Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
- bubavi1
#451 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Samo da preciziram nesto o porezu prema tkz bogatim!
Bogate placaju porez kao svaka druga osoba, na osnovu prihoda. ali postoji jedna odredjena grupa bogatasa (iznad nekoliko miliona CHF na racunu) koji se mogu dogovoriti sa jednom opstinom, (svaka opstina ne pruza to) da mu se racuna porez ne po prihodu nego po potrosnji, to se zove porezni paket.
A sto se tice stranaca, bio ti iz BIH, Nigerie ili Danske, stranac si i gledat ce to kao u vjesticu. CH zahvaljujuci ultra desnicarima mrze EU i Evropljane, oni su desnicari od preko 150godina, tako kada cuju rijec Socijalizam, Komunizam, odmah im se zgadi.
Bogate placaju porez kao svaka druga osoba, na osnovu prihoda. ali postoji jedna odredjena grupa bogatasa (iznad nekoliko miliona CHF na racunu) koji se mogu dogovoriti sa jednom opstinom, (svaka opstina ne pruza to) da mu se racuna porez ne po prihodu nego po potrosnji, to se zove porezni paket.
A sto se tice stranaca, bio ti iz BIH, Nigerie ili Danske, stranac si i gledat ce to kao u vjesticu. CH zahvaljujuci ultra desnicarima mrze EU i Evropljane, oni su desnicari od preko 150godina, tako kada cuju rijec Socijalizam, Komunizam, odmah im se zgadi.
- avantgarde
#452 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
a upravo ta EU,odnosno EU zemlje iz neposrednog okruzenja(D,I,F) su im omogucile tu sigurnost koja im je i omogucila da zbog neratovanja imaju toliki standard i bogatstvo
- jon_jovi
#453 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Omogućilo je to njima više od milion stranaca koji rade tamo i opslužuju njihovu ekonomsku mašinu.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#454 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Neznam ali ja nemam nikakvih negativnih sjecanja iz SUI. Nemogu nista negativno reci! Jedino da lazem. Prema meni su uvijek koretni. Dobijem sto trazim - dobiju sto traze. Od mene samo mogu nauciti
Ja ipak mislim da oni jugovice, afrikaans i istocnjake mrze skroz na skorz. A ostale manje vise kako ko, a sto se tice Danske i tog - po 90% pitanja su bliska braca - jedino po porezu i bancnom sektoru nisu.
- matic.ivan
#455 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Slazem se sa misljenjem Zviza !Zviz wrote:Neznam ali ja nemam nikakvih negativnih sjecanja iz SUI. Nemogu nista negativno reci! Jedino da lazem. Prema meni su uvijek koretni. Dobijem sto trazim - dobiju sto traze. Od mene samo mogu naucitiJa ipak mislim da oni jugovice, afrikaans i istocnjake mrze skroz na skorz. A ostale manje vise kako ko, a sto se tice Danske i tog - po 90% pitanja su bliska braca - jedino po porezu i bancnom sektoru nisu.
- bubavi1
#456 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
matic.ivan wrote:Slazem se sa misljenjem Zviza !Zviz wrote:Neznam ali ja nemam nikakvih negativnih sjecanja iz SUI. Nemogu nista negativno reci! Jedino da lazem. Prema meni su uvijek koretni. Dobijem sto trazim - dobiju sto traze. Od mene samo mogu naucitiJa ipak mislim da oni jugovice, afrikaans i istocnjake mrze skroz na skorz. A ostale manje vise kako ko, a sto se tice Danske i tog - po 90% pitanja su bliska braca - jedino po porezu i bancnom sektoru nisu.
Onaj koji kaze da nema negativnih sjecanaja ili je davno otisao iz CH ili nije nikad zivio u istoj, najbolji primjer je jucerasnje glasanje...
Eto najbolja ekonomija na evropsko podrucje, glasala je za ukidanje slobode kretanja, teski nacionalizam prema ljudima koji dolaze raditi u CH...pa neka sad neko nadje argumenat da je to dobro sto sama sebi sjece granu na kojoj sjedi.
Pozdrav
- avantgarde
#457 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zviz wrote:Neznam ali ja nemam nikakvih negativnih sjecanja iz SUI. Nemogu nista negativno reci! Jedino da lazem. Prema meni su uvijek koretni. Dobijem sto trazim - dobiju sto traze. Od mene samo mogu naucitiJa ipak mislim da oni jugovice, afrikaans i istocnjake mrze skroz na skorz. A ostale manje vise kako ko, a sto se tice Danske i tog - po 90% pitanja su bliska braca - jedino po porezu i bancnom sektoru nisu.
k'o da si otkrio toplu vodu?!...dodji buraz u Svicu u ulozi sezonca radnika ili onog koji jos nema B vizu(ako se sjecam vise) pa nam onda ispricaj tvoje dojmove...ha ja...lako je nama svima,bilo gdje na ovom Svijetu kad smo prosli one prve tri-cetiri "stepenice" kad imas "pare na Dzep"
mi ovdje pisemo o situaciji malih obicnih ljudi(najcesce balkanaca i drugih siromaka) ako se ne varam...naravno da je druga situacija ako dodjes u Svicu kao turista,tu su spremni i "guze" dat,samo da ti uzmu lovu...uostalom kao i cijeli ostatak bogatijeg dijela svijeta...dovoljno mi je da pogledam reportazu na D televiziji o bogatim(prebogatim) Rusima koji dodju u St Moritz da se brutalno izivljavaju sa svojim novcem i rade sta hoce a svicarci plesu oko njih onako kako oni hoce jer imaju lovu..
-
sha_ba
#458 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
plesu im svugdje ba, sta ste se svice uhvatili???avantgarde wrote:Zviz wrote:Neznam ali ja nemam nikakvih negativnih sjecanja iz SUI. Nemogu nista negativno reci! Jedino da lazem. Prema meni su uvijek koretni. Dobijem sto trazim - dobiju sto traze. Od mene samo mogu naucitiJa ipak mislim da oni jugovice, afrikaans i istocnjake mrze skroz na skorz. A ostale manje vise kako ko, a sto se tice Danske i tog - po 90% pitanja su bliska braca - jedino po porezu i bancnom sektoru nisu.
k'o da si otkrio toplu vodu?!...dodji buraz u Svicu u ulozi sezonca radnika ili onog koji jos nema B vizu(ako se sjecam vise) pa nam onda ispricaj tvoje dojmove...ha ja...lako je nama svima,bilo gdje na ovom Svijetu kad smo prosli one prve tri-cetiri "stepenice" kad imas "pare na Dzep",problem je kad si nov i nemas nista...tu je Svica najveca frka od svih...
mi ovdje pisemo o situaciji malih obicnih ljudi(najcesce balkanaca i drugih siromaka) ako se ne varam...naravno da je druga situacija ako dodjes u Svicu kao turista,tu su spremni i "guze" dat,samo da ti uzmu lovu...uostalom kao i cijeli ostatak bogatijeg dijela svijeta...dovoljno mi je da pogledam reportazu na D televiziji o bogatim(prebogatim) Rusima koji dodju u St Moritz da se brutalno izivljavaju sa svojim novcem i rade sta hoce a svicarci plesu oko njih onako kako oni hoce jer imaju lovu..
-
Drivee
#459 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Uhvatili se jer je tema CH 
- bubavi1
#460 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/korisnic ... /140303057
Za one koje vide CH kao san snova, uzivajte sad, placajte !!!
Za one koje vide CH kao san snova, uzivajte sad, placajte !!!
- bubavi1
#461 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
http://www.lematin.ch/economie/suisse-p ... y/19348095
Switzerland, the most expensive land in the world
Dzaba ti veca plata kada ti je drzava gotovo svu proguta!!
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#462 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Nije. Norveska i Danska su skuplje. Neke stvari su skuplje u CH nego u Danskoj a zato imas i obrnuto stvari koje su dosta skuplje u Danskoj nego u CH. Samo kablovaska puni paket u Danskoj kosta godisnje 1.200 CHF. Jedino je McDonald's znatno skuplji nego u DK. Hrana generalno skuplja u DK nego u CH, jedino meso nesto kao jeftinije a zato riba skoro pa dvostuko skuplja a mora imaju na bacanje...bubavi1 wrote:http://www.lematin.ch/economie/suisse-p ... y/19348095
Kako god meni je Svicarska isto kao i Danska, vecina cijena je skoro ista, neke stvari su dole jeftinije a neke skuplje.
- avantgarde
#463 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ima svica veliki standard,naravno da ga ima...uglavnom iz razloga sto je nikad niko nije porusio do zemlje a i okruzenje im je dobro i napredno pa to tako funkcionira itd...
Ali znam da su i preskupi,u D mosh jesti u restoranu pa cak ispod 10€,u CH moras platio najmanje duplo ako ne i vise...mnogi svicarci,masa njih idu u D u kupovinu hrane ali i mnogo toga ostalog.
Ali znam da su i preskupi,u D mosh jesti u restoranu pa cak ispod 10€,u CH moras platio najmanje duplo ako ne i vise...mnogi svicarci,masa njih idu u D u kupovinu hrane ali i mnogo toga ostalog.
-
sha_ba
#464 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
avanti zar ne rostiljas? 
- avantgarde
#465 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Svica je tema shabice,pa zato....
plesu im svugdje ba, sta ste se svice uhvatili???
-
sha_ba
#466 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
dobro to ba, nego dje rostilj??avantgarde wrote:Svica je tema shabice,pa zato....
plesu im svugdje ba, sta ste se svice uhvatili???![]()
- avantgarde
#467 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
bujrum shabice,sjedi i pridruzi se...ima za sve nas..sha_ba wrote:
dobro to ba, nego dje rostilj??

-
sha_ba
#468 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
staro to ba, kod nas u Svici su mladja

- avantgarde
#469 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ako je tako pripremi je'no i pozovi..sha_ba wrote:staro to ba, kod nas u Svici su mladja![]()
![]()
![]()
-
sha_ba
#470 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
bi rado, al mi ne slavimoavantgarde wrote:ako je tako pripremi je'no i pozovi..sha_ba wrote:staro to ba, kod nas u Svici su mladja![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- BarbaDue
#471 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
joj ove dijaspore, umjesto da okrenu janje za raju iz baze oni još pomagaju 
- avantgarde
#472 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
zar se ne slavi u Svici Prvi maj?...ili je ono "mi" imalo drugoJacije znacenje?..

-
sha_ba
#473 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ne slavi se 1. maj...
Barba bice janje, polako
Barba bice janje, polako
- BarbaDue
#474 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ok janje
do koliko to radiš?
do koliko to radiš?
-
sha_ba
#475 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
BarbaDue wrote:ok janje![]()
do koliko to radiš?
17.30, ko i svaki dan...