ins wrote:Alfons Kauders wrote:
Ja se samo pitam zasto se forsiraju odredjene trase, bez obzira na ocite probleme koje nose sa sobom... Dakle u Pocitelju fali most, a most fali i u Posavini - koja se valjda treba raditi sljedeca. Znaci uradimo Hercegovinu i onda sav saobracaj s M-17 pici preko mosta u Capljini... I ja jedini vidim problem s ovim?
A ne mislis li da mozda u BiH postoji jos ljudi osim ovih 350.000 u Sarajevu (koji kao i ti sve gledaju iz svoje perspektive), i da mozda i oni imaju pravo koristiti taj autoput? Npr, oni koji nemaju srecu da su iz epicentra svijeta, vec zive u Ljubuskom, Posusju, Sirokom, itd,.. i koji ce istog dana kada autoput na jugu Hercegovine bude zavrsen, poceti ga svakodnevno koristiti. Bez obzira sto Sarajlija Alfons to nece uciniti?
Ovaj autoput se ne pravi Sarajlijama, vec svima u i oko BiH, i provincijlci i zutokljunci bi to mogli vec jednom probati shvatiti...

Za pocetak - ja sam iz Tuzle, a nas autoput zaobilazi vise nego bilo koji veci grad u FBiH (uz izuzetak Krajine). Da je do toga, onda bi pizdio i sto se radi Sarajevo - Zenica, jer mi je ta dionica u zivotu manje bitna od obilaznice ili Tarcina, zapravo nebitna mi je totalno.
Dakle ne radi se o lokal-patriotizmu, vec sam uvijek mislio da ce se raditi nekim logicnim redoslijedom, da se ima kakva-takva cjelina. Npr. mislio sam da ce se uraditi Sarajevo - Zenica, obilaznica, pa ovaj potez do Tarcina i onda lagano od Zenice ka Savi dok se ne pocne raditi Prenj...
Sta cemo ovako imati? Neke patrljke autoputa, Kakanj - Sarajevo uz naplatu, pa sidjes na obilaznicu, pa onda opet do Tarcina uz naplatu, pa onda M-17 do Capljine, i na onaj juzni krak, uz naplatu i granicu? Meni to zvuci kao recept za zastoje i probleme, al et... Jos i Posavina onako reda radi.
Sto se tice kostatacije da ce i "drugi" koristiti autoput - hoce, koristice ga svi, ali nemoj zaboraviti da se radi o autoputu, koji povezuje drzave i vece regije, a ne nekom lokalnom pravcu koji za cilj ima povezati male gradove. Tako da me zaboli neka stvar za Sirokim, Kalesijom, Buzimom ili Visegradom - jednostavno nisu tema, put se radi za cijelu drzavu i mora se tretirati kao cjelina, jer inace je besmislen.
Jebo ti nas ako cemo tako gledati prioritete kod izgradnje autoputa (a sudeci prema promjenama trase na jugu, hocemo)