Sarajevska crvena linija
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#451 Re: Sarajevska crvena linija
pa i stolice su vraćanje dostojanstva. mene barem potiču da vraćam dostojanstvo žrtvama. da me podsjete, jer je čovjek (hvala Bogu na tome) zaboravno biće. pa mu treba neki šok da ga podsjeti. a hvala Bogu što je zaboravan, jer bi poludio da se svaki dan osjeća onako. ova umjetnička postavka upravo radi i to: tjera nas na jači društveni angažman u pogledu onoga što ti je rekao taj čovjek.
po reakcijama, nisu promašen projekat. namjera je ostvarena i pogođena. realizacija - jedina zamjerka što se oko toga što su stolice iz Srbije napravio cirkus. u tome su podjednako krivi i organizatori, i mediji, željni senzacionalizma.
po optužbama za plagijat - također mediji željni senzacionalizma, smrt se ne može plagirati.
uz ovu postavku odgovara ona poznata rečenica jednog od najvećih masovnih ubica u historiji: smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt miliona je statistika.
ono jučer je bila individualizacija sve i jednog sugrađanina. a kada se to desi, onda se više i poštuje. a kada se poštuje onda će se naći snage u sebi da se radi na tome da se te stvari ne ponove, a prošlost do kraja rasvijetli i apsolvira.
po reakcijama, nisu promašen projekat. namjera je ostvarena i pogođena. realizacija - jedina zamjerka što se oko toga što su stolice iz Srbije napravio cirkus. u tome su podjednako krivi i organizatori, i mediji, željni senzacionalizma.
po optužbama za plagijat - također mediji željni senzacionalizma, smrt se ne može plagirati.
uz ovu postavku odgovara ona poznata rečenica jednog od najvećih masovnih ubica u historiji: smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt miliona je statistika.
ono jučer je bila individualizacija sve i jednog sugrađanina. a kada se to desi, onda se više i poštuje. a kada se poštuje onda će se naći snage u sebi da se radi na tome da se te stvari ne ponove, a prošlost do kraja rasvijetli i apsolvira.
- Cholina_Lokica
#452 Re: Sarajevska crvena linija
Bra'o ChmoljoChmoljo wrote:pa i stolice su vraćanje dostojanstva. mene barem potiču da vraćam dostojanstvo žrtvama. da me podsjete, jer je čovjek (hvala Bogu na tome) zaboravno biće. pa mu treba neki šok da ga podsjeti. a hvala Bogu što je zaboravan, jer bi poludio da se svaki dan osjeća onako. ova umjetnička postavka upravo radi i to: tjera nas na jači društveni angažman u pogledu onoga što ti je rekao taj čovjek.
Kao neko ciji je otac juce "sjedio" na onoj jednoj stolici i cije je ime islo na onom ekranu, ja koja sam bukvalno za milimetar trebala da "sjedim" na onoj jednoj maloj stolici tacno pored mog druga koji bi sjedio pored mene, isto kao i onaj dan sto je sjedio i poginuo te bio citav raskomadan po meni, kazem da je projekt bio pogodak, i apsolutno nemam ni jednu jedinu rijec da popljujem ono sve sto se jucer desavalo na Titovoj
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#453 Re: Sarajevska crvena linija
luckylaka wrote:Neko od mojih najdrazih danas je trebao da sjedi na jednoj od tih stolica.Na zalost ,njegova stolica je na Kovacima samo jedna od hiljade onih koji su danas trebali biti tu.
Bravo chmoljo
-
baridino
#454 Re: Sarajevska crvena linija
Propust sa stolicama (da su nabavljene iz Srbije) nije uopste trebalo potencirati na sam dan odrzavanja ovog neobicno vaznog dogadjaja za gradjane Sarajeva i citave BiH.
Ovaj senzacionalizam smatram velikim propustom portala klix.ba!
Istina jeste da propust jeste napravljen, i da se to ipak nije smjelo desiti, ali da taj propust ni u najmanju ruku nije mogao i ne moze oslabiti ideju i snagu poruke koju je Sarajevska crvena linija poslala svijetu. Ovaj gaf organizatora se mogao spomenuti bar koji mjesec nakon desavanja kao lose ispricani vic.
Medjutim, mi bismo morali imati jos ovakvih manifestacija kojima ce se snazno opominjati na historiju i kojima ce se opominjati buduci narastaji. Ovo podneblje prebrzo zaboravlja svoja krvava desavanja. Tako je npr. nedopustivo da su sa mnogih mjesta u Sarajevu nestale cuvene Sarajevske ruze! One su se trebale zadrzati kao simbol i opomena desavanja u gradu Sarajevu. Dubrovnik npr., kao svjetski poznati grad se potrudio da na vidnom mjestu oznaci obim razaranja tako da svako ko dodje u taj grad tacno zna sta se dogodilo, gdje je koja granata pala, koliko je objekata osteceno, sruseno. Mi smo vec pozurili da osim npr. Sarajevskih ruza uklonimo takodjer jedan od simbola opkoljenog Sarajeva, a to je uklanjanje zgrade porusenog Oslobodjenja. Ta je zgrada trebala predstavljati jedan od simbola porusenog Sarajeva i trebalo se naci nacina da se ili ne ukloni i da se konzervira, ili da se stavi replika i postavi na vidno mjesto u gradu.
U svakom slucaju aferim Harisu Pasovicu i sram svakog onoga ko i pomisli da pokvari ovako plemenitu ideju!
Istina jeste da propust jeste napravljen, i da se to ipak nije smjelo desiti, ali da taj propust ni u najmanju ruku nije mogao i ne moze oslabiti ideju i snagu poruke koju je Sarajevska crvena linija poslala svijetu. Ovaj gaf organizatora se mogao spomenuti bar koji mjesec nakon desavanja kao lose ispricani vic.
Medjutim, mi bismo morali imati jos ovakvih manifestacija kojima ce se snazno opominjati na historiju i kojima ce se opominjati buduci narastaji. Ovo podneblje prebrzo zaboravlja svoja krvava desavanja. Tako je npr. nedopustivo da su sa mnogih mjesta u Sarajevu nestale cuvene Sarajevske ruze! One su se trebale zadrzati kao simbol i opomena desavanja u gradu Sarajevu. Dubrovnik npr., kao svjetski poznati grad se potrudio da na vidnom mjestu oznaci obim razaranja tako da svako ko dodje u taj grad tacno zna sta se dogodilo, gdje je koja granata pala, koliko je objekata osteceno, sruseno. Mi smo vec pozurili da osim npr. Sarajevskih ruza uklonimo takodjer jedan od simbola opkoljenog Sarajeva, a to je uklanjanje zgrade porusenog Oslobodjenja. Ta je zgrada trebala predstavljati jedan od simbola porusenog Sarajeva i trebalo se naci nacina da se ili ne ukloni i da se konzervira, ili da se stavi replika i postavi na vidno mjesto u gradu.
U svakom slucaju aferim Harisu Pasovicu i sram svakog onoga ko i pomisli da pokvari ovako plemenitu ideju!
Last edited by baridino on 07/04/2012 11:58, edited 1 time in total.
- frfi.
#455 Re: Sarajevska crvena linija
navodno je u avazu objavljen tekst o tome kako su odabrali te stolice iz srbije. nakon raspisanog tendera, dosla je ponuda iz srbije - za svaku stolicu da bude 4 km i da bude besplatna dostava, sto je bila najpovoljnija ponuda koja je i prihvacena, jel.
meni se ne svidja sto su iz srbije. simbolika koju neki od nas vide u svemu tome nije vidio dobavljac tako da ona nema smisla
medjutim nesto kontam, da su stolice placene, lupam 10 km svaka i da su dobavljene lupam iz hrvatske, narod bi kukao jer su preskupo placene i da se moglo sve to uzeti jeftinije i opet bi organizator bio seronja i lopov
tako da ja vise ne bih o tome razmisljala sekunde
sto se tice jucerasnje postavke, meni je drago sto me je dirnulo i sto sam procitala jos neke tekstove o ratu pogledala dokumentarac koji je @amidzahazer postavio, sto inace definitivno sama od sebe ne bih uradila. ja sam bila mala i ne sjecam se puno cega, samo poneki flash, medjutim znam da sam se tresla od granata, da sam drhtala, bjezala, krila se i bila jako jako uplasena-kao i sva djeca. to znam po maminoj prici. ja sam zapamtila da sam se igrala u blatu i sa blatom-praveci 'kolace', da smo pravili razne igracke od zice, da smo pravili balone od hirurskih rukavica itd, pamtim normalno djetinjstvo
kad se podvuce linija, u svakom od nas je ostala trauma-sjecali se je mi ili ne sjecali. jedna od onih malih stolica je vrlo lako mogla biti moja. nisam se jucer puno slomila, nisam puno plakala, bila sam tuzna dugo. sve ono je dojmljivo i efektno i to je ono sto je bitno..
sa chmoljom se aps. slazem, bas sinoc sam vodila slican razgovor sa jednim jaranom koji kaze da je bolje da su 'te pare dali porodicama koje su izgubile ljude nego sto su kupili stolice'. ja nakon jucerasnjeg dana imam vece postovanje prema svakom ko je nekoga izgubio, i djelomicno vece razumijevanje boli i tuge. ne zato sto prije nisam imala suosjecanja vec jednsotavno sto nisam razmisljala o tome. tako da po meni, cijela instalacija je postigla svoju svrhu i upravo je to ono sto je trebalo gradu.
meni se ne svidja sto su iz srbije. simbolika koju neki od nas vide u svemu tome nije vidio dobavljac tako da ona nema smisla
sto se tice jucerasnje postavke, meni je drago sto me je dirnulo i sto sam procitala jos neke tekstove o ratu pogledala dokumentarac koji je @amidzahazer postavio, sto inace definitivno sama od sebe ne bih uradila. ja sam bila mala i ne sjecam se puno cega, samo poneki flash, medjutim znam da sam se tresla od granata, da sam drhtala, bjezala, krila se i bila jako jako uplasena-kao i sva djeca. to znam po maminoj prici. ja sam zapamtila da sam se igrala u blatu i sa blatom-praveci 'kolace', da smo pravili razne igracke od zice, da smo pravili balone od hirurskih rukavica itd, pamtim normalno djetinjstvo
kad se podvuce linija, u svakom od nas je ostala trauma-sjecali se je mi ili ne sjecali. jedna od onih malih stolica je vrlo lako mogla biti moja. nisam se jucer puno slomila, nisam puno plakala, bila sam tuzna dugo. sve ono je dojmljivo i efektno i to je ono sto je bitno..
sa chmoljom se aps. slazem, bas sinoc sam vodila slican razgovor sa jednim jaranom koji kaze da je bolje da su 'te pare dali porodicama koje su izgubile ljude nego sto su kupili stolice'. ja nakon jucerasnjeg dana imam vece postovanje prema svakom ko je nekoga izgubio, i djelomicno vece razumijevanje boli i tuge. ne zato sto prije nisam imala suosjecanja vec jednsotavno sto nisam razmisljala o tome. tako da po meni, cijela instalacija je postigla svoju svrhu i upravo je to ono sto je trebalo gradu.
- 1946-1987
#456 Re: Sarajevska crvena linija
Jesu li uklonjene stolice, ili.. ?
-
popajic
#457 Re: Sarajevska crvena linija
Pa i nismo bas ... ali , nazad se ne moze , naprijed se mora.LunaLati wrote:Divim se svima vama koji ste živjeli i preživjeli u opkoljenom Sarajevu i iz svega ovoga izašli kao normalni ljudi.
- shecher
#458 Re: Sarajevska crvena linija
Evo dokumentarac za sve pjesnike, slikare, glumce, reditelje, "javne ličnosti" koji na bosanskoj tragediji grade imidž i karijeru.
-
SarajevoBH
#459 Re: Sarajevska crvena linija
Zna li neko odakle je ona muzika sto se jucer pustala citav dan u gradu?
- Cholina_Lokica
#460 Re: Sarajevska crvena linija
SarajevoBH wrote:Zna li neko odakle je ona muzika sto se jucer pustala citav dan u gradu?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#461 Re: Sarajevska crvena linija
baridino wrote:Propust sa stolicama (da su nabavljene iz Srbije) nije uopste trebalo potencirati na sam dan odrzavanja ovog neobicno vaznog dogadjaja za gradjane Sarajeva i citave BiH.
Kao da neko namjerno uvijek trazi senzaciju da se skrene paznja sa onog vaznijeg, pa da se zabavimo raspravom odakle su stolice, a ne da se sjetimo 11.541 Sarajlija.INCIDENT KOJI SU SVI PREŠUTJELI: Dio roditelja ubijene djece Sarajeva htio maknuti crvene stolice
Manja skupina roditelja djece ubijene tokom ratne opsade Sarajeva jučer je prije početka manifestacije “Sarajevska crvena linija”, kojom je obilježeno 20 godina od početka zvjerskih napada na glavni bosanskohercegovački grad – pokušala ukloniti dio od 11.541 stolica koliko ih je duž glavne sarajevske ulice postavljeno u znak sjećanja na ubijene sugrađane.
(da ne kopiram cijeli tekst)
http://doznajemo.com/2012/04/07/inciden ... e-stolice/
(Doznajemo.com)
Nasao se i onaj reziser da place kako eto nije mogao ici kuda je htio, pa svi puni razumijevanja prema njemu. Je li on shvata da je on jucer bio nebitan???
- RED SKY
#462 Re: Sarajevska crvena linija
Šta ću,moram se dotaći onog smrada Emira...
Promjena vjere...pa danas se to događa svaki dan,ljudi pronalaze svoj smiraj.Netko prelazi na Islam,netko na Budizam,Hinduizam,Kršćanstvo...i to je pravo svakog čovjeka koje mu se ne može osporiti.Ali izgleda da on nije našao svoj smiraj,nego fura neku osvetu na samo njemu poznat način.
Ali,jedna stvar je jako bitna što se tiče ovog ljige,zašto nije '84 iznio svoje mišljenje,zašto je tempirao svoje srpstvo?
Opet,ponavljam,njegov odabir...ali ako je istina ono na FB o komentaru stolica,ako je to uistinu bio on,onda je jadan da ne može biti jadniji.Umrijeće kao bijednik i usprkos tome što je 'intelktualac'...njegovo lik i djelo će veličati ljudi kojima je motika smisao života.Normalan,nitko neće.
Promjena vjere...pa danas se to događa svaki dan,ljudi pronalaze svoj smiraj.Netko prelazi na Islam,netko na Budizam,Hinduizam,Kršćanstvo...i to je pravo svakog čovjeka koje mu se ne može osporiti.Ali izgleda da on nije našao svoj smiraj,nego fura neku osvetu na samo njemu poznat način.
Ali,jedna stvar je jako bitna što se tiče ovog ljige,zašto nije '84 iznio svoje mišljenje,zašto je tempirao svoje srpstvo?
Opet,ponavljam,njegov odabir...ali ako je istina ono na FB o komentaru stolica,ako je to uistinu bio on,onda je jadan da ne može biti jadniji.Umrijeće kao bijednik i usprkos tome što je 'intelktualac'...njegovo lik i djelo će veličati ljudi kojima je motika smisao života.Normalan,nitko neće.
- amidzazeher
#463 Re: Sarajevska crvena linija
Neko je vec napisao kako li su sve godine rata prezivljavali roditelji male djece, ja ne smijem ni pomisliti na to!!
Kontam nije bilo lako ni mojoj rahmetli mami kad obadva sina odu na liniju, pa onda obadvojica na Igman, ranjeni, jednom poginula zena nakon godine zajednickog zivota, muz na Tehnickom fakultetu pravi nekakve explozivne naprave i tromblone, ostane sama, sreca zivjeli u mahali pa je uvijek neko bio blizu da pomogne
Umjesto da uzivaju u penziji, djeca im odrasla, "izveli" ih na neki pravi put!!?
Ovakvih i jos mnogo, mnogo gorih/tezih sudbina je svaka porodica koja je bila te jebene 4 godine u Sarajevu!! Srebrenica je prica za sebe, ko je to prezivio
Onda gledam ove moje pilice, kad se udare u igri i pocnu plakati srce mi se lomi, plakao bih sa njima, ne mogu da zamislim situaciju poput one gore na slici
Ovako nisam razmisljao dok nisam i sam postao roditelj i ne znam da li bi me te male stolice toliko pogodile koliko me sada pogadjaju, i kao zestoki mazohista zadnjih dana pregledam snimke i slike desavanja, koza ne prestaje da se jezi, suze teku i prestale su, ali glasa nema, ima ali mu kamen u grlu ne da da izadje!! Zena me nista ne pita vidim i ona malo, pa malo izadje iz WC-a u ocima joj vidim jos uvijek suze!
I onda se neki nadju pricati o stolicama i "poreklom" istih!! Jebe mi se odakle su, necu o tome ni da razmisljam pa zar nije vece ono sta one simboliziraju od toga ko ih je pravio i gdje!!
Ovo je trebalo svake godine na ovaj nacin obiljezavati i zauvijek, da nikada nikome ne padne na pamet zaboraviti sta smo prezivljavali i ko nam je to radio!
Ama dovoljno je da niti jedna zrtva nije pala, eto niko nije poginuo, ja im ne mogu zaboraviti sve stresove i moje i moje majke, oca, brata, sve ove danasnje djece koja je rodjena u tom periodu kojoj je "normalno" djetinjstvo bilo nosati kanistere s vodom, spavati u odjeci, buditi se u placu sanjajuci odrasle snove, na kraju krajeva djeca koja su tako brzo postali "odrasli"
Kontam nije bilo lako ni mojoj rahmetli mami kad obadva sina odu na liniju, pa onda obadvojica na Igman, ranjeni, jednom poginula zena nakon godine zajednickog zivota, muz na Tehnickom fakultetu pravi nekakve explozivne naprave i tromblone, ostane sama, sreca zivjeli u mahali pa je uvijek neko bio blizu da pomogne
Umjesto da uzivaju u penziji, djeca im odrasla, "izveli" ih na neki pravi put!!?
Ovakvih i jos mnogo, mnogo gorih/tezih sudbina je svaka porodica koja je bila te jebene 4 godine u Sarajevu!! Srebrenica je prica za sebe, ko je to prezivio
Onda gledam ove moje pilice, kad se udare u igri i pocnu plakati srce mi se lomi, plakao bih sa njima, ne mogu da zamislim situaciju poput one gore na slici
Ovako nisam razmisljao dok nisam i sam postao roditelj i ne znam da li bi me te male stolice toliko pogodile koliko me sada pogadjaju, i kao zestoki mazohista zadnjih dana pregledam snimke i slike desavanja, koza ne prestaje da se jezi, suze teku i prestale su, ali glasa nema, ima ali mu kamen u grlu ne da da izadje!! Zena me nista ne pita vidim i ona malo, pa malo izadje iz WC-a u ocima joj vidim jos uvijek suze!
I onda se neki nadju pricati o stolicama i "poreklom" istih!! Jebe mi se odakle su, necu o tome ni da razmisljam pa zar nije vece ono sta one simboliziraju od toga ko ih je pravio i gdje!!
Ovo je trebalo svake godine na ovaj nacin obiljezavati i zauvijek, da nikada nikome ne padne na pamet zaboraviti sta smo prezivljavali i ko nam je to radio!
Ama dovoljno je da niti jedna zrtva nije pala, eto niko nije poginuo, ja im ne mogu zaboraviti sve stresove i moje i moje majke, oca, brata, sve ove danasnje djece koja je rodjena u tom periodu kojoj je "normalno" djetinjstvo bilo nosati kanistere s vodom, spavati u odjeci, buditi se u placu sanjajuci odrasle snove, na kraju krajeva djeca koja su tako brzo postali "odrasli"
- 1946-1987
#464 Re: Sarajevska crvena linija
1946-1987 wrote:Jesu li uklonjene stolice, ili.. ?
- and
#465 Re: Sarajevska crvena linija
ne znam kome su interesantne njegove izjave.nek nastavi da šmrče domaće iz prištine i nek se okupa.RED SKY wrote:Šta ću,moram se dotaći onog smrada Emira...
- sinuhe
#466 Re: Sarajevska crvena linija
I te kako je bitno odakle su stolice.I onda se neki nadju pricati o stolicama i "poreklom" istih!! Jebe mi se odakle su, necu o tome ni da razmisljam pa zar nije vece ono sta one simboliziraju od toga ko ih je pravio i gdje!!
To sta stolice simbolizuju je nebitno ako je takva drustvena svijest da se naruce iz Srbije.
- Pitar s Kariba
#467 Re: Sarajevska crvena linija
Sve pohvale autorima i organizatorima za ono što moglo vidjeti juče
Kompletan performans, do najmanjeg detalja je bio baš onakav kakav i treba da bude, odmjeren i dostojanstven. Ovo treba ponavljati svake godina na ovaj dan!
Nažalost, da ne bude sve kako treba, morala je da ostane mrlja oko te nabavke stolica. To je nešto što se nije smjelo desiti, ali u svakom slučaju, o tome ne treba pričati sada već kad prođe neko vrijeme, emocije se slegnu i svi dođemo sebi.
Nažalost, da ne bude sve kako treba, morala je da ostane mrlja oko te nabavke stolica. To je nešto što se nije smjelo desiti, ali u svakom slučaju, o tome ne treba pričati sada već kad prođe neko vrijeme, emocije se slegnu i svi dođemo sebi.
- amidzazeher
#468 Re: Sarajevska crvena linija
Ma daj, tebi, novinarima Avaza i sl. portala, lojavcu i kome jos? Ne bih se slozio da je to kompletna drustvena svijest kao sto kazes ali eto, ustvari necu o tome da razmisljam i nemoj misliti ako mi nije bitno odakle su stolice da sam samim tim zanemario 11541 zrtvu, i napisah vec gore taman da niko nije poginuo meni i vecini nas su upropastili zivot!sinuhe wrote:I te kako je bitno odakle su stolice.I onda se neki nadju pricati o stolicama i "poreklom" istih!! Jebe mi se odakle su, necu o tome ni da razmisljam pa zar nije vece ono sta one simboliziraju od toga ko ih je pravio i gdje!!
To sta stolice simbolizuju je nebitno ako je takva drustvena svijest da se naruce iz Srbije.
Kao sto @vanilla rece
potpuno se slazemKao da neko namjerno uvijek trazi senzaciju da se skrene paznja sa onog vaznijeg
- sinuhe
#469 Re: Sarajevska crvena linija
Nije senzacija vec nivo drustvene svijesti.Kao da neko namjerno uvijek trazi senzaciju da se skrene paznja sa onog vaznijeg
- and
#470 Re: Sarajevska crvena linija
poenta je da taj čovjek kao i mi glasamo i biramo ljude koji iz budžeta usmjeravaju novac za audije 8....i sve ostalo,a ne trude se puno da se novac usmjerava za takve stvari koje bi trebale biti prioritet.shecher wrote:Pričam jučer s čovjekom koji je izgubio tri brata u i oko Srebrenice. Njegova majka je, dakle, izgubila tri sina, njegov otac isto toliko. Njegova sestra je izgubila tri brata... Poenta je, nadam se, jasna. Pitam ga o svemu ovom, crvenoj liniji, stolicama, simbolici, datumu, godišnjici. Pitam jer želim da ne zaboravim, da "odam počast" onima kojih nema. Pitam jer ja nisam izgubio nikog bliskog u Sarajevu, ali je pola porodice, šire i uže, s majčine strane stradalo u blizini Sarajeva. Kaže mi on: Čista glupost! Koga nema - nema. Bolje bi bilo da se sav taj novac, sva medijska pažnja usmjerila na pronalaženje barem jednog krivca ili jednog tijela, kostiju... Boli ga to što su stolice iz Srbije, ne zato što je naš novac otišao tamo, nego što je to zemlja koja je bila iza cijelog projekta i agresije. On ima ponosa. Njemu nije svejedno. Mnogi nemaju ni mezar/grob, a mi im dajemo stolice!Morales wrote:I to sve radi nekog jebenog "suzivota" sa krvolocima !shecher wrote:Stalna postavka su sva mezarja i groblja u i oko Sarajeva, samo što to, izgleda, nije dovoljno...
Nama izgleda uvijek treba nešto stalno, trajno, veliko, megalomanski, da bi nas stalno bolo u oči, inače zaboravljamo, praštamo, puštamo da se ponovi.
novca za obilježavanje mi nije žao i ovo su stvari u koje treba ulagati.žao mi je što je nakon 20 godina ovo čini mi se prvi put da se konkretno obilježi stradanje građana sarajeva.sramota.a i građani sarajeva su indolentni i nisu spremni izaći,obilježiti neki bitan događaj,dati nekome podršku.....kad je papa dolazio svi su znali izaći mahati.
treba ovakve stvari u cijeloj bih obilježavati,jer mi smo nažalost,sa monstrumima koji su ove stvari radili bili prinuđeni da pregovaramo,a i dan danas da slušamo laži koje dolaze od njihovih zvaničnika i za koje cijeli svijet zna da su laži.napravili su nam državu u kojoj entitet u kojem su počinjeni zločini pri vladi ima odjel za pomoć OSUĐENIM I OPTUŽENIM RATNIM ZLOČINCIMA:
što amerikanci nakon 11 septembra nisu potpisivali primirje s talibanima?što se nisu dogovarali,već su okrenuli zemljinu kuglu naopako i cijeli svijet digli u borbi protiv terorizma.a terorizam u bih u gledali 4 godine i onda su organizovali dodjelu nagrade teroristima u vidu pola bih.
prošao sam jučer pored stolica.nakon svega što sam prošao jedino što osjećam uvijek u ovakvim situacijama je sram i stid što smo i pored svega morali i možda mogli više učiniti da ovaj broj mrtvih građana i djece bude manji i da oni koji su ovo uradili budu adekvatno kažnjeni.
- 1946-1987
#471 Re: Sarajevska crvena linija
bezveze vam je priča
- tech10
#472 Re: Sarajevska crvena linija
baridino wrote:
-
black_noke
#473 Re: Sarajevska crvena linija
Jesu, sinoc su ih sklanjali.1946-1987 wrote:1946-1987 wrote:Jesu li uklonjene stolice, ili.. ?
-
Patriota_TZ
#474 Re: Sarajevska crvena linija
DALEKO OD ZABORAVA 11.541.......TUZLA, stadion TUŠANJ!
-
kojeime
#475 Re: Sarajevska crvena linija
Plain vanilla:
"Je li on shvata da je on jucer bio nebitan???"
Na dan kada obiljezavamo pogibiju Sarajlija, gradjani Sarajeva su nebitni (ako je vjerovati tekstu, nije imamovic jedini Sarajlija koji je pokusao proci) a tamo neki Evropljanin (koji usput i nije ucinio nesto dobro za nas) je bitan. Bas na jucerasnji dan neki Evropljanin je bitniji od Sarajlije.
Dakle, nije problem sto je Imamovicu sprijecen prolaz, problem je sto je prolaz dozovljen Bildtu. To jeste trebalo je ili zabraniti obojici ili pustiti Imamovica, a ne Bildta ili pustiti obojicu. Ali ne pustiti Imamovica kao gradjanina Sarajeva, a pustiti Bildta zbog naseg poltronsko-uvlakackog mentaliteta (koji se iznova potvrdjuje u mnogim situacijama), to jeste za kritiku.
Ja sam tako procitao tekst.
Medjutim, da se ne zavaravamo. Kada god ovdje dodje neko iz svijeta, makar neki zamjenik pomocnika dopredsjednika necega, nama u Sarajevu ce se postavljati razne prepreke i zabrane tog dana, a tome ko dodje ce se klanjati do zemlje. Poltronstvo, uvlacenje i nepostovanje vlastitih gradjana nam je karakteristika diplomatskog ponasanja uvijek bila i bice.
"Je li on shvata da je on jucer bio nebitan???"
Na dan kada obiljezavamo pogibiju Sarajlija, gradjani Sarajeva su nebitni (ako je vjerovati tekstu, nije imamovic jedini Sarajlija koji je pokusao proci) a tamo neki Evropljanin (koji usput i nije ucinio nesto dobro za nas) je bitan. Bas na jucerasnji dan neki Evropljanin je bitniji od Sarajlije.
Dakle, nije problem sto je Imamovicu sprijecen prolaz, problem je sto je prolaz dozovljen Bildtu. To jeste trebalo je ili zabraniti obojici ili pustiti Imamovica, a ne Bildta ili pustiti obojicu. Ali ne pustiti Imamovica kao gradjanina Sarajeva, a pustiti Bildta zbog naseg poltronsko-uvlakackog mentaliteta (koji se iznova potvrdjuje u mnogim situacijama), to jeste za kritiku.
Ja sam tako procitao tekst.
Medjutim, da se ne zavaravamo. Kada god ovdje dodje neko iz svijeta, makar neki zamjenik pomocnika dopredsjednika necega, nama u Sarajevu ce se postavljati razne prepreke i zabrane tog dana, a tome ko dodje ce se klanjati do zemlje. Poltronstvo, uvlacenje i nepostovanje vlastitih gradjana nam je karakteristika diplomatskog ponasanja uvijek bila i bice.