Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mišo_Kovač wrote:Ajmo malo da vidimo dokaze da nevidljive, neopipljive, svemoćne vile iz drveta ne postoje
Ja vjerujem da te vile su od prije vremena i da su stvorile svijet a zive u drvetu jer su simbol zivota - drvo=suma=zivot. Drvo ima 3 dijela korijen-stablo i krosnja = 3 x 365 koliko je dana u godini = 1095 zaokruzimo na 1000 jer 1095 je pravo blizu 1000 i to je savrsen lijep broj tako da znamo da vile su unutra - namjerno ometaju sve instrumente koji bi ih otkrili svojim svemogucim mocima.
To je istina o ljudi ko ne bude priznao postat ce drvo nakon smrti - zato se cuje ono na trebevicu oko kamenja. Ko bude dobar ide u podzemni raj tece med mlijeko rakija zena kako oces i koliko oces , droge - ma svega sto to srce pozeli .
To je sigurno tako - ko ne zna neka dokaze suprotno.
Tako ja smrletu predloži da dokaže nepostojanje Zeusa... a on se poče vaditi da su Zeus, Posejdon i drugi demoni
Uostalom nije logično dokazivati nepostojanje nečeg...
Bloo wrote:
Pitah ovo jer je "nesveta" umjetnost puka umjetnost ili cilj po njemu....onda čovjek dobije želju da ga ozlijedi Guernicom u stvarnoj veličini.
Isto tako bismo mogli reći da onda "sveta umjetnost" je čisti larpurlatizam svoje vrste - isključivo "uzdizanje" ali religijsko i "moralnost".
okej, primljeno k znanju
nekad cu morati provjeriti šta je larpurlatizam
ako je moguće ostaviti za trenutak irsara po strani, volila bih čuti da li si ti naišla na takav vizuelni primjer 'svetog' koji je kritika, ne, koji se obraća ma hoću reći koji govori
ali eto, može to biti i kritika
Smrcak15 wrote:Kucanjem u drvo covjek daje moc drvetu kao eto hvala drvetu sto sam uspio, i to je jako problematicno sa stanovista islama jer se daju moci drvetu koje nema i na taj ga nacin nesvjesno uzdizemo da parira Bogu.
Ne daju se moći drvetu, već se zahvljajuje bićima koja žive u drvetu - šumske vile i ostala dobrodušna bića.
Paganski običaj.
Ne obožava se drvo samo po sebi, već se zahvaljuje na nečem dobrom tim bićima.
Kao kad ti cmokneš crni kamen. Ne obožavaš ga već je dio rituala.
Ne daju se moći drvetu, već se zahvljajuje bićima koja žive u drvetu - šumske vile i ostala dobrodušna bića.
isto ti ga dodje
bicima koje ne postoje
Kao kad ti cmokneš crni kamen. Ne obožavaš ga već je dio rituala
to sto se cmoka crni kamen nije zato sto ima neke nadnaravne moci, crni kamen je iz nase kuce Raja, pa dodirivati kucni prag i ljubiti ga ne znaci da ima ikakve moci.
Smrcak15 wrote:Kucanjem u drvo covjek daje moc drvetu kao eto hvala drvetu sto sam uspio, i to je jako problematicno sa stanovista islama jer se daju moci drvetu koje nema i na taj ga nacin nesvjesno uzdizemo da parira Bogu.
Paganski običaj.
Kao kad ti cmokneš crni kamen. Ne obožavaš ga već je dio rituala.
isto ti ga dodje
bicima koje ne postoje
Kao kad ti cmokneš crni kamen. Ne obožavaš ga već je dio rituala
to sto se cmoka crni kamen nije zato sto ima neke nadnaravne moci, crni kamen je iz nase kuce Raja, pa dodirivati kucni prag i ljubiti ga ne znaci da ima ikakve moci.
tako da totalno brkas stvari.
Nema ni drvo moci vec je kuca sumskih vila.
Ti cmoknes, pagani kucnu.
Bloo wrote:
Pitah ovo jer je "nesveta" umjetnost puka umjetnost ili cilj po njemu....onda čovjek dobije želju da ga ozlijedi Guernicom u stvarnoj veličini.
Isto tako bismo mogli reći da onda "sveta umjetnost" je čisti larpurlatizam svoje vrste - isključivo "uzdizanje" ali religijsko i "moralnost".
okej, primljeno k znanju
nekad cu morati provjeriti šta je larpurlatizam
ako je moguće ostaviti za trenutak irsara po strani, volila bih čuti da li si ti naišla na takav vizuelni primjer 'svetog' koji je kritika, ne, koji se obraća ma hoću reći koji govori
ali eto, može to biti i kritika
Prelistam onu knjižurdu Historije umjetnosti kad dođem kući Old skul
Možda bi se nešto moglo iskopati u modernoj
Mada ako pogledaš islamsku umjetnost barem kasnijeg doba koja je fokusirana na ornamente, teško da ćeš naći takve primjere. Možda pobuna maslačaka protiv despota ruže.
Bloo wrote:
Zavisi.
Zabranjeno je jer se ne zahvaljuje Allahu. To što je on udrobio nebuloze na to je missing je point.
Ima i ona poenta da kod nas ljudi kad kucnu i drvo ne zahvaljuju se nikakvim vilama nego je to obicaj a ne obozavanje necega ili nekoga - ali insomnia zna poente.
Bloo wrote:
Zavisi.
Zabranjeno je jer se ne zahvaljuje Allahu. To što je on udrobio nebuloze na to je missing je point.
Ima i ona poenta da kod nas ljudi kad kucnu i drvo ne zahvaljuju se nikakvim vilama nego je to obicaj a ne obozavanje necega ili nekoga - ali insomnia zna poente.
Bloo wrote:
Zavisi.
A obicaj vuce korijene iz....
Kakve veze korijen nekog obicaja ima ? Po religijama imas masu “paganskih” obicaja koji su integrisani.
Bitan je “nijet” prosjecni nas kada kucne u drvo ponavljam ne zahvaljuje se nikakvim vilama nego pretezno nekom dobitku / nesto tipa kada se kaze Masalah u islamu.
Ili neko tvrdi da imamo desetine hiljada pagana koji vjeruju u vile i Bosni i okolini
Bloo wrote:Pokusah ti reci da se kao i kod mnogih obicaja koji su ostali u narodu, njegova.originalna svrha izgubila ili zamaglila.
Naravno da se ne zahvaljuju namjerno jer i ne znaju kako je obicaj nastao.
D'oh
Kako se mozes zahvaliti nenamjerno u nekoj religiji - ako si Musliman i kucnes u drvo kad dobijes vecu platu jer si vidio oca ili majku ,dedu nanu koga vec da tako radi - to znaci da se zahvaljujes vilama Religija i vjera nema slucajnog valjda zahvaljivanja drugom Bogu ako ne vjerujes u njega.
Polako zabolit ce te celo ne lupaj previse, - cin zahvalnosti i iskazivanje iste mora imati i namjeru da se ista iskaze prema necemu - u suprotnom kako si se zahvalio nekome ako nisi mislio.
Može li neko nabrojati sve te paganske običaje i slično što se svakodnevno dešava?
1. Da kucnem u drvo
2. Da polijem vodu za tobom
3. Kad prođe crna mačka pljuni 3 puta
4. Kad pređeš preko mene jednom neću više rasti. Vrati se nazad da to poništiš
itd.
Trenutno se mogu samo ovih sjetiti
Mogao bi možda i tevhid sa onim krugom uletiti na spisak
MarlboroGold wrote:Može li neko nabrojati sve te paganske običaje i slično što se svakodnevno dešava?
1. Da kucnem u drvo
itd.
Mogao bi možda i tevhid sa onim krugom ući tu
Ogledalo 7 godina nesrece, ako se sudare glave moras opet lupit,casa na prozoru ako je neko umro,odjeca na sljemenu pri gradnji kuce,ne dolazi beba kad se rodi koliko dana....
Irsar wrote:Da se razumijemo, jasno mi je da su Isus/Isa u principu iste osobe; problem je sa praksom, jer po Islamu jedan je "samo" poslanik, a prema Kršćanstvu je Bog. O toj razlici, praktičnoj, sam i rekao šta sam rekao.
Znas sta je meni interesantno u svoj ovoj prici o Isusu Vs. Isa? Da li si upoznat sa "Mt Sinai Arabic Codex 151" koju inace svrstavaju (867AD) u jednu od najstarijih Biblija prevedenih na arapski jezik? Isusovo ime u Codexu 151 je 'Yassoua', sto je arapsko ime za Isusa kojim se koriste arapski krscani diljem svijeta.
MarlboroGold wrote:Može li neko nabrojati sve te paganske običaje i slično što se svakodnevno dešava?
1. Da kucnem u drvo
itd.
Mogao bi možda i tevhid sa onim krugom uletiti na spisak