Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dulekrele

#451 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Da li neko zna telefon dr. Sadikovica iz Ljubuskog? Helikobakteri mi je pronaden u stolici i data mi je terapija od 4 lijeka. Medutim probao bih i sa cajevima jer kazu da je Sadikovic dobar za zelucane probleme.
Donnie Smith

#452 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

dulekrele wrote:Da li neko zna telefon dr. Sadikovica iz Ljubuskog? Helikobakteri mi je pronaden u stolici i data mi je terapija od 4 lijeka. Medutim probao bih i sa cajevima jer kazu da je Sadikovic dobar za zelucane probleme.

http://www.mikrostat.net/WebForm3.aspx?ID=163017
Donnie Smith

#453 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

Amko80 wrote:Evo jedan savjet za braću po muci. Ja sam cijelu 2007. propatio, imao sam gastritis i upalu jednjaka, 5 puta sam radio gastroskopiju, dva puta trojnu, controloca i nexiuma ni sam ne znam koliko sam popio, da bi na kraju i čir na dvanestopalačnom fasovao. Pio sam kojekakve recepte, medove, trave, svašta nešta, al ništa mi nije pomagalo. Ustvari, bilo je perioda kad sam ko i bio bolji, al uvjek mi se vraćalo, gore nego prije. Na kraju sam poslušao jedan pametan savjet, te otišao na pregled kod psihijatra koji mi je prepisao antidepresiv. Nakon 10 dana bolovi i mučnine su prestali, nakon mjesec sam bio ko nov, nakon tri sam zaboravio da me ikad želudac bolio. Pio sam ad oko godinu i pol, i više nikad nisam imao problema sa želucem. Ovo sam savjetovao još par ljudi, i svima je pomoglo...Ovo bi naši pametni gastroeneterolozi trebali preporučivati čim vide da terapija ne djeluje, al oni nikom i ne spominju da gastritis i problemi sa želucem mogu biti na nervnoj bazi, a možda i ne znaju...
Koja terapija? Zoloft, Xanax, šta si trošio sjećaš li se? I jesi li uistinu se osjećao depresivno da bi ti trebali antidepresivi :)
Gastritis od stresa? :sad: :shock:
Ci-Nick

#454 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ci-Nick »

Antidepresivi mogu i pogoršati stvar jer opuštaju mišić koji drži želudac zatvorenim pa se kiseli sadržaj može vraćati u jednjak i napraviti "havariju".
Sve probleme sa želucem riješio sam sokom od svježeg kupusa. Kupus je jedna od rijetkih biljaka koja sadrži značajne količine K vitamina, uz to je bazičan i neutrališe kiselinu želuca.
Od jedne glavice kupusa u sokovniku napraviti sok i piti po jednu čašu između obroka, bar 7 dana.
Kome nije gadno piti trebalo bi izdržati 15 dana.
dulekrele

#455 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Ci-Nick wrote:Antidepresivi mogu i pogoršati stvar jer opuštaju mišić koji drži želudac zatvorenim pa se kiseli sadržaj može vraćati u jednjak i napraviti "havariju".
Sve probleme sa želucem riješio sam sokom od svježeg kupusa. Kupus je jedna od rijetkih biljaka koja sadrži značajne količine K vitamina, uz to je bazičan i neutrališe kiselinu želuca.
Od jedne glavice kupusa u sokovniku napraviti sok i piti po jednu čašu između obroka, bar 7 dana.
A koje si ti imao probleme sa stomakom ? Taj sok moze stajati ?

http://dijetaplus.com/sok-od-kupusa-kao ... ecept-asp/
Ci-Nick

#456 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ci-Nick »

dulekrele wrote:
Ci-Nick wrote:Antidepresivi mogu i pogoršati stvar jer opuštaju mišić koji drži želudac zatvorenim pa se kiseli sadržaj može vraćati u jednjak i napraviti "havariju".

Imao sam stomak bolan na dodir, ponekad onaj bol koji osjetiš kao da ga neko zavrće želudac, valjda gastritis, uzimao sam i trojnu terapiju jer je test pokazao da imam ( ili da sam imao helicopilory) pa neko vrijeme bude bolje ali ne dugo.
K vitamin je glavni za zacjeljivanje rana, za obnavljanje sluzokože i sa tim bazičnim dejstvom kupusa djeluje odlično.
Sok kupusa iscjediš ujutro i staviš u frižider. Pio sam između doručka i ručka čašu i između ručka i večere još jednu čašu.
Toliko soka i bude iz jedne osrednje glavice kupusa.
dulekrele

#457 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Ci-Nick wrote:
dulekrele wrote:

Imao sam stomak bolan na dodir, ponekad onaj bol koji osjetiš kao da ga neko zavrće želudac, valjda gastritis, uzimao sam i trojnu terapiju jer je test pokazao da imam ( ili da sam imao helicopilory) pa neko vrijeme bude bolje ali ne dugo.
K vitamin je glavni za zacjeljivanje rana, za obnavljanje sluzokože i sa tim bazičnim dejstvom kupusa djeluje odlično.
Sok kupusa iscjediš ujutro i staviš u frižider. Pio sam između doručka i ručka čašu i između ručka i večere još jednu čašu.
Toliko soka i bude iz jedne osrednje glavice kupusa.
Moram probati. :thumbup:
lasakad

#458 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lasakad »

Mogu potvrditi za sok od kupusa , pila sam ga prije dvije godine , i dosta mi je pomogao. Ovih
dana cu ponovo poceti , 2-3 sedmice piti, pa ako ne pomogne otici kod gastroenterologa :( .
Donnie Smith

#459 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

Dnevno se pije koliko tog soka, koliko mi kupusa treba? Operem ga i u sokovnik je li? :D Da ne pretjeram :)
Ci-Nick

#460 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ci-Nick »

Donnie Smith wrote:Dnevno se pije koliko tog soka, koliko mi kupusa treba? Operem ga i u sokovnik je li? :D Da ne pretjeram :)
Dva puta po jedno dva decilitra. Od jedne osrednje glavice će biti dovoljno soka za jedan dan.
dulekrele

#461 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Ci-Nick wrote:
Donnie Smith wrote:Dnevno se pije koliko tog soka, koliko mi kupusa treba? Operem ga i u sokovnik je li? :D Da ne pretjeram :)
Dva puta po jedno dva decilitra. Od jedne osrednje glavice će biti dovoljno soka za jedan dan.
Moze se piti i 3x dnevno prije obroka po pola case.

Evo i ovo hvale ali ne znam gdje se moze nabaviti u Sarajevu

http://www.energoterapija.net/lijek-koj ... anaesniku/
Donnie Smith

#462 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

Zna li netko je li nužno imati HP da bi se imao gastritis? Ja nemam HP, a ne znam ni šta sve ona uzrokuje, bolove, gastritis, čir? :)
Altsa

#463 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Altsa »

Donnie Smith wrote:Zna li netko je li nužno imati HP da bi se imao gastritis? Ja nemam HP, a ne znam ni šta sve ona uzrokuje, bolove, gastritis, čir? :)
Ja mislim da nije. Ja sam par puta imao gastritis i bio sam negativan na HP.

Kada se znakovi ili simptomi HP pojavljuju, oni obično uključuju:

Bol u trbuhu
Bol u trbuhu koja se pojačava kod gladi
Mučnina
Gubitak apetita
Često podrigivanje
Nadutost
Naglo mršavljenje
Ponekad i proljevi

Nalaz se vadi iz krvi i stolice s tim da je nalaz iz stolice sigurniji od krvi, Ima jos metoda izdisaja ali ja mislim da se to kod nas ne radi. Nalaz iz stolice nije ni skup 15 KM i bude gotov za 1-2 dana, dobije se na e-mail (ProLab).
P308

#464 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Donnie Smith wrote: Od koga dobiješ terapiju, dr Gribajčevića? Koliko je debela ta sprava što ide kroz grlo? Jel oni guraju ili ti gutaš? Metal ili plastika? Jel gore sa sprejem ili bez? :skoljka:

PS. Od kad ne dođoh na forum, zaboravih kako se ispravno "citira" neko. help :D
Pa u tom trenutku ti se cini predebela :D ali zapravo i nije strasno .... oni ti guraju, ti samo otvoris usta :D
Uglavnom, legnes na bok (na lijevu stranu), otvoris usta, uguraju ti cijev i za minut je sve gotovo :D
Donnie Smith

#465 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

P308 wrote:
Donnie Smith wrote: Od koga dobiješ terapiju, dr Gribajčevića? Koliko je debela ta sprava što ide kroz grlo? Jel oni guraju ili ti gutaš? Metal ili plastika? Jel gore sa sprejem ili bez? :skoljka:

PS. Od kad ne dođoh na forum, zaboravih kako se ispravno "citira" neko. help :D
Pa u tom trenutku ti se cini predebela :D ali zapravo i nije strasno .... oni ti guraju, ti samo otvoris usta :D
Uglavnom, legnes na bok (na lijevu stranu), otvoris usta, uguraju ti cijev i za minut je sve gotovo :D
Možeš li biti malo određeniji, stvarno je frka :)
Je li deblje od kabla punjača za mob :D
P308

#466 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Donnie Smith wrote: Možeš li biti malo određeniji, stvarno je frka :)
Da, deblje je od kabla punjaca mobitela. Ne znam s cim da uporedim ali najbitnije je da ne boli. Samo je neugodan osjecaj i znam da sam dosadan i da ponavljam isto, ali zaista brzo bude gotovo i uopce nije strasno koliko ljudi misle.
Donnie Smith

#467 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

P308 wrote:
Da, deblje je od kabla punjaca mobitela. Ne znam s cim da uporedim ali najbitnije je da ne boli. Samo je neugodan osjecaj i znam da sam dosadan i da ponavljam isto, ali zaista brzo bude gotovo i uopce nije strasno koliko ljudi misle.
Hvala. Ali moraš nešto da shvatiš, ne boje se svi ljudi boli. Ja recimo ne. :D mene strah da se to ne zaglavi negdje, i da ja to osjetim i tako to ..ono, gutam kabal, a ne ide aoj :D
ps. kako se može gutati kabal a grlo utrni od lidokaina, ne kontam?
P308

#468 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Donnie Smith wrote:
P308 wrote:
Hvala. Ali moraš nešto da shvatiš, ne boje se svi ljudi boli. Ja recimo ne. :D mene strah da se to ne zaglavi negdje, i da ja to osjetim i tako to ..ono, gutam kabal, a ne ide aoj :D
ps. kako se može gutati kabal a grlo utrni od lidokaina, ne kontam?
Ne boje se svi, ali prva stvar na koju ljudi pomisle kada im kazes gastroskopija ili kolonoskopija je uglavnom bol. Sasvim normalna misao, posebno uzimajuci u obzir brojne informacije sa kojima u danasnje vrijeme raspolazemo na internetu.
Meni grlo nije utrnulo a cijev je klizila sama :D Imas nagon na povracanje, ali opet kazem, nista strasno. Mislim da je nemoguce da se zaglavi, bar ja nikad nisam cuo za takav slucaj, a istrazivao sam o gastroskopiji danima i danima :D Ali i ovakva pitanja su prirodna za nekoga ko planira prvi put raditi pregled...i sam sam pomisljao na slicne stvari dok se nisam uvjerio da je manje strasno od popravke zuba :D
Hadzi Lojo

#469 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Hadzi Lojo »

Caj od kore sipka ili nara je super stvar za zeludcane probleme, a takodje je najbolji prirodni lijek protiv crijevnih parazita!
Lijeci cir na zelucu za 7 dana!
Amko80

#470 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Amko80 »

Donnie Smith wrote:
Amko80 wrote:Evo jedan savjet za braću po muci. Ja sam cijelu 2007. propatio, imao sam gastritis i upalu jednjaka, 5 puta sam radio gastroskopiju, dva puta trojnu, controloca i nexiuma ni sam ne znam koliko sam popio, da bi na kraju i čir na dvanestopalačnom fasovao. Pio sam kojekakve recepte, medove, trave, svašta nešta, al ništa mi nije pomagalo. Ustvari, bilo je perioda kad sam ko i bio bolji, al uvjek mi se vraćalo, gore nego prije. Na kraju sam poslušao jedan pametan savjet, te otišao na pregled kod psihijatra koji mi je prepisao antidepresiv. Nakon 10 dana bolovi i mučnine su prestali, nakon mjesec sam bio ko nov, nakon tri sam zaboravio da me ikad želudac bolio. Pio sam ad oko godinu i pol, i više nikad nisam imao problema sa želucem. Ovo sam savjetovao još par ljudi, i svima je pomoglo...Ovo bi naši pametni gastroeneterolozi trebali preporučivati čim vide da terapija ne djeluje, al oni nikom i ne spominju da gastritis i problemi sa želucem mogu biti na nervnoj bazi, a možda i ne znaju...
Koja terapija? Zoloft, Xanax, šta si trošio sjećaš li se? I jesi li uistinu se osjećao depresivno da bi ti trebali antidepresivi :)
Gastritis od stresa? :sad: :shock:
Zoloft, nisam uopšte bio depresivan, čak naprotiv. Neuspjele terapije i ponovno vraćanje problema su mi izazivali stres, stres mi je izazivao probleme sa želucem, i tako u začarani krug. Valjda sam zbog želuca postao anksiozan. Elem, riješio sam tegobe na taj način, i evo već 10 godina bez problema. Lp...
agent_zero

#471 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by agent_zero »

Koliko god se neki možda iščuđavali, i ja sam čuo da je ovo tačno.

Stres utiče na komplet probavu, ja znam ljude koji su od stresa hemeoride dobili, a non stop aktivni, u pokretu, zdrava i normala ishrana.
stalker92

#472 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Kada se znakovi ili simptomi HP pojavljuju, oni obično uključuju:

Bol u trbuhu
Bol u trbuhu koja se pojačava kod gladi
Mučnina
Gubitak apetita
Često podrigivanje
Nadutost
Naglo mršavljenje
Ponekad i proljevi

Nalaz se vadi iz krvi i stolice s tim da je nalaz iz stolice sigurniji od krvi, Ima jos metoda izdisaja ali ja mislim da se to kod nas ne radi. Nalaz iz stolice nije ni skup 15 KM i bude gotov za 1-2 dana, dobije se na e-mail (ProLab).[/quote]

Ja sam citao da je u prolabu 40 km taj iz stolice,u stvari zvao sam jednom,kaze ima neki od 15 i od 40 km,u cemu je razlika
stalker92

#473 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Donnie Smith wrote:Niko ništa više ne piše na ovu izuzetno zanimljivu temu :D

Svi se riješili problema?
Kako?
:D
Recite da se i mi ostali riješimo. :izet:
Prije 4 mjeseca usljed konzumiranja kafe i nekog keksa, dobih nagon za podrigivanjem, ali neuspješno. Trčim po mineralnu, Donat, sodu bikarbonu, ma jedva preživih. Kontam, nako nešto, proći će. Jets vraga (to je bil oprije 4 mjeseca). Od tad, u nadanju da prođe samo od sebe, smršah, psihički se dotukoh, teška depresija :)
UZ abdomena ne pokazuje kamenje u žuči niti išta neobično, test u Atrijumu (privatno, 20 KM-isti dan gotovo, ako koga zanima) - negativan na H. pilori. BOLI U ŽELUCU NEMA - važno naglasiti. Mene ne boli, nego, jedeš ne jedeš, isto mi sve smeta. Pomogne ranibos il ileksilijum, da me malo smiri. Zadnje 4 sedmice na controloku, al ništa, opet se vraćam ranibosu. na kraju dr. kaže idi na gastroskopiju. ja ne smije, a čitajući ovdje masu komentara, vidim da me nije strah uzalud. Na Ilidži u Eurofarmu kažu, kad zvah, 105 KM, a kao dr. Gribajčević stručnjak samo takav. Radi srijedom od 17 i subotom od..izjutra :)
Ima naka klinika Alea, kod Vijećnice, 280 KM je totalna anestezija, uspava te na pet minuta, tako mi rekoše preko tel. Preko injekcije je :)
Zvah i tog Mandžukića, vidim neki ga hvale neki kude, ne znam, meni preko telefona čudno zvuči, dođi mi kaže sad, ne mogu reko na poslu sam, dođi sutra, ne mogu mogu li prekosutra, dođi kaže kad hoćeš i ponesi dva nalaza, test na HP i UZ ali SAMO OD DR SMAJLOVIĆA.
Kontam, gdje sad da Smajlovića jurim, njega baš ne možeš stići nikad..Helem, jel imao neko slične simptome, da ga muči želudac, a da nema boli, da nema HP, da je UZ ok...iko? Ne pomogoše mi ni čajevi - kunica, verem, ništa, sve to isprobano.
Imam sad termin kod dr. Gribajčevića ne radi cijene nego kontam, haj kad je toliko nahvaljen stručnjak lake ruke, ali, ne znam hoću li otići. paničar sam, šta ako se ugušim, ukočim, umrem nešto :D
avaj, ima li igdje utjehe kakve :D
I ja sam narucen kod gribajcevica,i to sutra,kao 125 kosta sa nalazom na hp,a bez 105.Ja jos pitah onu sto se javi,da li se kontrolise HP preko gastroskopije,kaze ne,to preko krvi,a ja 2 puta pio terapiju.Glupost mi je gutat kabal,istrpit sve,a da ti ne uzme biopsiju na Hp,sta si uradio, nista.
Donnie Smith

#474 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

stalker92 wrote:

Kako?
Prije 4 mjeseca usljed konzumiranja kafe i nekog keksa, dobih nagon za podrigivanjem, ali neuspješno. Trčim po mineralnu, Donat, sodu bikarbonu, ma jedva preživih. Kontam, nako nešto, proći će. Jets vraga (to je bil oprije 4 mjeseca). Od tad, u nadanju da prođe samo od sebe, smršah, psihički se dotukoh, teška depresija :)
UZ abdomena ne pokazuje kamenje u žuči niti išta neobično, test u Atrijumu (privatno, 20 KM-isti dan gotovo, ako koga zanima) - negativan na H. pilori. BOLI U ŽELUCU NEMA - važno naglasiti. Mene ne boli, nego, jedeš ne jedeš, isto mi sve smeta. Pomogne ranibos il ileksilijum, da me malo smiri. Zadnje 4 sedmice na controloku, al ništa, opet se vraćam ranibosu. na kraju dr. kaže idi na gastroskopiju. ja ne smije, a čitajući ovdje masu komentara, vidim da me nije strah uzalud. Na Ilidži u Eurofarmu kažu, kad zvah, 105 KM, a kao dr. Gribajčević stručnjak samo takav. Radi srijedom od 17 i subotom od..izjutra :)
Ima naka klinika Alea, kod Vijećnice, 280 KM je totalna anestezija, uspava te na pet minuta, tako mi rekoše preko tel. Preko injekcije je :)
Zvah i tog Mandžukića, vidim neki ga hvale neki kude, ne znam, meni preko telefona čudno zvuči, dođi mi kaže sad, ne mogu reko na poslu sam, dođi sutra, ne mogu mogu li prekosutra, dođi kaže kad hoćeš i ponesi dva nalaza, test na HP i UZ ali SAMO OD DR SMAJLOVIĆA.
Kontam, gdje sad da Smajlovića jurim, njega baš ne možeš stići nikad..Helem, jel imao neko slične simptome, da ga muči želudac, a da nema boli, da nema HP, da je UZ ok...iko? Ne pomogoše mi ni čajevi - kunica, verem, ništa, sve to isprobano.
Imam sad termin kod dr. Gribajčevića ne radi cijene nego kontam, haj kad je toliko nahvaljen stručnjak lake ruke, ali, ne znam hoću li otići. paničar sam, šta ako se ugušim, ukočim, umrem nešto :D
I ja sam narucen kod gribajcevica,i to sutra,kao 125 kosta sa nalazom na hp,a bez 105.Ja jos pitah onu sto se javi,da li se kontrolise HP preko gastroskopije,kaze ne,to preko krvi,a ja 2 puta pio terapiju.Glupost mi je gutat kabal,istrpit sve,a da ti ne uzme biopsiju na Hp,sta si uradio, nista.
pa nije ništa, nije sve kako vidiš ni u toj HP :D
nemam je ni ja a sto tegoba
nego, Gribajčević je tu srijedom od 17 i subotom od 8, ti si dakle večeras. prvo -sretno :bih:
drugo
imam jednu molbu
da mi poslije pregleda napišeš kako je bilo
iskreno i bez preuveličavanja
i kad ti naprskaju onim čudom grlo, kad prođe to, zanima me, kad opet grlo bude normalno, spremno za gutanje i ono, bez nervoze :)
koliko traje ta lokalna anestezija minut dva pe :(
dulekrele

#475 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Donnie Smith wrote:
stalker92 wrote:

Kako?
pa nije ništa, nije sve kako vidiš ni u toj HP :D
nemam je ni ja a sto tegoba
nego, Gribajčević je tu srijedom od 17 i subotom od 8, ti si dakle večeras. prvo -sretno :bih:
drugo
imam jednu molbu
da mi poslije pregleda napišeš kako je bilo
iskreno i bez preuveličavanja
i kad ti naprskaju onim čudom grlo, kad prođe to, zanima me, kad opet grlo bude normalno, spremno za gutanje i ono, bez nervoze :)
koliko traje ta lokalna anestezija minut dva pe :(
ja sam radio gastroskopiju sigurno 5 puta i nikad mi nisu spricali grlo :sad: svaka sljedeca gastroskopija mi je teze isla. Ali srecom sve to veoma kratko traje pa covjek sve izdrzi. Nema boli vec se samo ima nagon na povracanje. Jednom radio pod totalnom anestezijom i to je bas merak. Ko god ima novaca za totalnu moja preporuka bez obzira da li je gastroskopija ili kolonoskopija.
Last edited by dulekrele on 13/07/2016 10:48, edited 3 times in total.
Post Reply