Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
triconja

#4501 Re: Ateizam

Post by triconja »

Dope_Man wrote:Od kad je taj tekst? Jer nije nista novo s obzirom da je prije par godina ovaj papa povezao crkvino stanoviste sa teorijom evolucije sa stavom da evolucija jeste cinjenica ali zato sto je bog stvorio sva bica i podesio proces evolucije. Sto se malo kosi sa onim da bog bjese zadovoljan onim sto je stvorio, ali hajd.. jedna laz se uvijek drugom moze pokriti.

http://www.catholicnewsagency.com/news/ ... hip-43494/

''[God] created beings and allowed them to develop according to the internal laws that he gave to each one, so that they were able to develop and to arrive and their fullness of being. He gave autonomy to the beings of the universe at the same time at which he assured them of his continuous presence, giving being to every reality. And so creation continued for centuries and centuries, millennia and millennia, until it became which we know today, precisely because God is not a demiurge or a magician, but the creator who gives being to all things... The Big Bang, which nowadays is posited as the origin of the world, does not contradict the divine act of creating, but rather requires it. The evolution of nature does not contrast with the notion of creation, as evolution presupposes the creation of beings that evolve.''
Vise ni oni ne znaju sta ce slagati, to ni pas sa maslom ne bi pojeo. U cemu je problem da se jednom za sva vremena kaze da je religija tu samo da ubire desetinu?

Recimo da je bog pokrenuo big beng i da je sve ostavio da se povinuje fizickim zakonima i da nista nije dirao poslije toga, onda to implicira da sva ta ucenja padaju u vodu :lol:
aurora313

#4502 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

broj dva wrote:
raoul duke wrote:
arzuhal wrote:Čitam svakojake izjave određenih militantnih i radikalnih ateista pa mi se čini da su donekle i u pravu oni koji kažu da je problem s današnjim ateizmom što nije prošao svojevrsnu reformaciju, nego je nekako ostao zatvoren u sebe, potpuno je neuskladiv s 21. stoljećem, sa slobodama i sl. A ta promjena ateizma bi trebala doći iznutra, od samih ateista, treba smoći snage za to, to se ne smije nametati sa strane... :mrgreen:
Radikalni ateista? Sta ti moze uraditi radikalni ateista, napasti te argumentima? Mislim da je to mnogo razumnije nego ono sto rade radikalni muslimani po svijety.

Drzi se Kurana i svojih tema arzuhal, prestani trollati ovu temu sa nepromisljenim djecijim komentarima :wink:
---
Kace militantne i agresivne argumente na you-tube. Objavljuju agresivno-militantne clanke u novinama.
Organizuju se na agresivan i militantan nacin, agresivno iznajmljuju prostorije i militantno se okupljaju da se agresivno-militantno bore protiv uticaja religije u drusvu, agresivnim argumentima koju djeluju militantno.
A tek agresivno-militantni paneli i debeate. E tu su ga stvarno pretjerali. Sve to onako javno, bez stida i srama. Militantno i agresivno udaraju po tastaturama.
I tako dalje, odbijaju da se reformisu.
Ja kupio maskirnu uniformu! :D
kakavdanakneiskustvu

#4503 Re: Ateizam

Post by kakavdanakneiskustvu »

broj dva wrote:
raoul duke wrote:
arzuhal wrote:Čitam svakojake izjave određenih militantnih i radikalnih ateista pa mi se čini da su donekle i u pravu oni koji kažu da je problem s današnjim ateizmom što nije prošao svojevrsnu reformaciju, nego je nekako ostao zatvoren u sebe, potpuno je neuskladiv s 21. stoljećem, sa slobodama i sl. A ta promjena ateizma bi trebala doći iznutra, od samih ateista, treba smoći snage za to, to se ne smije nametati sa strane...

:mrgreen:
Radikalni ateista? Sta ti moze uraditi radikalni ateista, napasti te argumentima? Mislim da je to mnogo razumnije nego ono sto rade radikalni muslimani po svijety.

Drzi se Kurana i svojih tema arzuhal, prestani trollati ovu temu sa nepromisljenim djecijim komentarima :wink:
---
Kace militantne i agresivne argumente na you-tube. Objavljuju agresivno-militantne clanke u novinama.
Organizuju se na agresivan i militantan nacin, agresivno iznajmljuju prostorije i militantno se okupljaju da se agresivno-militantno bore protiv uticaja religije u drusvu, agresivnim argumentima koju djeluju militantno.
A tek agresivno-militantni paneli i debeate. E tu su ga stvarno pretjerali. Sve to onako javno, bez stida i srama. Militantno i agresivno udaraju po tastaturama.
:thumbup:
raoul duke

#4504 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Pazi, sad ce doci i pobrisati sve postove jer zna i sam koliku je glupost napisao.

Ili ipak nece to sebi priznati, jer vjernici vole da zive u lazi, to ih ispunjava, sve ima smisla, laz po laz..
arzuhal

#4505 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Amblivbl :-)

Ja kako ne volim (moram to osobno reći jer sam osobno prozvan, izvinjavam se finim ljudima :mrgreen: ) sjediti, pričati, uopće provoditi vrijeme blizu svakojakih vjernika, bukvalista, zadrtih, ograničenih & namrgođenih, osorih i grubih, koji samo furaju svojom uskotračnom prugom, bez elementarnog smisla za humor ili, barem, za nečiji iskreni a možda nespretni pokušaj istog (ovo malo lažne skromnosti) :mrgreen: i sličnih osobina koje ih krase, to mi isto važi i za ateiste, odnosno ljude kao takve.

Kakvi brisat i metlat, neke stvari se ne mogu platit da ih neko napiše pa da ostanu neobrisane :thumbup:
broj dva

#4506 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Ma humor je uvjek ok. I makar se ova ekipa ne moze pozvati na svetinje koje su izuzete zajebancije..
No (i ne obracam se tebi arzo nego generalno) vise puta sam cuo to o militantnim/agresivnim ateistima, i bez da uplicemo Staljina i ekipu (mislim da se moze tvrditi da njihova militantnost ne proizilazi iz ateizma nego nekih drugi izvora..) uvjek mi je taj argument bio isprazan.
Pa jebo ga mis gdje su ti agresivni ateisti, sta rade ?
Ako su nekom Dawkins, Hitchens, George Carlin i ekipa agresivni onda dizem ruke jer rjeci, argumenti i zajebancija to nisu.
Nema organizovanog ateistickog militantnog pokreta koji koristi nasilje u borbi protiv uticaja religije.
Ima agresivni ljudi koji su ateisti, ima vojnih organizacija koje su pou kontrolom drzava koje su nominalno ateisticke (JNA i komunisticka juga recimo) ALI ateizam kao nedostatak vjere u boga nikada nije koristio organizovano nasilje niti ima militantne frakcije.
Makar koliko ja znam.
kakavdanakneiskustvu

#4507 Re: Ateizam

Post by kakavdanakneiskustvu »

broj dva wrote:Ma humor je uvjek ok. I makar se ova ekipa ne moze pozvati na svetinje koje su izuzete zajebancije..
No (i ne obracam se tebi arzo nego generalno) vise puta sam cuo to o militantnim/agresivnim ateistima, i bez da uplicemo Staljina i ekipu (mislim da se moze tvrditi da njihova militantnost ne proizilazi iz ateizma nego nekih drugi izvora..) uvjek mi je taj argument bio isprazan.
Pa jebo ga mis gdje su ti agresivni ateisti, sta rade ?
Ako su nekom Dawkins, Hitchens, George Carlin i ekipa agresivni onda dizem ruke jer rjeci, argumenti i zajebancija to nisu.
Nema organizovanog ateistickog militantnog pokreta koji koristi nasilje u borbi protiv uticaja religije.
Ima agresivni ljudi koji su ateisti, ima vojnih organizacija koje su pou kontrolom drzava koje su nominalno ateisticke (JNA i komunisticka juga recimo) ALI ateizam kao nedostatak vjere u boga nikada nije koristio organizovano nasilje niti ima militantne frakcije.
Makar koliko ja znam.
:thumbup: :thumbup:
L u c i f e r

#4508 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Image
S4mpion

#4509 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Zaboravićemo one što bi vjernike vješali za crijeva, na bandere.

Zaboravićemo i one što su prizivali smrt nekome koga smatraju vjernikom.
Deda Kurcoje wrote:
Uperi ga sebi u sljepocnicu, okini, pa vidi hoce li biti kakva bozja intervencija. Bez tog glupog sljema. Ucini nam tu sitnu uslugu. :D aBd.
Deda Kurcoje wrote:
I onda religiozni freakovi kupuju oruzje uz akobogda. Bolesnici. Nemam nikakvo oruzje, mrzim oruzje i nemam nagon za ubijanjem, kao vjernici, pa vidis da je tulipanu avatar sa sljemom. Nije udure nikako. Propustilo dijete rat, pa bi se malo tuklo. Najbolje za sve nas, da se zanese malo na prometnoj ulici, pa sta mu bog da ili ovo sa sljepocnicom. Akobogda. S obzirom sta i kako pise, nikakva steta.
Čovjek pršti od nauke. :mrgreen:

Gdje su militantni ateisti, ma nema ih. :mrgreen:
arzuhal

#4510 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

L u c i f e r wrote:Image
Šalu na stranu, ovo je u dobroj mjeri tačno :thumbup:

Jer islamizam nije islam (islamizam ≠ islam), to je, ukratko, politička ideologija (u suštini neozbiljna, ali s dalekosežnim katastrofalnim posljedicama svog djelovanja) koja ne sagledava, ne uzima i nema u vidu niti islam u cjelini niti islam u suštini nego uzima neke dijelove ili djeliće islama kako bi, tobože, na njima utemeljila i time opravdala smisao svog postojanja i djelovanja, njome se postiže određena jeftina i plitka manipulacija emocijama (muslimanskih) masa, s jedne, i obrnutih emocija kod nemuslimanske strane, s druge strane, a služi (promoterski) kao (samo jedna od bezbrojnih po svijetu i kroz vrijeme) orbita za ostvarenje ciljeva onog što se danas nameće, i vjernicima i ateistima, kao krajnja i neupitna vrijednost, kao vrhovno božanstvo - kapitalu.

Tu su ti neki momenti i razlozi zašto ja imam desetak PDF knjiga u folderu pod imenom "Terry Eagleton", engleskog filozofa, književnog teoretičara svjetskog renomea, ljevičara, marksistu, ateistu i - kritičara neoliberalnih ateističkih koncepcija, pripadnika New Atheism-a (Dawkins, Hitchens, Rushdie i sl) koje su potpuno besmislene osim što zorno pokazuju kako kapital (bog) uspjeva sve upregnuti - i vjeru i ateizam, kao i sve drugo - u svoju korist, pogotovo vječitim stvaranjem i upravljanjem problemima vezanih za njih, podsticanjem na sukobe, jačajući i smanjujući intezitet po potrebi, kako bi se profit (dobra djela, sevapi, itd) uvećavao. To se sve kreira u hramovima (bankama, multinacionalnim kompanijama, formalnim i neformalnim centrima moći, itd) i odatle upravlja, šalju se propovijedi i hutbe putem savremenih puteva komunikacije, a stado i torovi svih religija i -izama, uključujući i ateiste dakako, učestvuju u tom matriksu, u tom opijumu za mase...

Marks je onomad sjajno dijagnosticirao suštinu dunjaluka i "postavio Hegelov Apsolutni Duh na noge", samo što je u propisivanju terapije ostao nejasan i nedorečen pa je kasnije nastao haos :mrgreen:

I tu postoji - za one koji čitaju knjige, misle svojom glavom i o svijetu koji se ne svodi samo na njih same, a imaju i kućnog odgoja u komunikaciji s drugima - i vidi se očito jedna suštinska razlika i u odnosu prema religiji između nekih marksističkih, lijevih pripadnika ateizma i onih neoliberalnih (liberalizam je politička ideologija kapitalizma, traganje za odgovorima kako da se kapital što bolje unaprijedi i osnaži, narodi i klase su tu nebitni, a demokratija, slobode i slične ublehe i bajke za torove su priča kojom se opravdavaju fore) ateista koji grme protiv religije na sve načine, ne birajući načine "brutalnosti i duhovitosti" u svom pohodu...

Evo, Terry Eagleton je ćafir kojeg kao vjernik izrazito poštujem i s kojim bih volio više popiti kahva i provesti vremena, da čujem nešto od njega, od hiljade nekih vjernika. I sam Eagleton mi je fino, drugarski objasnio kako se mutavost i ahmakluk šire na jednak način i na vjernike i na ateiste, to veze nema s vjerovanjem ili nevjerovanjem, to je boles' koja napada određenu vrstu ljudi, pa da se klonim mutavih i ahmaka koliko se god to može, da uvijek iskoristim priliku da se maknem od takvih, što je zaista savjet hvale vrijedan, zar ne? :-D

I eto samo ovakva jedna tema (Eagleton vs. Dawkins&Hitchens) nije popularna među mnogim ateistima, nemoš' naći sugovornika za jedan opušten razgovor, pa samo gledaš kako se pod ateizmom svašta razumijeva i podrazumijeva, i na šta se svodi...Al' tamam...To je opet do pojedinaca, svako od sebe daje samo što ima, ne može dati ono što nema, drevna je to istina...
HAVANA

#4511 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

aurora313 wrote:
broj dva wrote:
arzuhal wrote:Čitam svakojake izjave određenih militantnih i radikalnih ateista pa mi se čini da su donekle i u pravu oni koji kažu da je problem s današnjim ateizmom što nije prošao svojevrsnu reformaciju, nego je nekako ostao zatvoren u sebe, potpuno je neuskladiv s 21. stoljećem, sa slobodama i sl. A ta promjena ateizma bi trebala doći iznutra, od samih ateista, treba smoći snage za to, to se ne smije nametati sa strane... :mrgreen:
Ja kupio maskirnu uniformu! :D
Ja kupio 7 onih omer piva,da probam.Raznijecu se prvom prilikom dok nastimam zice.8%. :D A arzo je ba neozbiljan frajer.Vazda on podjebava. :D Sta si ono meni reko da sam?Nisam ni ateista nego? :mastakazes: :lol:
muha_sa

#4512 Re: Ateizam

Post by muha_sa »

ti si jedan cafir
HAVANA

#4513 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Litosfericar,reko mi je da sam litosfericar.
zforumas

#4514 Re: Ateizam

Post by zforumas »

muha_sa wrote:ti si jedan cafir
Vidi gazde sto se razbacuje mektebskim pojmovima :mrgreen:
arzuhal

#4515 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:Litosfericar,reko mi je da sam litosfericar.
Aferim! A znaš kako sam se nahuj'o kassam vidio da si opet zaboravio, fol :lol: :mrgreen:
muha_sa

#4516 Re: Ateizam

Post by muha_sa »

zforumas wrote:
ti si ober cafirefendum

nije te stid--neŠ u birtiju a cafir :-)
zforumas

#4517 Re: Ateizam

Post by zforumas »

muha_sa wrote:
zforumas wrote:
ti si ober cafirefendum

nije te stid--neŠ u birtiju a cafir :-)
Birtiju ne izbjegavam zbog birtije, nego zbog pojedinih klijenata :wink:
HAVANA

#4518 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:
HAVANA wrote:Litosfericar,reko mi je da sam litosfericar.
Aferim! A znaš kako sam se nahuj'o kassam vidio da si opet zaboravio, fol :lol: :mrgreen:
E sad mi jos objasni jos kaki su ti litosfericari?Ima li nas kolko,kaki smo nako ko ljudi,sto nam je litosfera bitna,volimo li crnke ili plave,cesljamo li se na stranu il se sisamo na kratko...? :mastakazes: Jel i muha litosfericar?
arzuhal

#4519 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Dosta ba šejtanskog spama na ovoj temi, dammit! :twisted:
bluesjunior

#4520 Re: Ateizam

Post by bluesjunior »

kake su to pive omer?
HAVANA

#4521 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Guglaj :D Ma ima u topcraftu u pofalicima, pa da promijenim.
Shiba

#4522 Re: Ateizam

Post by Shiba »

Nocty wrote: ovo pustis i mislis o majmunima :)
i to je bas interesantno gdje ih slusas jer i oni isto imaju spotve dok rade na njivi :)
Ja ću samo da uskočim i kažem kako mi je ovaj spot fenomenalan. Nisam generalno ljubitelj ovakve muzike ali mi je ovo toliko "sjelo" da imam želju i poslušam ostatak repertoara. Na njega me "uputio" prije nekog vremena prijatelj koji već godinama "flertuje" sa ateizmom ali zbog tradicionalnog okruženja nema ni volje ni želje da o tome da priča naglas. Nismo nikad nešto intenzivno raspravljali na tu temu ali kad sam dobio taj link od njega, onako "iz vedra neba", sve mi je postalo jasno k'o dan. Nije bilo nikakve prateće diskusije ni komentara, nije bilo ni potrebe.

Evo još jedan u sličnom fazonu mada nije tako jasan, ima više prostora za interpretaciju. Kad je bio aktuelan, pokazao sam ga nekim prijateljima i dobio vrlo interesantna i vrlo različita opažanja. Svako vidi ono što želi da vidi, čini mi se.

hladan.preminger

#4523 Re: Ateizam

Post by hladan.preminger »

TOOL!!! :thumbup:
harač

#4524 Re: Ateizam

Post by harač »

Terry Eagleton, a.k.a. britanski Zizek :roll:

toliko o tome
HardcoreMX

#4525 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

broj dva wrote:
Je li to neki tvoj generalni argument ili konkretno meni upuceno ? Jer ne vidim gdje psujem (makar u ovom postu) niti se argument zasniva na psovanju. Srz argumenta je moral u cilju nagrade/izbjegavanja kazne vs. autonomni moral na osnovu internalizovanih moralni principa.
I brkas socijalne norme (tipa ne psuj) sa moralom Poznajem ljudi sto psuju pravo i vjerovao bi im sa zivotnom ustedjevinom i poznajem ugledne slatkorjecive face sto bi ti zabile noz u ledja za hiljadu maraka..koji od njih su moralniji ?
Konkretno upućeno tebi, ali i u generalnom smislu je isto. Realno, za vrijedjanje,psovanje i slično u bilo kom smislu bolje da te kazni država jer tako se sprječava da te potonji razbije, odnosno zaustavlja se konflikt. U eu je barem do sada to vrijedjanje sankcionisano koliko toliko, vjerovatno da se države pojedinačno nešto razlikuju u oštrini zakona, odnosno predvidjene kazne.
Ako ne lažeš, ti si onda baš izabrao loše društvo,baš si se usrećio. Očito je da si nekom 'moralnom' psovaču dao životnu uštedjevinu i da te je neka faca izradila za milju. Koji oni imaju ćejf , ne pitaj ih, bolje ti je ipak da si sve izmislio.
Post Reply