila napad?Ko je onda?
Kikibombona

#4512 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Kikibombona wrote: Izgleda da si je sultan uzeo vremena da smisli malo bolju laz nego prosli put.
Gdje sam to tvrdio?
Ti stvarno nisi dobar! :-)

Izgleda da ce se teroristicki napad iskoristi za 'lov na vjestice'!

Erdogan: Neophodno proširiti definiciju terorizma
Govoreći nakon jučerašnjeg samoubilačkog bombaškog napada u Ankari u kome je poginulo 37 ljudi, Erdogan je rekao da ne povlači samo jedna osoba obarač, već i oni koji su to omogućili i koji bi takođe trebalo da budu označeni kao teroristi, bez obzira na njihovu titulu.

Turski predsjednik smatra da to mogu biti novinari, poslanici ili predstavnici civilnog društva.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdog ... /160314146
Co0l

#4513 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Gdje sam to tvrdio?
Jel ti znas citati?Vidis sta si napisao?
Norman

#4514 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Govoreći nakon jučerašnjeg samoubilačkog bombaškog napada u Ankari u kome je poginulo 37 ljudi, Erdogan je rekao da ne povlači samo jedna osoba obarač, već i oni koji su to omogućili i koji bi takođe trebalo da budu označeni kao teroristi, bez obzira na njihovu titulu.

Turski predsjednik smatra da to mogu biti novinari, poslanici ili predstavnici civilnog društva.
Zaboravio je spomenuti i forumaše! :oops:
Kikibombona

#4515 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Uhhhh :-)

Fakat nemam volje crtati...
Co0l

#4516 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Uhhhh :-)

Fakat nemam volje crtati...
:izet: :kiss:
Rampage

#4517 Re: Republika Turska

Post by Rampage »

Btw, šta je sa svim onim progresivnim, modernim i cool članovima ovog foruma koji nekoć, ne tako davno, onako glasno i jasno osuđivaše terorističke napade u Francuskoj? Zašto su ovdje tako tihi?
sunceKOtepsija

#4518 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Dijarbakir veceras, prve snimke borbi

Nusaybin
ElRe

#4519 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Ludzak wrote:Pozdravite se sa Turskom jer ona u ovakvom položaju više neće postojati. Ovo je tek početak šta će se sve dešavati sve zbog pogrešne politike.
Turksa je nova Ukrajina, a obje ce podijeliti sudbinu SFRJ.
sunceKOtepsija

#4520 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Norman wrote:
Dosta Alevita glasa za CHP, štaviše protivnici prozivaju CHP da su postali sektaška, alevitska stranka.
alevije su tradicionalno glasali za sekularisticke stranke, to je bilo kao reakcija na progone koje su dozivljavali u pojedinim periodima kroz historiju, prije uspostave republike.Nakon sto je na celo CHP-a dosao Kilicdaroglu, koji je roden u na podrucju Tuncelija, a Tunceli je jedina provincija koja ima vecinu Zaza (alevija), erdogan je, pred izbore poceo s negativnom kampanjom i prozivanjem predsjednika CHP-a, rekavsi da on uopste nije sunija itd.kasnije to nije spominjao. Medutim ono sto je dodatno pogorsalo odnose izmedu turskih alevija i vladajuce stranke je odluka predsjedika da se treci most u istanbulu nazove "sultan Selim Yavuz" kojeg alevije nazivaju i katilom, krvnikom, koljacem.
Sad je u Tunceliju izbore dobio HDP. Na ovoj stranici moguce je vidjeti detaljne rezultate od 2009 (lokalni izbori) po porvincijama i kad se klikne provincija po opstinama) , pa do referenduma i predsjednickih (medutim u ovom periodu bilo je i bojkota od strane HDP-a (referendum npr) tako da je najbolje pogledat na wiki pozadinu svakih izbora
http://secim.haberler.com/2015/
sunceKOtepsija

#4521 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Dijarbakir veceras, prve snimke borbi

Nusaybin
Pripadnici PKK sinoc blokirali pojedine ceste u Dijarbakiru i vrsili kontrole dokumenata, nakon cega je doslo do sukoba sa ssnagama sigurnosti... Sinoc cijelu noc zestoke borbe, ubijen jedan policajac i prema zvanicnim podacima 3 pripadnika PKK. U pojedinim dijelovima uveden policijski sat, u opstini Bağlar, zbog borbi veliki broj ljudi napusta domove.
Image
Na Taksimu policija sprijecila grupu od 50-ak osoba da ostave karanfile i prisjete se poginulih u Ankari.
-Na podrucju mardina zajednicka akcija policijsko-vojnih snaga, zatvoren put prema Iraku.
-u Hakkariju jedan vojnik poginuo, tenk unisten.
asurbanipal

#4522 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
Norman wrote: Ove sam slike ja uslikao ispred nekadašnje centralne bektešijske tekije u mjestu Hacibektas. Na slici se okupila stara raja: Ali ra, Hacibektaš Veli, Kemal Ataturk... I naravno Che. :D

Image
Image

Eh, pa ovaj je nekada govorio samo Alavi a nekada alavi Kurdi. Onda se u prvom slucaju vjerovatno radilo o alavi Turcima. Sada mi tek nista nije jasno. :D O kome je on pricao i sta je pricao. Jos kad je Zaze i druge manjine ubacio u pricu, bruka... :lol: :lol: Pomenuo je i nekoliko kurdskih plemena, ali nijedno nisam zapamtio. :D

Kod nas je situacija prejednostavna sa narodima i vjerama prejednostavna... zato je dobro sto smo u igru ubacili selefije, sije, protestante, jehovine svjedoke i dr. :D

:mrgreen:

Image
sunceKOtepsija

#4523 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Dijarbakir sinoc

Image
Image
na jednoj od dzenaza poginulim u Ankari vijenac premijera Davutoglua gradani i porodica poginulog okrenuli naopako, istovremeno dolazak vijenca docekan s povicima "Ostavke, ostavke".
Image
Sedat Peker koji je prijetio akademicima smrcu te organizovao skupove podrske Erdoganu u predizbornoj kampanji pozvao na obuku Cecenskih terorista kako bi vrsili napade u Moskvi.
Image
Prema rijecima turskih zvanicnika radi sigurnosti postavljaju se betonski blokovi oko Sur-a

Bağlar (Dijarbakir) proglasen policijski sat, u strahu od nove operacije turskih snaga gradani napustaju domove.
Tenkovi i oklopna vozila na ulicama, prema izjavama zvanicnika "teroristi su opkoljeni".
sunceKOtepsija

#4524 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Ucenica jedne skole u Yalovi, inace rodom iz Diyarbakira pretucena od strane bivsih cimerica koje su joj na licu napisale T.C. (Turkiye Cumhuriyeti-Republika Turska) i natjerale je da se slika sa zastavom, te slike mucenja podjelile s drugim ucenicima putem drustvenih mreza. Premlacivanje trajalo preko tri sata. Sve napadacice su pustene na slobodu. Djevojcica je u jako losem stanju, ide na terapije. Guverner Yalove je izjavio prvo da je slika moguce montaza, ali sada tvrdi da je se sve desilo zbog bivseg momka. Djevojka tvrdi da joj je ovo ucinjeno jer je iz Diyarbakira. Izjavila je da vec deset dana ne ide u skolu, te da konstantno dobiva prijetnje od drugih ucenika. Nekoliko advokata iz Istanbul se prijavilo da vodi slucaj.
ElRe

#4525 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Istanbul: Zatvoren most na Bosforu,sumnjivo vozilo

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1107971
Post Reply