kazna odsjecanja ruke /amputacija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Warhead

#451 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Warhead »

Collector604 wrote: A mislim da je ta usporedba malo cudna.Sta si zelio reci,da je normalno da treba biti vise smrti koje su izvrsene smrtnom kaznom nego od posljedica vakcinacije.

A sad je kao nenormalno pa zato i uporedjujes.Mozda grijesim ali veoma je cudna usporedba..... :sad:
Ma usporedba je tu samo da ilustruje relativnost onoga sto ljudi smatraju dobrim i losim. Mnogi smatraju neopravdanim kaznu odsjecanja ruke kriminalcu, dok je posljedica nanosenja trajnog invaliditeta djetetu koje je primilo vakcinu u redu. Zasto, pa zato sto je uvrijezeno misljenje da su korsiti vakcine vece od negativnih nuspojava.

Ili drugi primjer - oko prava na posjedovanje oruzja u SAD-u se dize velika prasina. Oni koji su za ogranicavanje kao cest argument navode broj smrtnih slucajeva kao posljedicu nestrucnog rukovanja oruzjem (narocito djece). Ipak, niko nikad nije pokrenuo inicijativu da se zabrani kupanje u bazenima jer je broj nestretnih utapanja u bazenima veci od broja smrtnih slucajeva uzrokovanih vatrenim oruzjem. Izvor: http://www.m1-garand-rifle.com/firearms ... -pools.php
Great Cornholio

#452 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Great Cornholio »

Warhead wrote:
Collector604 wrote: A mislim da je ta usporedba malo cudna.Sta si zelio reci,da je normalno da treba biti vise smrti koje su izvrsene smrtnom kaznom nego od posljedica vakcinacije.

A sad je kao nenormalno pa zato i uporedjujes.Mozda grijesim ali veoma je cudna usporedba..... :sad:
Ma usporedba je tu samo da ilustruje relativnost onoga sto ljudi smatraju dobrim i losim. Mnogi smatraju neopravdanim kaznu odsjecanja ruke kriminalcu, dok je posljedica nanosenja trajnog invaliditeta djetetu koje je primilo vakcinu u redu. Zasto, pa zato sto je uvrijezeno misljenje da su korsiti vakcine vece od negativnih nuspojava.

Ili drugi primjer - oko prava na posjedovanje oruzja u SAD-u se dize velika prasina. Oni koji su za ogranicavanje kao cest argument navode broj smrtnih slucajeva kao posljedicu nestrucnog rukovanja oruzjem (narocito djece). Ipak, niko nikad nije pokrenuo inicijativu da se zabrani kupanje u bazenima jer je broj nestretnih utapanja u bazenima veci od broja smrtnih slucajeva uzrokovanih vatrenim oruzjem. Izvor: http://www.m1-garand-rifle.com/firearms ... -pools.php
Ja mislim da i ti uviđaš nenormalnost, nerazumnost, nehumanost kazne odsijecanjem ruke ali te zbog nekog razloga strah da to priznaš ;-)
fatamorgana

#453 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by fatamorgana »

Oružje se pravi da bi se neko ubio ili ranio, vakcine i bazeni ne, see the difference?
Warhead

#454 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Warhead »

Great Cornholio wrote: Al' ima i druga strana medalje. Što će djetetu od 10 godina mobitel vrijedan npr. 400 km a vamo neko živi od penzije koja iznosi 300 km. Ja mislim da je otimanje mobitela povezano i sa ovim gore navedenim.
Prvo, znam licno slucaj djevojcice koja je u po' bijela dana primila batine zbog mobitela koji nije vrijedio 400 KM vec puno manje. Drugo, naravno je da postoje ocajni ljudi koji ne vide drugog nacina da dodju do novca. Mada, vecina ih sigurno nije u tako ocajnoj situaciju. Naprotiv. Trece, koliko god da si ocajan ne opravdava te da drugom ugrozis zivot zbog 50 KM (kao sto je bio prije godinu ili dvije slucaj kada je covjek ubijen zbog te cifre). Cetvrto, posebno zabrinjava brutalnost pri izvrsenju takvih djela.

Zato bi svaki slucaj vjerovatno trebalo odvagati i u skladu sa kontekstom situacije odmjeriti kaznu. Sumanjam da se bilo gdje bukvalno za svaku kradju capari ruka.
Great Cornholio wrote:Ako je neka vakcina opasna po život treba pronaći neku koja nije, a ne treba pravadati uvođenje kazne odsijecanjem ruke tim što se kod određenog broja djece javljaju zdravstveni problemi kao posljedica alergije na vakcinu.
Bojim se da je situacija mnogo slozenija od toga ali to je za neku drugu temu. Vec sam objasnio zasto sam naveo takav primjer. Jednostavno, potrebno je odvagati koristi i stete necega i podvuci crtu.
BHF_Manijak

#455 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
Probleme imamo, ali nećemo ih riješiti uvođenjem šerijata, na tvoju žalost.
Ne, vec odgovaram na to tvoje cudjenje kao "gdje bi svom podrzao odsijecanje ruke a UKRO covjek", mos mislit! :roll: :zzzz:
Great Cornholio

#456 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

@Warhead, ja ipak mislim da je bolje lopova zatvoriti i dati mu nešto da radi, nešto od čega bi korist imao i on a i društvo, nego mu odsjeći ruku pa da kao invalid bude na teretu društva.
Warhead

#457 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Warhead »

talić wrote: Arapi su nazadovali jer nema tolerancije. Žene osim što nesmiju voziti auto još uvjek nemaju pravo glasa. U nauku nije ništa ulagano jer se vjerovalo da je samo dovoljno znati što kaže jedna knjiga, sjedi se i amina se a kad nafte nestane bit će gladni ko Afrika.
Upravo sve sto si naveo samo pokazuje da Arapi nisu nikad bili dalje od onog sto bi Islam trebao biti.
talić wrote: Čemu nekog sakatiti kad u Zenici ima livnica u zatvoru i bolje da onaj ko zgriješi radi u livnici i bude društveno koristan nego na teretu društva.
Dobro pitanje. Iz dva razloga, zato sto nekom livnica nije dovoljan razlog za odustajanje od onog sto je naumio. Dva, zato sto je pretpostavka da ce se nakon nekoliko takvih izvrsenja broj slucajeva znatno smanjiti.

Moje je misljenje da je glavni problem sa porastom stope razbojnistava i sitnih kradja u BiH to sto onaj koji to cini jednostavno zna da ima manje izgubiti nego dobiti. Daj Boze, da kao kaznu uvedu bar tezak rad u livnici. Nazalost za sada nista od toga. Ono sto prestupnik iz vlastite perspektive moze ocekivati u najgorem slucaju je besplatna hrana, smjestaj i porast ugleda u kriminalnom miljeu. Mada ih najcesce samo evidentiraju i puste. I normalno onda imamo danas ovakvu situaciju.

EDIT: U tom kontekstu ja posmatram i kaznu odsjecanja ruke kao paradigmu mjere koja bi najjeftinije i najbrze koliko toliko rjesila problem. Buduci da je nerealno i zbog razlicitih drugih razloga vjerovatno i kontraproduktivno uvodjenje iste, prvenstveno zbog okruzenja u kojem se nalazimo, najbolje bilo to da se maksimalno poostri kaznena politika npr. uvodjenjem teskog fizickog rada za teza razbojnistva i ponovne povratnike u kriminal. Jednostavno, potrebno je da kazna odnese prevagu nad benefitima koje pocinilac moze ocekivati. To je sustina, pa kakva god kazna bila.
Last edited by Warhead on 29/06/2011 23:51, edited 2 times in total.
Great Cornholio

#458 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

BHF_Manijak wrote:
Great Cornholio wrote:
Ne, vec odgovaram na to tvoje cudjenje kao "gdje bi svom podrzao odsijecanje ruke a UKRO covjek", mos mislit! :roll: :zzzz:
Ja se i dalje čudim kako neko može podržati takvu kaznu.
Great Cornholio

#459 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Warhead wrote: Moje je misljenje da je glavni problem sa porastom stope razbojnistava i sitnih kradja u BiH to sto onaj koji to cini jednostavno zna da ima manje izgubiti nego dobiti. Daj Boze da uvedu kao kaznu bar tezak rad u livnici. Nista od toga, ono sto prestupnik moze ocekivati iz njegove perspektive u najgorem slucaju je besplatna hrana i smjestaj i porat ugleda u kriminalnom miljeu. Mada ih najcesce samo evidentiraju i puste. I normalno imamo ono sto imamo danas.
Slažem se sa ovom tvojom analizom, treba mijenjati kaznenu politiku, treba za lakša krivična djela propisati dugotrajniju i nneugodniju kaznu i na taj način prevenirati teža krivična djela.
dexi

#460 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by dexi »

:shock: :shock: svasta.ne mogu se nacudit o cemu raspravljate. serijatsko pravo, amputacija ruke . WTF :shock: :shock:
BHF_Manijak

#461 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote:
Great Cornholio wrote:
Ja se i dalje čudim kako neko može podržati takvu kaznu.
Svakom prema zaslugama...
kojeime

#462 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by kojeime »

KAo sto je mnogo puta vec receno, hvali serijat, drzi se Svedske...
BHF_Manijak

#463 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

kojeime wrote:KAo sto je mnogo puta vec receno, hvali serijat, drzi se Svedske...
Smijesna, dosadna i otrcana vise fraza... :zzzz: Ljudi ne idu u zemlje istoka gdje je serijat ne iz razloga zato sto je tamo serijat zaboga na snazi vec zbog standarda zivota koji je tamo, zbog kulture koja nije dio nas itd itd itd...To veze nema koji je zakon na snazi! :roll:
kojeime

#464 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by kojeime »

BHF_Manijak wrote:
kojeime wrote:KAo sto je mnogo puta vec receno, hvali serijat, drzi se Svedske...
Smijesna, dosadna i otrcana vise fraza... :zzzz: Ljudi ne idu u zemlje istoka gdje je serijat ne iz razloga zato sto je tamo serijat zaboga na snazi vec zbog standarda zivota koji je tamo, zbog kulture koja nije dio nas itd itd itd...To veze nema koji je zakon na snazi! :roll:
A ti mislis da serijat u tim zemljama nema nikakvog uticaja na svakodnevni zivot ljudi, drustvene odnose, poslovne odnose pa time i na standard ljudi koji tamo zive, njihovu kulturu, sistem vrijednosti i tako dalje. A koliko znam, barem u nekim zemljama istoka gdje je serijat, ekonomski standard zivota je visok, tako da to nije razlog. Razlog je taj da je lako pricati o serijatu akademski, to jeste samo kao o teoriji znajuci da se ne mora prakticno po serijatu zivjeti. A ogromna vecina ljudi koji zive na zapadu i znaju nesto o serijatu, bas zato sto znaju ne zele da idu zivjeti prakticni serijat, vec im je drazi pokvareni zapad za prakticni zivot, a serijat da ostane kao akademska rasprava.

Zato ta fraza nije otrcana vec istinita, a istina (skoro) uvijek boli.
ljubav_aha

#465 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

Great Cornholio wrote:
Warhead wrote:
Isto tako, ja sam siguran da bi izvrsenjem tako radiklne kazne kao sto je amputacija korist za drustvo bila mnogo veca nego trauma koju bi prozivilo par dzeparosa i razbojnika koji su je i onako vjerovatno zasluzili (posebno u slucajevima kada nanesu teske ozlijede zrtvama svijjih nedjela).
Pitanje je da li bi tako "mislio" da ti vjera ne zapovijeda da tako misliš ;-)
dobro pitanje,jer takav stav je opravdan Bozijom Rijeci,jer ako postoji sumnja,to nije ocekivajuca osobina iskrenog vjernika ,iako sam sigurna,ima mnogo vjernika,koji ne odrzavaju takvu snagu,ali jednostavno ne pricaju o tome :|
ljubav_aha

#466 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

GAU8 wrote:
BHF_Manijak wrote:Ako je ukro neko moj, da, podrzo bih sprovodjenje kazne ukoliko se dokaze da je kriv! Ti si jako povrsna osoba i ne gledas ocima muslimana na svijet, to je ok, ali ne znam onda odakle ti ta hrabrost da se gnusas ili kritikujes tudje svjetonazore, kada shvatis da je muslimanu Gspodar i vjera, pa onda sve ostalo, na prvom mjestu, onda ces mozda i shvatit "kako to da zaboga mozes podrzavati odsijecanje ruke"... :oops: Uvijek kod tebe isti vazovi, humanost, tolerancija, vako nako, glumis majku terezu majkemi, to sprovodi i siri u svom zivotu, nas ziva bila ostavi na miru...
A sta ako je ne-musliman ukrao muslimanu, ili musliman ukrao ne-muslimanu?
isto pitanje postavih jucer
BHF_Manijak

#467 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

kojeime wrote:
BHF_Manijak wrote:
A ti mislis da serijat u tim zemljama nema nikakvog uticaja na svakodnevni zivot ljudi, drustvene odnose, poslovne odnose pa time i na standard ljudi koji tamo zive, njihovu kulturu, sistem vrijednosti i tako dalje. A koliko znam, barem u nekim zemljama istoka gdje je serijat, ekonomski standard zivota je visok, tako da to nije razlog. Razlog je taj da je lako pricati o serijatu akademski, to jeste samo kao o teoriji znajuci da se ne mora prakticno po serijatu zivjeti. A ogromna vecina ljudi koji zive na zapadu i znaju nesto o serijatu, bas zato sto znaju ne zele da idu zivjeti prakticni serijat, vec im je drazi pokvareni zapad za prakticni zivot, a serijat da ostane kao akademska rasprava.

Zato ta fraza nije otrcana vec istinita, a istina (skoro) uvijek boli.
Ne moras ba ici do serijata, dovoljno ti je samo islam spomenuti, mnogi se izjasnjavaju kao pripadnici islama li kad se treba prihvatiti propisa koja ta vjera propagira odmah pocne koprcanje, tako da ti primjer nije nimalo mjerodavan, kad je tako sa vjerom za cije (ne)praktikovanje nema kazne, onda mozes zamislit kad ti je vlastita guzica u pitanju kada se radi o serijatu! :wink: Imas ti hejbet ljudi koji pobjegnu iz serijatske zemlje jer se ne mogu pridrzavati tog zakona, ipak je zapad liberalniji, mozes se izjasnjavati kao musliman a uz to malo i popit, malo ovako sta i sa strane odradit, kakva se zenska docepati itd...Tako da mi je tvoj primjer previse generalan, vjernik(onakav kakav bi trebo biti prema islamu i onaj ko se pridrzava vjere) nema nikakvog straha od serijata, jer on i sa serijatom i bez njega tako zivi, serijat je u srcu! :wink: Znam evo dosta ljudi koji bi sasvim identicni bili i ne bi imali straha od bilo kakve kazne i da su u serijatskim zemljama, tj zapadnjacki receno sasvim obicni uzorni gradjani...
talić

#468 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by talić »

Warhead wrote:
talić wrote: Arapi su nazadovali jer nema tolerancije. Žene osim što nesmiju voziti auto još uvjek nemaju pravo glasa. U nauku nije ništa ulagano jer se vjerovalo da je samo dovoljno znati što kaže jedna knjiga, sjedi se i amina se a kad nafte nestane bit će gladni ko Afrika.
Upravo sve sto si naveo samo pokazuje da Arapi nisu nikad bili dalje od onog sto bi Islam trebao biti.
talić wrote: Čemu nekog sakatiti kad u Zenici ima livnica u zatvoru i bolje da onaj ko zgriješi radi u livnici i bude društveno koristan nego na teretu društva.
Dobro pitanje. Iz dva razloga, zato sto nekom livnica nije dovoljan razlog za odustajanje od onog sto je naumio. Dva, zato sto je pretpostavka da ce se nakon nekoliko takvih izvrsenja broj slucajeva znatno smanjiti.

Moje je misljenje da je glavni problem sa porastom stope razbojnistava i sitnih kradja u BiH to sto onaj koji to cini jednostavno zna da ima manje izgubiti nego dobiti. Daj Boze, da kao kaznu uvedu bar tezak rad u livnici. Nazalost za sada nista od toga. Ono sto prestupnik iz vlastite perspektive moze ocekivati u najgorem slucaju je besplatna hrana, smjestaj i porast ugleda u kriminalnom miljeu. Mada ih najcesce samo evidentiraju i puste. I normalno onda imamo danas ovakvu situaciju.

EDIT: U tom kontekstu ja posmatram i kaznu odsjecanja ruke kao paradigmu mjere koja bi najjeftinije i najbrze koliko toliko rjesila problem. Buduci da je nerealno i zbog razlicitih drugih razloga vjerovatno i kontraproduktivno uvodjenje iste, prvenstveno zbog okruzenja u kojem se nalazimo, najbolje bilo to da se maksimalno poostri kaznena politika npr. uvodjenjem teskog fizickog rada za teza razbojnistva i ponovne povratnike u kriminal. Jednostavno, potrebno je da kazna odnese prevagu nad benefitima koje pocinilac moze ocekivati. To je sustina, pa kakva god kazna bila.
nisam pravnik ali poznajem psihu ljudi i siguran sam da strožija kazna može biti čak i kontraproduktivna. Ako bi uveli smrtnu kaznu za silovanje onda bi postigli to da silovatelj znajući da ga čeka smrtna kazna ubije silovanu i pokuša uništiti dokaze. Sjetimo se da su u ratu najveće kukavice bile najbrutalnije i da su hranili svoju hrabrost mučenjem i ubijanjem. Brutalnost samo stvara novu brutalnost. Treba sve ljude sklone kriminalu ukloniti sa ulice i to je jedino rješenje.
fatamorgana

#469 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by fatamorgana »

"talić"]
nisam pravnik ali poznajem psihu ljudi i siguran sam da strožija kazna može biti čak i kontraproduktivna. Ako bi uveli smrtnu kaznu za silovanje onda bi postigli to da silovatelj znajući da ga čeka smrtna kazna ubije silovanu i pokuša uništiti dokaze. Sjetimo se da su u ratu najveće kukavice bile najbrutalnije i da su hranili svoju hrabrost mučenjem i ubijanjem. Brutalnost samo stvara novu brutalnost. Treba sve ljude sklone kriminalu ukloniti sa ulice i to je jedino rješenje.
Upravo tako.
Nasilje stvara nasilje, brutalnost rađa brutalnost, okrutnost rađa okrutnost, nehumanost stvara nehumanost.
Salonski Kriticar

#470 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Salonski Kriticar »

Ja ne mogu vjerovati da mi 2011. godine u Evropi pricamo o tome da li neko podrzava ili ne podrzava izricanje i provodjenje kazne odsjecanja ruke!

Mislio sam da smo odmakli nekoliko stotina godina od takvih tema!
BHF_Manijak

#471 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

Gdje ste napredni i vizionari, nisam vas prepozno...jeste, odmakli smo se od odsijecanja ruke, sad smo napredniji, sad se utokoma rokamo! 8-) :roll: :mrgreen:
ljubav_aha

#472 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Gdje ste napredni i vizionari, nisam vas prepozno...jeste, odmakli smo se od odsijecanja ruke, sad smo napredniji, sad se utokoma rokamo! 8-) :roll: :mrgreen:
zar je utoka oruzje/pistolj,a ne torbica za nosenje istog :?:

u davna vremena su testirali nove macheve na zarobljenicima,interesantno :|
ljubav_aha

#473 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

slucajno sam naisla na interesantan clanak

Ethical dilemma
Sharia punishment, treatment, and speaking out

In 1997 an Afghan surgeon who was being paid by the International Committee of the Red Cross but who was working in a Ministry of Health hospital was taken by the local authorities to a marketplace. There he amputated the hand of a person who had been convicted under sharia law. Following an appeal by the international committee to the Taliban authorities, an agreement was eventually reached that ensured that neither hospitals assisted materially by the international committee nor staff paid by it would be involved in this practice...

Subsequent requests made by the authorities to the assisted hospitals to provide an ambulance or surgical instruments to perform public amputations were refused. Many of the international committee’s personnel working with and training Afghan staff were health professionals from Western countries and they faced a dilemma in treating people brought to hospital after having suffered an amputation under sharia. Did treating these victims constitute offering support to a process of torture or cruel and degrading treatment, or was it treating a patient in need of urgent surgical care?...

...Preserving life and alleviating suffering
Médecins Sans Frontières, like the International Committee of the Red Cross, does not totally oppose sharia. At Médecins Sans Frontières we believe that, as a humanitarian organisation working within a variety of different cultural systems, we should be extremely careful about stating opinions about other cultures because our opinions could easily be interpreted as imposing Western cultural values. We accept that there are different interpretations of cultural values and norms and believe that great sensitivity is required in responding to these differences.Yet, although we do not oppose sharia, we are strongly opposed to the types of corporal punishment which are permitted under sharia, such as stoning and amputations.
The organisation’s opposition to these punishments has its basis in their danger to a person’s health. These punishments, by their very nature, cause irreversible physical damage and cause severe physical and mental suffering and sometimes death.
Consequently, the organisation decided that it would never be involved in corporal punishment or the preparation for it. This applies to all of the organisation’s health personnel, including staff who have been hired locally and the staff at non-governmental organisations with whom Médecins Sans Frontières works in partnership. Clearly this also means that the organisation’s health personnel will never provide certifications for fitness for detainees to undergo any punishment that may adversely affect their physical or mental health, a practice which is expressly forbidden by the United Nations’ 1982 principles of medical ethics.2-3However, once an amputation has taken place, a person becomes a patient in need of medical care, which the organisation would supply.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1127048/
Last edited by ljubav_aha on 01/07/2011 05:30, edited 1 time in total.
Collector604

#474 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Collector604 »

Ljubav spavaj oko moje,pa sutra nastavi. :lol: 8-)
ljubav_aha

#475 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

Collector604 wrote:Ljubav spavaj oko moje,pa sutra nastavi. :lol: 8-)
haj'd cuti,vidis da popravljam post 5 puta :lol:

moram priznati,vlro zanimljiv clanak ,KO ucestvuje u amputacijama okrivljenih lica ;-)
Locked