Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#451 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by uglavnomja »

tajmahalica wrote:Najgora mi je opcija kad jezičari ( pojedini zagovornici liberalizma do besvijesti) svaku argumentaciju započnu rečenicom:

Jezik je promjenjiva materija.

Lafo, narod ga kreira, narod ga pravi.
Kao dodatak tome postoji i misao da jezik , književni na kakvom mi inzistiramo u ovoj diskusiji, rezultat je konsenzusa štogod učenijih ljudi, da bi ga bilo lakše koristiti u stanardnim protokolima. Dobro, to je konsenzus i on se koristi onda kad nam jezik treba na mjestima koja zahtijevaju "akademski stil" i gdje govorimo tim dogovornim jezikom. Reklo bi se to je neka vještačka forma jezika.
Ali mi se nameće pitanje, pa da li svaka promjena koju narod stvara kao dio svog pismenog, polupismenog i nepismenog stava treba da bude prihvaćena?
Znači li to što je narod pismeniji više će koristiti standardizovani jezik, a što je nepismeniji više će koristiti formu dalje od dogovorene osovine? Da li sve zavisi od postotka pismenih, polupismenih i nepismenih?

Nekad je iznimno nepravilno bilo govoriti : Ta i ta osoba NA TELEFONU. Ali bi trebalo da postane to uvriježeno u jeziku, jer iskreno ne znam na prste nabrojati osoba koje kažu : Ta i ta PORED TELEFONA.
No dokle ide to prihvatanje kako narod podastre?

volim reci: pri telefonu :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#452 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

tajmahalica wrote:Najgora mi je opcija kad jezičari ( pojedini zagovornici liberalizma do besvijesti) svaku argumentaciju započnu rečenicom:

Kao dodatak tome postoji i misao da jezik , književni na kakvom mi inzistiramo u ovoj diskusiji, rezultat je konsenzusa štogod učenijih ljudi, da bi ga bilo lakše koristiti u stanardnim protokolima. Dobro, to je konsenzus i on se koristi onda kad nam jezik treba na mjestima koja zahtijevaju "akademski stil" i gdje govorimo tim dogovornim jezikom. Reklo bi se to je neka vještačka forma jezika.
Ali mi se nameće pitanje, pa da li svaka promjena koju narod stvara kao dio svog pismenog, polupismenog i nepismenog stava treba da bude prihvaćena?
Znači li to što je narod pismeniji više će koristiti standardizovani jezik, a što je nepismeniji više će koristiti formu dalje od dogovorene osovine? Da li sve zavisi od postotka pismenih, polupismenih i nepismenih?

Nekad je iznimno nepravilno bilo govoriti : Ta i ta osoba NA TELEFONU. Ali bi trebalo da postane to uvriježeno u jeziku, jer iskreno ne znam na prste nabrojati osoba koje kažu : Ta i ta PORED TELEFONA.
sasvim je ispravno reci na telefonu..slusala sam jednu zenu jezikoslovca..koja je objasnjavala i zasto..objasnjenja se ne sjecam, ali sam upamtila da je ispravno
muha_sa

#453 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by muha_sa »

plain vanilla wrote:

sasvim je ispravno reci na telefonu..slusala sam jednu zenu jezikoslovca..koja je objasnjavala i zasto..objasnjenja se ne sjecam, ali sam upamtila da je ispravno
slušao sam je i ja i zapamtio objašnjenje :) a ono je: naravno da sam na telefonu jer niko normalan nece pomislit da sjedim na telefonu.

il recimo ležim-moja upadica :lol:
tajmahalica

#454 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by tajmahalica »

Zanimljivi odgovori.

Eto očit dokaz da je jezik promijenio svoju formu i da reći - na telefonu- više nije nepravilno. MI to kreiramo, mi smo narod. Jezik je živ.

Nedavno je jedan jezikoslovac, vrsni, objašanjavao zašto i kako bi trebalo uvesti neke složenice
kao npr. TURBO-TREBA.
Složenica je dosta dobra, a dopala mu se kad mu je sin objašanjavo kakvu je žensku vidio u gradu. Mnogo bi trapavije zvučalo : joj divka djevojka, dugačge noge, dobra g.za, taka i taka...sve saberi u riječ TURBO-TREBA i dobio si tačan opis. Bolji i intenzivniji nego da nabrajaš sve atribute dotične.

:D :D
plain vanilla

#455 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

tajmahalica wrote:Zanimljivi odgovori.

Eto očit dokaz da je jezik promijenio svoju formu i da reći - na telefonu- više nije nepravilno. MI to kreiramo, mi smo narod. Jezik je živ.

Nedavno je jedan jezikoslovac, vrsni, objašanjavao zašto i kako bi trebalo uvesti neke složenice
kao npr. TURBO-TREBA.
Složenica je dosta dobra, a dopala mu se kad mu je sin objašanjavo kakvu je žensku vidio u gradu. Mnogo bi trapavije zvučalo : joj divka djevojka, dugačge noge, dobra g.za, taka i taka...sve saberi u riječ TURBO-TREBA i dobio si tačan opis. Bolji i intenzivniji nego da nabrajaš sve atribute dotične.

:D :D
Naravno da je jezik promjenljiva kategorija, zar sad pricamo i pisemo kao prije 100 godina? Ali ne treba jezik silovati niti zanemarivati pravila...

Ja se sjecam da me je nastavnica jezika u osnovnoj skoli ispravila i rekla da rijec nena nije ispravna, treba reci baka..elem :mrgreen:
IMME

#456 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by IMME »

plain vanilla wrote:
Ja se sjecam da me je nastavnica jezika u osnovnoj skoli ispravila i rekla da rijec nena nije ispravna, treba reci baka..elem :mrgreen:
eh, da si ju znala docekati sa "Nije baka, ispravno je nana :P ".
usput, nena i nije ispravna rijec ;-)
Jos nesto, ako sam dobro upratila, pitala si za objasnjenje fazona ubacivanja velikog slova u rijec, a gdje mu nije mjesto - pa ... najcesce, na taj nacin se istice nepravilnost, kao npr: glOva (znam da si se odmah sjetila nezaboravne - Kisla mi je glOva, ljudi" :mrgreen:

Procitah temu od-do, pa, obzirom da vas vecina smatra da je, nakon rata, uvedeni naziv opcina (opstina) nista drugo do novotarija ( hrvatizacija?), ne mogu a da ne kazem da je opcina starobosanski naziv.
Mi, generacije s-h jezika, morali smo znati da je opshtina ispravan izraz, i kako smo uceni, tako smo i izgovarali.
Moj dedo je uvijek govorio opcina, a nikakve veze s Hrvatskom nije imao :?
Prihvatila sam tu promjenu, nekako punim srcem; i sto mi se dopada kako zvuci, i sto je glede sluzbenog jezika ispravna, a, i sto me podsjeca na dedu, a bogme, i sto je starobosanskog porijekla ;-)
Rijec greblje (groblje, mezarje) je isto starobosanski termin, a koji je, pretpostavljam, koristen samo od strane muslimana; btw kazem koristen a ustvari se koristi i dandanas.
plain vanilla

#457 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

a gdje pise da nena nije ispravno?
IMME

#458 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by IMME »

A gdje pise da je ispravno?

Glede narodnog govora, naravno, niko te nece ismijati kad kazes nena; ali ...
plain vanilla

#459 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

IMME wrote:A gdje pise da je ispravno?

ovdje svi kazu nena...ako se kod vas kaze nana ne znaci da je ispravnije :wink:
IMME

#460 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by IMME »

Ma ne sudim ja po tome, bona .. jednostavno, u knjizevnom jeziku nigdje ne procitah "nena" :?
Nije mi stran taj termin, i kako rekoh, ima prolaz ali u narodnom izgovoru.
plain vanilla

#461 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

IMME wrote:Ma ne sudim ja po tome, bona .. jednostavno, u knjizevnom jeziku nigdje ne procitah "nena" :?
u knjizevnosti je najcesce baka-elem, to je onda ipak najispravnije :D
muha_sa

#462 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by muha_sa »

IMME wrote:Ma ne sudim ja po tome, bona .. jednostavno, u knjizevnom jeziku nigdje ne procitah "nena" :?
u mom se rjecniku na ovo uvecano ovako kaže--bona ti guzica bila :lol: :lol:
sokkia

#463 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sokkia »

plain vanilla wrote:
a jel ko cuo za nanu,nenu ili baku da se kaže EBA :?: :-)
Hopkins

#464 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Hopkins »

Neko nema osjecaj za gramatiku kao sto nekome ne ide matematika. Znam par ljudi kojima je nemoguce objasniti razliku izmedju č i ć ili koristenje negacije ne.
To mogu shvatiti, ali izgovor i naglasak koji se konstatno podmece u medijima mi toliko ide na ku***. Ko im je rekao da se izgovara: televiiizija. Ja cu ovo prihvatiti cim cujem da englezi pocnu govoriti: televiiiizn.
Last edited by Hopkins on 05/09/2012 08:37, edited 1 time in total.
Hopkins

#465 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Hopkins »

Hopkins wrote:Neko nema osjecaj za gramatiku kao sto nekome ne ide matematika. Znam par ljudi kojima je nemoguce objasniti razliku izmedju č i ć ili koristenje negacije ne.
To mogu shvatiti, ali izgovor i naglasak koji se konstatno podmece u medijima mi toliko ide na ku***. Ko im je rekao da se izgovara: televiiizija. Ja cu ovo prihvatiti cim cujem da englezi pocnu govoriti: televiiiiizn.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#466 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by PipiDugaDevetka »

sokkia wrote:
plain vanilla wrote:
Ja sam čuo da se za dedu kaže ABA, pa je logično da se za nonu, nanu, nenu, baku kaže nekako slično,...Bio sam kod abe i ebe...Bivši libanski političar, Aba Eban bi se kod nas zvao Dedo Nanić.
:D
Emilija Kovačev

#467 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Emilija Kovačev »

Alfons Kauders wrote:
amortizer wrote:
plain vanilla wrote:
u Tuzli se hladno kaze dijeta umjesto djeteta
Da, od pocetka '90-ih! :D
Ne bas, vec i puno ranije...

I dijelovima Krajine znaju reci "dijeta" ako sam dobro upratio...
Pogrešno si ti to upratio.
Ja sam iz Krajine, godinama već živim u Tuzli, i to sam prvi put čula od ljudi koji su mi sad svakodnevno u okruženju. To me toliko šokiralo, kao i njihov način za reći pasti.
Oni hladno govore: "upala sa stolice od smijeha". :shock:
plain vanilla

#468 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Emilija Kovačev wrote:
Alfons Kauders wrote: Ne bas, vec i puno ranije...

I dijelovima Krajine znaju reci "dijeta" ako sam dobro upratio...
Pogrešno si ti to upratio.
Ja sam iz Krajine, godinama već živim u Tuzli, i to sam prvi put čula od ljudi koji su mi sad svakodnevno u okruženju. To me toliko šokiralo, kao i njihov način za reći pasti.
Oni hladno govore: "upala sa stolice od smijeha". :shock:
jest, jest
mi nikad ne padamo, uvijek upadamo :mrgreen:
Dozer

#469 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

A sto se zakuha :). Al' neka, bar je sve i dalje na normalnom nivoOu :).

Da, tuzlaci za pasti govore "upasti". Ovo je, u sutini, nepravilno za situacije za koje se koristi. Cak ovo ne bih podveo ni pod narodni jezik, jer pasti i upasti su dvije potpuno razlicite rijeci, pri cemu svaka ima svoje specificno znacenje.
"Pasti" se, kao sto svi znamo, odnosi na situaciju kada neko ili nesto padne s necega, npr. sa zgrade, sa fotelje, sapleo se i pao, i sl.
"Upasti" se, opet, odnosi na nesto ili nekoga ko je upao u nesto sa ili iz necega, npr. upao/la u otvoren saht, odnosno tice se pada ili propadanja u ili kroz nesto.
Medjutim, u Tuzli se za klasicne primjere koji se ticu "pasti" koristi "upasti", dok nisam uspio upratiti da "pasti" uopste koriste, osim u slucajevima kada govore u proslom vremenu, pa kazu za nesto ili nekoga "pao/la je..."
plain vanilla

#470 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Dozer wrote:A sto se zakuha :). Al' neka, bar je sve i dalje na normalnom nivoOu :).

Da, tuzlaci za pasti govore "upasti". Ovo je, u sutini, nepravilno za situacije za koje se koristi. Cak ovo ne bih podveo ni pod narodni jezik, jer pasti i upasti su dvije potpuno razlicite rijeci, pri cemu svaka ima svoje specificno znacenje.
"Pasti" se, kao sto svi znamo, odnosi na situaciju kada neko ili nesto padne s necega, npr. sa zgrade, sa fotelje, sapleo se i pao, i sl.
"Upasti" se, opet, odnosi na nesto ili nekoga ko je upao u nesto sa ili iz necega, npr. upao/la u otvoren saht, odnosno tice se pada ili propadanja u ili kroz nesto.
Medjutim, u Tuzli se za klasicne primjere koji se ticu "pasti" koristi "upasti", dok nisam uspio upratiti da "pasti" uopste koriste, osim u slucajevima kada govore u proslom vremenu, pa kazu za nesto ili nekoga "pao/la je..."
pa sto se zakuhalo, ja priznajem da se tako ovdje kaze..naravno, ne kazu svi, ali 80 posto ljudi kaze..

i samo mi pfeninge zovemo bon/ovi :mrgreen:
10pf-1 bon :lol:
Dozer

#471 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Ma vi ste cuda od djetica :)
O'zone
Globalni moderator

#472 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by O'zone »

plain vanilla wrote:
Dozer wrote:A sto se zakuha :). Al' neka, bar je sve i dalje na normalnom nivoOu :).

pa sto se zakuhalo, ja priznajem da se tako ovdje kaze..naravno, ne kazu svi, ali 80 posto ljudi kaze..

i samo mi pfeninge zovemo bon/ovi :mrgreen:
10pf-1 bon :lol:
Ovo je :lol: :lol: :lol: :lol:
Moja majka je iz Tuzle i svaki put kad bih otišao tetkama u posjetu ili one nama došle dale bi mi nešto "bonova" kako sam se ispočetka sjebavao na to "bon" jer recimo daje mi 10 KM i kaže "evo ti sine barem jedno 10 bonova nije tetka kupila ni čokoladu" a ja :shock: kontam kakav bon u vražiju mater gdje se to troši?! i onda izvadi cenera a ja na to bubnem "ma nije ti ovo tetka bon nego deset Konvertibilnih maraka" a oa na to mrtva hladna "sine to su meni sve bonovi ko će da zapamti to vaše kon..kov..kav...šta ti ja znam kakve pare" :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#473 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by PipiDugaDevetka »

plain vanilla wrote:

Evo dokaza da je neispravno ''nena''. Gledao sam putem tv. dječiju emisiju u kojoj djevojčica priča kako je nastalo ime Dženana. Kaže ona otprilike ovako:
-Bila jedna djevojčica koja je stalno tražila nanu, đe je nana, pa đe je nana,...i tako je nastalo ime Dženana/Đenana

Sada ti stavi u ovu priču ''nena'', pa ćeš vidjeti da ne ide ''nena''.
plain vanilla

#474 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

PipiDugaDevetka wrote:
plain vanilla wrote:

Evo dokaza da je neispravno ''nena''. Gledao sam putem tv. dječiju emisiju u kojoj djevojčica priča kako je nastalo ime Dženana. Kaže ona otprilike ovako:
-Bila jedna djevojčica koja je stalno tražila nanu, đe je nana, pa đe je nana,...i tako je nastalo ime Dženana/Đenana

Sada ti stavi u ovu priču ''nena'', pa ćeš vidjeti da ne ide ''nena''.
auuuu, ovo je neoboriv dokaz :thumbup: :mrgreen:
nuttyyy

#475 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by nuttyyy »

sokkia wrote:
plain vanilla wrote:

Jesam ja. Moj otac koji ima preko 60 godina je svoju nanu (moju prananu) zvao EBA. I ja je se sjecam kao kroz maglu. Nije znaci novotarija jer se moj otac rodio poslije WWII a EBA je preselila prije ovog sad. EBA je zivjela u Banjoj Luci tako da pretpostavljam da je taj izraz karakteristican za to podrucje.
Post Reply