Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
eyduh

#451 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by eyduh »

mad mike wrote:
mad mike wrote:kada su rezultati za prijem na faks ?
?
Koliko ja znam, rezultati su 8. Onda ima onaj zalbeni rok, i onda izlaze sluzbeni rezultati.
mad mike

#452 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by mad mike »

hoce li biti rezultati ove sedmice ?
WildRedRose

#453 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by WildRedRose »

maccak994 wrote:pozdrav , mene zanima da li se na ovom fakultetu može plaćati u ratama redovni samofinansirajući studij ?
normalno da moze. prva rata u prvom semestru (500 KM), druga kada upisujes drugi semestar (500KM) .. :)
Northstar

#454 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Northstar »

mad mike wrote:hoce li biti rezultati ove sedmice ?
Preliminarni rezultati su u petak, 12.07.2013. godine, popodne.
Vitezanin

#455 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

Individualism18 wrote:Evo da ti ja pokušam odgovoriti kada već niko neće. Ne studiram na Političkim naukama tako da nisam upoznata sa većinom smjerova, ali iz iskustava meni bliskih osoba (brata i sestre) koji su oboje završili FPN, brat žurnalistiku, a sestra politologiju i upisala master iz međunarodnih odnosa i diplomatije, znam da je ona daleko bolje prošla sa svojim smjerom, čak puno bolje nego većina osoba s puno "težih" fakulteta. Ona je u toku studija volontirala u različitim organizacijama, što se ispostavilo kao najbolji potez u njenom školovanju jer je zahvaljujući brojnim preporukama i stečenom iskustvu, dobila stipendiju za nastavak školovanja u Italiji, da bi nakon toga dobila stalan, odlično plaćen posao kod njih. Ona mi je baš pričala da je to najperspektivniji smjer, pogotovo ako ćeš vani raditi, ali opet to je samo njeno iskustvo, ne znači da ćeš ti isto tako proći. Dok recimo bratu je strašno krivo što je uopće upisao FPN jer nema posao, a imao je baš dobar prosjek na fakultetu i puno je više učio od sestre, a sada nema ništa. Radio je 4-5 mjeseci kao novinar, ali dobio je otkaz jer kao ta TV kuća nema novca da plaća radnike i od tada više ništa nije mogao da nađe. Ovdje sam ti samo htjela napisati njihovo iskustvo, ali ti, naravno, izaberi ono gdje ti sebe vidiš. I za ovako ove manje perspektivne fakultet tipa FPN i FF, treba se malo sam angažovati, što više volontirati, što zbog iskustva, što zbog preporuka jer vas posao sigurno ne čeka čim završite fakultet, a dobro dođe kada imate nešto da popunite CV. Ako te zanima nešto u vezi ova dva smjera, mogu pitati sestru ili brata da ti malo bolje objasne. Tebi sretno šta god da izabereš. :)
DRago mi je što si spomenula volontiranje I sl tijekom studija.To je ono što većina zanemaruje ili se vadi na nedostatak vremena, ali definitivno ovo itekako pomaže pri zaposlenju, nebitno koji je fakultet završen, čak I ako je u pitanju FPN o kojem svi znamo šta se priča. :D
Samo da potpomgnem ovu priču iz vlastite perspektive: završio sam 3 godine na FPN tijekom kojih sam volontirao u BiH. Na osnovu CV-a iz BiH sam dobio godinu dana praksu van BiH I nakon toga sma upisao međunarodne odnose da bih opet na osnovu međunarodnog iskustva dobio internship u jednoj međunarodnoj organizaciji kod nas gdje sam možda na korak do zaposlenja... Dakle poanta je sljedeća: ljudi angažirajte se, ako se vidite u ovome svemu onda svim silama radite na sebi I volontirajte, stažirajte itd unutar svoje struke.

Bez osobnog angažmana nema ništa, a ako se pokažete sigurno će ljudi to cijeniti.

Naravno, govorim o vlastitom iskustvu, meni je svaki put upalilo kad sam jasno zacrtao cilj I radio na tome.
mad mike

#456 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by mad mike »

interesuje me,koja dokumentacija je potrebna da se upise na fakultet ako ste primljeni na preliminarnim rezultatima ?
P308

#457 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by P308 »

mad mike wrote:interesuje me,koja dokumentacija je potrebna da se upise na fakultet ako ste primljeni na preliminarnim rezultatima ?

Prvo sacekaj konacne rezultate, nakon toga ce biti objavljen termin upisa. Koliko ja znam, dvije slike, uplatnice za skolarinu, index, ISSS, upisni materijal i ljekarsko uvjerenje. Tako je bar na Filozofskom fakultetu :)
mad mike

#458 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by mad mike »

znaci ne mogu jos nista dok se ne zavrsi ovaj drugi upisni rok ?
Individualism18

#459 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Individualism18 »

mad mike wrote:znaci ne mogu jos nista dok se ne zavrsi ovaj drugi upisni rok ?
Pa fino ti piše na stranici fakulteta da se upis obavlja do 26.7. Nema to nikakve veze s drugim rokom.
http://www.fpn.unsa.ba/ba/wp-content/up ... 3-2014.pdf
mad mike

#460 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by mad mike »

oprosti,do mene je...kada sam gledao nije bilo ovo obavjestenje...hvala
Vitezanin

#461 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

Za te informacije pratite redovito službenu stranicu fakulteta, tamo uvijek sve fino napišu uglavnom na vrijeme. :D
cile_phantomhive

#462 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by cile_phantomhive »

Nisam upisala fakultet u ovom roku.. Znate li kako to ide sa drugim rokom? Rekli su mi da počinje 17.7. i traje do 9. mjeseca, nije mi to baš jasno, kada se saznaju rezultati, i kako to ide? Rekli su mi da primaju samo 30 redovnih i 30 redovnih samofinancirajućih, redvni su već primljeni, a za samofinancirajuće ima još nekoliko mjesta.. Postoji li ikakva šansa da prime više studenata? Zna li itko bilo šta o ovome, kada sam zvala fakultet nisu bili baš jako prijatni, i nisu mi odgovorili na sva moja pitanja... Ne znam šta da radim sada, ovo je jedini fakultet na koji sam predala dokumente. :(

Hvala.
ufff

#463 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by ufff »

cile_phantomhive wrote:Nisam upisala fakultet u ovom roku.. Znate li kako to ide sa drugim rokom? Rekli su mi da počinje 17.7. i traje do 9. mjeseca, nije mi to baš jasno, kada se saznaju rezultati, i kako to ide? Rekli su mi da primaju samo 30 redovnih i 30 redovnih samofinancirajućih, redvni su već primljeni, a za samofinancirajuće ima još nekoliko mjesta.. Postoji li ikakva šansa da prime više studenata? Zna li itko bilo šta o ovome, kada sam zvala fakultet nisu bili baš jako prijatni, i nisu mi odgovorili na sva moja pitanja... Ne znam šta da radim sada, ovo je jedini fakultet na koji sam predala dokumente. :(

Hvala.
idi odmah sutra predaj molbu da te predaju samofinansirajuci(ako imas milju) i pihvatit ce te sigurno
cile_phantomhive

#464 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

ufff wrote:
cile_phantomhive wrote:Nisam upisala fakultet u ovom roku.. Znate li kako to ide sa drugim rokom? Rekli su mi da počinje 17.7. i traje do 9. mjeseca, nije mi to baš jasno, kada se saznaju rezultati, i kako to ide? Rekli su mi da primaju samo 30 redovnih i 30 redovnih samofinancirajućih, redvni su već primljeni, a za samofinancirajuće ima još nekoliko mjesta.. Postoji li ikakva šansa da prime više studenata? Zna li itko bilo šta o ovome, kada sam zvala fakultet nisu bili baš jako prijatni, i nisu mi odgovorili na sva moja pitanja... Ne znam šta da radim sada, ovo je jedini fakultet na koji sam predala dokumente. :(

Hvala.
idi odmah sutra predaj molbu da te predaju samofinansirajuci(ako imas milju) i pihvatit ce te sigurno
Uspjelo bi? Nisam iz Sarajeva, poprilično daleko živim, ali bih bila spremna uraditi baš sve sada. :( Je li itko upisao tako do sad?
ufff

#465 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by ufff »

cile_phantomhive wrote:
ufff wrote:

Hvala.
Uspjelo bi? Nisam iz Sarajeva, poprilično daleko živim, ali bih bila spremna uraditi baš sve sada. :( Je li itko upisao tako do sad?
ja :D i sve moje kolege koji nisu uspeli redovno,ne brini se samo molba i pravac filandra :D sto prije to bolje
cile_phantomhive

#466 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Joj, beskrajno ti hvala. Nadam se da ću uspjeti.
Vitezanin

#467 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Vitezanin »

cile_phantomhive wrote:Joj, beskrajno ti hvala. Nadam se da ću uspjeti.
Nazovi studentsku službu za svaki slučaj, objasni svoj slučaj I to je to, da budeš 100% sigurna da ne dolaziš bezveze mada mislim da možeš upisati. Broj telefona ti je na fpn.unsa.ba.

Sretno.
purgatorio

#468 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by purgatorio »

Šta je fazon s ovim DL, vidim većini interesantnije vanredno od DL, a dođe na isto? Jel funkcionira ikako DL na FPN?
Desnik

#469 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Desnik »

cile_phantomhive wrote:Joj, beskrajno ti hvala. Nadam se da ću uspjeti.
Sretno
Ineedamiracle

#470 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Kakva je prolaznost u septembru? Ako ima neko od iskusnijih kolega da mi odgovori...:)
WildRedRose

#471 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by WildRedRose »

Ineedamiracle wrote:Kakva je prolaznost u septembru? Ako ima neko od iskusnijih kolega da mi odgovori...:)
pa ako uradis dovoljno da polozis, polozio/la si.. kriteriji nisu nista manji...
bella_94

#472 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by bella_94 »

ee raja a koji sve smjerovi postoje na ovom faxu ? ali bas svi koji postoje ? hvala
Individualism18

#473 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Individualism18 »

bella_94 wrote:ee raja a koji sve smjerovi postoje na ovom faxu ? ali bas svi koji postoje ? hvala
Otvoriš stranicu fakulteta i pogledaš, makar to nije teško.
Ineedamiracle

#474 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Još jedno pitanje, što se tiče obnove za samofinansirajuće studente, koliko se plaća i kako? (Valja biti na sve spreman:))
ufff

#475 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by ufff »

Ineedamiracle wrote:Još jedno pitanje, što se tiče obnove za samofinansirajuće studente, koliko se plaća i kako? (Valja biti na sve spreman:))
100 km po predmetu
Post Reply